Έκτακτη ανακοίνωση για Aegean – Sky Express και όλα τα αεροπλάνα: Τι έγινε

Μία σημαντική ανακοίνωση από την κυβέρνηση για τα αεροπορικά ταξίδια στην Ελλάδα, που αφορούν και τις δύο μεγάλες ελληνικές αεροπορικές εταιρείες, την Aegean και την Sky Express.

Tο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποφάσισε να «ανασυστήσει» την Επιτροπή Αεροπορικού Τουρισμού, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού.

Αντικείμενο της επιτροπής θα είναι η ανάπτυξη του αεροπορικού τουρισμού στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, η επιτροπή θα ψάχνει για προτάσεις και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη, προώθηση, διάδοση και βελτίωση των συνθηκών αεροπορικού τουρισμού, για αξιοποίηση και ενίσχυση των υποδομών, περιφερειακών αεροδρομίων, των πεδίων προσγείωσης και απογείωσης των αεροπλάνων. Φυσικά αυτό ισχύει για τα αεροπλάνα και τις υποδομές που χρησιμοποιούν Aegean Και Sky Express.

Στις αρμοδιότητές της συμπεριλαμβάνεται επίσης η υποβολή προτάσεων, γνωμοδοτήσεων και νομοθετικών μεταρρυθμίσεων.

Ως μέλη της Επιτροπής Αεροπορικού Τουρισμού έχουν οριστεί οι:

1. Ιωάννης Ξιφαράς, Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών,

2. Ελένη Ράπτη, Υφυπουργός Τουρισμού,

3. Χρήστος Τσίτουρας, Διοικητής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας,

4. Γεώργιος Σαουνάτσος, Διοικητής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

5. Σωτήριος Διαμαντόπουλος, Δικηγόρος,

6. Αθηνά Μπαμπάκου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Τουρισμού,

7. Κωνσταντίνος Κατσανέβας, Δικηγόρος, συνεργάτης της Υφυπουργού Τουρισμού,

8. Κυπριανός Μπίρης, Πρόεδρος της AOPA HELLAS,

9. Χρήστος Λεοντόπουλος, Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Πιλότων,

10. Δημήτριος Λυμπεράκης, Διευθύνων Σύμβουλος Αεροδρομίου Γεν. Αεροπορίας «Λυδία»,

11. Σπυρίδων Ξεριάς, Υπεύθυνος Λειτουργίας Σχολών Ερασιτεχνών Πιλότων,

12. Δημήτριος Βερβερέλης, Επαγγελματίας Χειριστής Ελικοπτέρου,

13. Μαρία Γάτσου, Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Συντονιστής της Επιτροπής ορίζεται ο κ. Ξιφαράς, ο οποίος θα συγκαλεί και θα συντονίζει τις εργασίες της.

Η θητεία της Επιτροπής λήγει με την υποβολή των παρατηρήσεών της και τη σύνταξη σημειώματος με τα συμπεράσματά της προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Σημειώνεται ότι ουδεμία αποζημίωση καταβάλλεται στον Συντονιστή, στα μέλη και στην εκτελούσα χρέη γραμματέα της Επιτροπής, για τη συμμετοχής τους σε αυτή.

Καταργούνται τα διαβατήρια για τα αεροπορικά ταξίδια: Aνακοίνωση – Τι ισχύει με Aegean

Τέλος στα διαβατήρια και στις κάρτες επιβίβασης βάζει αεροδρόμιο. Αλλάζουν όλα στον τρόπο επιβίβασης στο αεροπλάνο. Όλες οι ειδήσεις στο xristika.gr.

Η Emirates, πρωτοπόρα στα ταξίδια, καταργεί από τον Μάρτιο του 2024 τις κάρτες επιβίβασης και τα διαβατήρια. Οι ταξιδιώτες δεν θα χρειάζεται να περιμένουν στην ουρά για να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο και να επιδείξουν τα έγγραφά τους, καθώς το μόνο υποχρεωτικό… έγγραφο είναι το πρόσωπό τους.

