Εμβόλιο κορονοϊού

Εμβόλιο κορονοϊού: Σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, κάνοντας υποχρεωτικό τον εμβολασμό κατά του κορονοϊού!

Την έναρξη της συζήτησης για τις ελευθερίες των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο νομοσχέδιο για το ψηφιακό πιστοποιητικό.

«Ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει δέχομαι στο μαγαζί μου έναν μη εμβολιασμένο» είπε χαρακτηριστικά.

Έκανε, παράλληλα, λόγο για υποχρεωτικό εμβολιασμό στις μονάδες υγείας και στο νοσηλευτικό προσωπικό:

«Σε λίγο την πειθώ που έχει δείξει η κυβέρνηση για τους εμβολιασμούς θα την διαδεχθεί η απόφαση για υποχρεωτικός εμβολιασμός για νοσηλευτικό προσωπικό και προσωπικό για φροντίδες υγείας. Πολύ σύντομα θα γνωμοδοτήσει η επιτροπή Ηθικής. Και η κυβέρνηση θα αποφασίσει με προσοχή».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πορεία του εμβολιασμού λέγοντας πως σύμφωνα με τα στοιχεία μόλις πέντε από τους 392 διασωληνωμένους είχαν εμβολιαστεί μιας και οι υπόλοιποι ήταν άτομα σε ηλικία που είχαν πρόσβαση στον εμβολιασμό αλλά επέλεξαν να μην εμβολιαστούν.

Σημείωσε δε πως: «Σε λίγο άλλωστε όλοι οι συμπολίτες θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε το τέταρτο κύμα και θα προστατέψουμε την υγεία μας, την οικονομία και την αξιοπιστία της χώρας μας».

«Αναφέρθηκε ένας ομιλητής για το εμβόλιο πολυομελίτιδας . Ασθένησε η μητέρα μου από αυτή την ασθένεια πριν ανακαλυφθεί το εμβόλιο. Η μεγαλύτερη επιτυχία λοιπόν ήταν οι μαζικοί εμβολιασμοί. Ας αφήσουμε λοιπόν τα μισόλογα», είπε.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός είπε πως προκηρύσσονται 600 θέσεις ιατρών και τον Σεπτέμβριο 4.900 νοσηλευτών, ενώ όπως είπε, πλησιάζουμε 1.500 κλίνες ΜΕΘ.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το ψηφιακό πιστοποιητικό πρόκειται για μία τολμηρή ελληνική πρωτοβουλία. «Ήμασταν οι πρώτοι που το εισηγηθήκαμε αντιμετωπίζοντας έντονες αντιδράσεις», είπε για να συνεχίσει λέγοντας πως λίγους μήνες μετά η πρόταση της Αθήνας γίνεται πραγματικότητα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το ψηφιακό πιστοποιητικό θα συμβάλει σε ένα πιο ασφαλές καλοκαίρι ώστε ο τουρισμός να ανοίξει και να θέσει προοπτικές πιο ισχυρής οικονομίας. «Είμαι εδώ και για έναν απολογισμό της μάχης για την πανδημία που τώρα γίνεται σχεδιασμός για την μάχη προς την ευημερία», είπε.

Φαίνεται η δυνατότητά μας να μετατρέπουμε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες. Το είδαμε με την ψηφιοποίηση υπηρεσιών, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας πως σήμερα με το πιστοποιητικό δηλώνουμε την ετοιμότητα της χώρας για την επόμενη ημέρα.

Όπως είπε δε χαρακτηριστικά, το έχουν αξιοποιήσει πάνω από 230.000 συμπολίτες και η διαδικασία έκδοσης είναι αρκετά απλή.

