Τρόφιμα: Μετά την απαγόρευση της Κόκκινης Βαφής «Red 3» από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων σε τρόφιμα όπως συμπληρώματα διατροφής και από του στόματος φάρμακα, πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται για το ποια προϊόντα περιέχουν τη συγκεκριμένη βαφή;
Η απογόρευση της «Red 3» αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2027 για τα τρόφιμα και στις αρχές του 2028 για τα φάρμακα σύμφωνα με τον FDA.
Καλό είναι λοιπόν μέχρι τότε να ελέγχετε τις λίστες συστατικών για τη βαφή σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η έρευνα δείχνει ότι το κόκκινο «Red 3», το οποίο χρησιμοποιείται για να δώσει στα προϊόντα μια έντονη κόκκινη απόχρωση, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στα ζώα, ανέφερε το NBC News.
Πολλοί υποστηρικτές της ασφάλειας των τροφίμων ανησυχούν εδώ και δεκαετίες για την παρουσία της ουσίας στο σύστημα τροφίμων των ΗΠΑ.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που η FDA ανέλαβε επιτέλους δράση για να αφαιρέσει αυτό το περιττό πρόσθετο χρώμα από την αγορά και με αυτόν τον τρόπο ακολούθησε τις σαφείς επιταγές του νόμου», δήλωσε ο Δρ Peter Lurie, πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Επιστήμης στο το Δημόσιο Συμφέρον (CSPI).
«Ελλείψει λόμπι από τη βιομηχανία, νομίζω ότι όλοι θα περιμέναμε ότι αυτό το προϊόν είχε απαγορευτεί πριν από δεκαετίες», προσθέτει.
Σε μια δήλωση σχετικά με την απαγόρευση, η Διεθνής Ένωση Κατασκευαστών Χρωμάτων είπε στο NBC News ότι «παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της να τηρεί τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας… Τα μέλη μας θα συνεχίσουν να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς του FDA».
Ωστόσο, το πρόσθετο αυτό στοιχείο θα εξακολουθεί να υπάρχει σε ορισμένα τρόφιμα που πωλούνται στις ΗΠΑ μέχρι τις αρχές του 2027 και σε ορισμένα φάρμακα μέχρι τις αρχές του 2028.
Ο οργανισμός λέει ότι σύμφωνα με μια ρήτρα του Federal Food, Drug, and Cosmetic Act (FD&C Act), ο FDA δεν επιτρέπεται να εγκρίνει οποιοδήποτε πρόσθετο χρώματος «αν έχει βρεθεί ότι προκαλεί καρκίνο σε ανθρώπους ή ζώα».
Ο Τζιμ Τζόουνς, ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας για τα ανθρώπινα τρόφιμα, είπε ότι υπάρχουν «αποδείξεις» «καρκίνου σε αρσενικούς αρουραίους εργαστηρίου που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα FD&C Red No. 3» σε δήλωση στο NBC News.
Η Κόκκινη Βαφή «Red 3», δεν έχει συνδεθεί με καρκίνο στους ανθρώπους, αλλά ο Lurie λέει ότι αυτό είναι πιθανό επειδή είναι δύσκολο να μελετηθεί εάν ουσίες όπως τα πρόσθετα τροφίμων προκαλούν καρκίνο στους ανθρώπους.
Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με την Κόκκινη «Red Νο. 3» για τα παιδιά, αφού έρευνα έχει βρει συνδέσμους μεταξύ τεχνητών βαφών, συμπεριλαμβανομένου του «Red 3» και υπερκινητικότητας σε ορισμένα παιδιά. Ωστόσο, το 2011, η FDA ερεύνησε την πιθανή σύνδεση, αλλά δεν βρήκε αιτιολογική σχέση.
Η εθνική απαγόρευση έρχεται αφότου η Καλιφόρνια απαγόρευσε τη χρήση της Κόκκινης Βαφής «Red 3» στα τρόφιμα το 2023. Δέκα άλλες πολιτείες, όπως η Ουάσιγκτον, η Νότια Ντακότα, το Ιλινόις και το Μιζούρι, εισήγαγαν επίσης νομοθεσία τα τελευταία χρόνια για να περιορίσουν τη χρήση της σύμφωνα με το CSPI.
Τι είναι η Κόκκινη Βαφή «Red 3»;
Η Κόκκινη Βαφή «Red 3, γνωστή και ως ερυθροσίνη, είναι μια συνθετική βαφή τροφίμων που δίνει στα τρόφιμα και στα ποτά ένα έντονο κόκκινο χρώμα.
Επίσης μερικές φορές χρησιμοποιείται σε από του στόματος φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής.
Εγκρίθηκε για πρώτη φορά για χρήση σε τρόφιμα το 1907.
Ο FDA έχει εγκρίνει 36 χρωματικά πρόσθετα για χρήση στις ΗΠΑ, εννέα είναι συνθετικές βαφές.
Στις ετικέτες των τροφίμων, η ουσία αναφέρεται ως «FD&C Red No. 3», «FD&C Red 3» ή «Red 3», σύμφωνα με τον FDA.
Το 1990, ο FDA απαγόρευσε τη χρήση του Red 3 σε καλλυντικά και τοπικά φάρμακα μετά από μια μελέτη που συνέδεσε το πρόσθετο με όγκους σε αρσενικούς εργαστηριακούς αρουραίους που εκτέθηκαν σε υψηλές δόσεις.
Ο Lurie χαρακτήρισε την απαγόρευση του Red 3 στα καλλυντικά αλλά όχι στα τρόφιμα πριν από τρεισήμισι δεκαετίες «ρυθμιστικό παράδοξο», επισημαίνοντας ότι ήταν «παράνομο για χρήση σε κραγιόν, αλλά απολύτως νόμιμο να ταΐζεις τα παιδιά με τη μορφή καραμέλας».
«Ο πρωταρχικός σκοπός των βαφών τροφίμων είναι να κάνουν τα γλυκά, τα ποτά και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα πιο ελκυστικά. Όταν η λειτουργία τους είναι καθαρά αισθητική.
Πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε έχουν ήδη απαγορεύσει ή έχουν περιορίσει τη χρήση της Κόκκινης στα τρόφιμα, σύμφωνα με το NBC News.
«Red 3, όπως όλες οι βαφές τροφίμων, δεν προσφέρει κανένα όφελος στους καταναλωτές», δήλωσε ο Thomas Galligan, Ph.D., κύριος επιστήμονας της CSPI για τα πρόσθετα και τα συμπληρώματα τροφίμων.
Ενώ ορισμένοι κατασκευαστές τροφίμων έχουν ήδη σταματήσει να χρησιμοποιούν το Red 3 και άλλες τεχνητές βαφές στα προϊόντα τους, χιλιάδες τρόφιμα περιέχουν Κόκκινη Βαφή Νο. 3, σύμφωνα με το CSPI.
«Μια έρευνα στη βάση δεδομένων επώνυμων τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στο FoodData Central εντόπισε 9.201 προϊόντα διατροφής των ΗΠΑ που περιέχουν Red 3 — συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων προϊόντων που παράγονται από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων της χώρας», σημειώνει η CSPI.
- Καραμέλες, ειδικά εποχιακές καραμέλες, όπως καλαμπόκι καραμέλα και βαμμένα mrshmallows
- Κέικ και cupcakes
- Κατεψυγμένα επιδόρπια, όπως παγωτά και παγωτά με άρωμα φράουλας
- Παγωτά και γλάσο
- Κεράσια Maraschino
- Κοκτέιλ φρούτων
- Χρωματιστά ποτά
- Πόσιμη πρωτεΐνη
- Χορτοφαγικά κρέατα
- Κομμάτια μπέικον
- Λουκάνικα
- Γάλα φράουλας
- Πουτίγκες
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε προϊόν που εμπίπτει σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες δεν θα περιέχει την «Red 3».
Γι’ αυτό η Lurie προτρέπει τους καταναλωτές να διαβάσουν τις ετικέτες των τροφίμων πριν κάνουν μια αγορά.
Το Red 3 απαιτείται νομικά να αναγράφεται στις ετικέτες των τροφίμων εάν υπάρχει και θα αναφέρεται ως:
- FD&C Red No. 3
- FD&C Red 3
- Κόκκινο 3
Εκτός από τα τρόφιμα, τα κύρια προϊόντα που περιέχουν το Red 3 είναι τα από του στόματος φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής.
Το Red 3 βρέθηκε επίσης στο παρελθόν σε καλλυντικά και φάρμακα που βάζουμε στο δέρμα μας αλλά απαγορεύτηκε η χρήση του σε αυτά τα προϊόντα το 1990.
Σύμφωνα με το Drugs.com, μερικά από τα από του στόματος φάρμακα που μπορεί να περιέχουν το Red 3 περιλαμβάνουν:
- Ακεταμινοφαίνη, αναλγητικό
- Φλουοξετίνη, ένα αντικαταθλιπτικό
- Gabapentin, ένα αντισπασμωδικό
- Ανδομεπραζόλη, η οποία αντιμετωπίζει την καούρα
«Σχεδόν όλοι καταναλώνουν Red 3 κάποιες φορές», λέει η Lurie. «Δεν το γνωρίζουν πραγματικά και δεν ξέρουν σε ποιες ποσότητες το καταναλώνουν».
Τρόφιμα: Τα ψάρια που δεν πρέπει να φάτε ποτέ ξανά
Νέες οδηγίες σχετικά με την κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών εξέδωσαν ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA).
Οι οδηγίες μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο όσες μπορεί να μείνουν ή είναι έγκυες, όσες θηλάζουν, καθώς και τους γονείς των παιδιών, ώστε να κάνουν σωστές επιλογές όσον αφορά τα είδη ψαριών που είναι θρεπτικά και ασφαλή για κατανάλωση.
Ο FDA χώρισε τα ψάρια και τα θαλασσινά σε 3 κατηγορίες, ανάλογα με τα θρεπτικά ή τα επιβαρυντικά για την υγεία συστατικά τους, ώστε να διευκολύνει την επιλογή για τους καταναλωτές.
Τα ψάρια, όπως αναφέρει ο Οργανισμός, είναι από τις καλύτερες τροφές για τα παιδιά, καθώς παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. Ωστόσο, υπάρχουν και ψάρια που καλό θα ήταν να αποφεύγουν τα παιδιά και οι έγκυες να καταναλώσουν.
Πόσα ψάρια είναι καλό να καταναλώνουν έγκυες και παιδιά
Στις εγκύους ο FDA συστήνει 120 γραμμάρια 2-3 φορές την εβδομάδα από τη λίστα «Οι καλύτερες επιλογές».
Για τα παιδιά:
1-3 ετών, κατανάλωση 120 γραμμάρια, δύο φορές την εβδομάδα
4-7 ετών, κατανάλωση 240 γραμμάρια, δύο φορές την εβδομάδα
8-10 ετών, κατανάλωση 360 γραμμάρια, δύο φορές την εβδομάδα
11 και άνω, κατανάλωση 480 γραμμάριων, δύο φορές την εβδομάδα.
Τα επίπεδα υδραργύρου στα ψάρια
Τα ψάρια αποτελούν μέρος ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου και παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και της πρώιμης παιδικής ηλικίας για την υποστήριξη της ανάπτυξης του εγκεφάλου του παιδιού.
Περιέχουν ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, σίδηρο, ιώδιο και χολίνη, η οποία υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη του νωτιαίου μυελού του μωρού.
Τα ψάρια παρέχουν επίσης σίδηρο και ψευδάργυρο για τη στήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών.
