Σβήνουν τα φώτα τα μαγαζιά στην Ελλάδα – Η πρώτη ανακοίνωση

Ρεύμα: Η ενεργειακή κρίση φέρνει δύσκολες αποφάσεις και λύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας. Ποια μεγάλη αλυσίδα ανακοίνωσε ότι σβήνει τα φώτα.

Από νοικοκυριά μέχρι επιχειρήσεις, λαμβάνονται μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Οι ώρες αιχμής έχουν τεθεί για μείωση της κατανάλωσης σε συγκεκριμένες οικιακές συσκευές, ενώ τα μαγαζιά προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τα υπέρογκα έξοδα.

Ωστόσο, λίγο πριν μπει ο βαρύς χειμώνας, ήρθε και η πρώτη ανακοίνωση για μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων που σβήνει τα φώτα για μειώσει τα έξοδά της και να συμβάλει στον στόχο μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας.

Παράλληλα, μπορεί η Ελλάδα να μην έχει επιβάλει υποχρεωτικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, όμως οι οικιακοί καταναλωτές έχουν κληθεί να μην χρησιμοποιούν τις πιο ενεργοβόρες συσκευές του σπιτιού κατά τις ώρες αιχμής.

Ποια μεγάλη αλυσίδα καφέ σβήνει τα φώτα

Πρόκειται για τα Coffee Island.

όπως δηλώνει ο Νίκος Πολίτης, Senior Construction Manager και Lead του στρατηγικού στόχου Ενεργειακή Απόδοση και Κατανάλωση Ηλεκτρικής Ενέργειας της Coffee Island:

«…δίνουμε ένα μήνυμα προς όλο τον επιχειρηματικό κόσμο και συμβάλλουμε έμπρακτα στην επιχειρηματική ανθεκτικότητα των επιχειρηματιών συνεργατών μας..».

Για τον έλεγχο, τη συγκράτηση και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας η εταιρία Coffee Island ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να υλοποιεί στα καταστήματα της, ανάμεσα σε άλλα, τον έλεγχο χρονοδιακοπής λειτουργίας μηχανών espresso, τις multi boiler μηχανές espresso με στάδια προθέρμανσης, αντικατάσταση φωτισμού με LED, συνεχή καταγραφή θερμοκρασιών ψυγείων και θερμοθαλάμων που ήδη έφεραν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα μείωσης κατανάλωσης κατά 5.40KWh/m2 ή 5,5% για ένα μέσο κατάστημα.

Οι παραπάνω ενέργειες εντάσσονται στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα μείωσης κατανάλωσης ενέργειας της Coffee Island που στην περίοδο 2020-22 μειώθηκε κατά 28% με την αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων σε LED, την αλλαγή κλιματιστικών σε inverter, και την εφαρμογή φωτοβολταϊκών πάνελ στο εργοστάσιο και τα κεντρικά γραφεία, ενώ για την ίδια διετία στο δίκτυο καταστημάτων μειώθηκε η κατανάλωση κατά συνολικά 285000KWh.

Για το ίδιο θέμα, «με μία ουσιαστική αλλά και συμβολική κίνηση», όπως σημειώνεται, η εταιρεία ανακοίνωσε το κλείσιμο εξωτερικού φωτισμού και σήμανσης στα καταστήματά της κάθε μέρα μετά τις 22:00, από τις 15 Νοεμβρίου 2022.

Επίσης έχει στείλει σειρά οδηγιών προς υλοποίηση στα καταστήματα σχετικά με τακτικό έλεγχο θερμοκρασιών στα ψυγεία-καταψύκτες, τοποθέτηση φωτοκυττάρων κίνησης on-off, διαχωρισμό δικτύου φωτισμού για λειτουργία μέρας/νύχτας (μείωση κατανάλωσης κατά 3.30KWh/ημέρα), την αντικατάσταση κλιματιστικών με inverter (επιπλέον μείωση κατανάλωσης κατά 10KWh/ημέρα), τοποθέτηση καταγραφικού/αναλυτή με δυνατότητα WiFi μεταφοράς δεδομένων, ρύθμιση θερμοστατών όταν η θερμοκρασία αποκλίνει από τα αποδεκτά όρια, την τακτική συντήρηση, και κλείσιμο κάποιων ενεργοβόρων μονάδων το βράδυ.

