Βάσεις 2018 Ιατρική – Πολυτεχνεία: Μεγάλο «πονοκέφαλο» στους χιλιάδες υποψηφίους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ που διεκδικούν μια θέση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας προκάλεσε η ανακοίνωση των βαθμολογιών, καθώς, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, οι χαμηλές επιδόσεις σε ορισμένα μαθήματα θα οδηγήσουν μοιραία τις Βάσεις 2018 σε πτώση. Τι δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2018 σε Ιατρική και Πολυτεχνεία και τα στατιστικά του υπουργείου Παιδείας.
- Βάσεις 2018 Ιατρική – Πολυτεχνεία: Οι χειρότερες επιδόσεις
- Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις και τα νέα για τις Βάσεις 2018
- Βάσεις 2018 Ιατρική – Πολυτεχνεία: 1ο επιστημονικό πεδίο – Ανθρωπιστικές Σπουδές
- Βάσεις 2018 Ιατρική – Πολυτεχνεία: 2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
- Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις και τα νέα για τις Βάσεις 2018
- Βάσεις 2018 Ιατρική – Πολυτεχνεία: 3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστήμες Υγείας
- Βάσεις 2018 Ιατρική – Πολυτεχνεία: 4ο επιστημονικό πεδίο – Οικονομικών Σπουδών και Πληροφορικής
- Βάσεις 2018 Ιατρική – Πολυτεχνεία: Οι ανατροπές
- Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις και τα νέα για τις Βάσεις 2018
- Βάσεις 2018 Ιατρική – Πολυτεχνεία: Σε αυτά τα μαθήματα «πάτωσαν» οι περισσότεροι
Βάσεις 2018 Ιατρική – Πολυτεχνεία: Οι χειρότερες επιδόσεις
Φυσική, Ιστορία και Χημεία, τα μαθήματα δηλαδή με τον μικρότερο συντελεστή βαρύτητας (0,7) ήταν αυτά που καθόρισαν στις Πανελλήνιες 2018, το μέσο όρο των μαθητών και οδηγούν σε πτώση τις Βάσεις 2018 δημοφιλών σχολών, όπως οι ιατρικές και οι πολυτεχνικές.
Σταθερές αναμένεται να παραμείνουν οι νομικές σχολές, ενώ οι υπόλοιπες δημοφιλείς σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου θα παρουσιάσουν οριακές αυξομειώσεις. Παρόμοια αναμένεται η πορεία των βάσεων 2018 και στις οικονομικές σχολές με μικρές αυξομειώσεις. Στην πτωτική πορεία των περισσότερων βάσεων 2018 σε σχολές και τμήματα τρανή εξαίρεση αποτελούν τα παιδαγωγικά, τα οποία όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσουν και φέτος την ανοδική τους πορεία, με τα περιφερειακά τμήματα να καταγράφουν άνοδο ακόμα και 2.000 με 3.000 μόρια.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο τι αποκάλυψαν στην εκπομπή “Ξυπνάμε Μαζί” του Epsilon TV και τον Σπύρο Χαριτάτο για τις Βάσεις 2018 ο εκπαιδευτικός αναλυτής και σύμβουλος σταδιοδρομίας, Στρατής Στρατηγάκης και η εκπαιδευτική σύμβουλος, Ελένη Εμφιετζόγλου.
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις και τα νέα για τις Βάσεις 2018
Βάσεις 2018 Ιατρική – Πολυτεχνεία: 1ο επιστημονικό πεδίο – Ανθρωπιστικές Σπουδές
Θεαματικά χαμηλότερες ήταν οι επιδόσεις των υποψηφίων του 1ου επιστημονικού πεδίου στην Ιστορία. Από 18 και πάνω έγραψαν 2.524 υποψήφιοι ενώ πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 3.737. Χαμηλότερες ήταν, οι επιδόσεις και στη Νεοελληνική Έκθεση. Αντίθετα, το μάθημα των Αρχαίων ανέδειξε αρκετούς υποψήφιους με καλύτερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρσι με 2.949 άτομα να γράφουν από 17 και πάνω, ενώ πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός έφτανε τα 2.016 άτομα.
