Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτές είναι οι 3 συσκευές στο σπίτι σας που «στραγγίζουν» την τσέπη σας

Ηλεκτρικό ρεύμα: Λύσεις σε… όλα αναζητούν οι καταναλωτές για να μειώσουν την κατανάλωση στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις πλήττονται σφοδρά από το ράλι αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ειδικά, όσον αφορά τα σπίτια, υπολογίζεται ότι σχεδόν το 70% του κάθε λογαριασμού ρεύματος «προέρχεται» από την κατανάλωση που «γράφουν» συγκεκριμένες οικιακές συσκευές.

Ειδικότερα, συσκευές που έχουμε σε κατάσταση αναμονής (stand by) στο σπίτι, όπως για παράδειγμα ο φορτιστής του κινητού τηλεφώνου στην πρίζα, το λάπτοπ, η τηλεόραση, κ.ά) «φορτώνουν» στον λογαριασμό ρεύματος περίπου 220 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 18,33 κάθε μήνα.

Ο θερμοσίφωνας είναι η συσκευή που κοστίζει περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο στην κατανάλωση ρεύματος ενώ φούρνος και κλιματιστικό επίσης «φουσκώνουν» πολύ τους λογαριασμούς.

Συγκεκριμένα:

Θερμοσίφωνας: 15% – 25% του συνολικού κόστους
Φούρνος: 10% – 20% του συνολικού κόστους
Κουζίνα: 10% – 20% του συνολικού κόστους
Κλιματιστικό: 10% – 30% του συνολικού κόστους
Πλυντήριο ρούχων: 5% – 15% του συνολικού κόστους

Οι πιο ενεργοβόρες συσκευές:

Κλιματιστικό
Κουζίνα και ηλεκτρικά μάτια
Ψυγείο / καταψύκτης
Πιστολάκι μαλλιών
Αφυγραντήρας
Πλυντήριο ρούχων / στεγνωτήριο
Θερμάστρα / αερόθερμο
Θερμοσίφωνας
Βραστήρας

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πάρτε… ανάσα- Τι θα πληρώσουμε ανά πάροχο μετά την επιδότηση

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο γύρο επιδοτήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα ωστόσο οι λογαριασμοί παραμένουν «αλμυροί» για τον μέσο πολίτη.

Σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης επιστρέφουν οι τελικές τιμές καταναλωτή για το ρεύμα τον Σεπτέμβριο από πολλούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων που ανακοίνωσε χθες το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ενώ σε μια περίπτωση προμηθευτή η χρέωση θα είναι… μηδενική.

Η αύξηση της επιδότησης στα 63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τον επόμενο μήνα (από 33,7 λεπτά που ήταν τον Αύγουστο) υπερκαλύπτει στις περισσότερες περιπτώσεις την αύξηση του κόστους της ενέργειας: στην περίπτωση της ΔΕΗ τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου «παγώνουν» στο επίπεδο του Αυγούστου παρά την εκτόξευση της χρηματιστηριακής τιμής για το ρεύμα ενώ σε άλλους προμηθευτές οι τελικές χρεώσεις που προκύπτουν μετά την επιδότηση, αν υπολογιστεί και η έκπτωση συνέπειας, μειώνονται σημαντικά ή μηδενίζονται (ταμειακά η έκπτωση συνέπειας αποδίδεται τον επόμενο μήνα, που σημαίνει ότι η μηδενική χρέωση θα οριστικοποιηθεί τον Οκτώβριο με την εμπρόθεσμη πληρωμή του λογαριασμού).

Ειδικότερα, κατά σειρά μεριδίου αγοράς για τους πρώτους δέκα προμηθευτές η εικόνα για τις χρεώσεις του Σεπτεμβρίου έχει ως εξής:

-ΔΕΗ: η τελική χρέωση διαμορφώνεται στα 14,9-16,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα (αρχική τιμή 78,8 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και 80 λεπτά για τις επόμενες, μείον 63,9 λεπτά που είναι η επιδότηση). Είναι ακριβώς η ίδια τελική χρέωση που ίσχυσε τον Αύγουστο, οπότε η αρχική τιμή της ΔΕΗ ήταν 48,6 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και 49,8 για τις επόμενες, μείον 33,7 λεπτά που ήταν η επιδότηση του Αυγούστου.

