PLUS

Μετακίνηση εκτός νομού: Τα νέα μέτρα – Ποιοι μπορούν να ταξιδέψουν

Μετακίνηση εκτός νομού: Το Πάσχα ολοένα και πλησιάζει και η απορία όλων είναι αν θα καταφέρουμε να ταξιδέψουμε για τις γιορτές. Διαβάστε στο xristika.gr τι ισχύει πλέον με τις μετακινήσεις εκτός νομού.

Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας δεν δείχνει να μειώνεται, το Πάσχα πλησιάζει και η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφορτίσει την πίεση του κόσμου με μερική χαλάρωση των μέτρων. Τι γίνεται όμως με το θέμα της μετακίνησης από νομό σε νομό, με βάρη τα τωρινά δεδομένα;

Στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε η νέα ΚΥΑ με τίτλο «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00».

Αναφορικά με τις μετακινήσεις εκτός νομού η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη. Δηλαδή, εξακολουθεί να επιτρέπεται για έξι λόγους:

Απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ή ειδικώς α) στην περίπτωση της Αττικής, εκτός των ορίων της Περιφέρειας και β) στην περίπτωση των υπολοίπων περιοχών που εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, εκτός των ορίου του Δήμου, εξαιρουμένων των περιπτώσεων μετακίνησης, με οποιονδήποτε τρόπο:

  • από και προς την εργασία,
  • για λόγους υγείας,
  • προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας,
  • για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,
  • για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή/φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, σύμφωνα με την περ. (ιστ) της παρ. 2 του άρθρου 3 ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου/εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων, σύμφωνα με την περ. (β) της παρ. 2 του άρθρου 3,
  • για μια μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό. Η περ. (ιε) της παρ. 2 του άρθρου 3 εφαρμόζεται ανα λόγως. Για την πιστοποίηση των λόγων κατ’ εξαίρεση μετακίνησης εφαρμόζονται οι παρ. 3 και 5 του άρθρου 3.

Μετακίνηση εκτός νομού: «Κλεδί» η κόπωση των πολιτών

Αυτή τη στιγμή, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η κυβέρνηση είναι μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα σε ό,τι αφορά στη μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα.

Το δίλημμα εστιάζεται στο γεγονός ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει δοθεί το πράσινο φως να ανοίξει ο τουρισμός, έστω και πιλοτικά με ορισμένες χώρες.

Οι πιθανότητες για άνοιγμα των μετακινήσεων εκτός νομού που θα επιτρέψουν την έξοδο του Πάσχα, την δεδομένη στιγμή φαίνεται πως να είναι στο 50-50.

Οι ειδικοί είναι συγκρατημένοι καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο στη ζυγαριά μπαίνει και η ψυχική κούραση των πολιτών, που «ανοίγει το παράθυρο» για Πάσχα στο χωριό με εισιτήριο τα self test.Κάτι που φαίνεται να εξετάζουν οι ειδικοί και αν τελικά το αποφασίσουν, θα ανοίξει η μετακίνηση εκτός νομού με αυτοκίνητο και πιθανότατα και με πλοίο.

Σε κάθε περίπτωση, η μετακίνηση εκτός νομού, έχει πέσει στο τραπέζι και είναι ένα θέμα που αναμένεται να έχει αποφασιστεί μέσα στο επόμενο 20ημερο.

Στη ζυγαριά, αυτή τη φορά θα μπει και η μεγάλη κόπωση των πολιτών από τα συνεχή περιοριστικά μέτρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι για πρώτη φορά ο Γκίκας Μαγιορκίνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της μετακίνησης εκτός νομού το Πάσχα.

«Θα πρέπει να ζυγίσουμε την ψυχική βαρύτητα του κόσμου και τα μέτρα δημόσιας υγείας» είπε χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

«Αν ήμασταν σε αυτή την κατάσταση πέρυσι, δεν νομίζω να πηγαίναμε σε ανοίγματα. Αλλά αυτή τη στιγμή ζυγίζουμε μια μεγάλη κούραση του κόσμου. Δεν το αποκλείω, αλλά δεν μπορώ να πω κιόλας ότι θα γίνει» είπε στον Σκάι ο κ. Μαγιορκίνης.

