Ηλεκτρικό ρεύμα: Σε βραχνά για κάθε νοικοκυριό εξελίσσονται οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς δεν λένε να… ξεφουσκώσουν!
Χρήσιμες οδηγίες για το πως μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας που θα αποτυπωθεί μακροπρόθεσμα και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, παρουσίασε ο Μπάμπης Κωνσταντόπουλος πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Ν. Αττικής.
O κ. Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, έδωσε τις συμβουλές που χρειάζονται ενόψει του δύσκολου χειμώνα και των «δύσκολων» λογαριασμών ρεύματος.
Αναλυτικά οι συμβουλές:
-Εξοικονομήστε περίπου 50 ευρώ το έτος ανάλογα και με το πλήθος συσκευών απενεργοποιώντας τις συσκευές σας από τη λειτουργία αναμονής.
-Χρησιμοποιήστε πολύπριζο με διακόπτη, ώστε να απενεργοποείτε πολλές συσκευές μαζί.
-Το κλείσιμο κενών σε παράθυρα και πόρτες αν το σπίτι δεν είναι πολύ καινούργιο, εξοικονομείτε έως και 50 ευρώ το χρόνο.
-Σβήνουμε τα φώτα όταν δεν τα χρησιμοποιούμε ή όταν φεύγουμε από το δωμάτιο. Εξοικονόμηση έως και 20-50 ευρώ ανά έτος. Διευκολύνει η τοποθέτηση αυτοματισμού ώστε να αποφευχθεί το κουραστικό άνοιξε – κλείσε του διακόπτη.
-Η αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων του σπιτιού με λαμπτήρες LED, βοηθάει σε περισσότερη εξοικονόμηση.
-Χρησιμοποιήστε το πλυντήριο σε θερμοκρασία 30 βαθμών, τα σύγχρονα απορρυπαντικά βοηθούν. Μην βάζετε πλυντήριο αν δεν γεμίσει ο κάδος.
-Αποφύγετε τη χρήση στεγνωτηρίου για τα ρούχα σας, στεγνώστε τα σε εσωτερικές απλώστρες όπου είναι δυνατόν, ή έξω όταν ο καιρός είναι πιο ζεστός για να εξοικονομήσετε 60-80 ευρώ ανά έτος.
-Η διατήρηση του χρόνου νους σε μόλις 4-7 λεπτά θα μπορούσε να εξοικονομήσει σε ένα τυπικό νοικοκυριό έως και 100 ευρώ ανά έτος.
-Η αλλαγή ενός μόνο μπάνιου την εβδομάδα με ένα ντους 4-7 λεπτών θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 25 ευρώ ανά έτος.
-Μην βάζετε στο βραστήρα περισσότερο νερό από αυτό που χρειάζεστε και αποφύγετε τον κοχλασμό του νερού. Εξοικονόμηση έως και 20 ευρώ το χρόνο.
-Χρησιμοποιείστε κατσαρόλες που εφάπτονται καλά στις εστίες και την κατάλληλη εστία για κάθε κατσαρόλα. Μην προθερμαίνετε το φούρνο περισσότερο από 10 λεπτά.
-Μην ανοίγετε την πόρτα του φούρνου όσο ψήνεται το φαγητό. Σβήστε το φούρνο 10 λεπτά νωρίτερα από το χρόνο παρασκευής του φαγητού, η θερμοκρασία που έχει αποκτήσει, αρκεί για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.
Τα μικροκύματα είναι πιο αποτελεσματικά από τους φούρνους στο μαγείρεμα, καθώς ζεσταίνουν μόνο το φαγητό και όχι τον αέρα μέσα.
-Λειτουργήστε το πλυντήριο πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτο για να μειωθεί η ποσότητα νερού που θα χρειαστεί. Η χρήση του πλυντηρίου πιάτων μία φορά την εβδομάδα για ένα χρόνο, μπορεί να εξοικονομήσει 30 ευρώ ανά έτος.
-Αποφύγετε τη λειτουργία στεγνώματος, στεγνώστε τα πιάτα σας με πετσέτα ή αφήστε τα να στεγνώσουν φυσικά.
-Ο κλιματισμός θέρμανση/ψύξη να είναι στους 23 βαθμούς χειμώνα – καλοκαίρι, μας εξοικονομεί χρήματα και είναι πιο φιλικός με το σώμα μας.
