Χριστούγεννα 2022: Στη σκιά της ενεργειακής κρίσης αναπόφευκτα οι γιορτές φέτος δεν θα είναι οι ίδιες. Λιτός εορτασμός και «κομμένο» ρεύμα τις ώρες αιχμής.
Νέες τεχνολογίες και χαμηλότερα φώτα επιστρατεύονται για εξοικονόμηση ενέργειας στους δήμους ολόκληρης της χώρας, ενώ και τα νοικοκυριά λένε ένα μικρό «τέλος» στα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και τον λαμπερό στολισμό, με έναν και μοναδικό στόχο: Την οικονομία στο ρεύμα.
Χρονοδιακόπτες για να σβήνουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και ο στολισμός στους δρόμους, περιορισμοί και άλλα μέτρα, για να περιοριστεί το κόστος αλλά και να επιτευχθεί ο στόχος που έχει ζητήσει από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. η Κομισιόν: Μείωση της κατανάλωσης κατά τουλάχιστον 5%.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι εκτός από τους δήμους, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει συστάσεις και στα νοικοκυριά για να περιορίσουν την κατανάλωση κατά τις ώρες αιχμής, που όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είναι από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ.
«Κόβεται» το… πολύ ρεύμα τα Χριστούγεννα
Στη σκιά της ενεργειακής κρίσης, λοιπόν, οι περισσότεροι δήμοι της χώρας ετοιμάζονται φέτος για διαφορετικά Χριστούγεννα, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και κάνοντας λελογισμένη χρήση στον φωτισμό, με στόχο την εξοικονόμηση ακόμη και μέσα στις γιορτινές ημέρες.
Πάντως, τα τελευταία χρόνια αρκετοί είναι οι δήμοι που έχουν «επενδύσει» σε φωτιστικά στολίδια που αποτελούνται από λαμπτήρες τύπου LED, χαμηλής κατανάλωσης, με πλήρως ανακυκλώσιμα πλαίσια.
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν θα περιοριστεί ο στολισμός στην πόλη τα φετινά Χριστούγεννα:
«Έχουμε αναβαθμίσει όλα μας τα λαμπάκια με led, που σημαίνει ότι πετυχαίνουμε πολύ μεγάλες οικονομίες. Έχουμε, λοιπόν, τη δυνατότητα όχι μόνο να στολίσουμε την πόλη, αλλά και να είμαστε συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις μας».
Στην Θεσσαλονίκη ο Δήμος επίσης σημειώνει ότι η ενεργειακή κατανάλωση για εορταστικό φωτισμό της πόλης κατά την περίοδο των Χριστουγέννων θα είναι φέτος χαμηλότερη κατά 58% σε σχέση με πέρυσι. Ο φωτισμός θα είναι τύπου led κι ο διάκοσμος θα σβήνει με χρονοδιακόπτη στη 1.00 τα ξημερώματα, ώστε να επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Όπως έχει αναφερθεί, ο φετινός εορταστικός διάκοσμος αντιστοιχεί σε KWh στο 0,2% της ετήσιας κατανάλωσης του δημοτικού φωτισμού.
Ο δημοτική Αρχή του Πειραιά μειώνει τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου στους περισσότερους δρόμους και πλατείες της πόλης: «Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η κατανάλωση ενέργειας κατά δύο τρίτα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια» όπως έχει ανακοινωθεί.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο φωτισμός των κεντρικών δρόμων και η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου θα πραγματοποιηθούν μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 9 Δεκεμβρίου, ενώ τα χριστουγεννιάτικα φώτα θα σβήσουν νωρίτερα, την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023. Περιορισμός θα υπάρξει και στις καθημερινές ώρες λειτουργίας του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου.
Υπενθυμίζεται πάντως πως και ο δημοτικός φωτισμός του Πειραιά έχει ήδη εκσυγχρονιστεί με έξυπνα τηλεδιαχειριζόμενα φωτιστικά, σύγχρονης τεχνολογίας και υψηλής ενεργειακής απόδοσης, τύπου LED, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων αλλά και ενέργειας να εκτιμάται σε πάνω από 75%.
Από την πλευρά της η δημοτική Αρχή στα Τρίκαλα σημειώνεται ότι απάντηση στην ενεργειακή κρίση δεν είναι να μη στολιστούν οι πόλεις στις γιορτές, «αλλά να κινηθούν έξυπνα ως προς τη διαχείριση του φωτισμού».
Δηλαδή, στολίδια και φωτεινές γιρλάντες να είναι τύπου LED, που κάνουν οικονομία 70%. Ο εορταστικός φωτισμός, ωστόσο και στα Τρίκαλα θα σβήνει τα μεσάνυχτα, ενώ ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα διαρκεί μέχρι τις 2 το πρωί.