Τα Λατινικά αποτέλεσαν ακόμα μία ευχάριστη έκπληξη για τους υποψηφίους, με το 1 /3 εξ αυτών να γράφει πάνω από 18. «Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχουμε 1.000 υποψήφιους λιγότερους σε σχέση με πέρσι στο εν λόγω πεδίο, 5% περισσότερες θέσεις, αλλά και την επάνοδο των παιδαγωγικών τα οποία θα διεκδικήσουν κυρίως οι υποψήφιοι του 1ου επιστημονικού πεδίου, διαμορφώνουν συνθήκες σταθερότητας των βάσεων με οριακές αυξομειώσεις, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εντυπωσιακές. Η μόνη αναμενόμενη αύξηση θα είναι στα παιδαγωγικά τμήματα της περιφέρειας όπου δεν θα ήταν καθόλου περίεργο να δούμε ακόμα και 2.000 με 3.000 μόρια αυξημένες τις βάσεις», αναφέρει ο κ. Χατζητέγας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
Σημειώνεται ότι το 1ο επιστημονικό πεδίο αποτελεί το πεδίο με το μεγαλύτερο ποσοστό αποτυχίας, λόγω της υψηλής ζήτησης που είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον μικρό αριθμό θέσεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Βάσεις 2018 Ιατρική – Πολυτεχνεία: 2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
Το μάθημα της Φυσικής είναι αυτό που θα συμπαρασύρει φέτος τις βάσεις προς τα κάτω. Ενδεικτικά, οι υποψήφιοι που έγραψαν φέτος 19-20 είναι 2.902, όταν πέρσι ήταν 4.817. Αντίστοιχα, υψηλό ήταν σε σχέση με πέρσι και το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση, ανεβασμένο κατά 12 μονάδες. Ειδικότερα, το 39,78% φέτος έγραψε κάτω από τη βάση όταν πέρσι ήταν το 27,9%.
Στα Μαθηματικά οι αριστούχοι κινήθηκαν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρσι με μικρές αυξομειώσεις στους βαθμούς 18-19 και 19-20. Όσον αφορά τα ποσοστά κάτω από τη βάση, κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, στο 56%.
«Οι βάσεις θα κινηθούν προς τα κάτω, αλλά πρόκειται για ένα επιστημονικό πεδίο που έχει πολλά τμήματα, πολλές θέσεις για τους υποψηφίους. Στο 2ο επιστημονικό πεδίο έχουμε συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης καθώς οι θέσεις που διατίθενται είναι οριακά αυξημένες σε σχέση με τον αριθμό των υποψηφίων», συνεχίζει ο κ. Χατζητέγας, σημειώνοντας ότι ειδικά στα περιφερειακά ΤΕΙ θα καταγραφούν και φέτος πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής 2018.
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις και τα νέα για τις Βάσεις 2018
Βάσεις 2018 Ιατρική – Πολυτεχνεία: 3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστήμες Υγείας
Λιγότεροι ήταν οι άριστοι σε Βιολογία, Χημεία και Φυσική, γεγονός που δείχνει ότι οι βάσεις 2018 θα πιεστούν προς τα κάτω στις ιατρικές σχολές. «Στα κεντρικά Ιδρύματα αναμένεται οριακή πτώση, ενώ στην περιφέρεια μεγαλύτερη, με την Ιατρική Αλεξανδρούπολης να πέφτει ακόμα και 300 μόρια», αναφέρει ο κ. Χατζητέγας.
Στη Βιολογία από 19 και πάνω έγραψαν 1.132 υποψήφιοι ενώ πέρσι 1.439, ενώ στη Χημεία 3.424 υποψήφιοι έναντι 3.758. Στα ίδια επίπεδα παρέμειναν τα ποσοστά κάτω από τη βάση με 31% στη Βιολογία και 26% στη Χημεία.
Βάσεις 2018 Ιατρική – Πολυτεχνεία: 4ο επιστημονικό πεδίο – Οικονομικών Σπουδών και Πληροφορικής
Θεαματικά καλύτερες βαθμολογίες είχε το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας σε σχέση με πέρσι. Τα στατιστικά είναι ενδεικτικά, καθώς φέτος το 12,07% έγραψε από 19 και πάνω ενώ πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 5,4%.
«Στον αντίποδα τα μαθήματα ΑΕΠΠ και Νεοελληνική Γλώσσα παρουσίασαν χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι, με αποτέλεσμα να αναμένονται οριακές αυξομειώσεις. Ίσως βέβαια στα οικονομικά τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να παρατηρήσουμε αυξήσεις, καθώς μπαίνει στο παιχνίδι του μηχανογραφικού δελτίου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής».