-Η θερμοκρασία του ζεστού νερού χρήσης, δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 45 βαθμούς Κελσίου.
-Θερμοσίφωνο: θα πρέπει να ρυθμίσουμε το θερμοστάτη στους 45 βαθμούς που είναι αρκετοί για να χρησιμοποιήσουμε το νερό για μπάνιο, ή για πλύσιμο πιάτων.
-Η αποτελεσματική μόνωση των σωληνώσεων μπορεί να εξοικονομήσει έως και 60 ευρώ ανά έτος.
-«Έξυπνο σιδέρωμα»: στρώστε ένα φύλλο αλουμινόχαρτου για φαγητά κάτω από το ύφασμα της σιδερώστρας που κρατάει τη θερμοκρασία και εξοικονομούμε χρόνο στο σιδέρωμα έως 50% και ταυτόχρονα γίνεται και η αντίστοιχη οικονομία.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Θέλετε να αλλάξετε πάροχο; Έτσι δεν θα σας… κοροϊδέψουν
Με τα τιμολόγια ρεύματος να ανεβαίνουν, όλα τα νοικοκυριά (και οι επιχειρήσεις) θέλουν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους να μειώσουν τα κόστη τους.
Η αλλαγή παρόχου ρεύματος έχει αναδειχθεί σε κορυφαία λύση, αφού δίνει περισσότερες επιλογές στον καταναλωτή. Αλλά κι αν θέλεις να αλλάξεις ρεύμα, σε ποιον να απευθυνθείς; Τι να προσέξεις;
Η αλλαγή παρόχου ρεύματος είναι -μέχρι στιγμής- ελεύθερη και αρκετοί στρέφονται στην αναζήτηση μήνα με τον μήνα ανταγωνιστικών τιμολογίων, ακόμη και αν έχουν χρέη στον προηγούμενο.
Εάν δεν αλλάξει κάτι, θα μπορούν, μέχρι τον Ιούλιο του 2023, να αλλάζουν χωρίς κανένα «πέναλτι» κάθε μήνα πάροχο επιλέγοντας αυτόν που συμφέρει περισσότερο.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα δικαιολογητικά για αλλαγή παρόχου ρεύματος
Τα χαρτιά που χρειάζονται για την αλλαγή παρόχου είναι τα εξής:
Αντίγραφο διαβατηρίου ή δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή άδειας παραμονής /άδειας διαμονής.
Λογαριασμός ρεύματος του ακινήτου ή οποιοδήποτε έγγραφο (ΔΕΔΔΗΕ) που να εμφανίζει τον αριθμό παροχής του ακινήτου ή Αποδεικτικό σχέσης με το ακίνητο.
Ένδειξη του μετρητή (π.χ. φωτογραφία).
Γνωστοποίηση ΑΦΜ και Δ.Ο.Υ.
Εάν πρέπει η διαδικασία να γίνει από εξουσιοδοτημένο άτομο, τότε αυτό πρέπει να έχει μαζί του:
Επικυρωμένη εξουσιοδότηση (πρωτότυπη ή απλή φωτοτυπία) από ΚΕΠ ή την αρμόδια Προϊσταμένη Αρχή (Εκκλησία, Δημόσιο, Πρεσβεία κλπ.) ή Αστυνομική Αρχή.
Διαβατήριο ή άδεια παραμονής/διαμονής, Αστυνομική ταυτότητα.
Ηλεκτρικό ρεύμα: 5 πράγματα που πρέπει να προσέξετε στον νέο πάροχο
Σύμφωνα με τη δικηγόρο Αριάδνη Δούκα η οποία μίλησε στο OPEN πριν από λίγες μέρες, ο καταναλωτής πρέπει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω:
Μηνιαία πάγια χρέωση 5 ευρώ: «Οι καταναλωτές πρέπει να προσέξουν στη σύμβαση αν τα πάγια των 5 ευρώ σε πρώτη φάση αναφέρονται σε κάποιους μήνες ή αναφέρονται για όλη τη διάρκεια της σύμβασης. Αυτό που πρέπει να αναφέρεται είναι πως τα 5 ευρώ ισχύουν για όλη τη διάρκεια της σύμβασης και σε κάθε περίπτωση με απώτερο χρονικό διάστημα τον Ιούλιο του 2023».