Δεν μιλάμε επομένως για όσους έχουν ανησυχίες προσωπικών δεδομένων για ένα ταξιδιωτικό έγγραφο, σημείωσε, αλλά, είπε, για μια απάντηση μπροστά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Εμβόλιο κορονοϊού: Οι περιοχές που έχουν μείνει πίσω στο πρόγραμμα «Ελευθερία»

Τέσσερις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας βρίσκονται πολύ πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Πρόκειται για την Ευρυτανία, τη Ροδόπη, την Ξάνθη και τις Σέρρες με πολύ χαμηλά ποσοστά που ξεκινούν κάτω από το 25% και σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνουν τον ίδιο αριθμό.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι Ροδόπη, Ξάνθη και Σέρρες χτυπήθηκαν από το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Αντίστοιχα χαμηλά ποσοστά καταγράφονται στην Αιτωλοακαρνανία (27,34%), στη Λάρισα (28,3%), στην Άρτα (28,03%), στη Φωκίδα (28,26%) και στην Ηλεία (28,29%).

Αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα σε τέσσερα νησιά της χώρας, η Κύθνος, η Μήλος, η Θήρα και η Άνδρος κρατούν τα… σκήπτρα στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού τους με ποσοστά που κυμαίνονται ανάμεσα στο 60,6% – 84%. Ψηλά στην κατάταξη βρίσκεται και η Ιθάκη που έχει σπάσει το φράγμα του 60% και με ταχείς ρυθμούς κινείται η Κάρπαθος (56,14%) και η Μύκονος (54,85%).

Ετσι η Ελλάδα εμφανίζει δύο όψεις όσον αφορά την πορεία της επιχείρησης «Ελευθερία», σύμφωνα με τα δεδομένα του επιδημιολογικού χάρτη.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, υπογράμμισε χθες, Δευτέρα, 7 Ιουνίου, ότι «τα νησιά αποτελούν στρατηγικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας και συνεπώς στρατηγικός στόχος είναι να επιτύχουμε εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιο γρήγορα συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα.» Σύμφωνα πάντα με τον κ. Θεμιστοκλέους στα νησιά με πληθυσμό κάτω τον 10.000 κατοίκων το 61% κατά μέσο όρο έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και το 54% είναι καλυμμένο.

Η κατάσταση στην πυκνοκατοιμένη Αττική με το 35,4% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, όπου το 36,85% των πολιτών έχει λάβει κατά μέσο όρο μία δόση, αποτελεί λίγο πολύ μια μικρογραφία του τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Την πρωτιά κρατάει ο Βόρειος Τομέας με ποσοστό εμβολιασμού 63,51%. Πάνω από 40% εμβολιαστικής κάλυψης έχει επιτευχθεί στον Κεντρικό και τον Δυτικό Τομέα. Το αντίστοιχο ποσοστό στον Νότιο Τομέα είναι 35,51%. Απογοητευτικά είναι τα ποσοστά σε Πειραιά (24,49%), Ανατολική Αττική (18,8%) και Δυτική Αττική (17,93%).

Δήμαρχοι και φορείς της Σάμου, ενός νησιού που συνδέθηκε με το «αντιεμβολιαστικό κίνημα», ζητούν να επαναλειτουργήσει το μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο που είχε στηθεί στο κλειστό γυμναστήριο του νησιού, παρά την απογοήτευση των μόλις 110 ραντεβού σε σύνολο 4.300 εμβολίων που έφτασαν στο ακριτικό νησί -μαζί και 25 γιατροί. Πάντως αυτή τη στιγμή στη Σάμο λειτουργούν έξι εμβολιαστικές γραμμές με απορροφητικότητα που αγγίζει το 100%.

Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι 10.500 πολίτες -ποσοστό 32,5% των κατοίκων- έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου Γιώργο Στάντζο «ο κόσμος είναι διστακτικός.» Ο δήμαρχος αποδίδει τις χαμηλές επιδόσεις του νησιού στον εμβολιασμό στα λίγα κρούσματα και τον αντίστοιχα χαμηλό αριθμό θανάτων και τονίζει ότι η στοχοποίηση του νησιού δεν θα βοηθήσει να προωθηθούν οι εμβολιασμοί σ’ αυτό!

Εμβόλιο κορονοϊού: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Στην Ελλάδα, το σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού κατά του νέου κορονοϊού έχει λάβει τη συμβολική ονομασία «Επιχείρηση Ελευθερία» και θα υλοποιηθεί σε 1.018 εμβολιαστικά κέντρα ανά την επικράτεια.

