Μπήκε ο χειμώνας: Άρχισαν οι ώρες αιχμής που «κόβουμε» ρεύμα

Ρεύμα: Οι ενεργοβόρες συσκευές «σβήνουν» τις ώρες αιχμής ανά ημέρα καθώς μπαίνει ο χειμώνας. Όλες οι λεπτομέρειες.

Εξοικονόμηση ρεύματος 5% πρέπει να επιτύχουν οι χώρες της Ε.Ε. σύμφωνα με την επίσημη οδηγία. Και στη χώρα μας, «κλείδωσαν» τελικά πριν λίγο καιρό ποιες ώρες μέσα στη μέρα είναι οι πιο κρίσιμες για να μη χρησιμοποιούμε τις ενεργοβόρες μας συσκευές.

Μάλιστα, ενεργειακός επιθεωρητής έχει ήδη αποσαφηνίσει ποιες είναι αυτές οι συσκευές, ενώ ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας έχει ανακοινώσει το τρίωρο που πρέπει να αποφεύγουμε τη λειτουργία τους.

Προς το παρόν, πάντως, το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό.

Υπογραμμίζεται πως η αυξημένη κατανάλωση κατά τις ώρες αιχμής που έχουν οριστεί, οδηγεί σε ακριβότερη τιμή ανά κιλοβατώρα. Ο λόγος είναι επειδή αναγκαστικά συμμετέχουν περισσότερο στο ενεργειακό μίγμα οι πιο «ακριβές» μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Αν, λοιπόν, όλοι μειώσουμε τη χρήση τους, τότε μειώνουμε και την τιμή ανά κιλοβατώρα για όλους!

Ποιες είναι οι ώρες αιχμής στην Ελλάδα

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, οι ώρες αιχμής κατά τις οποίες η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να εξοικονομήσουν 5% στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι:

«Βασική προτεραιότητα παραμένει και η εξοικονόμηση ενέργειας. Η Ελλάδα τους επόμενους μήνες έχει στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%. Άρα η προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε την χρήση ενεργοβόρων συσκευών από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, οι συσκευές αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας».

Τι μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι για εξοικονόμηση ενέργειας

Θέρμανση στο σπίτι

Χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στο θερμοστάτη κατά 2-3℃, με ανώτατη θερμοκρασία τους 19-20℃, μπορούμε να επωφεληθούμε έως 15% σε εξοικονόμηση ενέργειας. Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του θερμοστάτη κάτω από τους 17℃ όταν απουσιάζουμε. Η ρύθμιση ενδείκνυται να γίνεται τουλάχιστον μία ώρα πριν αποχωρήσουμε.

Αντικαθιστούμε τις βάνες/διακόπτες των σωμάτων των καλοριφέρ με θερμοστατικές βάνες, ώστε να παρέχεται η επιλογή διαφορετικής θερμοκρασίας σε κάθε δωμάτιο.

Ανάλογα με τη χρήση του κάθε δωματίου, ρυθμίζουμε τη θερμοστατική βάνα σε χαμηλότερη θερμοκρασία ή την απομονώνουμε. Απενεργοποιούμε τα σώματα θέρμανσης σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται.

Προτείνεται η αντικατάσταση του παλιού αναλογικού θερμοστάτη με νέας γενιάς ψηφιακό με δυνατότητα προγραμματισμού, ενεργοποίησης/απενεργοποίησης και ρύθμισης της θερμοκρασίας σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.Αποφεύγουμε τις ώρες αιχμής 18:00-21:00.

Συμβουλές για καυστήρες-λέβητες φυσικού αερίου

Για την ορθή ρύθμιση του καυστήρα και την έκδοση φύλλου συντήρησης, προγραμματίζουμε τη τακτική ετήσια συντήρησή του από πιστοποιημένους τεχνικούς, ώστε να επιτυγχάνουμε το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό απόδοσης με τη μικρότερη κατανάλωση φυσικού αερίου.

Μια μειωμένη απόδοση λέβητα κατά 10% λόγω κακής συντήρησης, οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης και του λογαριασμού σας κατά 10%.

Ελέγχουμε τη στεγανότητα της εσωτερικής εγκατάστασης αερίου και δεν επεμβαίνουμε σε αυτή, διασφαλίζοντας την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργίας της.

