Τα κόλπα για οικονομία στο ρεύμα τα Χριστούγεννα

Χριστούγεννα 2022: Οι γιορτές έρχονται και όλοι χρειάζονται να ξεφύγουν από έναν ακόμα χειμώνα με δύσκολες συνθήκες. Πώς θα κάνετε εξοικονόμηση ρεύματος για να μην το πληρώσετε ακριβά στον λογαριασμό.

Σίγουρα δεν είναι η εποχή για να τουρτουρίζετε από το κρύο στο σπίτι, ή να μην ετοιμάσετε ένα γιορτινό τραπέζι σαν τις προηγούμενες χρονιές. Τα φετινά Χριστούγεννα θα έχουν αρκετές δεύτερες σκέψεις για το πόσο ρεύμα θα «κάψετε», ωστόσο, παρότι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, πάντοτε υπάρχουν νέες ιδέες που ακόμα δεν έχουμε εφαρμόσει.

Αρχικά, τα λαμπιόνια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, αναμένεται να είναι η Νο1 πηγή που θα ξοδέψει ρεύμα εάν δεν έχετε λαμπάκια Led. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ένα τυπικό νοικοκυριό θέλει περίπου 450 λαμπιόνια για τις γιορτές.

 • Αν είναι τα παλιά λαμπιόνια, πυρακτός κτλ, τότε η κατανάλωση για 30 ημέρες, επί 24 ώρες την ημέρα, ανέρχεται περίπου στα 65 ευρώ!
 • Αν όμως αυτά τα 450 λαμπιόνια είναι τεχνολογίας led τότε υπολογίζονται περίπου 6,5 ευρώ για τις γιορτινές μέρες!

Ακολουθούν μερικές συμβουλές από τον Κωτσόβολο για εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη διάρκεια των εορτών:

Οικονομία στη θέρμανση τα Χριστούγεννα

Οικονομία στη θέρμανση δεν σημαίνει ότι πρέπει να περάσετε τις γιορτές τουρτουρίζοντας στο σπίτι. Αν έχετε αυτόνομη θέρμανση ή και χρησιμοποιείτε κάποιο άλλο θερμαντικό μέσο, όπως κλιματιστικό, και μπορείτε να ελέγχετε τη θερμοκρασία του, δεν χρειάζεται να το ρυθμίζετε πάνω από τους 22 βαθμούς.

Όποτε είναι ανοικτές άλλες πηγές θέρμανσης, όπως ο φούρνος, μπορείς να ελαττώσετε ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία. Το βράδυ μπορείτε να απενεργοποιείτε τη θέρμανση, ή να την περιορίζετε στα υπνοδωμάτια χρησιμοποιώντας ένα θερμοπομπό.

Πώς θα περιορίσετε την απώλεια θέρμανσης

Αερίζετε 3-4 φορές την ημέρα το σπίτι, αφήνοντας κάθε φορά ανοικτά τα παράθυρα για μερικά λεπτά της ώρας. Αντιθέτως, δεν πρέπει ν’ αφήνετε συνεχώς μισάνοικτο κάποιο παράθυρο, γιατί θα έχετε μόνιμη απώλεια θερμότητας απ’ τον χώρο, στον οποίο είναι πιθανόν, επίσης, να αναπτυχθεί και υγρασία.

Το βράδυ, κλείνετε τις κουρτίνες και τα παντζούρια πριν πέσετε για ύπνο, ώστε να «εγκλωβίσετε» τη θερμότητα μέσα στο σπίτι. Τις ηλιόλουστες μέρες, απ’ την άλλη, κρατήστε ανοιχτά τα παντζούρια και τις κουρτίνες, στα ανοίγματα που «βλέπει» ο ήλιος, για να ζεστάνετε το σπίτι και να «σπάσετε» την υγρασία.

Ένας αφυγραντήρας θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την υγρασία στο σπίτι στα επιθυμητά επίπεδα και θα προσφέρει πολύ καλύτερης ποιότητας εσωτερικό αέρα. Και βοηθάει και στο στέγνωμα των ρούχων, που συχνά αναγκάζεστε να απλώνετε μέσα λόγω καιρού.

Πιο φτηνό μαγείρεμα τα Χριστούγεννα

Τα γλυκά και τα φαγητά έχουν την τιμητική τους την περίοδο των εορτών.

Και τώρα που θα έχετε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, μάλλον θα αυξηθεί η χρήση του φούρνου. Ένας τρόπος για να εξοικονομήσετε ενέργεια είναι η παράλληλη προετοιμασία φαγητών ή γλυκών.

Φροντίστε να ανοίγετε την πόρτα του φούρνου όσο το δυνατόν λιγότερο και κλείστε τον φούρνο 10 λεπτά νωρίτερα, ώστε η συνταγή να ολοκληρωθεί από τη θερμότητα που έχει «απομείνει» στον θάλαμο.