Εκπτώσεις παρόχων ρεύματος: «Οι τιμές που δίνουν οι πάροχοι πρέπει να είναι διακριτές από τις εκπτώσεις που δίνει η κρατική επιδότηση. Στην ουσία έχουμε μία έκπτωση που δίνει το κράτος. Αν δίνει κάποια έκπτωση ο πάροχος, τότε αυτή είναι επιπλέον. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αυτό, ιδιαίτερα στην τιμή χρέωσης. Να δώσω ένα παράδειγμα, όπως η έκπτωση συνέπειας. Αν πληρώνεις εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς έχεις κάποια έκπτωση. Αυτή πρέπει να είναι διακριτή από την κρατική επιδότηση».
Όριο στις κιλοβατώρες: «Κάποιοι πάροχοι μπορεί να δίνουν μία ελκυστική τιμή για ένα χρονικό διάστημα για 500, 1.000 κιλοβατώρες και από εκεί και πέρα η τιμή να αυξάνεται και μάλιστα σε αρκετό ύψος. Προσοχή τι λέει μέσα στη σύμβαση. Δηλαδή αν ξεπεράσουμε αυτές τις 500 – 1.000 κιλοβατώρες η αυξημένη τιμή θα ισχύει και για αυτές τις 500 ή 1.000. Γιατί αν ξεπεραστεί το πλαφόν ας πούμε και κάποιος επιβάλει για όλη την κατανάλωση, ο λογαριασμός φεύγει στα ύψη».
Συμβάσεις με σταθερή τιμολόγηση: «Κάποιοι άνθρωποι έχουν συμβάσεις με σταθερή τιμολόγηση, π.χ. έκανε κάποιος συμβόλαιο τον Ιούνιο του 2022. Αυτό επ’ ουδενί δεν μπορεί να αλλάξει αν είναι ετήσιο το συμβόλαιο μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Παρατηρήθηκε ότι κάποιοι πάροχοι πήγαν να αλλάξουν τα σταθερά τιμολόγια και να επιβάλουν τις νέες χρεώσεις. Αυτό δεν γίνεται. Είναι μη νόμιμο.»
Ρήτρα αποζημίωσης: «Εχει παρατηρηθεί σε συμβόλαια να προβλέπουν πως αν φεύγεις από εμένα και πας σε άλλο πάροχο πριν τη συμβατική διάρκεια, πληρώνεις. Αυτό είναι μη νόμιμο. Προσοχή αν το έχει μέσα η σύμβαση να ζητήσουν να εξαλειφθεί από το συμβατικό κείμενο».
Ηλεκτρικό ρεύμα: Γυρίσαμε στον Μεσαίωνα! Δείτε τι κάνουν σε γειτονιές της Αθήνας
Απίστευτες εικόνες στην Αθήνα εν μέσω 2022 καθώς οι γειτονιές σβήνουν τα φώτα για να εξοικονομήσουν ενέργεια!
Άρχισε η συσκότιση σε συνοικίες της Αθήνας για εξοικονόμηση ενέργειας
Πολλαπλά προβλήματα έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση.
Αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη κατάσταση αρχίζουν να έρχονται κάτοικοι σε διάφορες συνοικίες της Αττικής όπου ήδη τίθεται σε εφαρμογή η επιχείρηση “σκοτεινοί δρόμοι“.
Συγκεκριμένα, στα όρια του δήμου Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου θα έρθει κανείς αντιμέτωπος με μία «περίεργη» εικόνα το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Παρατηρείται συσκότιση, με τους δρόμους να «χωρίζονται» σε φωτεινούς και σκοτεινούς.
Σε πολλές οδούς από τη μία πλευρά υπάρχει φωτισμός, μία κολώνα αναμμένη και δύο σβηστές, και από την άλλη πλευρά υπάρχει πλήρης συσκότιση.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτές είναι οι 3 συσκευές στο σπίτι σας που «στραγγίζουν» την τσέπη σας
Λύσεις σε… όλα αναζητούν οι καταναλωτές για να μειώσουν την κατανάλωση στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Νοικοκυριά και επιχειρήσεις πλήττονται σφοδρά από το ράλι αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ειδικά, όσον αφορά τα σπίτια, υπολογίζεται ότι σχεδόν το 70% του κάθε λογαριασμού ρεύματος «προέρχεται» από την κατανάλωση που «γράφουν» συγκεκριμένες οικιακές συσκευές.
