Στον «αέρα» το επίδομα θέρμανσης 2023: Η τιμή στο πετρέλαιο έβαλε «βόμβα» σε όσα ξέραμε

Επίδομα θέρμανσης 2023: Ξεκινούν σε λίγες μέρες οι αιτήσεις στο myθέρμανση για το επίδομα που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.000 ευρώ. Όμως, οι ενδείξεις δεν είναι καλές ούτε τα νέα από το πετρέλαιο θέρμανσης.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε όμως δεν χτυπάει το τηλέφωνο για παραγγελίες, καθώς η τιμή είναι πολύ αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Ο καλός καιρός μάλιστα, δεν κάνει τους καταναλωτές να σπεύδουν για προμήθεια, καθώς προτιμούν όπως φαίνεται να δώσουν χρόνο για αποκλιμάκωση στις τιμές.

Αυτό βέβαια αναμένεται να επηρεάσει και τις αιτήσεις αλλά και τις πρώτες πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης. Και αυτό γιατί χωρίς τιμολόγιο αγοράς, δεν μπορεί κανείς να πάρει προκαταβολικά επίδομα για θέρμανση.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που ξεκίνησε σήμερα τη διάθεση ξεκίνησε από τα 1,309 ευρώ το λίτρο στην αγορά. Η τιμή στην πρεμιέρα της χειμερινής περιόδου είναι 10 λεπτά χαμηλότερη σε σύγκριση με την τιμή που διαμορφώθηκε κατά την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, όμως η κρατική επιδότηση στην αντλία που δόθηκε το 2022 είχε ρίξει και άλλο την τιμή.

Και παρότι ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου δήλωσε στον ΑΝΤ1 πως η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεπεράσει το 1,40 ευρώ το λίτρο λόγω της ανόδου του brent, οι καταναλωτές επιμένουν να περιμένουν τις εξελίξεις.

Πετρέλαιο θέρμανσης 2023: Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς ρίχνει «βόμβα» στην τιμή

Οι διεθνείς εξελίξεις φέρνουν μεγάλες ανατροπές στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά από την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου. Κανονικά, αναμενόταν να ξεκινήσει -όπως κάθε χρόνο- στις 15 του μήνα, επειδή όμως φέτος πέφτει Κυριακή, η διαδικασία θα ξεκινήσει νωρίτερα.

Και παρότι όλα έδειχναν μια θεαματική πτώση λίγο πριν ξεκινήσει η μεγάλη σύρραξη του Ισραήλ με τη Χαμάς και ο βομβαρδισμός της Γάζας, τα τελευταία δεδομένα φαίνεται ότι θα επηρεάσουν -μεταξύ άλλων οικονομικών εξελίξεων- και τη μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Επίδομα θέρμανσης 2023: Ποιοι θα πάρουν μέχρι 1.000 ευρώ

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα αρχίσει η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης από 100 έως 1.000 ευρώ στα νοικοκυριά που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που έχουν καθοριστεί (Διαβάστε παρακάτω περισσότερες λεπτομέρειες).

Κανονικά το επίδομα θέρμανσης ήταν από 100 έως 800 ευρώ, ενώ πέρσι έφτασε και τα 1.600 ευρώ με το διπλάσιο μπόνους που δόθηκε λόγω της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου Οικονομικών, επειδή τα πράγματα δείχνουν να εξομαλύνονται, το διπλό δεν θα ισχύει φέτος, αλλά θα πάρουν 200 ευρώ επιπλέον (και θα φτάσουν έτσι συνολικά στα 1.000 ευρώ) για συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων.

Συγκεκριμένα, θα φτάνει τα 1.000 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού, ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο.

Τέλος, έχει αποφασιστεί, πως για όσους δικαιούχους έπαψαν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους και στράφηκαν στο πετρέλαιο θέρμανσης ή σε άλλα μέσα θέρμανσης, τα ποσά του επιδόματος δεν θα διπλασιάζονται, όπως γινόταν πέρυσι.

Επίδομα θέρμανσης 2023: Τα εισοδηματικά κριτήρια

Το ετήσιο εισόδημα για να χορηγηθεί το επίδομα διαμορφώνεται φέτος ως εξής:

Το όριο εισοδήματος για τον άγαμο διατηρείται στις 16.000 ευρώ. Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα το όριο παραμένει στις 24.000 ευρώ. Επίσης, για κάθε μονογονεϊκή οικογένεια, το βασικό όριο χωρίς την προσαύξηση λόγω τέκνου ή τέκνων διαμορφώνεται και πάλι στις 27.000 ευρώ.

Η προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο αυξάνεται από 3.000 σε 5.000 ευρώ.

Τα συνολικά εισοδηματικά όρια για τις οικογένειες θα είναι τα εξής:

  • από 27.000 σε 29.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και ένα τέκνο
  • από 30.000 σε 34.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και δύο τέκνα
  • από 33.000 σε 39.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και τρία τέκνα
  • από 36.000 σε 44.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και τέσσερα τέκνα
  • από 30.000 σε 32.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και ένα τέκνο
  • από 33.000 σε 37.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και δύο τέκνα
  • από 36.000 σε 42.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και τρία τέκνα
  • από 39.000 σε 47.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και τέσσερα τέκνα

Τέλος, τα περιουσιακά κριτήρια για τους άγαμους δικαιούχους είναι στα 200.000 ευρώ. Για τους έγγαμους είναι στα 300.000 ευρώ.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Το όριο που φέρνει νέα επιδότηση

Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο οριζόντιας κρατικής επιδότησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία. Πάνω από 1,50 ευρώ αναμένεται η τιμή εκκίνησης στο πετρέλαιο θέρμανσης, με τους παράγοντες της αγοράς να εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 1,60. Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται να είναι διατεθειμένη να παρέμβει με επιδότηση στην αντλία εάν φτάσει στο 1,70. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι παρότι η τιμή αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με το 2022, δεν πλησιάζουμε στα επίπεδα συναγερμού που θα δώσει «ανάσα» στα νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται ότι, με επιδότηση 25 λεπτών ανά λίτρο μαζί με τον ΦΠΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και πρόσθετη επιδότηση 7,5 λεπτών το λίτρο στην αντλία από τα διυλιστήρια, οι τιμές για τους καταναλωτές κινήθηκαν πέρυσι για αρκετό διάστημα κοντά στο 1,20 ευρώ το λίτρο.

Πετρέλαιο θέρμανσης – Φυσικό αέριο: Ποιο καύσιμο συμφέρει φέτος

Υπενθυμίζεται ότι η διάθεση του πετρελαίου ξεκινά κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, όμως επειδή φέτος πέφτει Κυριακή, η διάθεση του πετρελαίου θα ξεκινήσει την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου.

«Η τιμή αυτή είναι απαγορευτική για τους περισσότερους καταναλωτές, δεν θα υπάρχουν παραγγελίες» εκτίμησε πρόσφατα ο πρόεδρος των πρατηριούχων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου.

Τα σημερινά δεδομένα των τιμών δείχνουν ότι η συμφέρουσα επιλογή θέρμανσης φέτος είναι το φυσικό αέριο, καθώς μέχρι στιγμής το πετρέλαιο θέρμανσης είναι σημαντικά ακριβότερο.

Πιο αναλυτικά, αν ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με μια μέση τιμή στο 1,50 ευρώ ανά λίτρο, οι εταιρίες ενέργειας αναφέρουν ότι τα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, θα είχαν ένα όφελος 43% έως και 53%!