Για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, και στη Χαλκίδα στόχος είναι, ειδικά στις πλατείες και στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου, να κλείνουν τα χριστουγεννιάτικα φώτα με χρονοδιακόπτη μετά τη 1 το βράδυ, για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Επιπλέον, και τα χριστουγεννιάτικα πάρκα θα ανοίξουν με κάποιους περιορισμούς. Ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα, ο οποίος φέτος άνοιξε νωρίτερα, αλλά θα κλείνει στις 10 το βράδυ και τα φώτα του ενώ για την Ονειρούπολη στη Δράμα, η σκέψη που κυριάρχησε είναι να γίνονται διαλείμματα μέσα στις γιορτές. Να σταματά δηλαδή η λειτουργία του χριστουγεννιάτικου χωριού από τις 2 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα.
Εν κατακλείδι η σκέψη που κυριαρχεί σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας είναι διάκοσμος, είτε είναι με led είτε όχι, να σβήνει με χρονοδιακόπτη κάποιες ώρες τα ξημερώματα, ώστε να επιτυγχάνεται η απαραίτητη εξοικονόμηση ενέργειας.
Πόσο ρεύμα καίνε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια
Τα τελευταία χρόνια σκεφτόμασταν μονάχα το κόστος της αγοράς του χριστουγεννιάτικου δέντρου, αλλά και πόσο κάνουν τα στολίδια ή και τα λαμπιόνια, αλλά σχεδόν κανείς δεν αναρωτιόταν τι αντίκτυπο έχουν στον λογαριασμό ρεύματος.
Και επειδή Χριστούγεννα χωρίς πολύχρωμα λαμπάκια και στολισμό δεν γίνονται, μπορείτε εδώ να δείτε πόσο θα σας κοστίσει το στόλισμα.
Υπολογίστε εύκολα πόσο ρεύμα καίτε για τα λαμπιόνια
Κάθε κουτί με λαμπιόνια έχει πάνω τα Watt. Για παράδειγμα, 500 Watt. Εάν διαιρέσετε το 1.000 προκύπτουν τα κιλοβάτ, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση έχουμε 0,5 κιλοβάτ. Στη συνέχεια, πολλαπλασιάζετε το 0,5 (τα κιλοβάτ) με τις ώρες που λειτουργούν τα λαμπάκια (π.χ. 10 ώρες την ημέρα) και έχουμε αποτέλεσμα 5. Πολλαπλασιάζετε στη συνέχεια το 5 με την τιμή του μέσου κόστους κιλοβατώρας του παρόχου σας και το αποτέλεσμα που θα βγει είναι η ημερήσια κατανάλωση για να έχετε αναμμένα τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια.
Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια: Πόσο κοστίζουν
Ολοένα και περισσότεροι προσανατολίζονται στα φωτάκια LED που είναι πιο φωτεινά από τα παλιά κλασικά, τα πυρακτώσεως, αλλά και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, και καταναλώνουν πολύ λιγότερο ρεύμα.
Ωστόσο, είναι πιο ακριβά. Για παράδειγμα, στην αγορά υπάρχουν σειρές με 100 λαμπάκια τεχνολογίας LED με προγράμματα που καθορίζουν πώς θα αναβοσβήνουν, με την τιμή τους από 11,99 ευρώ να έχει πάει φέτος στα 19,90 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το ρεύμα, οι διαφορές ανάμεσα στην κατανάλωση που έχουν οι λάμπες LED με τις κλασσικές λάμπες είναι χαοτικές, με τα παλιάς τεχνολογίας λαμπάκια για ένα μέσο σπίτι να φτάνει το 1 ευρώ την ημέρα όταν τα LED φτάνουν το 1 ευρώ τον μήνα.
Πότε στολίζουμε χριστουγεννιάτικο δέντρο – Πόσο κοστίζει
Παραδοσιακά, το στόλισμα του δέντρου και του σπιτιού γίνεται του Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου, όμως τις τελευταίες χρονιές οι περισσότεροι στολίζουν από πολύ νωρίτερα, γύρω στα μέσα με τέλη Νοεμβρίου.
Ένα δέντρο 180 εκατοστών που πέρυσι το βρίσκαμε στα 79,98 ευρώ, εφέτος έχει φτάσει τα 99,97 ευρώ. Ένα μικρότερο των 150 εκατοστών πέρυσι είχε 35 ευρώ περίπου και τώρα είναι στα 47,99 ευρώ.
Αυξήσεις υπάρχουν και σε στολίδια με κορυφή που προτιμούν πολλοί καταναλωτές σε σχήμα αστέρι, να φτάνει τα 3,90 ευρώ από τα 3 ευρώ ενώ στην αγορά υπάρχουν κορυφές όπως θα πουν οι έμποροι από 0,60 ευρώ έως και μεταλλικές με 90 ευρώ.