Ειδικότερα, συσκευές που έχουμε σε κατάσταση αναμονής (stand by) στο σπίτι, όπως για παράδειγμα ο φορτιστής του κινητού τηλεφώνου στην πρίζα, το λάπτοπ, η τηλεόραση, κ.ά) «φορτώνουν» στον λογαριασμό ρεύματος περίπου 220 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 18,33 κάθε μήνα.
Ο θερμοσίφωνας είναι η συσκευή που κοστίζει περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο στην κατανάλωση ρεύματος ενώ φούρνος και κλιματιστικό επίσης «φουσκώνουν» πολύ τους λογαριασμούς.
Συγκεκριμένα:
Θερμοσίφωνας: 15% – 25% του συνολικού κόστους
Φούρνος: 10% – 20% του συνολικού κόστους
Κουζίνα: 10% – 20% του συνολικού κόστους
Κλιματιστικό: 10% – 30% του συνολικού κόστους
Πλυντήριο ρούχων: 5% – 15% του συνολικού κόστους
Οι πιο ενεργοβόρες συσκευές:
Κλιματιστικό
Κουζίνα και ηλεκτρικά μάτια
Ψυγείο / καταψύκτης
Πιστολάκι μαλλιών
Αφυγραντήρας
Πλυντήριο ρούχων / στεγνωτήριο
Θερμάστρα / αερόθερμο
Θερμοσίφωνας
Βραστήρας
Ηλεκτρικό ρεύμα: Πάρτε… ανάσα- Τι θα πληρώσουμε ανά πάροχο μετά την επιδότηση
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο γύρο επιδοτήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα ωστόσο οι λογαριασμοί παραμένουν «αλμυροί» για τον μέσο πολίτη.
Σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης επιστρέφουν οι τελικές τιμές καταναλωτή για το ρεύμα τον Σεπτέμβριο από πολλούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων που ανακοίνωσε χθες το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ενώ σε μια περίπτωση προμηθευτή η χρέωση θα είναι… μηδενική.
Η αύξηση της επιδότησης στα 63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τον επόμενο μήνα (από 33,7 λεπτά που ήταν τον Αύγουστο) υπερκαλύπτει στις περισσότερες περιπτώσεις την αύξηση του κόστους της ενέργειας: στην περίπτωση της ΔΕΗ τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου «παγώνουν» στο επίπεδο του Αυγούστου παρά την εκτόξευση της χρηματιστηριακής τιμής για το ρεύμα ενώ σε άλλους προμηθευτές οι τελικές χρεώσεις που προκύπτουν μετά την επιδότηση, αν υπολογιστεί και η έκπτωση συνέπειας, μειώνονται σημαντικά ή μηδενίζονται (ταμειακά η έκπτωση συνέπειας αποδίδεται τον επόμενο μήνα, που σημαίνει ότι η μηδενική χρέωση θα οριστικοποιηθεί τον Οκτώβριο με την εμπρόθεσμη πληρωμή του λογαριασμού).
Ειδικότερα, κατά σειρά μεριδίου αγοράς για τους πρώτους δέκα προμηθευτές η εικόνα για τις χρεώσεις του Σεπτεμβρίου έχει ως εξής:
-ΔΕΗ: η τελική χρέωση διαμορφώνεται στα 14,9-16,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα (αρχική τιμή 78,8 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και 80 λεπτά για τις επόμενες, μείον 63,9 λεπτά που είναι η επιδότηση). Είναι ακριβώς η ίδια τελική χρέωση που ίσχυσε τον Αύγουστο, οπότε η αρχική τιμή της ΔΕΗ ήταν 48,6 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και 49,8 για τις επόμενες, μείον 33,7 λεπτά που ήταν η επιδότηση του Αυγούστου.
-Protergia: η αρχική τιμή είναι 78,213 λεπτά ανά κιλοβατώρα και μειώνεται στα 14,313 μετά την επιδότηση, έναντι 21,213 σεντς που ήταν τον Αύγουστο. Για το νυχτερινό ρεύμα η χρέωση είναι 77,855 λεπτά και μειώνεται με την επιδότηση στα 13,955.
