emvolio.gov.gr: Κλείστε τώρα ραντεβού για εμβόλιο – ΕΔΩ η διαδικασία

Ραντεβού για εμβόλιο: Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται το πρόγραμμα εμβολιασμού «Ελευθερία» στη χώρα μας, με την ηλικιακή ομάδα 35-39 να έχει όλα τα εμβόλια σύντομα στη διάθεσή της!

Όσοι σχεδιάζουν να αλλάξουν ή να ακυρώσουν το ραντεβού τους, οφείλουν να γνωρίζουν ότι υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία.

Τα βασικά σημεία:

  • Επιτρέπονται δύο αλλαγές στο ραντεβού
  • Η αλλαγή ραντεβού μπορεί να γίνει 5 μέρες (120 ώρες) πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού.
  • Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να κάνει αλλαγή για παράδειγμα δύο ημέρες πριν από το ραντεβού, η πλατφόρμα δεν θα επιτρέψει την ενέργεια
  • Οι περισσότεροι πολίτες επιλέγουν την ακύρωση ραντεβού. Γι’ αυτή την ενέργεια, όπως και στην περίπτωση της μη προσέλευσης, υπάρχει ποινή: Μέχρι πρόσφατα ίσχυε ότι με την ακύρωση/μη προσέλευση οι πολίτες δεν θα μπορούσαν να κλείσουν ραντεβού για 30 ημέρες. Πλέον η ποινή έχει διάρκεια 16 ημέρες

Περισσότεροι από 2.974.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και πάνω από 1.709.000 είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Αυτή την στιγμή λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα και τις αμέσως επόμενες μέρες θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και την προσθήκη εμβολιαστικών κέντρων στα νησιά.

Ραντεβού για εμβόλιο: Πώς θα κλείσετε

Όσοι πολίτες επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά της νόσου COVID-19, μπορούν να το κάνουν με τέσσερις τρόπους:

  • Μετάβαση σε κάποιο φαρμακείo το οποίο θα τους βοηθήσει να κλείσουν το ραντεβού.
  • Μετάβαση σε κάποιο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), όπου και ένα τρίτο πρόσωπο μπορεί να το κάνει με μια υπεύθυνη δήλωση.
  • Μέσω άυλης συνταγογράφησης και εάν οι πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, λαμβάνουν αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να επιβεβαιώσουν το ραντεβού μέσω SMS στον πενταψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.
  • Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Ως προς τον τελευταίο τρόπο, μέσα δηλαδή από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr, δίνεται και η δυνατότητα τροποποίησης ενός κανονισμένου ραντεβού, ενώ σε φαρμακεία και ΚΕΠ αρκεί μόνο ο ΑΜΚΑ και η ταυτότητα για το κλείσιμο του ραντεβού.

Μπαίνοντας στη διεύθυνση emvolio.gov.gr, όπου ελέγχεται η προτεραιοποίηση, αφού ο πολίτης βάλει τους κωδικούς TAXISNET και τον ΑΜΚΑ, μπορεί να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο, ημέρα και ώρα, ενώ ακολούθως καλείται να επιβεβαιώσει τα ραντεβού.

Μετά την κατοχύρωση του ραντεβού, ο πολίτης θα λάβει έναν μοναδικό κωδικό-αριθμό και ένα QR Code, τον οποίο θα πρέπει να έχει μαζί του την ημέρα που θα κάνει ο πολίτης το εμβόλιο.

Επίσης, μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Ραντεβού για εμβόλιο: Αισιοδοξία για 5.600.000 εμβολιασμούς μέχρι το τέλος Μαΐου

«Συνεχίζεται με τον ίδιο υποδειγματικό τρόπο και συνεχώς επιταχυνόμενους ρυθμούς, η επιχείρηση “Ελευθερία”», τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη, αναφερόμενη στην πορεία των εμβολιασμών.

Όπως είπε, «εκτιμάται έτσι ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.600.000 εμβολιασμοί.

Πάνω από 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση (ποσοστό 34%) και περισσότεροι από 2.000.000 θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι (ποσοστό 20%)».

Σημείωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία” για τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων των διαμενόντων και των εργαζόμενων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί σε 40 νησιά και βαίνει προς ολοκλήρωση στην επόμενη εβδομάδα σε άλλα 27.

«Στο μεταξύ, έχουν ενισχυθεί οι δομές -τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία- στα νησιά μας με περισσότερους υγειονομικούς, πολλαπλάσιες δυνατότητες testing, αλλά και πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες διακομιδών εάν και εφόσον χρειαστεί.