Ωστόσο στην περίπτωση κατά την οποία το ιικό φορτίο στη χώρα μας είναι μειωμένο σημαντικά μέχρι τέλος Απριλίου και η επιδημιολογική εικόνα είναι ικανοποιητική, όλα είναι ανοικτά, αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση θα θυσιαστεί το Πάσχα για ένα ομαλό καλοκαίρι.

Σύμμαχος άλλωστε σε αυτήν την διαδικασία είναι ο καλός καιρός και ειδικά στα τέλη Απριλίου που εκτιμάται ότι ο υδράργυρος θα ανέβει σημαντικά.

Μετακίνηση εκτός νομού: Τι ισχύει για τα Σαββατοκύριακα

Σε ισχύ βρίσκονται από το Σάββατο (20/03) οι περίφημες «βαλβίδες αποσυμπίεσης».Τι αλλάζει σε μετακίνηση και δραστηριότητες. Τι ώρα θα κλείσουν τα σούπερ μάρκετ. Όσα πρέπει να γνωρίζετε στο xristika.gr.

Μετά τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, αποφασίστηκε η εκτόνωση της κόπωσης των πολιτών από το lockdown και η επιχείρηση αποσυμπίεσης.

Με δεδομένο ότι τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει πλέον από τις 21.00 και όχι από τις 19.00, τα σούπερ μάρκετ, αντί για τις 18.30 θα κλείνουν στις 20.30, προκειμένου εργαζόμενοι και πελάτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους πριν από την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ θα ανοίγουν στις 7.00.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

  • Η απαγόρευση της κυκλοφορίας να ισχύει, από αύριο, ενιαία σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί και καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας.
  • Παράλληλα από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου επαναλειτουργούν τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης άκρων τηρουμένων όλων των ήδη υφιστάμενων αυστηρών πρωτοκόλλων.
  • Επίσης ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος, καθώς επίσης και η λειτουργία των δημοσίων πάρκων έως 3 άτομα, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων και πάλι με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος. Επομένως, όπως υπογράμμισε, ο κ. Χαρδαλιάς, επιτρέπονται οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και σε πάρκα χωρίς χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής αλλά μόνο ή με τα πόδια ή με ποδήλατο, ό,τι ισχύει δηλαδή έως σήμερα για το sms 6.
  • Ακόμη, αποφασίστηκε η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου δήμου με αναλογία ενός πιστού ανά 25 τμ και με όριο τους 20 πιστούς και με υποχρεωτική χρήση της μάσκας καθώς και υποχρεωτικό testing με ευθύνη της οικείας ιεράς μητροπόλεως σε ιερείς και ψάλτες για τις ακόλουθες τρεις θρησκευτικές τελετές: την Κυριακή της Ορθοδοξίας 21 Μαρτίου, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου 25 Μαρτίου, και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου 26 Μαρτίου. Η έναρξη ισχύος για την τέλεση των λειτουργιών είναι από 21 Μαρτίου.
  • Ακόμη αποφασίστηκε να επιτραπεί η ερασιτεχνική αλιεία είτε από πλωτό μέσο μήκους έως 8 μέτρων είτε από την παραλία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους και μόνο δήμους και με τη χρήση του κωδικού 6 προσεγγίζοντας δηλαδή πεζή ή με ποδήλατα και με τα απαραίτητα βέβαια συνοδευτικά έγγραφα στην περίπτωση ιδιοκτητών σκαφών, το Ε9 που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του σκάφους.Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, στόχος των αποφάσεων είναι ένας και αφορά στην διευκόλυνση της τήρησης των υφιστάμενων μέτρων.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

6 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

6 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

6 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

6 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

6 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

6 έτη ago