Αποκάλυψη: Αυτές οι συσκευές καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Με τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα... καλπάζουν όλοι αναζητούμε τον τρόπο να τους μειώσουμε και να κάνουμε την μεγαλύτερη δυνατή οικονομία.

Το 62,8% αφορά τη θέρμανση των σπιτιών, ενώ ο ηλεκτρισμός για τον φωτισμό και τη λειτουργία των οικο-συσκευών αντιπροσωπεύει μόλις το 14,5%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα οποία αφορούν το 2020, τα νοικοκυριά ευθύνονται για το 27% των συνολικών ενεργειακών αναγκών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 31% αυτής της ενέργειας παράγεται από φυσικό αέριο, το 24,8% από ηλεκτρισμό, το 20,3% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το 12,3% από πετρέλαιο, το 8,2% από θερμότητα και το 2,7% από άνθρακα.

Όσον αφορά τη χρήση της ενέργειας των νοικοκυριών, το 62,8% αφορά τη θέρμανση των σπιτιών, ενώ ο ηλεκτρισμός για τον φωτισμό και τη λειτουργία των οικο-συσκευών αντιπροσωπεύει μόλις το 14,5% (εξαιρείται η χρήση ρεύματος για συστήματα θέρμανσης, ψύξης και μαγειρικής).

Την ίδια στιγμή, το ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνεται για το ζεστό νερό κυμαίνεται στο 15,1%.

Οι συσκευές μαγειρικής, από την πλευρά τους, δεσμεύουν το 6,1% της ενέργειας των νοικοκυριών, ενώ τα συστήματα ψύξης, δηλαδή τα κλιματιστικά, αφορούν μόλις το 0,4%.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η θέρμανση των δωματίων και του νερού, αθροιστικά, απαρτίζει το 77,9% της συνολικής ενέργειας, την οποία καταναλώνει ένα μέσο νοικοκυριό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτές είναι οι συσκευές… βαμπίρ!

Ας αρχίσουμε με τον «βασιλιά» της κατανάλωσης ρεύματος που είναι το κλιματιστικό.

Όταν αρχίζει να δουλεύει μας κόβει κρύος ιδρώτας όχι επειδή ζεσταινόμαστε αλλά επειδή σκεφτόμαστε πόσο θα ανέβει ο λογαριασμός.

Υπάρχει όμως ένα κόλπο που θα μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε ενέργεια.

Να βάζουμε το κλιματιστικό να δουλεύει μέχρι 10 βαθμούς κάτω από την εξωτερική θερμοκρασία.

Δηλαδή εάν έξω έχει 36 βαθμούς Κελσίου, το κλιματιστικό μας να το ρυθμίσουμε στους 26.

Άλλος ένας πρωταθλητής καταναλωσης ειδικά όταν είναι παλιός και δεν έχει αλλαχθεί (μιλάμε για τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες και όχι τους ηλιακούς). Υπάρχουν όμως κάποια κόλπα που θα μας βοηθήσουν και εδώ να εξοικονομήσουμε χρήματα.

Εξοικονόμησε από εδώ εξοικονόμησε από εκεί στο τέλος ίσως να καταφέρουμε να γλιτώσουμε το… εγκεφαλικό όταν έρθει ο λογαριασμός. Λοιπόν με τον θερμοσίφωνα πρέπει να κάνουμε το εξής.

Αρχικά να μειώσουμε τη θερμοκρασία του Θερμοστάτη. Στη συνέχεια να μην τον… ξεχνάμε αναμμένο.

Το πολύ μισή ώρα να τον ανάβουμε και τώρα το καλοκαίρι ακόμη λιγότερο. Επίσης να μειώσουμε τον χρόνο του μπάνιου μας και τέλος να μάθουμε να εκμεταλλευόμαστε το νυχτερινό ρεύμα.

Τρίτος κατά σειρά στην κατανάλωση είναι ο φούρνος. Μια καλή διαχείριση θα μας βοηθήσει να μειώσουμε το ρεύμα.

Και τι σημαίνει καλή διαχείριση; Για παράδειγμα να μην τον ανάβουμε απλά και μόνο για να ζεστάνουμε το φαγητό μας.

Το ίδιο ισχύει και με τα μάτια της κουζίνας.

Να μην ανάβουμε το μάτι για να ψήσουμε το πρωί τον καφέ μας.

Ας χρησιμοποιήσουμε γκαζάκι.

Μια από τις «ύπουλες συσκευές» είναι το πιστολάκι.