O Νίκος Πολίτης, Senior Construction Manager και Lead του στρατηγικού στόχου Ενεργειακή Απόδοση & Κατανάλωση Ηλεκτρικής Ενέργειας της Coffee Island δήλωσε σχετικά: «Με τις απλές κινήσεις που ήδη υλοποιούμε σε όλο τον οργανισμό για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κριση και να μειώσουμε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, δίνουμε ένα μήνυμα προς όλο τον επιχειρηματικό κόσμο και συμβάλλουμε έμπρακτα στην επιχειρηματική ανθεκτικότητα των επιχειρηματιών συνεργατών μας. Είναι μια θετική συμμετοχή στη συνολικότερη προσπάθεια της χώρας και αποδεικνύει την αφοσίωση μας στις δράσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης για τη στήριξη των συνανθρώπων μας και του Περιβάλλοντος, ώστε να δίνουμε πάντα τον καλύτερο εαυτό μας με αφοσίωση στο αύριο.»

Η Coffee Island δηλώνει ότι «αξιοποιεί τη γνώση που διαθέτει και εισάγει μια σειρά μέτρων και τεχνικών λύσεων στα καταστήματα της για τη μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να συμβάλλει έμπρακτα στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης».

Οι ώρες αιχμής στην Ελλάδα που «σβήνουμε» τα φώτα

Τις ώρες αιχμής, κατά τη διάρκεια των οποίων θα πρέπει να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας κατά 5%, είχε ανακοινώσει ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα τρίωρο που θα ξεκινά από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Σε αυτό το διάστημα τόνισε πως πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση ρεύματος.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Βασική προτεραιότητα παραμένει και η εξοικονόμηση ενέργειας. Η Ελλάδα τους επόμενους μήνες έχει στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%. Άρα η προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε την χρήση ενεργοβόρων συσκευών από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, οι συσκευές αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας».

Γιατί πρέπει να σβήνουμε τα φώτα από 6 μέχρι 9 το βράδυ

Υπογραμμίζεται πως η αυξημένη κατανάλωση κατά τις ώρες αιχμής που έχουν οριστεί, οδηγεί σε ακριβότερη τιμή ανά κιλοβατώρα. Ο λόγος είναι επειδή αναγκαστικά συμμετέχουν περισσότερο στο ενεργειακό μίγμα οι πιο «ακριβές» μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Αν, λοιπόν, όλοι μειώσουμε τη χρήση τους, τότε μειώνουμε και την τιμή ανά κιλοβατώρα για όλους!

Τι κάνουν οι άλλες χώρες της Ευρώπης για μείωση ρεύματος

Το σχέδιο της Πορτογαλίας για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας περιλαμβάνει τον περιορισμό και του φωτισμού των Χριστουγέννων από τις 18:00 μέχρι τα μεσάνυχτα για έναν μήνα, ξεκινώντας από τις 6 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Επίσης, προβλέπεται μεγαλύτερη χρήση του φυσικού φωτός, απενεργοποίηση του εσωτερικού φωτισμού κάθε φορά που οι πολίτες φεύγουν από έναν χώρο, ενώ τα κλιματιστικά πρέπει να ρυθμιστούν σε θερμοκρασίες 18 βαθμών τον χειμώνα και 25 βαθμών το καλοκαίρι.

Μείωση της θερμοκρασίας και σβήσιμο των πινακίδων και των φώτων στις βιτρίνες αποφάσισε, μεταξύ άλλων, το Βέλγιο. Από 1η Οκτωβρίου, μία ώρα μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, οι επιγραφές, τα φώτα στις βιτρίνες και στους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων θα σβήνουν.

Για την εξοικονόμηση ενέργειας στη Γαλλία σβήνουν τα φώτα, ενώ εμβληματικά σημεία ετοιμάζονται να βυθιστούν στο σκοτάδι. Το μουσείο του Λούβρου και το Παλάτι των Βερσαλλιών θα κλείνουν τα φώτα τους νωρίτερα, περισσότερο για να υπενθυμίζουν στους πολίτες την ενεργειακή κρίση, όπως εξήγησε η υπουργός Πολιτισμού. Το Παρίσι ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να σβήνει τα φώτα που κοσμούν μνημεία της πρωτεύουσας, όπως, για παράδειγμα, τον Πύργο του Άιφελ.