Βόμβα για όσους έκλεισαν αεροπορικά εισιτήρια το καλοκαίρι – Τι θα συμβεί

Ίσως όσοι βιάστηκαν και έκλεισαν αεροπορικά εισιτήρια για τις καλοκαιρινές τους διακοπές να μην βγουν τελικά κερδισμένοι, μετά την ανακοίνωση για τις τιμές τους.

Ο μεγαλύτερος low cost αερομεταφορέας της Ελλάδας αποκάλυψε πως οι τιμές των εισιτηρίων αυτό το καλοκαίρι αναμένονται φθηνότερες σε σύγκριση με πέρυσι, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεοδο και τις καθυστερήσεις με τις παραδόσεις των Boeing.

Ο CEO της Ryanair Μάικλ Ο’ Λίρι δήλωσε ότι η συνολική ζήτηση για πτήσεις είναι «θετική» και πρόσθεσε ότι «οι τιμές θα είναι χαμηλότερες από ό,τι περιμέναμε».

Θετική εξέλιξη για όσους αναμένεται να κάνουν κράτηση για κάποιο προορισμό της Ryanair από την Ελλάδα.

Προηγουμένως είχε προβλέψει ότι οι ναύλοι θα αυξάνονταν έως και 10% το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά τώρα περιμένει ότι θα αυξηθούν «μετρίως» σε σύγκριση με το προηγούμενη καλοκαίρι.

Για το δωδεκάμηνο έως το τέλος Μαρτίου, τα κέρδη μετά από φόρους εκτοξεύτηκαν κατά 34% στα 1,9 δισ. ευρώ, και μάλιστα, παρά το υψηλότερο κόστος, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 32% του λογαριασμού καυσίμων στα 5,14 δισ. ευρώ.

Για το τρέχον οικονομικό έτος δεν έδωσε περισσότερες εκτιμήσεις και στόχους, ωστόσο, αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των επιβατών κατά 8% μεταξύ 198 και 200 εκατομμυρίων, ένας ελαφρώς βραδύτερος ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τα φιλόδοξα σχέδια επέκτασης της Ryanair έχουν πληγεί από καθυστερήσεις στις παραδόσεις αεροσκαφών. Η αεροπορική εταιρεία είπε ότι τώρα αναμένεται να έχει έλλειψη 23 αεροσκαφών Boeing 737 Max μέχρι τα τέλη Ιουλίου και προειδοποίησε ότι «υπάρχει κίνδυνος οι παραδόσεις της Boeing να υποχωρήσουν περαιτέρω».

Δυσάρεστη εξέλιξη με όλα τα αεροπλάνα: Και στην Ελλάδα – Τι θα γίνει τον Μάιο

Τα νέα για αεροπορικά ταξίδια και τα αεροπλάνα δεν είναι καλά και πόσω μάλλον τους επόμενους μήνες.

Αιτία για αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις δεν είναι άλλη από τα προβλήματα που βγάζει συνέχεια η Boeing με τα αεροπλάνα τους. Πλέον οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες, οι αεροπορικές θα αργήσουν να πάρουν τα αεροπλάνα που έχουν παραγγείλει από την Boeing και έτσι τα αεροπορικά εισιτήρια θα ακριβύνουν.

Οι παραγγελίες θα αργήσουν τόσο για τους αερομεταφορείς στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Η Boeing λέει στις αεροπορικές εταιρείες ότι θα λάβουν λιγότερα αεροσκάφη τύπου 737 Max από ό,τι αναμενόταν φέτος, αναγκάζοντάς τες να περιορίσουν δρομολόγια και αυξάνοντας την προοπτική υψηλότερων ναύλων κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Η Boeing μείωσε τους ρυθμούς παραγωγής μετά την απώλεια θύρας από ένα 737 Max κατά τη διάρκεια πτήσης της Alaska Airlines τον Ιανουάριο.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η Boeing δεν μπορεί να κατασκευάζει περισσότερα από 38 αεροπλάνα 737 Max το μήνα, καθώς βελτιώνει τους ποιοτικούς ελέγχους. Τον Μάρτιο η εταιρεία παρέδωσε 24 τζετ σε πελάτες, σε σύγκριση με 52 τον ίδιο μήνα ένα χρόνο πριν. Η Airbus, εν τω μεταξύ, παρέδωσε 51 από τα A320 και A321neo, αεροπλάνα που ανταγωνίζονται το Max.

Η American Airlines δήλωσε ότι αναμένει να λάβει 16 αεροσκάφη το 2024. Η αεροπορική εταιρεία την Πέμπτη ανέφερε καθαρή απώλεια 312 εκατομμυρίων δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με 10 εκατ. δολάρια σε καθαρά έσοδα για την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Την περασμένη εβδομάδα, η United Airlines δήλωσε ότι αναμένει ότι η Boeing θα παραδώσει 61 από τα αεροσκάφη το 2024, χαμηλότερα από την προσδοκία 101 στην αρχή του τρέχοντος έτους.

Η Alaska Airlines είπε ότι αντί να λάβει 23 Max φέτος, η Boeing θα παραδώσει μεταξύ 10 και 20. Η εταιρεία ανέμενε να επεκτείνει την πτητική ικανότητα έως και 5% περισσότερο από πέρυσι. Τώρα αναμένει ότι η παραγωγική ικανότητα θα αυξηθεί όχι πάνω από 3%.