Ωστόσο, κάποια από αυτά περιέχουν και υψηλή ποσότητα σε ψευδάργυρο, ο οποίος είναι επιβλαβής για την υγεία και θα πρέπει να περιοριστεί από τη διατροφή εγκύων και παιδιών.
Η λίστα που ακολουθεί έχει συνταχθεί από τον FDA και την EPA και μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε ποια ψάρια να τρώτε και πόσο συχνά να τα τρώτε, με βάση τα επίπεδα υδραργύρου τους.
Στη λίστα με τις «Οι καλύτερες επιλογές» βρίσκονται τα ψάρια και τα θαλασσινά που περιέχουν τον λιγότερο ή και καθόλου υδράργυρο, στη λίστα με τις «Καλές επιλογές», αυτά που περιέχουν λίγο και σε αυτή που είναι «Προς αποφυγή» περιλαμβάνονται αυτά με τη μεγαλύτερη ποσότητα.
Ποια από τα 53 ψάρια και θαλασσινά πρέπει να τρώμε πιο συχνά, ποια να αποφεύγουμε
Οι καλύτερες επιλογές
- Γαύρος
- Μυλοκόπι
- Σκουμπρί
- Λαβράκι
- Παλαμίδα
- Γατόψαρο
- Όστρακα
- Μπακαλιάρος
- Καβούρι
- Καραβίδα
- Γλώσσα
- Μερλούκιος (μπακαλιάρος)
- Ρέγγα
- Αστακός
- Κέφαλος
- Στρείδια
- Σκουμπρί
- Πέρκα (γλυκού και αλμυρού νερού)
- Πικερέλ
- Χειλού-μελανούρι
- Πολόκ (μπακαλιάρος)
- Σολομός
- Σαρδέλα
- Χτένι
- Γαρίδα
- Σαλάχι
- Κέφαλος
- Καλαμάρι
- Τιλάπια
- Πέστροφα (γλυκού νερού)
- Τόνος σε κονσέρβα
- Λευκόψαρο
Καλές επιλογές
- Λούτσος
- Βουβαλόψαρο
- Κυπρίνος
- Μπακαλιάρος τα Ανταρκτικής
- Σφυρίδα
- Ιππόγλωσσος
- Μαχί-μαχί (Δελφινόψαρο)
- Πεσκανδρίτσα
- Βράχοψαρο
- Μαυρόψαρο
- Σαργός
- Λυθρίνι
- Ισπανικό σκουμπρί
- Ριγέ λαβράκι (αλμυρού νερού)
- Λευκός τόνος, κονσέρβα και φρέσκος/κατεψυγμένος
- Κιτρινόπτερος τόνος
Προς αποφυγή
- Βασιλικό σκουμπρί
- Ξιφίας Μάρλιν
- Καρχαρίας
- Ξιφίας
- Μεγαλόφθαλμος τόνος
Τρόφιμα: Έκτακτη ανακοίνωση από τον ΠΟΥ
Πολλές φορές έχουμε ακούσει για υπερτροφές που θωρακίζουν την υγεία μας ωστόσο έχουν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα.
Ορισμένα τρόφιμα – συμπεριλαμβανομένου του επεξεργασμένου κρέατος, του αλκοόλ και των τηγανητών τροφών – περιέχουν καρκινογόνες ουσίες (π.χ. νιτροζαμίνες) ενώ η κατανάλωση άλλων συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα παχυσαρκίας ή άλλων παραγόντων που θεωρείται πως αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Ως γνωστόν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζει το κόκκινο κρέας ως «πιθανώς καρκινογόνο» για τον άνθρωπο.
Στο κόκκινο κρέας περιλαμβάνεται το μοσχάρι, το χοιρινό, το αρνί, το μοσχάρι και το κατσίκι.
Οι ειδικοί έχουν βρει ισχυρές ενδείξεις για τη σχέση μεταξύ του καρκίνου του παχέος εντέρου και της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος.
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι υπάρχει συσχέτιση με τον καρκίνο του παγκρέατος και του προστάτη.