-Ήρων: η αρχική τιμή στο πρόγραμμα Generous είναι 75 λεπτά και διαμορφώνεται στα 60 λεπτά με την έκπτωση συνέπειας (20 % ή 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα). Έτσι με την αφαίρεση και της επιδότησης που είναι 63,9 λεπτά, το τιμολόγιο για τους συνεπείς πελάτες μηδενίζεται (η επιπλέον διαφορά των 3,9 σεντς όπως διευκρίνισαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ αρμόδιες πηγές της εταιρείας, θα αφαιρεθεί από το πάγιο). Είναι αυτονόητο ότι μηδενίζεται μόνο η χρέωση της ενέργειας ενώ οι λοιπές χρεώσεις για δίκτυα, ΥΚΩ, δημοτικά τέλη κλπ. ισχύουν κανονικά. Η χρέωση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τον Αύγουστο ήταν 13,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
-Elpedison: η αρχική τιμή κυμαίνεται από 1,0804 – 1,1344 ευρώ ανά κιλοβατώρα και μειώνεται στα 4,14-9,54 λεπτά μετά την αφαίρεση της επιδότησης και του loyalty pass (0,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα) που εφαρμόζει η εταιρεία.
-NRG: Αρχική τιμή 74,8-76,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, μειώνεται σε 10,9 – 12,9 λεπτά με την επιδότηση, έναντι 16,2-23,2 λεπτών που ήταν η χρέωση για τον Αύγουστο.
-Watt+Volt: αρχική τιμή 78,4 λεπτά, μειώνεται σε 14,5 λεπτά με την επιδότηση έναντι 28,3 που είναι το οικιακό τιμολόγιο για τον Αύγουστο.
-Φυσικό Αέριο Ελλάδος: αρχική τιμή 67,9 λεπτά, μειώνεται σε 4 λεπτά μετά την επιδότηση και σε 2 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τους συνεπείς πελάτες, έναντι 22,6 – 24,6 λεπτών τον Αύγουστο με και χωρίς την έκπτωση συνέπειας αντίστοιχα.
-Volterra: αρχική τιμή 77,8 λεπτά, τελική μετά την επιδότηση 13,9 λεπτά (έναντι 29,3 λεπτών τον Αύγουστο).
-Zenith: αρχική τιμή 68,7 λεπτά, τελική 4,8 λεπτά έναντι 21,8 τον Αύγουστο.
-Volton: αρχική τιμή 98,9 λεπτά (93,96 με έκπτωση συνέπειας), μειώνεται σε 35 λεπτά και 30,06 λεπτά αντίστοιχα, από 22,88 λεπτά τον Αύγουστο.
Παράλληλα από τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά σε αλλαγή της κλίμακας των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως τόνισε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στόχος των αλλαγών θα είναι να περιοριστεί η επιβάρυνση των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης (π.χ. κλιματιστικά, θερμοσυσσωρευτές) που είναι ενεργοβόρες με αποτέλεσμα να εμφανίζουν μεγάλες καταναλώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η κλίμακα για τη χρέωση των ΥΚΩ που εφαρμόζεται σήμερα είναι:
-Για τις πρώτες 1600 κιλοβατώρες το τετράμηνο, 0,0069 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
-Για τις επόμενες 400 κιλοβατώρες (1601-200), 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
-Όλες οι υπόλοιπες (2001 κιλοβατώρες και άνω), 0,085 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Η νέα κλίμακα όπως ανέφερε ο υπουργός θα είναι μειωμένη κατά 40 – 70 %.
Ωστόσο οι χρεώσεις ΥΚΩ ταυτόχρονα αυξάνονται, καθώς το ΥΠΕΝ προχωρά στη σύσταση μόνιμου “κουμπαρά” για την χρηματοδότηση επιδοτήσεων προς τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με την επιβολή εισφοράς στις χρεώσεις ΥΚΩ που όπως είπε ο κ. Σκρέκας δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές.
Συνεπώς στην κλίμακα των χρεώσεων για τις ΥΚΩ όπως θα διαμορφωθεί μετά τις μειώσεις θα προστεθεί χρέωση 1 λεπτό ανά κλιμάκιο. Το ταμείο (εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου όπως ανέφερε ο υπουργός) θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση, πέρα από τον μηχανισμό των επιδοτήσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση από πέρυσι το φθινόπωρο μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης σε συνδυασμό με την επιβολή πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών και το πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής.