Κατάσταση εκτός ελέγχου με τα ενοίκια: Σε αυτές τις περιοχές έχει χαθεί κάθε μέτρο

Ακίνητα: Την ώρα που οι Έλληνες δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν τα βασικά, οι τιμές ενοικίασης στην αγορά ακινήτων έχουν ξεφύγει για τα καλά!

Δύο είναι οι βασικές τάσεις στη αγορά ακίνητων:

Μειώνονται οι αγοραπωλησίες, αυξάνονται… οι τιμές.

Δείτε πώς διαμορφώνεται η αξία ανά τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την περιοχή.

Έρευνα που δημοσιεύει το Παρατηρητήριο Αγοράς Κατοικιών TOPO GES IKE παρουσιάζει το τοπίο της αγοράς ακινήτων στην Αττική το τελευταίο εννιάμηνο, συγκριτικά με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2021.

Τα δεδομένα της έρευνας έχουν συγκεντρωθεί από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων – ψηφιακό εργαλείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων – και πιστοποιούν μια σημαντική πτώση στον αριθμό των αγοραπωλησιών στην πλειονότητα των περιοχών του λεκανοπεδίου.

Εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές του Δήμου Αθηναίων και της Δυτικής Αττικής, όπου ο αριθμός των αγοραπωλησιών παρέμεινε στα ίδια επίπεδα (1-2%), ενώ στα νησιά Αργοσαρωνικού σημειώθηκε αύξηση (17%).

Στις περισσότερες περιοχές της Αττικής, αντίθετα, παρατηρείται αισθητή πτώση των αγοραπωλησιών.

Στο σύνολο των περιοχών των Νοτίων Προαστίων για παράδειγμα, οι αγοραπωλησίες μειώθηκαν κατά 15%.

Η μείωση φαίνεται πιο έντονα στα Βόρεια Προάστια αφού άγγιξε το -30%, στην Ανατολική Αττική (-34%) και στα Δυτικά Προάστια (-21%).

Παρόμοια είναι τα ποσοστά διακύμανσης και στον Πειραιά (-33%) όπως και στα προάστιά του (-25%).

Αναφορικά με τις περιοχές που εντάσσονται στο Δήμο Αθηναίων και στη Δυτική Αττική οι αγοραπωλησίες δεν σημείωσαν πτώση, αλλά έμειναν στάσιμες.

Ακίνητα: Πού εκτινάχθηκαν οι τιμές

Την ίδια ώρα που συρρικνώνεται το πλήθος των αγοραπωλησιών, η τιμή της μέσης αξίας ανά τετραγωνικό μέτρο αυξάνεται σχεδόν σε όλες τις περιοχές που εξετάστηκαν.

Οι μεγάλες διαφορές εξηγούνται εν πολλοίς από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που εφαρμόστηκε από τις αρχές του 2022 και κατά συνέπεια οδήγησε στην αύξηση της αξίας ανά τ.μ.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στο κέντρο Πειραιά (38%) και στα προάστιά του (27%).

Η μέση αξία ανά τ.μ. αυξήθηκε κατά 8% στο Δήμο Αθηναίων και 3% στα Νότια Προάστια.

Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι περιοχές Αγίου Δημητρίου (44%) και Παλαιού Φαλήρου (35%).

Στα Βόρεια Προάστια το συγκεκριμένο ποσοστό έφτασε το 18% με μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αύξηση στην περιοχή Αγ. Παρασκευής (42%). Παρομοίως τα Δυτικά Προάστια σημείωσαν συνολικά 20% αύξηση, ενώ στο Χαϊδάρι κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση (52%).

Στις περιοχές που εντάσσονται στην Ανατολική και Δυτική Αττική δεν παρουσιάστηκαν μεγάλες μεταβολές (3% και -3% αντιστοίχως).

Όσον αφορά το έτος κατασκευής των πωληθέντων ακινήτων, κατά μέσο όρο τα πιο παλιά βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας (1971) και σε κάποιες περιοχές των προαστίων, όπως:

  • του Ζωγράφου (1973),
  • την Καλλιθέα (1976),
  • το Αιγάλεω και το Ίλιον (1980).

