Τεράστια αλλαγή στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Δείτε σε τι αφορά

Αεροδρόμιο: Πλέον δεν θα μπορείτε να σταθμεύσετε «για λίγο» ούτε σε αφίξεις ούτε σε αναχωρήσεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Θα υπάρχει χρέωση που δεν θα μπορείτε να αποφύγετε.

Ακόμα και μία φορά να έχει πάει κανείς στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα έχει δει πως επικρατεί ένας μικρός χαμός στον εξωτερικό χώρο των αφίξεων και των αναχωρήσεων. Πολλά αυτοκίνητα μαζεύονται είτε για να αφήσουν κάποιον, είτε για να παραλάβουν κάποιον που φτάνει και σε καμία περίπτωση δεν μπαίνουν στο πάρκινγκ μικρής διάρκειας για να γλιτώσουν το κόστος.

Όμως αυτό φτάνει στο τέλος του. Και ο λόγος είναι ότι θα τοποθετηθούν μπάρες που θα κάνουν πραγματικότητα το «φεύγω σε λίγο» που λένε οι οδηγοί. Θα τους επιτρέπεται να κάνουν στάση μόνο για 10 λεπτά, αλλιώς θα πληρώνουν. Όσο δηλαδή πραγματικά χρειάζεται για να αφήσεις κάποιον και να φύγεις.

Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος: Η επίσημη ανακοίνωση

Σε ανακοίνωσή του ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) σημειώνει ότι οι χρεώσεις στους οδηγούς για τη στάθμευση γίνονται, προκειμένου να μπει μια τάξη στις προσβάσεις των αφίξεων και των αναχωρήσεων.

Ειδικότερα, η διοίκηση του ΔΑΑ προχωρά στη διαμόρφωση εισόδων και εξόδων στα οδικά τμήματα πρόσβασης στους χώρους αναχωρήσεων και αφίξεων, οι οποίες θα ελέγχονται με αυτόματο σύστημα ανακλινόμενων μπαρών, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Στα 10 λεπτά ο χρόνος παραμονής χωρίς χρέωση στις αφίξεις-αναχωρήσεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, εξαιτίας της αύξησης της επιβατικής κίνησης σε επίπεδα που προσεγγίζουν το 2019, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα έντονη χρήση ιδιωτικού αυτοκινήτου στην μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο, προχωρά σε στοχευμένες λύσεις.

Ο χρόνος διέλευσης, στάσης και εξόδου των οχημάτων θα οριστεί σε 10 λεπτά και πέραν αυτών θα επιβάλλεται χρέωση στους οδηγούς που βρίσκονται στις αφίξεις και τις αναχωρήσεις.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ανάγκες χωρητικότητας όσο και τα παράπονα των ταξιδιωτών για την αρνητική εικόνα συνωστισμού που δημιουργείται από οχήματα που σταθμεύουν παράνομα στις προσβάσεις, το έργο -του οποίου οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στον Νοέμβριο και θα ολοκληρωθούν πριν το επόμενο καλοκαίρι- αφορά στη διαμόρφωση εισόδων και εξόδων στα οδικά τμήματα πρόσβασης στους χώρους αναχωρήσεων και αφίξεων, οι οποίες θα ελέγχονται με αυτόματο σύστημα ανακλινόμενων μπαρών».

«Για τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, που είναι απόλυτα συμβατές με τις διεθνείς πρακτικές, όπως άλλωστε εφαρμόζονται πλέον και στα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, έχουν προηγηθεί συγκοινωνιακές μελέτες που αποδεικνύουν τη λειτουργικότητά τους» προστίθεται για τις αλλαγές που έρχονται στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όσον αφορά στις χρεώσεις των οδηγών στις αφίξεις-αναχωρήσεις.

Διευκρινίζεται ότι τα ποσά που θα προέλθουν από τη χρέωση αυτή, θα διατεθούν για την ενίσχυση φορέα οδικής ασφάλειας. Ταυτόχρονα, η παροχή δωρεάν χρόνου παραμονής στους χώρους στάθμευσης Μικρής Διάρκειας 1 & 2 για 20 λεπτά θα εξακολουθήσει να ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους χρήστες. Τέλος, ειδικές προβλέψεις θα υπάρχουν, φυσικά, για τους ταξιδιώτες με μειωμένη κινητικότητα και αυξημένες ανάγκες.

Χρέωση στάθμευσης και μπάρες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Ποιες αλλαγές θα γίνουν

Αναλυτικότερα, τα έργα θα πραγματοποιηθούν σταδιακά, ξεκινώντας από το εξωτερικό διάζωμα Αναχωρήσεων (χώρος αποβίβασης) και στη συνέχεια θα επεκταθούν και στο εξωτερικό διάζωμα Αφίξεων (χώρος επιβίβασης).

Το οδικό τμήμα που εξυπηρετεί τους χώρους στάθμευσης (Μικρής Διάρκειας 1 & 2), το ξενοδοχείο καθώς και τη διαμπερή διέλευση οχημάτων από Νότο προς Βορρά για την Αττική Οδό δεν θα επηρεαστεί από τα έργα. Περαιτέρω ενημερώσεις για την πορεία των έργων και σχετικές χρηστικές πληροφορίες θα παρέχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

«Ζητούμε τη συνεργασία του κοινού στην προσπάθεια αυτή, τόσο κατά την περίοδο των κατασκευαστικών παρεμβάσεων, όσο και μετά την εφαρμογή της νέας αναγκαίας ρύθμισης, προκειμένου να προσφέρουμε την καλή εικόνα που αρμόζει στη βασική πύλη άφιξης και αναχώρησης από την πόλη και τη χώρα μας», καταλήγει η ανακοίνωση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για τα σχεδιαζόμενα έργα στις αφίξεις-αναχωρήσεις όσον αφορά στη στάθμευση των οδηγών στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τελείωσε η τουριστική σεζόν – Πώς πήγαν οι αεροπορικές αφίξεις

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου έπεσε η αυλαία για τη τουριστική σεζόν του 2022, με όλους τους θερινούς προορισμούς της χώρας να αποχαιρετούν τους τελευταίους ταξιδιώτες ενός ιδιαίτερου καλοκαιριού, του πρώτου μετά την πανδημία. Μόνο το αεροδρόμιο του Ηρακλείου θα συνεχίσει να υποδέχεται κάποιους Γερμανούς τουρίστες για τις επόμενες δύο εβδομάδες, με λιγοστές μονάδες να μένουν ανοιχτές στο νησί για να τους εξυπηρετήσουν.

Ο «χρυσός» Οκτώβρης που ολοκληρώθηκε, θα δείξει πλέον με βεβαιότητα για σχεδόν το σύνολο της χώρας την αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων φέτος σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019. Τα 1,6 εκατομμύρια ξένων τουριστών που ήρθαν τον Οκτώβριο πριν από την πανδημία, ήδη ξεπερνιούνται από τα στοιχεία των αεροδρομίων της χώρας για φέτος και άρα το -0,2% που ήταν η μείωση από την αρχή του έτους και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα καλυφθεί.

Το σύνολο των αεροπορικών αφίξεων ξένων τουριστών από την αρχή του έτους και μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, ανέρχονται σε 18,4 εκατομμύρια με μείωση 0,2% σε σχέση με το 2019, ενώ οι οδικές διεθνείς αφίξεις σε 6,62 εκατομμύρια, καταγράφοντας πτώση 35,4% έναντι του ’19. Αν υπολογίσουμε και τα νούμερα που εκτιμώνται με μικρή απόκλιση για τον Οκτώβριο, θα μιλάμε για περίπου 27 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες, που ίσως στο κλείσιμο του έτους φτάσουν τα 29 εκατ., αντί των 33 περίπου εκατομμυρίων του 2019.

Οι πρωταθλητές του ελληνικού τουρισμού το 2022

Η Σαντορίνη θα στεφτεί σίγουρα η βασίλισσα της φετινής τουριστικής σεζόν, αφού σχεδόν διπλασίασε τους ξένους τουρίστες που έφτασαν στο νησί με απευθείας πτήσεις και αναμένεται μέχρι τέλος Οκτωβρίου ότι ξεπέρασαν τις 825.000 αντί των 520.000 το 2019. Στο αεροδρόμιο της Μυκόνου σημειώθηκε επίσης διψήφια σημαντική αύξηση διεθνών αφίξεων μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, κατά 23,2%

Ως ο καλύτερος μήνας μετά την πανδημία για το αεροδρόμιο της Αθήνας ήταν ο Οκτώβριος που μας πέρασε. Η επιβατική κίνηση του Ελ. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου ανήλθε σε 2,29 εκατ., ελάχιστα μειωμένη κατά 0,5% σε σχέση με το ’19. Η διεθνής επιβατική κίνηση εμφάνισε μείωση της τάξης του 2,6% τον Οκτώβριο, ενώ στο σύνολο του έτους οι διεθνείς επιβάτες είναι μειωμένοι κατά 14,9%.

Στα αναλυτικά στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, που είναι διαθέσιμα μέχρι και τέλος Σεπτεμβρίου στο αεροδρόμιο των Αθηνών καταγράφηκαν 4,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -830 χιλ. και ποσοστό -16,1%. Ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου καταγράφηκαν 1,6 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -309 χιλ. και ποσοστό -16,5%