Η Ryanair, ο μεγαλύτερος ευρωπαίος πελάτης της Boeing, αναμενόταν να παραλάβει 57 αεροπλάνα εγκαίρως για την καλοκαιρινή περίοδο αιχμής, αλλά τώρα περιμένει «κάπου 40», δήλωσε στους Financial Times ο διευθύνων σύμβουλος Μάικλ Ο’Λίρι.

Η εταιρεία έχει περικόψει ορισμένες πτήσεις και επιβράδυνε τα σχέδια ανάπτυξής της, μειώνοντας τον αριθμό των επιβατών που αναμένει να εξυπηρετήσει το τρέχον οικονομικό έτος από 205 εκατομμύρια σε 200 εκατομμύρια.

Η Χελέιν Μπέκερ, αναλύτρια στην TD Cowen, είπε ότι οι καθυστερήσεις παράδοσης της Boeing συν η καθήλωση αεροπλάνων με ελαττωματικούς κινητήρες turbofan της Pratt & Whitney, θα μπορούσαν να συνδυαστούν με την έντονη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια για να αυξήσουν τους ναύλους ξεκινώντας από τα μέσα Μαΐου.

Ο Ο΄Λίρι προέβλεψε ότι οι ναύλοι θα αυξάνονταν από 5% έως 10% σε ετήσια βάση λόγω της έλλειψης αεροσκαφών στην Ευρώπη. Η δυνατότητα να χρεώνονται περισσότερα εισιτήρια και να εκτελούνται πληρέστερες πτήσεις μπορεί να αντισταθμίσει εν μέρει το υψηλότερο κόστος. Ο αναλυτής της Fitch Ratings, Joe Rohlena, δήλωσε ότι υψηλότεροι ναύλοι είναι πιθανό να εμφανιστούν αργότερα μέσα στο έτος.

Έκτακτη ανακοίνωση της Aegean για τα αεροπλάνα της

Με μία ανακοίνωσή της η ελληνική αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines γνωστοποιεί τα νέα της για τον στόλο και τα αεροπλάνα της.

Πρόκειται για πολύ καλά νέα, καθώς η Aegean ανακοίνωσε πως προσθέτει στον στόλο της το 16ο καινούριο ελικοφόρο αεροσκάφος ATR.

Ο αερομεταφορέας υλοποιεί από το 2018 πρόγραμμα αντικαστάστασης και αναβάθμισης του στόλου των ATR, που επιτρέπει την καλύτερη εξυπηρέτηση των μικρών νησιωτικών αεροδρομίων αλλά και των κοντινών προορισμών εξωτερικού.

Έκτακτη ανακοίνωση για Aegean – Sky Express και όλα τα αεροπλάνα: Τι έγινε

Μία σημαντική ανακοίνωση από την κυβέρνηση για τα αεροπορικά ταξίδια στην Ελλάδα, που αφορούν και τις δύο μεγάλες ελληνικές αεροπορικές εταιρείες, την Aegean και την Sky Express.

Tο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποφάσισε να «ανασυστήσει» την Επιτροπή Αεροπορικού Τουρισμού, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού.

Αντικείμενο της επιτροπής θα είναι η ανάπτυξη του αεροπορικού τουρισμού στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, η επιτροπή θα ψάχνει για προτάσεις και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη, προώθηση, διάδοση και βελτίωση των συνθηκών αεροπορικού τουρισμού, για αξιοποίηση και ενίσχυση των υποδομών, περιφερειακών αεροδρομίων, των πεδίων προσγείωσης και απογείωσης των αεροπλάνων. Φυσικά αυτό ισχύει για τα αεροπλάνα και τις υποδομές που χρησιμοποιούν Aegean Και Sky Express.

Στις αρμοδιότητές της συμπεριλαμβάνεται επίσης η υποβολή προτάσεων, γνωμοδοτήσεων και νομοθετικών μεταρρυθμίσεων.

Ως μέλη της Επιτροπής Αεροπορικού Τουρισμού έχουν οριστεί οι:

1. Ιωάννης Ξιφαράς, Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών,

2. Ελένη Ράπτη, Υφυπουργός Τουρισμού,

3. Χρήστος Τσίτουρας, Διοικητής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας,

4. Γεώργιος Σαουνάτσος, Διοικητής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

5. Σωτήριος Διαμαντόπουλος, Δικηγόρος,

6. Αθηνά Μπαμπάκου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Τουρισμού,

7. Κωνσταντίνος Κατσανέβας, Δικηγόρος, συνεργάτης της Υφυπουργού Τουρισμού,

8. Κυπριανός Μπίρης, Πρόεδρος της AOPA HELLAS,

9. Χρήστος Λεοντόπουλος, Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Πιλότων,

10. Δημήτριος Λυμπεράκης, Διευθύνων Σύμβουλος Αεροδρομίου Γεν. Αεροπορίας «Λυδία»,

11. Σπυρίδων Ξεριάς, Υπεύθυνος Λειτουργίας Σχολών Ερασιτεχνών Πιλότων,

12. Δημήτριος Βερβερέλης, Επαγγελματίας Χειριστής Ελικοπτέρου,

13. Μαρία Γάτσου, Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Συντονιστής της Επιτροπής ορίζεται ο κ. Ξιφαράς, ο οποίος θα συγκαλεί και θα συντονίζει τις εργασίες της.

Η θητεία της Επιτροπής λήγει με την υποβολή των παρατηρήσεών της και τη σύνταξη σημειώματος με τα συμπεράσματά της προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Σημειώνεται ότι ουδεμία αποζημίωση καταβάλλεται στον Συντονιστή, στα μέλη και στην εκτελούσα χρέη γραμματέα της Επιτροπής, για τη συμμετοχής τους σε αυτή.