Οι περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερη τάση να πωλούνται νεότερα ακίνητα σε σχέση με το 2021 είναι ο Άγιος Δημήτριος (+6 έτη), η Δάφνη και ο Υμηττός (+5 έτη), η Πεντέλη (+5 έτη), η Φιλαδέλφεια και η Χαλκηδόνα (+6 έτη), το Αιγάλεω (+4 έτη) και αρκετές περιοχές στην Ανατολική Αττική (Λαυρεωτική, Μαραθώνας, Σπάτα και Αρτέμιδα).

Ακίνητα: Πώς θα πάρετε επιδότηση 10.000 ευρώ για ανακαίνιση

Συνεχίζεται το πρόγραμμα επιδότησης για την επιπλέον επιδότηση 15% για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους», από 18 έως 39 ετών.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει τη δημοσίευση των δημοτικών κοινοτήτων ypen.gov.gr/wp-content/uploads/2022/11/exikonomo_neon_bonus_15__presentable.pdf που δικαιούνται την επιπλέον επιδότηση 15% για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους», από 18 έως 39 ετών.

Η ενίσχυση αυτή δίνεται σε ωφελούμενους οι οποίοι διαβιούν σε δήμους ή δημοτικές ενότητες με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.

Το νέο πρόγραμμα, που εντάσσεται στην ευρύτερη Πολιτική Κοινωνικής Στέγασης της Κυβέρνησης «Σπίτι μου!», που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνει τη δυνατότητα σε 20.000 νέους, ηλικίας από 18 έως 39 ετών να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους.

Το Πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο ενότητες:

  • Το «Εξοικονομώ για Νέους», που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smart home.
  • Το «Ανακαινίζω για Νέους», που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων.

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο σκέλος του «Ανακαινίζω» είναι η ένταξη πρώτα στο σκέλος «Εξοικονομώ».

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ» και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω».

Επιπλέον, οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι:

  • Ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ για Νέους».
  • Ιδιοκτήτες του ακινήτου κατά πλήρη κυριότητα και ποσοστού 100% για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω για Νέους».

Συνολική επιδότηση έως 35.000 ευρώ, κάλυψη έως 90% των δαπανών

Το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 35.000 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας.

Ειδικότερα:

  • Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Εξοικονομώ για Νέους»: Έως 25.000 ευρώ.
  • Το πρόγραμμα καλύπτει από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο.

Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Ανακαινίζω για Νέους»: Έως 10.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα καλύπτει έως και το 30% του ποσού των επιλέξιμων παρεμβάσεων ανακαίνισης ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Μπόνους 15% περιοχές

Υπερνθυμίζεται οτι τα ποσοστά ενίσχυσης στο Εξοικονομώ κλιμακώνονται από 40 – 75% ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία, συν 15 % μπόνους αποκέντρωσης για αιτήσεις όπου η επιλέξιμη κατοικία βρίσκεται σε Δημοτική Ενότητα με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.

Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 30% και η αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υφιστάμενη κατάταξη.

Η υποβολή και η διαχείριση των αιτήσεων στο Πρόγραμμα θα γίνεται σε πλατφόρμα του ΥΠΕΝ.

Ακίνητα: Σκάνδαλο! Τα δίνουν τζάμπα στους ξένους – Απελπισία για τους Έλληνες

Την ώρα που τα ενοίκια έχουν πάει στο θεό και ο Έλληνας καλείται να πληρώσει 700 ευρώ για 50 τετραγωνικά, Κινέζοι, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί έρχονται και παίρνουν κοψοχρονιά ολόκληρες πολυκατοικίες.

Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Ξένα κεφάλαια άνω των 5 δισ. ευρώ έχουν εισρεύσει στην ελληνική οικονομία για την αγορά ακινήτων την περίοδο από το 2017 έως και το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΤΕ), τα οποία συγκεντρώνονται από τις εγχώριες τράπεζες.