Ο σχεδιασμός της εταιρείας είναι μετά την παράδοση των αποσκευών οι επιβάτες να περνούν μέσα από ένα τούνελ, το οποίο θα διαθέτει προηγμένη τεχνολογία ώστε να αναγνωρίζει το πρόσωπο του ταξιδιώτη.

Εάν οι ενδείξεις στο τούνελ είναι πράσινες, ο επιβάτης συνεχίζει κανονικά χωρίς να χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο. Εάν είναι όμως κόκκινο τότε θα πρέπει να σταματάει ο επιβάτης και διαπιστωθεί ο λόγος που συμβαίνει αυτό.

Φυσικά, αυτό θα ισχύει μόνο για την συγκεκριμένη αεροπορική και για το Ντουμπάι και δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για τις ελληνικές εταιρείες, όπως η Sky Express ή η Aegean.

Εξέλιξη που τρομάζει την Aegean: Τι ανακοινώθηκε

Ακόμη μία κίνηση – ματ ετοιμάζει η Τουρκία και θα αφορά τα αεροπορικά ταξίδια. Είναι μία εξέλιξη που σίγουρα τρομάζει τις ελληνικές αεροπορικές, τόσο την Aegean, όσο και την Sky Express.

Αλλά σίγουρα προκαλεί τριγμούς και στις υπόλοιπες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης.

H χαμηλού κόστους Ajet που ανήκει στην Turkish Airlines αναμένεται να ξεκινήσει πτήσεις το 2024, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Η AnadoluJet, θυγατρική της Turkish Airlines, θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές της με την επωνυμία AJet Air Transportation Inc. στα τέλη Μαρτίου 2024, σύμφωνα με τον τουρκικό εθνικό αερομεταφορέα.

H αεροπορική εταιρεία μετρά ήδη 15 χρόνια από την ίδρυσή της, που ήταν το 2008, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των αεροπορικών μεταφορών της Ανατολίας προσφέροντας στην αγορά εισιτήρια χαμηλού κόστους.

«Πιστεύουμε ότι η AJet, με το νέο της όνομα, θα γίνει σημαντικό μέρος της αεροπορικής βιομηχανίας χαμηλού κόστους σε παγκόσμια κλίμακα», τόνισε ο Μπολάτ.

Η έδρα της Ajet θα είναι στο αεροδρόμιο Sabiha Gokcen στην πλευρά της Ανατολίας της Κωνσταντινούπολης και το αεροδρόμιο Esenboga στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Απόφαση σοκ: Καταργείται η φορολογική δήλωση

Φορολογική δήλωση: Η απόφαση για αυτόματη συμπλήρωση των στοιχείων στις φορολογικές δηλώσεις και στις δηλώσεις ΦΠΑ, στην ουσία καταργεί όσα γνώριζαν και έκαναν μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι.

Συγκεκριμένα η απόφαση του υπ. Οικονομίας είναι οι δηλώσεις ΦΠΑ και οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος να είναι προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Αυτό θα ισχύει το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2025, και θα αφορά όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών.

Πώς θα γίνεται η προσυμπλήρωση

Η προσυμπλήρωση θα γίνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία που θα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myDATA και οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης και τροποποίησης των προσυμπληρωμένων δεδομένων. Δηλαδή τα προσυμπληρωμένα στοιχεία θα είναι «κλειδωμένα».

Με βάση το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που έχει συμφωνηθεί μεταξύ υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, από το επόμενο έτος η προσυμπλήρωση και το «κλείδωμα» των δεδομένων -που δεν θα επιτρέπει καμία παρέμβαση και τροποποίησή τους από τους φορολογούμενους- θα ισχύσει για όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ από το 2025 θα επεκταθεί και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος

Με την ολοκλήρωση αυτών των αυτοματισμών, θα είναι αδύνατο για τους φορολογούμενους να δηλώνουν ποσά ακαθαρίστων εσόδων λιγότερα και ποσά εκπιπτόμενων δαπανών περισσότερα από αυτά που προκύπτουν με βάση τα δεδομένα της πλατφόρμας myDATA.