Ο πληθυσμός εμβολιάζεται κατά ομάδες προτεραιότητας, βάσει οδηγιών που έχει εκδώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο covid-19, για να διαπιστωθεί η προσβολή από τον ιό διενεργείται η εξέταση ανίχνευσης των αντισωμάτων IgG, IgM, IgA. Η εξέταση πραγματοποιείται με αιμοληψία. Τα αντισώματα IgG είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη μακροχρόνιας ανοσίας και ανοσολογικής μνήμης. Τα αντισώματα IgM παράγονται από το ανοσοποιητικό αρκετά γρήγορα και παρέχουν την άμυνα πρώτης γραμμής. Τα αντισώματα IgA δείχνουν μια πολύ πρόσφατη λοίμωξη από τον ιό.

Για την πρωτογενή διάγνωση της λοίμωξης, μπορεί να διενεργηθεί μοριακός έλεγχος PCR ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

Η μοριακή εξέταση PCR στηρίζεται στην ανίχνευση ιικών σωματιδίων και έχει ειδικότητα και ευαισθησία μεθόδου που προσεγγίζουν το 100%. Στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ κάθε δείγμα αναλύεται ξεχωριστά ενώ όλα τα θετικά δείγματα επιβεβαιώνονται με πρόσθετη μεθοδολογία.

Το γρήγορο τεστ ανίχνευσης αντιγόνου για τον ιό Sars-CoV-2 (rapid test) δίνει απάντηση περίπου σε μία ώρα. Ενδείκνυται για άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί ή όχι από τον ιό. Επίσης ενδείκνυται και για ασυμπτωματικά άτομα, εφόσον αυτά πληρούν τα σχετικά επιδημιολογικά κριτήρια.

Το rapid test που χρησιμοποιείται στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ έχει ευαισθησία 93,3% και ειδικότητα 99,4%.

Εμβόλιο κορονοϊού: Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εμβολιασμό

Γιατί να κάνω εμβόλιο για τον κορονοϊό SARS-CoV-2;

Τα εμβόλια παρασκευάζονται με σκοπό την αντιμετώπιση νοσημάτων που δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν μόνο με την εφαρμογή άλλων μέτρων δημόσιας υγείας. Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 είναι ένας νέος ιός που μέσα σε ένα χρόνο από την εμφάνισή του επηρέασε δραματικά τις ζωές όλων των ανθρώπων παγκοσμίως. Έχει υψηλή μεταδοτικότητα με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να ελεγχθεί μόνο με την εφαρμογή των μέτρων δημόσιας υγείας, επιβαρύνει σοβαρά σε πολλές περιπτώσεις την υγεία των νοσούντων, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών ακόμα υγιών ατόμων, επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα όλων, δοκιμάζει τα συστήματα υγείας και δημιουργεί ανεπανόρθωτες οικονομικές επιπτώσεις σε όλον τον πλανήτη. Τα νέα εμβόλια, όπως προκύπτει από τις κλινικές δοκιμές, μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης συμπτωμάτων και πιθανά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον ιό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί ταυτόχρονα μειώνεται ο κίνδυνος νοσηλειών, ο κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών και πιθανά ο κίνδυνος μακροχρόνιων επιπλοκών που προκαλεί ο ιός σε κάποιους ασθενείς, όπως επιπλοκές από το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα.

Πώς γίνεται το εμβόλιο; Υπάρχουν παρενέργειες;

Το εμβόλιο χορηγείται στο βραχίονα (στον δελτοειδή μυ), σε δύο δόσεις οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 21 – 28 ημέρες. Ο εμβολιαζόμενος καλό είναι να παραμείνει στο χώρο του εμβολιασμού για περίπου 30 λεπτά και στη συνέχεια είναι σε θέση να επιστρέψει στις δραστηριότητές του. Οι περισσότερες από αυτές είναι ήπιες και βραχυπρόθεσμες, και δεν εμφανίζονται σε όλους. Αυτές μπορεί να αφορούν: ερυθρότητα, οίδημα, ήπιος πόνος στο σημείο της ένεσης, κεφαλαλγία, αίσθημα κόπωσης, πυρετός, ήπια συμπτώματα τύπου γρίπης.