Νομίζουμε ότι δεν καίει πολύ ρεύμα και πράγματι δεν καίει, αν όμως το παρατραβήξουμε στη λειτουργία του τότε μεταβάλλεται σε μια εξαιρετικά ηλεκτροβόρα συσκευή που το ρεύμα δεν σταματάει να… γράφει.

Τέλος είναι το ψυγείο.

Εάν το ψυγείο σας είναι παλιό καταναλώνει πολλή ενέργεια και πρέπει να το αλλάξετε εάν θέλετε να δείτε διαφορά στον λογαριασμό.

Επίσης, είναι μια συσκευή που δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, οπότε μην περιμένετε θαύματα.

Προσπαθήστε να μην ανοιγοκλείνετε χωρίς λόγο την πόρτα του. Χάνεται ενέργεια την οποία η συσκευή για να αναπληρώσει καταναλώνει περισσότερο ρεύμα.

Το ίδιο ισχύει και με το να ανοίγετε την πόρτα και σαν αναποφάσιστοι να σκέφτεστε – με την πόρτα ανοιχτή – τι να διαλέξετε να φάτε.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μεγάλη προσοχή στους λογαριασμούς – Αυτά είναι τα ψιλά γράμματα που μας αδειάζουν τις τσέπες

Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών εξηγεί όσα ισχύουν, αλλά και τι να αποφεύγουν οι καταναλωτές.

«Οι καταναλωτές οφείλουν να γνωρίζουν ότι από 1η Αυγούστου έως τις 31 Ιουλίου 2023, έχουν επέλθει βασικές αλλαγές στην λιανική αγορά ρεύματος», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Νέο ΙΝΚΑ.

Οι αλλαγές είναι οι εξής:

-Η μηνιαία πάγια χρέωση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5 ευρώ
-Απαγορεύεται η χορήγηση εκπτώσεων που συνδέονται με την χονδρεμπορική αγορά
-Η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει ανασταλεί για 12 μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα χωρίς καμιά επιβάρυνση, να αλλάξουν πάροχο ρεύματος.

Έκκληση ωστόσο κάνει ο κ. Γεωργιάδης στους καταναλωτές να διαβάζουν τα «ψιλά γράμματα» στα συμβόλαια που υπογράφουν.

Επιπρόσθετα, την προσοχή όλων εφιστά ο εν λόγω εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, ώστε στη σύναψη συμβολαίου να μην «βαφτίσει» ο πάροχος ρεύματος ως έκπτωση την κρατική επιχορήγηση, με αποτέλεσμα να προσελκύσει τον πελάτη.

Λόγος έχει γίνει και για την τιμή του παγίου, που πολλοί πάροχοι έχουν περάσει το πλαφόν των 5 ευρώ και το κόστος έχει φτάσει έως και 8.

Η πρακτική αυτή θεωρείται παράνομη και υπόκειται στον νόμο Προστασίας του Καταναλωτή. Ο καταναλωτής σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προχωρήσει σε καταγγελία και ύστερα θα επιληφθεί του ζητήματος η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ένα άλλο τέχνασμα που χρησιμοποιούν οι πάροχοι ενέργειας είναι οι χαμηλές ανταγωνιστικές χρεώσεις, αλλά με υψηλό πάγιο, που πιθανόν ο καταναλωτής να μην προσέξει και εν τέλει να μη έχει κανένα όφελος.

Επιπλέον, οι πάροχοι συχνά ανακοινώνουν χαμηλό πάγιο, αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι για όλη τη διάρκεια των 12 μηνών της σύμβασης.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, παγίδα στην επιλογή του παρόχου ενέργειας αποτελούν κάποιες προσφορές, οι οποίες συνδέουν τις τιμές της κιλοβατώρας με την κατανάλωση.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, εάν υπάρχει κάποιο όριο που περάσουν οι καταναλωτές, έπειτα θα χρεωθούν για το σύνολο της κατανάλωσης που έκαναν, με την υψηλότερη χρέωση της υπέρβασης του εν λόγω ορίου.

Οι πάροχοι ενέργειας τείνουν να συνδέουν την χαμηλότερη τιμολόγηση με τη συνεπή πληρωμή, πράγμα που δεν συνιστά παρανομία, στην περίπτωση που δεν παραπλανάται ο καταναλωτής.

«Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να παρασύρονται από τους πηγαίους μεγάλους τίτλους που προβάλλουν οι πάροχοι ενέργειας για να τους προσελκύσουν», τόνισε ο εκπρόσωπος.