PLUS

Το πιο ακριβό ίντερνετ των Βαλκανίων έχει η Ελλάδα – Οι τιμές

Ίντερνετ: Μία νέα έρευνα «σφραγίζει» αυτό που ξέρουν μάλλον όλοι οι Έλληνες. Ότι στην Ελλάδα πληρώνουμε πολύ ακριβά τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας. Και πλέον υπάρχουν και τα στοιχεία.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα για τις χώρες των Βαλκανίων και τις τιμές του ίντερνετ έρχεται στο φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτει ότι οι Έλληνες πληρώνουν πολύ ακριβά ακόμα και ένα Google search.

Η Ελλάδα αναδείχτηκε η πιο ακριβή χώρα στα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας στην Ανατολική Ευρώπη για το 2022. Μπορεί πριν μερικά χρόνια να μας έφταναν τα 2GB τον μήνα, πλέον όμως, με τις νέες τεχνολογίες και τις αλλαγές στην καθημερινότητα δεν μας φτάνουν καλά-καλά ούτε 10GB.

Από τα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με την παγκόσμια λίστα που συνέταξε η «Cable», οι χρήστες πληρώνουν για φθηνότερο internet στα κινητά στο Μαυροβούνιο, όπου κατά μέσο όρο 1 GB κοστίζει 0,6 ευρώ. Οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας της Βοσνίας πληρώνουν από την πιο ακριβή τιμή για το διαδίκτυο στα κινητά, με τη μέση τιμή του 1 GB να είναι στα 2,8 ευρώ.

Πρωταθλήτρια όμως στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων είναι η Ελλάδα με το 1 GB δεδομένων να κοστίζει 5,30 δολάρια κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την έρευνα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μέσες τιμές διαδικτύου για κινητά πέφτουν κατά μέσο όρο, αλλά τα σύγχρονα smartphone καταναλώνουν πολλά δεδομένα. Όλες οι εφαρμογές για κινητά που είναι αναπόφευκτες για έναν χρήστη, όπως κοινωνικά δίκτυα, εφαρμογές βίντεο, ψυχαγωγία και παιχνίδια, εφαρμογές οργάνωσης και εργασίας είναι συνεχώς ενεργές και «στριμώχνουν» τα δεδομένα της κινητής τηλεφωνίας.

Το Μαυροβούνιο, ως χώρα με τα φθηνότερα GB για κινητά στην περιοχή, βρίσκεται στην 36η θέση στην παγκόσμια λίστα που συντάσσει η «Cable». Δεύτερη στην περιοχή ή 56η παγκοσμίως είναι η Σερβία, όπου 1 GB κοστίζει στους χρήστες 0,7 ευρώ.

Ακολουθεί η Βόρεια Μακεδονία με τιμή 0,9 ευρώ και 66η θέση στην παγκόσμια λίστα. Οι χρήστες της Βόρειας Μακεδονίας απέκτησαν πρόσφατα πρόσβαση στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G.

Αυτό χρησιμοποιήθηκε επίσης από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για την προώθηση νέων πακέτων post-paid με απεριόριστο κινητό internet και γρήγορη σύνδεση. Έτσι, η μέση τιμή αναμένεται να μειωθεί γιατί η κατανάλωση mobile internet θα αυξηθεί με τα απεριόριστα πακέτα.

Το Κοσσυφοπέδιο έχει μέση τιμή 1,2 ευρώ για 1 GB, φτάνοντας την 91η θέση στον κόσμο, η Αλβανία με μέσες τιμές 2,7 ευρώ βρίσκεται στην 157η θέση, ενώ η Β-Ε με τιμές 2,8 ευρώ βρίσκεται σχεδόν στο τέλος της λίστας στην 163η θέση στα παγκόσμια πλαίσια.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 198η από 233 χώρες και 5.292 πακέτα συνδρομής που εξετάστηκαν από την Cable. Η ακριβότερη τιμή για 1 GB στην Ελλάδα είναι 23,60 δολάρια ενώ η φθηνότερη 0,95 δολάρια, με τον μέσο όρο να είναι 5,30 δολάρια το 1 GB.

Στις υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η Μολδαβία  χρεώνεται το 1 GB 0,26 USD) και είναι η φθηνότερη και ακολουθούν η Πολωνία με 0,41 USD και η Ρουμανία με 0,45 USD. Στη Βουλγαρία στοιχίζει κατά μέσο όρο 0,9 USD το 1 GB, η Ουγγαρία 1,27 USD, η Κροατία 1,87 USD.

Στις πιο ακριβές χώρες σύμφωνα με την έρευνα της Cable, βρίσκονται κυρίως τα νησιωτικά έθνη Αγία Ελένη, τα νησιά Φώκλαντ, το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, και κράτη που πλήττονται από συγκρούσεις όπως η Υεμένη και η Συρία.

Επιπλέον στις τελευταίες θέσεις της λίστας βρίσκονται οι πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Νότια Κορέα, η Ελβετία, το Κατάρ, η Φινλανδία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά μέσο όρο, σε αυτές τις χώρες 1 GB για κινητά τηλέφωνα χρεώνεται περίπου στα 8 ευρώ, ενώ στα νησιά οι τιμές κυμαίνονται από 20 έως 40 ευρώ για 1 GB κινητού.

Οι φθηνότερες χώρες για internet στα κινητά στον κόσμο είναι το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ινδία, η Γαλλία και η Τουρκία, όπου η μέση τιμή για 1 GB είναι 0,2 ευρώ.

Στην Ελλάδα και το πιο αργό σταθερό ίντερνετ της Ε.Ε.

To πιο αργό σταθερό Ιντερνετ στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα, παρά τις σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ενώ η χώρα παραμένει μεταξύ αυτών που οι χρεώσεις των παρόχων είναι αρκετά υψηλές σε σχέση με τα εισοδήματα, κάτι, άλλωστε, που κατά καιρούς έχουν δείξει και τα στοιχεία της Eurostat.

Ένας χρήστης του Διαδικτύου στην Ελλάδα χρειάζεται να εργαστεί κάθε μήνα περίπου 12 λεπτά για να αγοράσει 1 GB δεδομένα για το κινητό του τηλέφωνο, έξι φορές δηλαδή περισσότερο απ’ ό,τι χρειάζεται στη Βουλγαρία και 149 φορές περισσότερο απ’ ό,τι απαιτείται στο Ισραήλ, τη χώρα με τις χαμηλότερες χρεώσεις. Τα παραπάνω ευρήματα περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση για την ποιότητα της ψηφιακής ζωής που καταρτίζει η γνωστή ξένη εταιρεία κυβερνοασφάλειας Surfshark.

Ευρήματα που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ειδικά μετά τον κορονοϊό η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση εξακολουθούν να εφαρμόζονται σε σημαντικό βαθμό, ενώ πλέον πολλές μορφές διασκέδασης και ψυχαγωγίας στο σπίτι, όπως οι πλατφόρμες τηλεοπτικού περιεχομένου, απαιτούν σύνδεση Ίντερνετ και μάλιστα υψηλές ταχύτητες.

Κατ’ αρχάς με βάση την έκθεση της Surfshark η Ελλάδα κατατάσσεται στην 39η θέση μεταξύ 117 χωρών, υποχωρώντας κατά μία θέση από το 2021. Τούτο σχετίζεται με το γεγονός ότι από τους πέντε πυλώνες κριτηρίων που αξιολογεί η Surfshark, η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της μόνο σε αυτόν που σχετίζεται με την ψηφιακή διακυβέρνηση.

ΑΘΗΝΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

6 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

6 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

6 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

6 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

6 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

6 έτη ago