Λόγω αυτού του κινδύνου, το Διεθνές Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο συνιστά τον περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος σε τρεις μερίδες την εβδομάδα, με συνολικό μαγειρεμένο βάρος έως 500 γραμμάρια.
Η δεύτερη ομάδα τροφίμων που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου είναι το επεξεργασμένο κρέας – κρέας που έχουν συντηρήσει οι παραγωγοί με κάπνισμα, ωρίμανση ή αλάτι.
Ενδεικτικά πρόκειται για τροφές όπως λουκάνικα, σαλάμι, μπέικον, ζαμπόν.
Η διαδικασία παρασκευής αυτών των κρεάτων περιλαμβάνει νιτροζαμίνες, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «γνωστή καρκινογόνα ουσία» και μάλιστα της ομάδας 1 – στην ίδια ομάδα κατατάσσεται το κάπνισμα και ο αμίαντος.
Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι υπάρχουν «πειστικές αποδείξεις» ότι το επεξερασμένο κρέας προκαλεί καρκίνο. Σύμφωνα με ανασκόπηση του 2019 η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ οι ειδικοί το συνδέουν επίσης με τον καρκίνο του στομάχου και του μαστού.
Τρίτη κατηγορία είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα μπισκότα και τα πατατάκια, τα δημητριακά με ζάχαρη, τα αναψυκτικά, ορισμένα αλειφόμενα προϊόντα όπως η μαργαρίνη και το τυρί, καθώς και άλλα γλυκά, σοκολάτες, αλλά και προϊόντα fast food (πίτσα, μπέργκερ κ.τ.λ.).
Αυτό που εγείρει το κίνδυνο με τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πως τροποποιούνται με χημικά για να γίνουν πιο γευστικά και να αποκτήσουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Τέτοιες ουσίες είναι τα ενισχυτικά γεύσης, οι χρωστικές, οι γαλακτοματοποιητές κ.ά.
Επιπλέον, οι επεξεργασμένες τροφές συχνά διαθέτουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, ζάχαρης και λιπαρών. Είναι, δε, συνήθως χαμηλές σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, με αποτέλεσμα να αυξάνουν πολύ την πιθανότητα της παχυσαρκίας στα άτομα που τις καταναλώνουν συχνά.
Εκτός, λοιπόν, από τις καρκινογόνες ουσίες που περιέχουν, τα επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν το ρίσκο του καρκίνου έμμεσα, καθώς η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου.
Το αλκοόλ έχει ανακηρυχθεί ως καρκινογόνος ουσία 1ης κατηγορίας, πράγμα που σημαίνει πως υπάρχουν επαρκή δεδομένα ώστε η επιστημονική κοινότητα να είναι βέβαιη για την καρκινογόνο δράση του.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ευρήματα, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται ανάλογα με το μέγεθος της κατανάλωσης. Όσο μεγαλύτερες λοιπόν είναι οι ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνετε, τόσο υψηλότερος και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου.
Οι τύποι καρκίνου που συνδέονται με την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ είναι ο καρκίνος του φάρυγγα, του οισοφάγου, του στήθους, του ήπατος, του παχέος εντέρου και του πρωκτού.
Τελευταίες αλλά εξίσουν «επικίνδυνες» είναι και οι τροφές που είναι πλούσιες σε επεξεργασμένη ζάχαρη και απλούς υδατάνθρακες (γλυκά, λευκό ψωμί ή ζυμαρικά, σακχαρούχα αναψυκτικά κ.ά.).
Οι ουσίες αυτές μπορούν έμμεσα να αυξήσουν το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου, καθώς η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και χρόνια φλεγμονή, παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα καρκίνου.
Μάλιστα, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα που έχουν διαβήτη τύπου 2 είναι πιθανότερο να διαγνωστούν με καρκίνο στο στήθος, την ουροδόχο κύστη, το παχύ έντερο και τις ωοθήκες.