Αυξήσεις μισθών: Έως 350 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα – Δείτε από πότε

Αυξήσεις μισθών: Αυξήσεις από 8 έως και 350 ευρώ το μήνα αναμένεται να λάβουν από τον Ιανουάριο του 2021 στα καθαρά ποσά των μισθών τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Οι αυξήσεις θα προκύψουν από τη μείωση των κρατήσεων ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση των κρατήσεων ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δύο μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το περασμένο Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη μιλώντας στο Helexpo Forum.

Αυξήσεις μισθών: Τα ποσά

Ο «Ελεύθερος Τύπος.» παρουσιάζει παραδείγματα που δείχνουν τις μεταβολές στις ασφαλιστικές και φορολογικές κρατήσεις επί των ακαθάριστων (μικτών) μηνιαίων μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα τις οποίες θα προκαλέσουν οι μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών και η προσωρινή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Στα παραδείγματα αποτυπώνονται και τα οφέλη που προκύπτουν για τους εργαζομένους από τις μεταβολές στις κρατήσεις επί των μικτών αποδοχών τους. Από τα παραδείγματα του πίνακα τα οποία αφορούν εργαζομένους χωρίς εξαρτώμενα τέκνα προκύπτει ότι από την 1η-1-2021:

  • Οι μηνιαίες κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών θα μειωθούν κατά 8 έως 78 ευρώ για εργαζομένους με μικτές μηνιαίες αποδοχές από 650 έως 6.500 ευρώ.
  • Οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος θα παραμείνουν μηδενικές για εργαζομένους με μικτές μηνιαίες αποδοχές από 650 έως 780 ευρώ και θα αυξηθούν κατά 0,80 έως 34,32 ευρώ για εργαζομένους με μικτές μηνιαίες αποδοχές πάνω από 780 και έως 6.500 ευρώ. Οι μικρές αυτές αυξήσεις στις κρατήσεις φόρου εισοδήματος θα οφείλονται στο ότι, εξαιτίας της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, από την 1η-1-2021 οι φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές, δηλαδή αυτές που θα απομένουν μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών κρατήσεων, θα είναι αυξημένες. Ετσι, οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος θα υπολογίζονται από την 1η-1-2021 επί αυξημένων φορολογητέων μηνιαίων αποδοχών, με αποτέλεσμα να αυξηθούν.
  • Οι μηνιαίες κρατήσεις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα παραμείνουν μηδενικές για όσους εργαζομένους λαμβάνουν μικτές αποδοχές μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα και θα μηδενιστούν πλέον και για όσους λαμβάνουν μικτές αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ, λόγω της προσωρινής κατάργησης της εισφοράς αυτής για τους μισθούς του 2021 στον ιδιωτικό τομέα.
  • Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από μισθούς άνω των 12.000 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε μηνιαία φορολογητέα ποσά μισθών άνω των 858 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Μηνιαία φορολογητέα ποσά μισθών άνω των 858 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα θα αντιστοιχούν από την 1η-1-2021 σε ακαθάριστα (μικτά) ποσά μισθών άνω των 1.000 ευρώ, δεδομένου ότι από το επίπεδο αυτό των μικτών αποδοχών και πάνω οι μηνιαίες κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών θα ξεκινούν από τα 141 ευρώ.
  • Συνεπώς, η προσωρινή κατάργηση των μηνιαίων κρατήσεων ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα θα ωφελήσει μόνο όσους εργαζομένους λαμβάνουν μικτά ποσά αποδοχών (ποσά μισθών πριν αφαιρεθούν οι κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών, φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) άνω των 1.000 ευρώ το μήνα ή φορολογητέα ποσά αποδοχών άνω των 858 ευρώ το μήνα. Οι εργαζόμενοι αυτών των περιπτώσεων θα αποκομίσουν από την προσωρινή κατάργηση των μηνιαίων κρατήσεων ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης οφέλη τα οποία θα ξεκινούν από 1,07 ευρώ το μήνα για όσους έχουν μικτές αποδοχές 1.070 ευρώ το μήνα και θα φθάνουν έως τα 306,15 ευρώ για όσους έχουν μικτές αποδοχές 6.500 ευρώ το μήνα.
  • Εν τέλει, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με μικτές μηνιαίες αποδοχές από 650 έως 6.500 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν σήμερα σε καθαρές μηνιαίες αποδοχές από 550 έως 3.354,67 ευρώ (μετά την αφαίρεση των μηνιαίων κρατήσεων ασφαλιστικών εισφορών, φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης), θα λάβουν επί των καθαρών αυτών αποδοχών τους αυξήσεις από 8 έως και 349,83 ευρώ το μήνα! Ετσι, από τον Ιανουάριο του 2021 οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές τους θα κυμαίνονται πλέον από 558 έως 3.794,49 ευρώ!

