Ίντερνετ: Εκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ίντερνετ καθώς η τεχνολογία δείχνει να τους… προσπερνάει! Διαβάστε στο xristika.gr ποια κινητά μένουν εκτός διαδικτύου σύντομα.
Τέλος στο σήμα 3G από τα τέλη του 2021 και περισσότερο βάρος στο 4G αλλά, κυρίως, στο δίκτυο 5G.
Η εταιρεία Cosmote ανακοίνωσε επίσημα πως από το Σεπτέμβριο του 2021 θα ξεκινήσει η σταδιακή απενεργοποίηση του 3G και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
Ο λόγος, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, είναι να στηριχθεί η συνεχώς αυξημένη ζήτηση για data, με επίκεντρο την επένδυση στις υπηρεσίες 4G αλλά και στις νέες τεχνολογίες, όπως το 5G. Με την απενεργοποίηση του 3G θα απελευθερωθεί το φάσμα που χρησιμοποιεί τώρα το, πλέον παλιό, δίκτυο για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή εμπειρία internet.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όποιος έχει συσκευή 3G και θέλει να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στο mobile internet θα πρέπει να αναβαθμίσει μέσα στο 2021 σε 4G ή 5G συσκευή. Διαφορετικά, οι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε mobile internet, όμως μόνο με σήμα 2G, κάτι που θα φέρνει υπερβολικά χαμηλές ταχύτητες.
Σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο, η κάλυψη του 5G προβλέπεται να φτάσει το 60% σε τρία χρόνια, ενώ το ακόμα πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο των έξι ετών βλέπει κάλυψη 94%.
Μέχρι το τέλος του 2021 αναμένεται να υπάρχει κάλυψη σε αρκετές περιοχές της Ελλάδος.
Οι απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα των χρηστών 3G:
Τι σημαίνει η κατάργηση του 3G;
Εάν έχετε συσκευή 4G δεν θα επηρεαστείτε από την αλλαγή, παρά μόνο εάν πρόκειται για συσκευή παλαιάς τεχνολογίας, όπου ενδεχομένως να παρατηρήσετε πολύ μικρές διαφορές.
Εάν έχετε συσκευή 3G και θέλετε να έχετε την ίδια ή καλύτερη εμπειρία mobile internet θα πρέπει να την αντικαταστήσετε με μία νέα συσκευή 4G. Διαφορετικά θα μπορείτε να συνεχίσετε να τη χρησιμοποιείτε για υπηρεσίες φωνής και μηνυμάτων μέσω του δικτύου 2G με λιγότερες όμως δυνατότητες mobile internet.
Εάν έχετε συσκευή 2G και είστε ικανοποιημένοι από τη σύνδεση mobile internet που έχετε, δεν χρειάζεται να κάνετε καμία αλλαγή.
Πώς μπορώ να έχω την καλύτερη δυνατή εμπειρία mobile internet;
Για να έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία mobile internet, γίνεται η σύσταση να αποκτήσετε μια συσκευή 4GVOLTE τελευταίας τεχνολογίας γιατί:
H εμπειρία σας θα βελτιωθεί σημαντικά μιας και το δίκτυο 4G / 4G+ της COSMOTE προσφέρει 6 φορές υψηλότερη μέση ταχύτητα από το δίκτυο 3G.
Θα μπορείτε να αναβαθμίσετε και την εμπειρία της υπηρεσίας φωνής για να έχετε κάλυψη μέσω WiFi Calling σε δύσκολα σημεία που δεν υπάρχει επαρκές σήμα κινητής (π.χ. υπόγεια).
Θα μπορείτε να κάνετε παράλληλη χρήση φωνής και internet.
Υπάρχει περίπτωση να μην έχω κάλυψη 4G;
Όλη η κάλυψη του 3G δικτύου θα αντικατασταθεί πλήρως από 4G.
Επιπλέον η δωρεάν υπηρεσία WiFi Calling που είναι διαθέσιμη για όλες της 4G VoLTE συσκευές διασφαλίζει την κάλυψη στα ποιο απαιτητικά σημεία (υπόγεια κ.λ.π.) μέσω WiFi, αρκεί να υπάρχει σταθερή σύνδεση internet.
Θα επηρεάσει την 4G συσκευή μου η κατάργηση του 3G δικτύου;
Οι 4G συσκευές ανήκουν σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
Στις 4G VoLTE συσκευές που υποστηρίζουν WiFi Calling υπηρεσίες, δηλαδή υψηλής ποιότητας υπηρεσίες φωνής μέσω 4G αλλά και κλήσεις μέσω WiFi Internet όπου δεν υπάρχει κάλυψη από δίκτυο κινητής αλλά υπάρχει WiFi Internet.
Στις 4G non-VoLTE συσκευές που δεν υποστηρίζουν WiFi Calling υπηρεσίες.
Έτσι, εάν η συσκευή σας είναι 4G Non-VoLTE δεν θα δείτε διαφορά στην υπηρεσία internet, παρά μόνο κατά την διάρκεια των τηλεφωνικών σας κλήσεων.
Έχω tablet με ενσωματωμένη sim κάρτα. Με αφορά η κατάργηση του 3G δικτύου;
Εφόσον έχετε 4G tablet δεν χρειάζεται κάποια ενέργεια εκ μέρους σας. Στην περίπτωση που έχετε 3G tablet θα πρέπει να το αντικαταστήσετε με ένα 4G προκειμένου να έχετε internet όταν δεν θα είστε συνδεδεμένοι σε WiFi.