-Protergia: η αρχική τιμή είναι 78,213 λεπτά ανά κιλοβατώρα και μειώνεται στα 14,313 μετά την επιδότηση, έναντι 21,213 σεντς που ήταν τον Αύγουστο. Για το νυχτερινό ρεύμα η χρέωση είναι 77,855 λεπτά και μειώνεται με την επιδότηση στα 13,955.

-Ήρων: η αρχική τιμή στο πρόγραμμα Generous είναι 75 λεπτά και διαμορφώνεται στα 60 λεπτά με την έκπτωση συνέπειας (20 % ή 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα). Έτσι με την αφαίρεση και της επιδότησης που είναι 63,9 λεπτά, το τιμολόγιο για τους συνεπείς πελάτες μηδενίζεται (η επιπλέον διαφορά των 3,9 σεντς όπως διευκρίνισαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ αρμόδιες πηγές της εταιρείας, θα αφαιρεθεί από το πάγιο). Είναι αυτονόητο ότι μηδενίζεται μόνο η χρέωση της ενέργειας ενώ οι λοιπές χρεώσεις για δίκτυα, ΥΚΩ, δημοτικά τέλη κλπ. ισχύουν κανονικά. Η χρέωση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τον Αύγουστο ήταν 13,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

-Elpedison: η αρχική τιμή κυμαίνεται από 1,0804 – 1,1344 ευρώ ανά κιλοβατώρα και μειώνεται στα 4,14-9,54 λεπτά μετά την αφαίρεση της επιδότησης και του loyalty pass (0,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα) που εφαρμόζει η εταιρεία.

-NRG: Αρχική τιμή 74,8-76,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, μειώνεται σε 10,9 – 12,9 λεπτά με την επιδότηση, έναντι 16,2-23,2 λεπτών που ήταν η χρέωση για τον Αύγουστο.

-Watt+Volt: αρχική τιμή 78,4 λεπτά, μειώνεται σε 14,5 λεπτά με την επιδότηση έναντι 28,3 που είναι το οικιακό τιμολόγιο για τον Αύγουστο.

-Φυσικό Αέριο Ελλάδος: αρχική τιμή 67,9 λεπτά, μειώνεται σε 4 λεπτά μετά την επιδότηση και σε 2 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τους συνεπείς πελάτες, έναντι 22,6 – 24,6 λεπτών τον Αύγουστο με και χωρίς την έκπτωση συνέπειας αντίστοιχα.

-Volterra: αρχική τιμή 77,8 λεπτά, τελική μετά την επιδότηση 13,9 λεπτά (έναντι 29,3 λεπτών τον Αύγουστο).

-Zenith: αρχική τιμή 68,7 λεπτά, τελική 4,8 λεπτά έναντι 21,8 τον Αύγουστο.

-Volton: αρχική τιμή 98,9 λεπτά (93,96 με έκπτωση συνέπειας), μειώνεται σε 35 λεπτά και 30,06 λεπτά αντίστοιχα, από 22,88 λεπτά τον Αύγουστο.

Παράλληλα από τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά σε αλλαγή της κλίμακας των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως τόνισε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στόχος των αλλαγών θα είναι να περιοριστεί η επιβάρυνση των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης (π.χ. κλιματιστικά, θερμοσυσσωρευτές) που είναι ενεργοβόρες με αποτέλεσμα να εμφανίζουν μεγάλες καταναλώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η κλίμακα για τη χρέωση των ΥΚΩ που εφαρμόζεται σήμερα είναι:

-Για τις πρώτες 1600 κιλοβατώρες το τετράμηνο, 0,0069 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

-Για τις επόμενες 400 κιλοβατώρες (1601-200), 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

-Όλες οι υπόλοιπες (2001 κιλοβατώρες και άνω), 0,085 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η νέα κλίμακα όπως ανέφερε ο υπουργός θα είναι μειωμένη κατά 40 – 70 %.

Ωστόσο οι χρεώσεις ΥΚΩ ταυτόχρονα αυξάνονται, καθώς το ΥΠΕΝ προχωρά στη σύσταση μόνιμου “κουμπαρά” για την χρηματοδότηση επιδοτήσεων προς τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με την επιβολή εισφοράς στις χρεώσεις ΥΚΩ που όπως είπε ο κ. Σκρέκας δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές.

