Πανελλήνιες 2018: Οι αλλαγές στις σχολές Αστυνομίας – Πυροσβεστικής και στα Παιδαγωγικά

Πανελλήνιες 2018: «Ικανός για γιατρός, αλλά όχι για αστυνομικός ή πυροσβέστης;».

Αυτό ρωτούν υποψήφιοι στις Πανελλήνιες 2018, απαντώντας εμμέσως στην απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, ο οποίος απέρριψε την ένταξη των σχολών Αστυνομίας και Πυροσβεστικής στο 3ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Υγείας), επικαλούμενος ότι «το αντικείμενο των μαθημάτων βαρύτητας αυτού (σημ. η Βιολογία) δεν σχετίζεται σε ικανό βαθμό με τις βασικές γνώσεις που καλείται να έχει ο υποψήφιος για τις εν λόγω σχολές».

Οι διαμαρτυρόμενοι ρωτούν εάν είναι πιο χρήσιμα άλλα μαθήματα και όχι η Βιολογία, «όταν θέματα όπως η Γενετική, το DNA, οι οικολογικές καταστροφές, οι μεταδοτικές ασθένειες αποτελούν μέρος της καθημερινότητας των αστυνομικών και των πυροσβεστών», όπως λέει η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων.

Πανελλήνιες 2018: Αλλαγές και στα Παιδαγωγικά

Οι υποψήφιοι της ομάδας θεωρητικού προσανατολισμού επιστρέφουν ως… το πρώτο φαβορί για τα παιδαγωγικά τμήματα.

Την ίδια στιγμή, οι απόφοιτοι των επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) των δύο προηγούμενων ετών που θα αναζητήσουν φέτος μια καλύτερη τύχη θα έχουν λιγότερες επιλογές τμημάτων σε σχέση με πέρυσι.

Πρόκειται για τα παρεπόμενα των αλλαγών στις Πανελλήνιες 2018, αλλά και της σπουδής του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου να εντάξει το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων, χωρίς να υπάρξει μεταβατική περίοδος, έστω και ενός έτους.

Ειδικότερα, έως το 2015 οι 454 σχολές και τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατανέμονταν σε πέντε επιστημονικά πεδία (κάποιες ήταν κοινές σε δύο ή και περισσότερα πεδία).

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις και τα νέα για τις Πανελλήνιες 2018 – Πανελλαδικές 2018

Το 2016 και το 2017 τα παιδαγωγικά τμήματα εντάχθηκαν σε ένα αυτόνομο επιστημονικό πεδίο, το 4ο.

Από φέτος καταργείται το 4ο πεδίο, και τα παιδαγωγικά τμήματα θα μοιραστούν στα υπόλοιπα τέσσερα πεδία.

Η απόφαση αυτή, όπως ανέφερε στην «Καθημερινή» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, θα αλλάξει τις ισορροπίες μεταξύ των διεκδικητών των θέσεων στα Παιδαγωγικά.

Συγκεκριμένα, έως και το 2015 πάνω από 90% των εισακτέων στα Παιδαγωγικά ήταν υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης. Και αυτό διότι οι υποψήφιοι των υπόλοιπων κατευθύνσεων (θετικής και τεχνολογικής), στην περίπτωση που δεν περνούσαν στη σχολή της πρώτης τους προτίμησης (π.χ. Ιατρικές, πολυτεχνεία, Νομικές), διεκδικούσαν θέσεις σε σχολές – τμήματα συναφούς αντικειμένου (π.χ. φιλολογίες, τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής κ.λπ.), με αποτέλεσμα να «προσπερνούν» τα Παιδαγωγικά (ενδεικτικά πέρυσι η βάση εισαγωγής στο Μαθηματικό ΕΚΠΑ ήταν 15.500 μόρια και στο Παιδαγωγικό 14.915 μόρια).

Το 2016 και το 2017 τις θέσεις των τμημάτων διεκδικούσαν μόνον όσοι υποψήφιοι είχαν τα Παιδαγωγικά ως βασική επιλογή.

Πλέον αναμένεται να επιστρέψουμε στην προ 2015 κατάσταση.

Πανελλήνιες 2018: Οι παλαιοί υποψήφιοι

Επίσης, «κομφούζιο» αναμένεται να προκληθεί φέτος με τους υποψηφίους του 2016 και του 2017 που θα διεκδικήσουν χωρίς εξετάσεις το 10% των θέσεων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Οι υποψήφιοι που έχουν αποφοιτήσει από Γενικό Λύκειο θα καταθέσουν μηχανογραφικό με πέντε πεδία όπως πέρυσι, στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης.

Το ίδιο θα συμβεί με τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ που θα διεκδικήσουν το 10% των θέσεων στα ΤΕΙ, οι οποίοι όμως δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τα ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς, τα οποία καταργούνται.

Οι υποψήφιοι θα δηλώσουν συμμετοχή στις Πανελλαδικές 2018Εξετάσεις και τα μαθήματα στα οποία θα εξετασθούν (φέτος θα δηλώσουν και εάν θα εξετασθούν σε αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ) μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Έως τότε θα έχει ανακοινωθεί και ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Όπως πέρυσι, οι εξετάσεις θα αρχίσουν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις και τα νέα για τις Πανελλήνιες 2018 – Πανελλαδικές 2018