Όπως και πέρσι, τα Μαθηματικά στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο αποδείχθηκαν 8α-τερλώ. Το 83,17% έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ οι αριστούχοι ήταν μόλις 39 υποψήφιοι σε ποσοστό 0,17% και όσοι έγραψαν από 18 έως 19 έφτασαν τους 92 υποψηφίους, ελαφρώς αυξημένοι σε σχέση με πέρσι.
Βάσεις 2018 Ιατρική – Πολυτεχνεία: Οι ανατροπές
Μεγάλοι χαμένοι φέτος είναι οι υποψήφιοι των ανθρωπιστικών σπουδών και των οικονομικών και πληροφορικής που αναζητούσαν μια θέση στα παραϊατρικά τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου. Στο 1ο επιστημονικό πεδίο το 59% έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ στο 4ο επιστημονικό πεδίο το 68,88% έγραψε κάτω από τη βάση. Ήδη οι υποψήφιοι αυτοί δέχονται ποινή μορίων, η οποία σε συνδυασμό με τις χαμηλές επιδόσεις κρατάει την πόρτα των παραϊατρικών τμημάτων κλειστή για αυτούς. Στην πτωτική πορεία των βάσεων, τρανή εξαίρεση αποτελούν τα παιδαγωγικά τμήματα, τα οποία πλέον έχουν ανοίξει από όλα τα επιστημονικά πεδία με αποτέλεσμα να είναι υψηλός πια ο ανταγωνισμός. Αντίστοιχα, υψηλή ζήτηση αναμένεται και στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, σε τμήματα που ήταν ήδη δημοφιλή στα δύο καταργημένα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά όπως τα παραϊατρικά.
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις και τα νέα για τις Βάσεις 2018
Βάσεις 2018 Ιατρική – Πολυτεχνεία: Σε αυτά τα μαθήματα «πάτωσαν» οι περισσότεροι
Όπως κάθε χρόνο, τα ποσοστά και οι απόλυτοι αριθμοί των υποψηφίων που έπεσαν κάτω από τη βάση ήταν υψηλά. Σταθερά το 1/3 γράφουν κάτω από τη βάση σε αρκετά μαθήματα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που οι υποψήφιοι πού δεν καταφέρνουν να περάσουν το κατώφλι του 10 αγγίζουν τους 8 στους 10.
Τις χαμηλότερες επιδόσεις σε μαθήματα με συντελεστή βαρύτητας, όπως τα Μαθηματικά, τις σημείωσαν οι υποψήφιοι του 4ου επιστημονικού πεδίου που αφορά στις σχολές της πληροφορικής και των οικονομικών. Ενδεικτικά το 52,83% έγραψε από 0 έως 5, ενώ το 30,34% από 5 έως 10, εκτοξεύοντας πάνω από 80% το σύνολο. Το ποσοστό αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο για το συγκεκριμένο πεδίο, καθώς και πέρσι 8 στους 10 έγραψαν κάτω από τη βάση. Πολύ χαμηλές επιδόσεις σημείωσαν και στο μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον με το 26,21% να γράφει κάτω από 5 και το 24,25% μέχρι Ί0.
Υψηλά επίπεδα σημειώνονται και στο 1ο επιστημονικό πεδίο που το 46,21% κατέγραψε βαθμό κάτω από τη βάση στην Ιστορία, το 36,59% κάτω από τη βάση στα Αρχαία και το 29,10% κάτω από τη βάση στα Λατινικά. Πολύ κακές επιδόσεις σημείωσαν φέτος οι υποψήφιοι και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας με το 59,33% να γράφει κάτω από τη βάση.
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, το 56,21 % έγραψε κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά και το 39,78% κάτω από τη βάση στη Φυσική, αυξημένο σε σχέση με πέρσι κατά 12 μονάδες.
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, καταγράφονται τα μικρότερα ποσοστά κάτω από τη βάση (πρόκειται για το πιο ανταγωνιστικό πεδίο με τα λιγότερα τμήματα κάτω από τη βάση). Στη Βιολογία το 31,33% έγραψε κάτω από τη βάση ενώ στη Χημεία το 26,25%.