Έχω ειδικό εξοπλισμό pocket WiFi (ή USB stick) προκειμένου να έχω internet. Με αφορά η κατάργηση του 3G δικτύου;
Εφόσον έχετε αγοράσει τον ειδικό εξοπλισμό προ πενταετίας ή παλαιότερα είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να τον αλλάξετε προκειμένου να συνεχίσετε να έχετε internet.
Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας ΥΠΕΡΙΩΝ της ΕΕΤΤ, ο ΟΤΕ καταγράφει την υψηλότερη μέση ταχύτητα βάσει των μετρήσεων, φτάνοντας μέχρι τα 34 Mbps στο download και ακολουθεί η Wind που κινείται μεταξύ 26-31 Mbps, αν και όπως αναφέρει η πλατφόρμα της ΕΕΤΤ, λόγω του μικρότερου αριθμού μετρήσεων, τα αποτελέσματα της εταιρείας Wind παρουσιάζουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Ακολουθούν η Vodafone και η Forthnet με ταχύτητες download που κινούνται από 20 έως 24 Mbps.
Σοβαρό πρόβλημα αποτελούν οι πολύ μεγάλες αποκλίσεις που καταγράφονται ανάμεσα στις ονομαστικές και στις πραγματικές ταχύτητες των συνδέσεων.
Μάλιστα, φαίνεται ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις απλές γραμμές DSL, που έχουν περιορισμούς λόγω των δικτύων χάλκινων καλωδίων, αλλά και τις γρήγορες συνδέσεις των 100Mbps, που θεωρητικά έπρεπε να έχουν μικρότερες απώλειες, χάρη στη χρήση της οπτικής ίνας μέχρι το ΚΑΦΑΟ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πακέτα 50 και 100 Mbps, οι πραγματικές ταχύτητες είναι 30 και 56 Mbps, αντίστοιχα και κινούνται στο 55% – 60% της ονομαστικής τιμής.
Απογοητευτικό είναι το γεγονός πως στις συνδρομές πακέτων 24 Mbps που εξακολουθούν να αποτελούν και την πλειονότητα των συνδέσεων, οι συνδρομητές πιάνουν μόλις το 29% της ονομαστικής ταχύτητας με 7 Mbps.
Πηγές της αγοράς αναφέρουν στο BusinessDaily πως η μεθοδολογία που ακολουθείται είναι αμφισβητούμενη, καθώς «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο πώς γίνονται οι μετρήσεις». Υπάρχει πάντως ήδη η υποχρέωση των παρόχων για τη μέτρηση της ταχύτητας με συγκεκριμένη κοινή μεθοδολογία για όλους, η οποία στηρίζεται σε διεθνή πρότυπα για τα πακέτα ανά ταχύτητα, με το ελάχιστο όριο μετρήσεων να ανέρχεται στις 20.000 ανά πακέτο.
Η ΕΕΤΤ σημειώνει πάντως ότι τα αποτελέσματα αποτελούν γενική εικόνα με βάση το σύνολο των μετρήσεων των εγγεγραμμένων χρηστών κάθε παρόχου στον ΥΠΕΡΙΩΝ.
Τα αποτελέσματα καθώς και η σχετική κατάταξη των παρόχων μπορεί να διαφέρουν ανά πακέτο ταχυτήτων ή ανά γεωγραφική περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η προβληματική εικόνα αντανακλά τη μεγάλη καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα στην αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, μέσω επενδύσεων σε γραμμές τοπικής ίνας ως το σπίτι (fiber to the home).
Οι πάροχοι, για να αποφύγουν τις επενδύσεις, βασίσθηκαν για υπερβολικά μεγάλη χρονική περίοδο στην τεχνολογία DSL, η οποία χρησιμοποιεί τα παλαιά δίκτυα για να προσφέρει ευρυζωνικές συνδέσεις χαμηλής ταχύτητας.
Οι περιορισμένες δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί. Αποτυπώνει την ταχύτητα μετάδοσης από τα τοπικά κέντρα για τα πακέτα 24Mbps από το 2009 ως το τέλος του 2020.
Όπως φαίνεται, μέσα σε περισσότερα από δέκα χρόνια, η ταχύτητα μετάδοσης αυξήθηκε από τα 14 σε περίπου 21 mbps. Όμως, στη διαδρομή από το τοπικό κέντρο ως την κατοικία του καταναλωτή, όπου μεσολαβεί το παλαιό δίκτυο χάλκινων καλωδίων, μεγάλο μέρος αυτής της ταχύτητας χάνεται και το τελικό αποτέλεσμα είναι οι πολύ χαμηλές ταχύτητες που προαναφέρθηκαν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ για την μέση ταχύτητα μετάδοσης από τα τοπικά κέντρα στα πακέτα των 24 Mbps, ο ΟΤΕ παραμένει πρώτος με ταχύτητα που φτάνει τα 24Mbps, ενώ ακολουθεί η Vodafone με 21 Mbps και τρίτη είναι η Wind με κάτω από 20 Mbps και τελευταία η Forthnet με λίγο περισσότερο από 18 Mbps.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…