Αν έχω αλλεργίες μπορώ να κάνω το εμβόλιο;

Η αλλεργική προδιάθεση μπορεί να εντοπιστεί με ειδικές εξετάσεις, κατόπιν ιατρικής σύστασης. O θεράπων ιατρός θα γνωμοδοτήσει για τον εμβολιασμό, ανάλογα με το ιστορικό του κάθε ατόμου.

Μπορεί να κάνω εμβόλιο και παρ’ όλα αυτά να νοσήσω από COVID-19;

Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Άρα μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να ασθενήσει κάποιος από το νέο κορονοϊό παρόλο που έκανε το εμβόλιο. Επομένως θα πρέπει οι πολίτες να συνεχίσουν να παίρνουν τις συνιστώμενες προφυλάξεις για την αποφυγή μόλυνσης, δηλαδή οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν τη χρήση μάσκας, την τήρηση κοινωνικής απόστασης, την τακτική και σχολαστική υγιεινή των χεριών και την καθαριότητα του χώρου όπου ζουν ή εργάζονται. Τα εμβόλια έναντι της νόσου COVID-19 φαίνεται ότι μειώνουν την πιθανότητα να νοσήσει κάποιος από τη νόσο. Κάθε εμβόλιο έχει δοκιμαστεί σε περισσότερα από 20.000 άτομα σε διάφορες χώρες και έχει αποδεκτό προφίλ ασφάλειας. Χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να μπορέσει κάποιος να αναπτύξει ανοσία και να είναι προστατευμένος μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Μερικοί άνθρωποι ενδέχεται να νοσήσουν από COVID-19 παρά το ότι έχουν εμβολιαστεί, αλλά η νόσηση μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρή.

Υπάρχει περίπτωση να νοσήσω από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 εξαιτίας του εμβολίου;

Ο εμβολιαζόμενος δεν κινδυνεύει σε καμία περίπτωση να αρρωστήσει από τον κορωνοϊό εξαιτίας του εμβολίου. Υπάρχει όμως η πιθανότητα να έχει ήδη κολλήσει τη νόσο COVID-19 και να μην το έχει συνειδητοποιήσει αν τα συμπτώματα γίνουν έκδηλα μόνο μετά τον εμβολιασμό. Ένας ήπιος πυρετός μπορεί να εμφανιστεί εντός μιας ή δύο ημερών από τον εμβολιασμό, ωστόσο αν κανείς παρουσιάσει άλλα συμπτώματα της νόσου COVID-19 (όπως νέο συνεχόμενο βήχα, υψηλό πυρετό ή ο πυρετός διαρκεί περισσότερο, ανοσμία, αγευσία) θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι και να προγραμματίσει να κάνει εργαστηριακό έλεγχο.

Για πόσο διάστημα με προστατεύει το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2;

Τόσο η διάρκεια της φυσικής ανοσίας, δηλαδή της ανοσίας μετά από μόλυνση του ατόμου από τον ιό, όσο και η διάρκεια της ανοσίας που προκύπτει από τον εμβολιασμό με το νέο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού αποτελούν αντικείμενα διερεύνησης και αναμένονται νέα δεδομένα με την πάροδο του χρόνου.

Μετά τον εμβολιασμό πρέπει να εφαρμόζω τα μέτρα προφύλαξης κατά του κορονοϊού;

Τα νέα εμβόλια για τον κορονοϊό SARS-CoV-2 δεν υποκαθιστούν τα υπόλοιπα μέτρα δημόσιας υγείας στη φάση αυτή της πανδημίας. Καταρχήν, ο εμβολιασμός σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού απαιτεί χρόνο. Γι’ αυτό με πολλή προσοχή και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν τη χρήση μάσκας, την τήρηση κοινωνικής απόστασης, την τακτική και σχολαστική υγιεινή των χεριών και την καθαριότητα του χώρου όπου ζουν ή εργάζονται. Μία αντίθετη πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε νέα έξαρση των κρουσμάτων.