Οι ώρες αιχμής στην Ελλάδα που «σβήνουμε» τα φώτα

Τις ώρες αιχμής, κατά τη διάρκεια των οποίων θα πρέπει να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας κατά 5%, είχε ανακοινώσει ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα τρίωρο που θα ξεκινά από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Σε αυτό το διάστημα τόνισε πως πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση ρεύματος.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Βασική προτεραιότητα παραμένει και η εξοικονόμηση ενέργειας. Η Ελλάδα τους επόμενους μήνες έχει στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%. Άρα η προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε την χρήση ενεργοβόρων συσκευών από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, οι συσκευές αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας».

Γιατί πρέπει να σβήνουμε τα φώτα από 6 μέχρι 9 το βράδυ

Υπογραμμίζεται πως η αυξημένη κατανάλωση κατά τις ώρες αιχμής που έχουν οριστεί, οδηγεί σε ακριβότερη τιμή ανά κιλοβατώρα. Ο λόγος είναι επειδή αναγκαστικά συμμετέχουν περισσότερο στο ενεργειακό μίγμα οι πιο «ακριβές» μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Αν, λοιπόν, όλοι μειώσουμε τη χρήση τους, τότε μειώνουμε και την τιμή ανά κιλοβατώρα για όλους!

Ηλεκτρονικές συσκευές: 10 συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας

Ο Phil Muncaster, ειδικός από την εταιρεία ESET δίνει 10 συμβουλές με τις οποίες οι πολίτες μπορούν να μειώσουν την ενέργεια που καταναλώνουν οι ηλεκτρονικές συσκευές και να εξοικονομήσουν χρήματα:

 • Αν ετοιμάζεστε να αγοράσετε νέες συσκευές, αναζητήστε ενεργειακά αποδοτικά συστήματα, ελέγχοντας αν διαθέτουν σήμα Energy Star ή/και καλή βαθμολογία στο σύστημα ενεργειακής σήμανσης της ΕΕ. Εκτιμάται ότι οι υπολογιστές με το σήμα Energy Star καταναλώνουν 30-65% λιγότερη ενέργεια από τα κανονικά μηχανήματα.
 • Μόλις ένας φορητός υπολογιστής ή μια κινητή συσκευή φορτιστεί πλήρως, αποσυνδέστε τα από την πρίζα και χρησιμοποιήστε την μπαταρία.
 • Χρησιμοποιήστε φορητούς υπολογιστές αντί για επιτραπέζιους, καθώς καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.
 • Αποφύγετε τη λειτουργία προφύλαξης οθόνης (screen saver) στις συσκευές, καθώς αυτή μπορεί να καταναλώνει επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια.
 • Ενεργοποιήστε τη λειτουργία «ύπνου»  χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας στις συσκευές για να εξασφαλίσετε την απενεργοποίησή τους όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Όποια και αν είναι η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας που απαιτείται για την ενεργοποίηση θα είναι τόσο μικρή που θα επισκιαστεί από την εξοικονόμηση που θα πετύχετε εάν οι συγκεκριμένες συσκευές λειτουργούσαν διαρκώς. Η λειτουργία αδρανοποίησης θα μπορούσε επίσης να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους.
 • Ακόμη και όταν οι συσκευές είναι απενεργοποιημένες, μπορεί να εξακολουθούν να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια απλώς και μόνο επειδή είναι συνδεδεμένες στην πρίζα. Αυτή η κατανάλωση θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 5%-10% στους μηνιαίους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Επομένως, αποσυνδέστε όποια συσκευή δε χρησιμοποιείται και θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε περίπου 65 λίρες το χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό μπορεί να μη φαίνεται πολύ, αλλά σε μια πόλη του μεγέθους του Λονδίνου, η ετήσια εξοικονόμηση υπερβαίνει τα 580 εκατομμύρια λίρες.
 • Δείτε εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προηγμένα πολύπριζα που είναι σχεδιασμένα ώστε να σταματούν να τραβούν ρεύμα όταν δε γίνεται χρήση τους.  Το πλεονέκτημα είναι ότι διαθέτουν επίσης εύχρηστες λειτουργίες, όπως χρονοδιακόπτες και συσκευές παρακολούθησης δραστηριότητας.
 • Επιλέξτε τη μικρότερη συσκευή για τη ροή βίντεο, ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που παρακολουθούν. Οι κονσόλες παιχνιδιών πρέπει να αποφεύγονται, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, καταναλώνουν 10 φορές περισσότερη ενέργεια από τα tablet ή τους φορητούς υπολογιστές. Ο εξοπλισμός ροής περιεχομένου με σήμανση Energy Star θα μπορούσε να καταναλώνει 25-30% λιγότερη ενέργεια από τον τυπικό εξοπλισμό.
 • Βάλτε την τηλεόρασή σας σε λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας, η οποία αμβλύνει τον οπίσθιο φωτισμό και θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά ένα τρίτο.
 • Χρησιμοποιήστε έναν έξυπνο μετρητή για να παρακολουθείτε σε πραγματικό χρόνο πόση ενέργεια καταναλώνετε στο σπίτι. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι διάφορες συσκευές επηρεάζουν την κατανάλωση. Τα καλά νέα είναι ότι οι μετρητές καταναλώνουν πολύ λίγη ηλεκτρική ενέργεια και θα μπορούσαν τελικά να σας εξοικονομήσουν χρήματα μακροπρόθεσμα.