Διατηρούμε τη μέγιστη θερμοκρασία νερού θέρμανσης του λέβητα συμπύκνωσης, κάτω από τους 60℃.

Ζεστό νερό με boiler/αυτόνομο λέβητα φυσικού αερίου

Αντικαθιστούμε βρύσες που έχουν διαρροή για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Μια βρύση που στάζει μπορεί να σπαταλήσει περίπου 90 λίτρα νερού την εβδομάδα.

Δεν αφήνουμε τις βρύσες μεταξύ ζεστού και κρύου νερού, γιατί παραμένει ενεργοποιημένο το μπόιλερ και σπαταλάμε άσκοπα ενέργεια.

Κουζίνα φυσικού αερίου

Αυξομειώνουμε τη φλόγα στην εστία για να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας μαγειρέματος.

Το μαγείρεμα σε κουζίνα φυσικού αερίου, είναι αποδοτικότερο, καθώς οι εστίες υπερταχείας θέρμανσης, δηλαδή τριπλής ή τετραπλής φλόγας, διαχέουν την θερμότητα στο σκεύος και φτάνει ταχύτερα στην επιθυμητή θερμοκρασία.

Αυξομειώνουμε τη φλόγα του φυσικού αερίου στη μαγειρική εστία για να έχουμε άμεσο και πλήρη έλεγχο της διαδικασίας, χωρίς σπατάλη ενέργειας.

Κεντρική θέρμανση χωρίς αυτονομία

Στις πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση φυσικού αερίου χωρίς θερμοστάτες χώρου στα διαμερίσματα, προτείνεται η τοποθέτηση ψηφιακής μονάδας αντιστάθμισης.

Χωρίς την απαίτηση υδραυλικών παρεμβάσεων και με συνδυασμό αισθητήρων, η μονάδα αντιστάθμισης αναγνωρίζει με ακρίβεια την εξωτερική θερμοκρασία περιβάλλοντος και τη θερμοκρασία του νερού του λέβητα, επιτυγχάνοντας την σωστή θερμοκρασία εντός των διαμερισμάτων.

Η ευρωπαϊκή απόφαση για το ρεύμα

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για τα μέτρα στο ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως αναφέρεται:

Συμφωνία επιτεύχθηκε για εθελοντικό στόχο συνολικής μείωσης 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και υποχρεωτικό στόχο μείωσης 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής. Τα κράτη μέλη θα προσδιορίσουν το 10% των ωρών αιχμής που θα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση από 1η Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023. Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να επιλέξουν τα κατάλληλα μέτρα με τα οποία θα επιτευχθούν οι δύο στόχοι κατά την περίοδο αυτή.

Τι κάνουν οι άλλες χώρες της Ευρώπης για μείωση ρεύματος

Το σχέδιο της Πορτογαλίας για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας περιλαμβάνει τον περιορισμό και του φωτισμού των Χριστουγέννων από τις 18:00 μέχρι τα μεσάνυχτα για έναν μήνα, ξεκινώντας από τις 6 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Επίσης, προβλέπεται μεγαλύτερη χρήση του φυσικού φωτός, απενεργοποίηση του εσωτερικού φωτισμού κάθε φορά που οι πολίτες φεύγουν από έναν χώρο, ενώ τα κλιματιστικά πρέπει να ρυθμιστούν σε θερμοκρασίες 18 βαθμών τον χειμώνα και 25 βαθμών το καλοκαίρι.

Μείωση της θερμοκρασίας και σβήσιμο των πινακίδων και των φώτων στις βιτρίνες αποφάσισε, μεταξύ άλλων, το Βέλγιο. Από 1η Οκτωβρίου, μία ώρα μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, οι επιγραφές, τα φώτα στις βιτρίνες και στους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων θα σβήνουν.

Για την εξοικονόμηση ενέργειας στη Γαλλία σβήνουν τα φώτα, ενώ εμβληματικά σημεία ετοιμάζονται να βυθιστούν στο σκοτάδι. Το μουσείο του Λούβρου και το Παλάτι των Βερσαλλιών θα κλείνουν τα φώτα τους νωρίτερα, περισσότερο για να υπενθυμίζουν στους πολίτες την ενεργειακή κρίση, όπως εξήγησε η υπουργός Πολιτισμού. Το Παρίσι ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να σβήνει τα φώτα που κοσμούν μνημεία της πρωτεύουσας, όπως, για παράδειγμα, τον Πύργο του Άιφελ.