Για τις δηλώσεις ΦΠΑ, τα προσυμπληρωμένα με βάση την πλατφόρμα myDATA δεδομένα που δεν θα μπορούν να τροποποιήσουν οι φορολογούμενοι θα είναι οι φορολογητέες εκροές, τα αναλογούντα σ’ αυτές ποσά ΦΠΑ, οι εκπιπτόμενες εισροές και τα αναλογούντα σ’ αυτές ποσά ΦΠΑ, καθώς και το τελικό αποτέλεσμα της δήλωσης, δηλαδή το χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό υπόλοιπο. Από κει και πέρα, ο φορολογούμενος το μόνο που θα μπορεί να κάνει θα είναι, σε περίπτωση χρεωστικού υπολοίπου, να επιλέξει εάν θα το εξοφλήσει εφάπαξ ή σε δύο μηνιαίες δόσεις ή σε περίπτωση πιστωτικού υπολοίπου να επιλέξει αν θα το μεταφέρει για συμψηφισμό με χρεωστικό υπόλοιπο επόμενης δήλωσης.

Όσον αφορά τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, η προσυμπλήρωση θα αφορά τόσο τα δεδομένα των ακαθαρίστων εσόδων όσο και τα δεδομένα των δαπανών. Ακόμη και η κατανομή των ποσών των ακαθαρίστων εσόδων με βάση τις επιμέρους διαφορετικές επιχειρηματικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες κάθε φορολογουμένου, καθώς επίσης και η κατανομή των δαπανών σε διάφορες κατηγορίες θα γίνεται από την ΑΑΔΕ με προσυμπλήρωση των επιμέρους ποσών στους σχετικούς κωδικούς του εντύπου Ε3, με βάση τους χαρακτηρισμούς που θα έχουν γίνει από τους λογιστές ή τους ίδιους τους φορολογούμενους, κατά την υποβολή των στοιχείων στην πλατφόρμα myDATA. Με βάση δε τα δεδομένα που θα έχουν προσυμπληρωθεί και «κλειδωθεί» στο Ε3 θα προσυμπληρώνονται με επίσης «κλειδωμένα» ποσά και οι κωδικοί του Ε1 και του εντύπου «Ν» για τα ακαθάριστα έσοδα και τα καθαρά φορολογητέα εισοδήματα των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών.

Από τη στιγμή που οι δηλώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος θα είναι προσυμπληρωμένες και τα αναγραφόμενα δεδομένα δεν θα μπορούν να μεταβληθούν από τους φορολογούμενους θα μιλάμε πλέον για μια εξελιγμένη διαδικασία αυτοματοποίησης της συμπλήρωσης των βασικών φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται κάθε χρόνο από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Ήδη τα δεδομένα για τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και ορισμένες κατηγορίες επιδομάτων και κινητών αξιών εμφανίζονται προσυμπληρωμένα και «κλειδωμένα» κάθε χρόνο στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, οπότε με την προσυμπλήρωση και το «κλείδωμα» και των δεδομένων για τα εισοδήματα από επιχειρηματικές δραστηριότητες, η διαδικασία συμπλήρωσης των δηλώσεων θα είναι αυτοματοποιημένη για τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων, φυσικών και νομικών προσώπων.

Το μόνο που θα απομένει πλέον για τους φορολογουμένους θα είναι να συμπληρώνουν τυχόν στοιχεία για άλλες κατηγορίες εισοδημάτων που απέκτησαν, όπως π.χ. από μισθώματα, τόκους κ.λπ., καθώς και ορισμένους κωδικούς που βοηθούν στη μείωση του τελικού φόρου εισοδήματος, όπως π.χ. τα ποσά των αποδείξεων που αναγνωρίζονται ως αφορολόγητα, τα ποσά των δαπανών που εκπίπτουν από το εισόδημα ή τον φόρο κ.λπ., όπως και τους χαρακτηρισμούς των ιδίων ή μελών των οικογενειών τους ως «φιλοξενούμενων», ως «αναπήρων», ως «συνταξιούχων που δικαιούνται μείωσης τεκμηρίων» κ.ά.