«Βόμβα» για χιλιάδες συνταξιούχους: Δεν θα πάρουν ούτε ευρώ τελικά

Αναδρομικά συντάξεων: Τίτλοι τέλους στις όποιες ελπίδες για τα αναδρομικά συντάξεων βάζει η πρωθυπουργική ομιλία στη Θεσσαλονίκη, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα υπάρχει καμία αναφορά.

Είναι πλέον ειλημμένη απόφαση, όπως τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων, για το 11μηνο Ιούνιος 2015 έως και Μάιο 2016, να μην δοθούν, σε όσους δεν έχουν προσφύγει έγκαιρα στα δικαστήρια.

Στο πλαίσιο αυτό, από τους περίπου 2.500.000 συνταξιούχους, τα συγκεκριμένα αναδρομικά θα λάβουν μόνο το 10% ή περίπου 260.000 συνταξιούχοι, που είχαν την πρόνοια να καταθέσουν προσφυγές στα δικαστήρια.

Δηλαδή, τα αναδρομικά θα καταβληθούν μόνο σε όσους πρόλαβαν να καταθέσουν αγωγές στη δικαιοσύνη μέχρι τις 31-7-2020, όταν τέθηκε σε ισχύ η διάταξη με την οποία το Δημόσιο πλήρωσε τα αναδρομικά από τις περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις την περίοδο Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016.

Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, είτε προσέφυγαν στη δικαιοσύνη μετά τις 31-7-2020 είτε δεν προσέφυγαν, δεν θα λάβουν καθόλου αναδρομικά, σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση.

Αιτία για την οριστική άρνηση της κυβέρνησης να επεκτείνει σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους την καταβολή αναδρομικών για τις περικοπές επικουρικών συντάξεων και επιδομάτων εορτών και θέρους της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016 είναι η διαπίστωση ότι μια τέτοια γενικευμένη ρύθμιση θα κόστιζε στον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από 2,5 δισ. ευρώ (723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα επιδόματα εορτών και θέρους).

Διευκρινίζεται ότι τα αναδρομικά που επιδίκασε αμετάκλητα το ΣτΕ (με την πρόσφατη απόφαση του) σε όσους συνταξιούχους κατέθεσαν αγωγές έως τις 31/7/2020 αφορούν:

Μειώσεις επικουρικών συντάξεων και επιδομάτων εορτών και θέρους επικουρικών συντάξεων που έγιναν το 2012 και αφορούσαν την περίοδο Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016.

Επιδόματα εορτών και θέρους κύριων συντάξεων, της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016.

Τόκους (6% έως τον Απρίλιο του 2019 και 3% στη συνέχεια) επί των ποσών επιστράφηκαν στις κύριες συντάξεις και επί των ποσών που θα πάρουν τώρα για τις επικουρικές και τα επιδόματα εορτών και θέρους.

Αναδρομικά συντάξεων: Πώς φτάσαμε στην απόρριψη

Υπενθυμίζεται, πως η απόφαση του ΣτΕ του Ιουλίου 2020, δικαίωσε όσους είχαν προσφύγει στα δικαστήρια περίπου (260.000 άτομα) οι οποίοι και λαμβάνουν αναδρομικά για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, τις επικουρικές και τα «δώρα» που αναλογούν στο διάστημα αυτό.

Αρχικά, δημιουργήθηκε η εντύπωση, ότι η απόφαση του ΣτΕ, αποτελεί δεδικασμένο , που σήμαινε, ότι όσοι συνταξιούχοι, δεν είχαν προσφύγει (περίπου 2.250.000 άτομα) εάν υπέβαλαν αγωγές μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, θα δικαιώνονταν και θα ελάμβαναν το σύνολο των αναδρομικών.

Με τη δημοσιοποίηση της απόφαση του ΣτΕ, η κυβέρνηση αρχικά είχε πει, ότι δεν χρειάζεται οι συνταξιούχοι να υποβάλλουν αγωγές, καθώς είχε αποφασίσει να δώσει αναδρομικά σε όλους, είτε έχουν καταθέσει αγωγές είτε όχι.

Όμως, κατόπιν, διέψευσε τον εαυτό της. Ανακοίνωσε ότι θα δοθούν μόνο τα αναδρομικά κύριων συντάξεων σε όσους δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια, ενώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων, είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

Μάλιστα, νομοθέτησε διάταξη, σύμφωνα με την οποία, όποιος λάβει τα αναδρομικά της κύριας σύνταξης, παραιτείται από τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων.