Το ποσό αυτό αυξάνεται σε σχεδόν 5,8 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν και τα 788 εκατ. ευρώ που έχουν επενδυθεί στην ελληνική αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου του έτους, συνιστώντας μάλιστα και αύξηση κατά 61% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία, η οποία ανέκοψε το «κύμα» αυτό, θεωρείται βέβαιο ότι το ποσό αυτό θα ήταν κατά πολύ υψηλότερο, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤΤΕ, κατά την περίοδο 2017-2021, από χώρες εντός της Ε.Ε. προήλθαν «μόλις» 1,85 δισ. ευρώ (1,52 δισ. ευρώ εντός Ε.Ε.) έναντι 3,27 δισ. από χώρες εκτός αυτής, δείγμα της απήχησης που είχε το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε να ισχύει στα μέσα του 2014, αλλά άρχισε πραγματικά να αποδίδει από το 2017 και μετά, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών που είχαν διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά και της αύξησης της απήχησης των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τελεί υπό αναθεώρηση, με τη βασικότερη αλλαγή που σχεδιάζεται να αφορά τον διπλασιασμό του ελάχιστου ποσού της επένδυσης, προκειμένου να χορηγηθεί άδεια παραμονής, από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ.

Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και στις επιμέρους χώρες.

Κυρίαρχο είναι το μερίδιο των κεφαλαίων κινεζικής προέλευσης, τα οποία αγγίζουν το 1,2 δισ. ευρώ από το 2017 έως και το 2021, με εισροές 437 εκατ. ευρώ απευθείας από την Κίνα και 973 εκατ. ευρώ από το Χονγκ Κονγκ.

Αυτή η εξέλιξη εξηγείται από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στην Κίνα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα π.χ. το 2020 και λόγω πανδημίας, οι εισροές από την Κίνα να μειωθούν σε μόλις 23 εκατ. ευρώ, έναντι 137 εκατ. ευρώ από το Χονγκ Κονγκ.

Επιπλέον 167 εκατ. ευρώ έχουν εισρεύσει και από τη Σιγκαπούρη, σημαντικό ποσοστό των οποίων θεωρείται ότι συνδέεται με Κινέζους επενδυτές, με δεδομένο ότι το 2017 το σχετικό μέγεθος ήταν μόλις 1 εκατ. ευρώ, και το 2019 είχε εκτοξευτεί σε 63 εκατ. ευρώ.

Το 2021, το 40,2% των ξένων κεφαλαίων που επενδύθηκαν στην ελληνική αγορά ακινήτων προήλθε από χώρες της Ε.Ε. και συγκεκριμένα 473 εκατ. ευρώ επί συνόλου 1,17 δισ. ευρώ.

Το αντίστοιχο ποσοστό το 2020 ήταν 37%, ενώ το 2019, κατά το οποίο σημειώθηκε η καλύτερη επίδοση μέχρι σήμερα, με συνολικές εισροές 1,45 δισ. ευρώ, το μερίδιο των αγοραστών από την Ε.Ε. δεν ξεπέρασε το 23,3%.

Παρ’ όλα αυτά, είναι ξεκάθαρη η ανοδική τάση, καθώς από τα 108 εκατ. ευρώ του 2017, το 2021 επενδύθηκαν 473 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των Ευρωπαίων, στην κορυφή βρίσκονται οι αγοραστές από την Κύπρο με 466 εκατ. ευρώ, ενώ εκείνοι από τη Γερμανία (μεταξύ των οποίων και πολλοί ομογενείς), έχουν επενδύσει 312 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι το 2021 το σχετικό ποσό ήταν υπερδιπλάσιο τόσο του 2020 (61 εκατ. ευρώ), όσο και του 2019 (60 εκατ. ευρώ).

Ανάλογη τάση καταγράφεται και μεταξύ των Γάλλων αγοραστών, οι οποίοι το 2021 επένδυσαν 80 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, από 37 εκατ. ευρώ το 2020 και 36 εκατ. ευρώ το 2019.

Συνολικά, από το 2017, τα γαλλικά κεφάλαια στην ελληνική αγορά ακινήτων ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ.