Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν τριπλές αυξήσεις – Αναλυτικά τα ποσά

Συντάξεις: Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έδωσε διευκρινίσεις αναφορά με το πόσοι και ποιοι αναμένεται να πάρουν διπλή ή τριπλή αύξηση στις συντάξεις.

Για τις αυξήσεις στις συντάξεις που αναμένονται μίλησε ο Κωστής Χατζηδάκης ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο εξορθολογισμού της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

«Είμαι περίεργος να δω αν η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει ένα νομοσχέδιο με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα. Με ρυθμίσεις για ενίσχυση του εισοδήματος εκατομμυρίων συμπολιτών μας, κοινωνικές ρυθμίσεις και ρυθμίσεις εξορθολογισμού. Αν το υπερψηφίσετε επί της αρχής και επί των άρθρων θα είστε ανακόλουθοι με όσα λέτε, αν το καταψηφίσετε εμείς αύριο θα υπενθυμίσουμε σε μια σειρά κοινωνικών ομάδων (στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους αναπήρους, τους οροθετικούς κ.α.) ότι στρέφεστε εναντίον τους. Έχετε ένα σκληρό δίλημμα να αντιμετωπίσετε» τόνισε.

Εστιάζοντας στις ρυθμίσεις για την στήριξη του εισοδήματος των πολιτών ο Κώστης Χατζηδάκης επεσήμανε:

  • Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 2,3 εκατ. ευάλωτους πολίτες: συνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού, που θα δοθεί ως τις 20 Δεκεμβρίου.
  • Την οριζόντια αύξηση 7,75 % που θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2023 με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου, σε 1.724.713 συνταξιούχους (επί συνόλου 2,3 εκατ.).
  • Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, η αύξηση αυτή είναι, μόνο η μία από τις τέσσερις κατηγορίες αυξήσεων στις συντάξεις που θα δοθούν το 2023. «Οι άλλες τρεις προκύπτουν από την κατάργηση από 1ης Ιανουαρίου 2023 της εισφοράς αλληλεγγύης (αφορά 912.644 συνταξιούχους), το έκτακτο επίδομα ύψους 250 ευρώ (για 1.206.624 συνταξιούχους) και την τέταρτη δόση επανυπολογισμού για τους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, τους οποίους είχε τιμωρήσει ο νόμος Κατρούγκαλου (αφορά 231.655 συνταξιούχους)» δήλωσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός:

  • Μία τουλάχιστον αύξηση θα λάβουν 2.499.285 συνταξιούχοι.
  • Διπλή αύξηση θα λάβουν 1.344.696 εκατ. συνταξιούχοι,
  • Τριπλή αύξηση θα λάβουν 185.649 συνταξιούχοι.
  • Τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη θα λάβει ένας στους δύο συνταξιούχους, (και ορισμένοι θα λάβουν περισσότερα).

Το 83 % όσων έχουν προσωπική διαφορά, θα έχουν και αυτοί θετική επίδραση είτε λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, είτε λόγω του έκτακτου επιδόματος, που μπορεί να φθάσει και τα 600 ευρώ το χρόνο.

Συνολικά το 94,6 % των συνταξιούχων θα πάρουν αύξηση.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπενθύμισε επίσης τις πέντε βασικές ρυθμίσεις εξορθολογισμού της ασφαλιστικής νομοθεσίας που είναι:

  • Η μείωση του χρόνου παραγραφής των μη βεβαιωμένων οφειλών στον ΕΦΚΛ σε 10 χρόνια από 20
  • Η αύξηση των δόσεων για τις ρυθμισμένες οφειλές στον ΕΦΚΑ σε 24 δόσεις, όπως ισχύει και για οφειλές στην Εφορία
  • Η επέκταση της «μάχιμης πενταετίας» σε όλους τους ενστόλους
  • Η θέσπιση πλαφόν και για τις επικουρικές συντάξεις, ειδάλλως ορισμένες ομάδες θα ελάμβαναν υπέρογκες συντάξεις 15.000 ή 20.000 ευρώ το μήνα.
  • Η δυνατότητα που δίνεται στις δημόσιες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων που διαχειρίζονται εδώ και 20 χρόνια με επιτυχία τα αποθεματικά του ΕΦΚΑ να κάνουν το ίδιο και για τα αποθεματικά του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε για την διάταξη αυτή, ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι εξαιτίας της μη επαγγελματικής διαχείρισης των αποθεματικών του Ταμείου, η αξία τους έχει απομειωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Όπως είπε, «Έχει απομείνει μόνο το 37%. Η κριτική που θα έπρεπε να ασκείται είναι η ανάποδη, γιατί δηλαδή μια τέτοια ρύθμιση στα όρια του αυτονόητου δεν ήρθε νωρίτερα».

Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης και στις κυριότερες από τις κοινωνικές ρυθμίσεις που είναι η μείωση του ποσοστού αναπηρίας στο 50% για τη λήψη σύνταξης και παροχών αναπηρίας για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ για τους οποίους προβλεπόταν μεγαλύτερο ποσοστό, η απαγόρευση των διακρίσεων στην εργασία σε βάρος των οροθετικών και η επέκταση της άδειας μητρότητας για τις μισθωτές στον ιδιωτικό τομέα σε εννέα μήνες από έξι, κατ’ αναλογία της αντίστοιχης άδειας που δικαιούνται οι μητέρες που εργάζονται στο Δημόσιο.

«Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο των συνθημάτων, του ψεύδους και του αρνητισμού.

Είναι δικαίωμά σας αν έχετε επιλέξει να βαδίσετε αυτό το δρόμο, να τον βαδίσετε μόνοι σας.

Εμείς στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στον δρόμο των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων, εφαρμόζοντας μια κοινωνική πολιτική όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη» είπε κλείνοντας.

Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά

Στην καταβολή των αναδρομικών επικουρικών συντάξεων και δώρων θα προχωρήσει ο ΕΦΚΑ στους συνταξιούχους που θα δικαιωθούν δικαστικά και θα τελεσιδικήσει η υπόθεση τους.

Η καταβολή των αναδρομικών (μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ), θα αφορά μόνο σε όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια έως 31/7/2020 (για την περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 ) και εφόσον η υπόθεση εκδικάστηκε και τελεσιδίκησε.

Έτσι τα αναδρομικά θα καταβληθούν μόνο σε όσους κατέθέσαν αγωγές στη δικαιοσύνη μέχρι τις 31-7-2020, όταν τέθηκε σε ισχύ η διάταξη με την οποία το Δημόσιο πλήρωσε τα αναδρομικά από τις περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις την περίοδο Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016.

Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, είτε προσέφυγαν στη δικαιοσύνη μετά τις 31-7-2020 είτε δεν προσέφυγαν, δεν θα λάβουν καθόλου αναδρομικά.

Εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος για τον ΕΦΚΑ, ακόμη κι αν όλοι οι συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη δικαιωθούν κινείται στα 600-700.000 ευρώ.

Πρόκειται για περίπου 300.000 συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ξεκινήσει ένα μεγάλο δικαστικό αγωνα εδώ και μια δεκαετία –διεκδικώντας τα αναδρομικά σπαταλώντας χρόνο και χρήμα.

Τονίζεται ότι για αυτή την κατηγορία των συνταξιουχων ασκούνται πιέσεις στο οικονομικό επιτελείο ώστε να βρεθεί και η φόρμουλα ώστε να διευκολυνθούν οι πληρωμές τους, χωρίς να περιμένουν να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα περιμένουν έως και μία τετραετία.

Όσοι είχαν εκκρεμείς δίκες κατά τη δημοσίευση του νόμου (31/07/2020) συνεχίζουν τον δικαστικό αγώνα στα δικαστήρια ουσίας για να λάβουν εντόκως αναδρομικά 11μήνου σε επικούρηση και δώρα.

Έτσι οι 300 χιλιάδες περίπου συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα που είχαν ασκήσει αγωγές θα συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ επί των πιλοτικών αγωγών των ετών 2015, 2019, 2020.

Δικαστικός αγώνας που για να λάβουν αναδρομικά θα πρέπει να τελεσιδικήσει και μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Όσοι δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν τις 31/07/2020, οι αξιώσεις τους για επιστροφή επικούρησης και δώρων αποσβέννυνται δια νόμου.

Έτσι οι 1 εκ. 300 χιλιάδες συνταξιούχοι που δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι την 31.07.2020, σύμφωνα με τις αποφάσεις 1403-7/22, έχουν αποσβεσθεί δια νόμου οι αξιώσεις τους για λόγους έκτακτους ανάγκης.

Ουσιαστικά αποφασίστηκαν τα εξής αναδρομικά:

  • Τα καταργημένα δώρα των κύριων συντάξεων που ήταν 800 ευρώ για όλους (εκτός και εάν η κύρια σύνταξη ήταν κάτω από 400 ευρώ π.χ. αγρότες με την κατώτατη σύνταξη που διεκδικούν 660 ευρώ).
  • Οι μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ
  • Η κατάργηση των δώρων στις επικουρικές που ήταν πλήρη (δυο επικουρικές ανά έτος) το 2012.

Ως γνωστόν τόσο τα πρωτοδικεία όσο και τα εφετεία καθημερινά δικαιώνουν συνταξιούχους που εχουν προσφύγει και μάλιστα λαμβάνουν και τα σχετικά αναδρομικά.

Οι προσφεύγοντες δικαιώνονται (εντόκως)με ποσά από 800 έως 2.500 ευρώ περίπου για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 από τις περικοπές των επικουρικών και την κατάργηση των δώρων.

Διευκρινίζεται ότι οι υποθέσεις που θα τελεσιδικήσουν στο Εφετείο πρέπει να καταστούν εκτελεστές προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι

Επισημαίνεται ότι τα αναδρομικά που επιδίκασε αμετάκλητα το ΣτΕ (με την πρόσφατη απόφασή του) σε όσους συνταξιούχους κατέθεσαν αγωγές έως τις 31/7/2020 αφορούν:

-Μειώσεις επικουρικών συντάξεων και επιδομάτων εορτών και θέρους επικουρικών συντάξεων που έγιναν το 2012 και αφορούσαν την περίοδο Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016.

-Επιδόματα εορτών και θέρους κύριων συντάξεων, της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016.