Ειδικότερα η διάταξη του ν. Βρούτση αναφέρει ότι «Με την καταβολή των εν λόγω ποσών αποσβένυνται οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016).».

Για τη σχετική διάταξη προσέφυγαν στο ΣτΕ οι θιγόμενοι συνταξιούχοι, αλλά το ΣτΕ έκρινε, με πλειοψηφία, τον περασμένο Ιούνιο ότι η διάταξη του ν. Βρούτση δεν είναι αντισυνταγματική, που σημαίνει, ότι όποιος έλαβε τα αναδρομικά της κύριας σύνταξης, δεν μπορεί να διεκδικήσει και τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων, εκτός και εάν έχει προσφύγει έγκαιρα στα δικαστήρια.

Αναδρομικά συντάξεων: Αυτή είναι η νέα εθνική σύνταξη – Αναλυτικά τα κατώτατα ποσά

Οι αυξήσεις που έρχονται στις συντάξεις αλλάζουν και τα όρια στις κατώτατες βαθμίδες της εθνικής σύνταξης. Δείτε αναλυτικά στο xristika.gr τα νέα ποσά…

Με την αύξηση που έχει δρομολογηθεί από 1ης/1/2023 η εθνική σύνταξη λόγω γήρατος (πλήρες ποσό) με 20ετία αναμένεται να περάσει πάνω από τα 400 ευρώ και να διαμορφωθεί στα 411 ευρώ, ενώ για τα 15 έτη θα αυξηθεί στα 370 ευρώ.

Ανάλογη αύξηση θα πάρει και η εθνική σύνταξη για τις άλλες κατηγορίες συνταξιούχων, δηλαδή λόγω θανάτου ή αναπηρίας.

Για τους χαμηλοσυνταξιούχους η εθνική αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι στο σύνολο της σύνταξης, ενώ το δεύτερο σκέλος αυτό της ανταποδοτικής σύνταξης είναι μικρότερο, καθώς υπολογίζεται με χαμηλούς συντελεστές αναπλήρωσης όσο λιγότερα είναι τα χρόνια ασφάλισης.

Στις συντάξεις των 700 ευρώ για παράδειγμα όπου εντάσσεται ένα μεγάλο τμήμα των χαμηλοσυνταξιούχων, η εθνική σύνταξη αποτελεί το κύριο ποσό σε σύγκριση με την ανταποδοτική που είναι μικρότερη.

Η διαφορά αυτή είναι πιο εμφανής στις πολύ χαμηλές συντάξεις των 450-550 ευρώ, όπου τα 384 ευρώ είναι από την εθνική σύνταξη.

Τα δεδομένα αλλάζουν λοιπόν από το 2023…

Μάλιστα, οι αλλαγές θα είναι ευνοϊκές και για τους νέους συνταξιούχους που βγαίνουν με χαμηλές αποδοχές και με λίγα χρόνια ασφάλισης, καθώς η σύνταξη (εθνική και ανταποδοτική) για όσους έχουν πάνω από 20 έτη θα σπάσει το όριο των 500 ευρώ, ενώ το κατώτατο ποσό για τη 15ετία θα διαμορφωθεί στα 452 ευρώ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», με την επερχόμενη αύξηση της εθνικής σύνταξης και με βάση το μισθό των 713 ευρώ τα νέα κατώτατα ποσά σύνταξης (εθνικής και ανταποδοτικής) για το 2023 θα διαμορφωθούν ως εξής:

*Στα 524 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης (από 497 ευρώ).

*Στα 509 ευρώ με 19 έτη ασφάλισης (από 483 ευρώ).

*Στα 495 ευρώ με 18 έτη ασφάλισης (από 469 ευρώ).

*Στα 481 ευρώ με 17 έτη ασφάλισης (από 455 ευρώ).

*Στα 466 ευρώ με 16 έτη ασφάλισης (από 442 ευρώ).

*Στα 452 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης (από 428 ευρώ).

Στα παραπάνω ποσά συντάξεων επιβάλλεται μόνον κράτηση 6% για ασθένεια, ενώ ο φόρος είναι μηδενικός.