Αυξήσεις μισθών: Τι θα γίνει με το δώρο Χριστουγέννων

Έως και 20% του δώρου Χριστουγέννων θα χάσουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με μισθό άνω των 1000 ευρώ, οι οποίοι είχαν τεθεί η βρίσκονται ακόμα σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης.

Και αυτό γιατί το ποσοστό δώρου που αναλαμβάνει να πληρώσει το κράτος για το χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης, σύμφωνα με το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας, θα υπολογιστεί με βάσει το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δηλαδή τα 534 ευρώ ανά μήνα και όχι τον ονομαστικό μισθό του κάθε εργαζόμενου.

Αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση η τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό οι απώλειες θα είναι μηδενικές η μικρές ενώ για τους υψηλόμισθους οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες. Σημαντικό ρόλο για τον υπολογισμό της απώλειας παίζει και το εύρος του διαστήματος κατά το οποίο ο εργαζόμενος παρέμεινε σε αναστολή της σύμβασης.

Οπως και κάθε χρόνο, το Δώρο Χριστουγέννων του 2020 θα υπολογιστεί, με βάση τους μισθούς του 8μήνου Μάιος – Δεκέμβριος και βάσει της νομοθεσίας, πρέπει να έχει καταβληθεί στους εργαζόμενους έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Ετσι, αν για παράδειγμα ο εργαζόμενος εισέπραττε μισθό με 1.200 ευρώ/μήνα, με βάση το χρονικό διάστημα αναφοράς του επιδόματος (1/5 – 31/12), κανονικά δικαιούται ολόκληρο το επίδομα, δηλαδή έναν πλήρη μισθό, άρα 1.200 ευρώ.

Ωστόσο αν τέθηκε σε αναστολή εργασίας π.χ για 3 μήνες (1/5 – 31/7), για το χρονικό διάστημα αναστολής, το επίδομα θα καλυφθεί από το Κράτος και θα υπολογιστεί επί ποσού αποδοχών 534 ευρώ,

ήτοι σε 92 ημέρες σύμβασης εργασίας (οι οποίες αντιστοιχούν στους ανωτέρω μήνες) αναλογούν 9,68 ημερομίσθια επιδόματος,

άρα 534 ευρώ/μήνα: 25 ημέρες = 21,36 ευρώ ημερομίσθιο x 9,68 = 206,76 ευρώ

Για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα (1/8 – 31/12), το επίδομα θα καλυφθεί από τον εργοδότη, κατ’ αναλογία,

ήτοι σε 153 ημέρες σύμβασης εργασίας (οι οποίες αντιστοιχούν στους ανωτέρω μήνες) αναλογούν 16,10 ημερομίσθια επιδόματος,

άρα 1.200 ευρώ/μήνα: 25 ημέρες = 48 ευρώ ημερομίσθιο x 16,10 = 772,80 ευρώ .

Επομένως το συνολικά καταβαλλόμενο ποσό επιδόματος ανέρχεται σε 979,56 ευρώ, απώλεια 220.44 ευρώ (-20%).

Σύμφωνα με πληροφορίες η κρατική συμμετοχή που αντιστοιχεί στο Δώρο των Χριστουγέννων εξετάζεται να καταβληθεί νωρίτερα, περίπου στις 15 Δεκεμβρίου. Πάντως δεν οι επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει ακόμα την κρατική συμμετοχή που αντιστοιχεί στο Δώρο του Πάσχα. Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας η εξόφληση θα γίνει σύντομα μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ελέγχου.

Συνολικά η κρατική συμμετοχή για το δώρο Χριστουγέννων θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό κατά 611,45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 480 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους μισθωτούς και τα υπόλοιπα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιπλέον 61,75 εκατ. ευρώ θα λάβουν εργαζόμενοι σε κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας καθώς και σε επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων ενώ οι εισφορές προς τον ΕΦΚΑ ανέρχονται σε περίπου 24,7 εκατ. ευρώ.