Συνεπώς στην κλίμακα των χρεώσεων για τις ΥΚΩ όπως θα διαμορφωθεί μετά τις μειώσεις θα προστεθεί χρέωση 1 λεπτό ανά κλιμάκιο. Το ταμείο (εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου όπως ανέφερε ο υπουργός) θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση, πέρα από τον μηχανισμό των επιδοτήσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση από πέρυσι το φθινόπωρο μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης σε συνδυασμό με την επιβολή πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών και το πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Δείτε τι θα μας συμβεί το χειμώνα

Ο φετινός χειμώνας αναμένεται να είναι πολύ δύσκολος και να θυμίζει άλλες εποχές καθώς η ενεργειακή κρίση θα μας γυρίσει στον Μεσαίωνα!

Τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου ανεπάρκειας ορυκτών καυσίμων (είναι η περίπτωση που θα προκύψει σε περίπτωση μείωση ή διακοπής του εφοδιασμού με κωδικό φυσικό αέριο) προδιαγράφει το “σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας” που κατήρτισε η ΡΑΕ και απέστειλε για διαβούλευση στην Κομισιόν και τις γειτονικές χώρες – μέλη.

Μεταξύ άλλων, ως “τελευταίο” από τα μέτρα που προτείνονται (στο δύσκολο σενάριο) είναι οι προγραμματισμένες, κυλιόμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, σε μια τέτοια περίπτωση, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να προχωρήσουν σε περικοπές σε επιχειρήσεις και οικιακούς καταναλωτές και σε “ομαδοποιημένα φορτία” ειδικά στην Αττική.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα εξαιρεθούν οι ΟΤΑ, νοσοκομεία, σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις, υποδομες τηλεπικοινωνιών και μεταφορών.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΡΑΕ, τα μέτρα που θα εφαρμοστούν αν η παραγωγή και οι εισαγωγές δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης είναι:

*Παύση λειτουργίας υδροαντλητικών μονάδων σε λειτουργία άντλησης.

*Διασφάλιση ετοιμότητας όλων των διαθέσιμων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και ανάλογα με τα διαθέσιμα αποθέματα (λιγνίτης, φυσικό αέριο, υδάτινα αποθέματα) κάθε ημέρας, διαχείριση της λειτουργίας τους με βέλτιστο τρόπο για την ασφάλεια του Συστήματος.

*Αύξηση των αποθεμάτων λιγνίτη

*Ενεργοποίηση μηχανισμού μείωσης κατανάλωσης κυρίως στις ώρες αιχμής.

*Μηδενισμός εξαγωγών και έκτακτες εισαγωγές ενέργειας από όμορους Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος.

*Ενεργοποίηση μονάδων έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας.

*Εάν τα παραπάνω μέτρα δεν επαρκούν, κυλιόμενες περικοπές φορτίου.

Στις περιπτώσεις περιορισμένων εισαγωγών φυσικού αερίου και επομένως προβλημάτων στην τροφοδοσία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με καύσιμο φυσικό αέριο, προβλέπονται επιπλέον τα παρακάτω μέτρα:

*Αναβολή προγραμματισμένων συντηρήσεων μονάδων παραγωγής.

*Αυξημένη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων.

*Αυξημένη λειτουργία υδροηλεκτρικών μονάδων.

*Αίτηση για παροχή έκτακτης βοήθειας σε γειτονικούς Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος.

*Ενημέρωση καταναλωτών για μειωμένη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως τις ώρες αιχμής (Ορθολογική διαχείριση και συντήρηση συστημάτων ψύξης – θέρμανσης, εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού, ύδρευσης – αποχέτευσης)

*Ενεργοποίηση μονάδων με δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου .

*Δημιουργία μηχανισμού που θα διασφαλίζει ότι οι μονάδες φυσικού αερίου θα λειτουργούν στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο (θα εισάγονται δηλαδή τελευταίες στην αγορά).

Συνολικά το σχέδιο της ΡΑΕ περιλαμβάνει τις δράσεις για την αντιμετώπιση κρίσεων στην ηλεκτροπαραγωγή που σχετίζονται (εκτός από τη διακοπή του φυσικού αερίου) με βλάβες, φυσικούς κινδύνους, πανδημίες, κυβερνοεπιθέσεις κ.α.