Έχει ήδη αναβαθμιστεί το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ και παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο και 24ωρη βάση, τα περιστατικά, ούτως ώστε να υπάρχει άμεση παρέμβαση.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι στις επάλξεις για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ανάδειξη της χώρας μας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού», προσέθεσε.

Συμπλήρωσε πως «όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- η κυβέρνηση προχωρά στην περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 4.000 προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, που θα γίνουν με διαδικασίες ΑΣΕΠ και διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί μέσα στο χρόνο.

Ειδικά για τους νοσηλευτές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου κατά του κορονοϊού, ως έκτακτο προσωπικό, θα προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση. Είναι μια δέσμευση που γίνεται πράξη».

Ραντεβού για εμβόλιο: Σκέψεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Για τον Σεπτέμβριο παραπέμπει τη συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών η κυβέρνηση. Μετά τη σχετική απόφαση για την ΕΜΑΚ, όλοι αναμένουν το επόμενο βήμα των Αρχών όσον αφορά την επιβολή του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών και κυρίως στους υγειονομικούς.

Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, αυτή η φάση της μάχης με τον κορωνοϊό, και εφόσον προχωράει γρήγορα το πρόγραμμα εμβολιασμού, δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για να ληφθούν αποφάσεις.

«Καλύτερα η πειθώ από την επιβολή», επισημαίνει στην «Καθημερινή» ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ, διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας, Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας, επικεφαλής έδρας UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής, Γιώργος Χρούσος, ο οποίος ωστόσο εκτιμά ότι θα πρέπει να ανοίξει αυτή τη συζήτηση και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλωστε, δεν είναι κάτι πρωτοφανές.

Οπως αναφέρει ενδεικτικά, στις ΗΠΑ, στα ομοσπονδιακά νοσοκομεία υπήρχε όρος για τον εμβολιασμό των υγειονομικών και όποιος δεν εμβολιαζόταν τον τοποθετούσαν σε υπηρεσία στην οποία δεν είχε επαφή με ασθενείς. «Για την ομάδα των υγειονομικών θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εάν δεν εμβολιαστούν κινδυνεύουν οι ίδιοι και οι ασθενείς τους.

Αλλωστε υπάρχει ήδη νόμος στη χώρα μας που επιτρέπει στον εκάστοτε υπουργό Υγείας, σε περιόδους μεγάλων επιδημικών εξάρσεων, να διατάξει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Απλώς αυτός δεν έχει ενεργοποιηθεί», επισημαίνει ο κ. Χρούσος και προσθέτει: «Ωστόσο, προς το παρόν δεν χρειάζεται να βιαστούμε, ειδικά όταν ο εμβολιασμός του πληθυσμού προχωράει με γρήγορους ρυθμούς και έως τον Ιούλιο εκτιμάται ότι το 60% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί».

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην «Κ» σημειώνει ότι η υποχρεωτικότητα δεν ισχύει σε καμία ιατρική πράξη. «Σε αυτή τη φάση, ωστόσο, υπάρχουν δεδομένα που καθιστούν τον εμβολιασμό αναγκαίο, και πιστεύω ότι όσοι υγειονομικοί θέλουν αυτή την εποχή να παρέχουν υπηρεσίες στο σύστημα υγείας πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Εκτιμώ μάλιστα ότι όταν θα υπάρξει η τεκμηρίωση για το εάν οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν ή όχι τον ιό, τότε θα τεθεί σε τελείως διαφορετική βάση το ζήτημα του εμβολιασμού των υγειονομικών».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έως και την προηγούμενη εβδομάδα είχε εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού το 82% των γιατρών, το 63% των νοσηλευτών και το 60% των λοιπών εργαζομένων στο ΕΣΥ. Στον ιδιωτικό τομέα, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 88%, 62% και 63%.

Κατά την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, πολλοί από τους εργαζομένους στα νοσοκομεία που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί είτε έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό, και με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας παρακολουθούν τα αντισώματα και δεν εμβολιάζονται, είτε περιμένουν να εμβολιαστούν.

Αν και υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης στα ποσοστά των εμβολιασμένων υγειονομικών, συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα ποσοστά για την εποχική γρίπη των τελευταίων ετών είναι σαφώς αυξημένα.

Πέρυσι εμβολιάστηκε έναντι της γρίπης το 38,8% των εργαζομένων στα νοσοκομεία και το 58% στα Κέντρα Υγείας, πρόπερσι τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 30,7% και 43,7% και πριν από έξι χρόνια (περίοδος εποχικής γρίπης 2015-2016), 10,9% και 24,3%.