Κατανάλωση ρεύματος: Μπάνιο ή ντους; Βραστήρας ή κατσαρόλα; Τι κοστίζει περισσότερο

Κατανάλωση ρεύματος: Είναι φθηνότερο να κάνεις μπάνιο ή ντους; Από το βράσιμο ζυμαρικών μέχρι τις συσκευές βαμπίρ, σου εξηγούμε πώς μπορείς να μειώσεις τους λογαριασμούς σου. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Με τους λογαριασμούς να αποτελούν ένα μόνιμο άγχος για όλους μας και την ακρίβεια να έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, νομίζω πως ήρθε η στιγμή να συζητήσουμε ορισμένα μικρά – καθημερινά πράγματα που θα σε βοηθήσουν πραγματικά να εξοικονομήσεις χρήματα.

Παρακάτω απαντάμε σε ερωτήσεις που σε βασανίζουν εδώ και καιρό!

Είναι φθηνότερο να βράζεις νερό για τα ζυμαρικά σε βραστήρα ή κατσαρόλα;

Η ερώτηση των εκατομμυρίων δολαρίων. Η απάντηση είναι πως ένας βραστήρας είναι πιο αποτελεσματικός από μια εστία για τη θέρμανση του νερού καθώς θερμαίνεται από μέσα, ενώ μία κατσαρόλα θερμαίνεται πρώτα από έξω.

Οι βραστήρες λοιπόν, βράζουν το νερό πιο γρήγορα και καταναλώνουν λιγότερες μονάδες ενέργειας.

Σπαταλάς ενέργεια αφήνοντας τον φορτιστή του κινητού σου στην πρίζα;

Ναι! Η British Gas εκτιμά ότι έως και το 23% της ηλεκτρικής μας χρήσης, οφείλεται σε αυτό που ονομάζουμε συσκευές βαμπίρ – φορτιστές που μένουν συνδεδεμένοι και ενεργοποιημένοι ή αντικείμενα σε κατάσταση αναμονής.

Οι Hi-fi συσκευές, οι τηλεοράσεις, οι αποκωδικοποιητές και οι κονσόλες παιχνιδιών που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής χρησιμοποιούν όλα ρεύμα – και όσο παλαιότερη είναι η συσκευή, τόσο μεγαλύτερο είναι το φορτίο αναμονής.

Έχει πάντα νόημα να σβήνεις τα φώτα όταν φεύγεις από ένα δωμάτιο;

Οι παραδοσιακές λάμπες και οι μοντέρνες, LED, δεν απαιτούν επιπλέον ενέργεια για να ανάψουν, επομένως πρέπει πάντα να τους σβήνεις όταν δεν τους χρησιμοποιείς ή όταν φεύγεις από ένα δωμάτιο;

Πρέπει να γνωρίζεις ότι τα LED είναι τόσο ενεργειακά αποδοτικά που δεν θα έχουν μεγάλη διαφορά στους λογαριασμούς σου αν τα αφήσεις αναμμένα για πέντε λεπτά όταν βγεις από το δωμάτιο, αλλά σε συμβουλεύω να τα σβήνεις πάντα, ούτως ή άλλως.

Εάν εξακολουθείτε να έχεις παραδοσιακές λάμπες, η εναλλαγή τους σε LED θα έχει ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση ενέργειας 69%.

Είναι φθηνότερο να κάνεις μπάνιο ή ντους;

Ένα σύντομο ντους! Το Worcester Bosch’s Bridges αποκαλύπτει: «Ένα τυπικό μπάνιο απαιτεί περίπου 90 λίτρα νερού, χωρισμένο μεταξύ 60 λίτρων ζεστού νερού και 20 έως 30 κρύου.

Ένας τυπικός θερμοστατικός μίκτης ντους εκφορτώνει περίπου εννέα λίτρα το λεπτό, απαιτώντας περίπου έξι λίτρα ζεστό και τρία λίτρα κρύο.

Έτσι, αν κάνεις ντους σε λιγότερο από 10 λεπτά, θα είναι πιο οικονομικό!

Κατανάλωση ρεύματος: Αυτές είναι οι συσκευές «βαμπίρ» που ρουφάνε ενέργεια και χρήματα από το πορτοφόλι σου

Διανύουμε μέρες στις οποίες η τιμή του ρεύματος έχει εκτοξευθεί στα ύψη και ψάχνουμε τρόπους ώστε να κάνουμε όση περισσότερη οικονομία μπορούμε.

Πώς, όμως, μπορούμε να επιτύχουμε κάτι τέτοιο, όταν υπάρχουν στη ζωή μας οι συσκευές «βαμπίρ» και «ρουφάνε» το ρεύμα χωρίς να το γνωρίζουμε;

Οι συσκευές «βαμπίρ» είναι ηλεκτρονικά που καταναλώνουν μια εκπληκτική ποσότητα ενέργειας ακόμα και όταν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής.

Η βρετανική εταιρεία ενέργειας British Gas έκανε σχετική έρευνα και ανακάλυψε πως τα νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο ξοδεύουν το ποσό των 3,75 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο μόνο για την «πολυτέλεια» να έχουν τα «βαμπίρ» στην πρίζα. Αυτό αντιστοιχεί σε 147 λίρες ετησίως για κάθε σπίτι, δηλαδή 174 ευρώ.

Οι συσκευές οι οποίες θεωρούνται «βαμπίρ» είναι οι εξής:

  1. Υπολογιστές και εξοπλισμός που σχετίζεται με υπολογιστές (μόντεμ, δρομολογητές κ.λπ.)
  2. Τηλεοράσεις Instant-on (LED, LCD και οπίσθια προβολή). Γενικός κανόνας, οι μεγαλύτερες οθόνες καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια
  3. Συστήματα ήχου surround
  4. Κουτιά καλωδιακής ή δορυφορικής τηλεόρασης
  5. Οικιακά είδη με ρολόι (π.χ. φούρνος μικροκυμάτων, DVD player κ.λπ.)

Με πιο απλά λόγια ό,τι έχει εξωτερικό τροφοδοτικό (ακόμα και η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα), τηλεχειριστήριο, συνεχή οθόνη και φορτίζει μπαταρίες ρουφάει ενέργεια και χρήματα από το πορτοφόλι σου, θεωρείται συσκευή «βαμπίρ».

  • Μπορείς να αποσυνδέσεις συσκευές και ηλεκτρονικά είδη, ειδικά φορτιστές κινητών τηλεφώνων και συστήματα βιντεοπαιχνιδιών, όταν δεν χρησιμοποιούνται.
  • Χρησιμοποίησε πολύπριζα που θα απενεργοποιούν όλες τις συσκευές (τηλεοράσεις, καλωδιακά/δορυφορικά κουτιά και συσκευές αναπαραγωγής DVD) ή ηλεκτρονικά (όλο τον εξοπλισμό υπολογιστή) που είναι συνδεδεμένα σε αυτές.
  • Απενεργοποίησε τους δρομολογητές, τους εκτυπωτές και τον περιφερειακό εξοπλισμό υπολογιστή όταν δεν χρησιμοποιείται.

Δείτε το βίντεο: