Επίδομα θέρμανσης: Τι ισχύει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο – Ο υπολογισμός με τα νέα ποσά

Επίδομα θέρμανσης: Τι ισχύει για όσους έκοψαν το φυσικό αέριο για πετρέλαιο. Τα μέγιστα ποσά, η αίτηση και οι δικαιούχοι στο xristika.gr.

Νέα δεδομένα ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης φέτος, μετά το τέλος των επιδοτήσεων και των «μπόνους» που δόθηκαν πέρσι λόγω της εκτίναξης στις ενεργειακές τιμές. Παρότι η ακρίβεια δεν λέει να υποχωρήσει, τα νούμερα «δεν βγαίνουν» και έτσι φέτος η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης θα αρχίσει σε πιο υψηλές τιμές.

Την περασμένη χρονιά, είχε δοθεί σαν κίνητρο διπλάσιο επίδομα θέρμανσης σε όσους άφηναν το φυσικό αέριο και έβαζαν καυστήρα πετρελαίου. Φέτος, όμως, όσοι αποφάσισαν να κάνουν μια τέτοια σημαντική αλλαγή στον τρόπο θέρμανσης του σπιτιού τους, δεν θα δουν καμία διαφορά στα ποσά της ενίσχυσης που θα λάβουν.

Το ελάχιστο ποσό του επιδόματος θέρμανσης παραμένει στα 100 ευρώ και το μέγιστο στα 800 ευρώ. Για όσους δικαιούχους έπαψαν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους θα λάβουν και αυτοί το ανώτερο 800 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης: Ο υπολογισμός και οι βαθμοημέρες

Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης θα καθοριστεί και πάλι στα 350 ευρώ για όλους τους δικαιούχους. Αυτό θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή βαθμοημέρας από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρας και έτσι θα προκύψει το ποσό.

Επίσης, θα προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου κατά 20%.

Ενδεικτικά παραδείγματα:

 • Οικογένεια με δύο παιδιά στο κέντρο της Αθήνας: Συντελεστής βαθμοημέρας 0,43 – Επίδομα 211 ευρώ
 • Οικογένεια με δύο παιδιά στην Κοζάνη: Συντελεστής βαθμοημέρας 1,12 – Επίδομα 686 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης: Εισοδηματικά κριτήρια

Τα εισοδηματικά κριτήρια για άγαμους και έγγαμους πολίτες παραμένουν τα ίδια με το 2022, αλλά διευρύνονται για τις οικογένειες με παιδιά. Συγκεκριμένα η προσαύξηση για κάθε παιδί ανεβαίνει στα 5.000 από 3.000 ευρώ. Έτσι διαμορφώνονται ως εξής:

 • 16.000 για άγαμους φορολογουμένους
 • 24.000 ευρώ για έγγαμους ή  συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα
 • 29.000 ευρώ από 27.000 ευρώ που ήταν πέρυσι για οικογένεια με ένα παιδί
 • 34.000 ευρώ από 30.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά
 • 39.000 ευρώ από 33.000 ευρώ για νοικοκυριό με τρία παιδιά

Το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους δικαιούχους θα παραμείνει στα 200.000 ευρώ και για τους εγγάμους στα 300.000 ευρώ ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Υπενθυμίζεται ότι το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται για τη χρονική περίοδο από τη 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί γύρω στο 1,5 ευρώ στα μέσα Οκτωβρίου, καθώς οι διεθνείς του τιμές του πετρελαίου στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων έχουν υπερβεί τα 95 δολάρια το βαρέλι και οδεύουν ολοταχώς προς τα 100 δολάρια.

Επίδομα θέρμανσης: Βήμα – βήμα η αίτηση

Στο myθερμανση μπορείτε να μπαίνετε όταν ανοίξει η πλατφόρμα, περίπου στα μέσα Νοεμβρίου. Η πληρωμή θα γίνει από 15 έως 31 Δεκεμβρίου. Θα μπει επίσης και νέο επιδοτούμενο καύσιμο στην πλατφόρμα.

Στη συνέχεια, θα επιλέξετε αν θα υποβάλλετε Αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος ή αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της.

Μπορείτε να ζητήσετε την ένταξη σας στο μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης ή να δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης που σας αναλογούν στην πολυκατοικία και να επωφεληθείτε, αρκεί να καταναλώνετε για θέρμανση:

 • πετρέλαιο εσωτερικής καύσης
 • φυσικό αέριο ή υγραέριο
 • καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ)

Τι πρέπει να κάνετε:

 • Επιλέξτε «υποβολή αίτησης» και συνδεθείτε με κωδικούς Taxisnet
 • επιλέξτε «Εκδήλωση ενδιαφέροντος»
 • επιλέξτε το καύσιμο που καταναλώνετε
 • συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος
 • επιλέξτε αν διαμένετε σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
 • επιλέξτε αν είστε ιδιοκτήτης ή ένοικος (συμπληρώστε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
 • συμπληρώστε έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου θα πιστωθεί το επίδομα

Πετρέλαιο θέρμανσης: Η τιμή που θα διατεθεί το 2023

Το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται για τη χρονική περίοδο από τη 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους. Με τα σημερινά δεδομένα στις 15 Οκτωβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, δεν αποκλείεται να δούμε τιμές γύρω στο 1,5 ευρώ ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Όλα αυτά αποδίδονται στις διεθνείς εξελίξεις και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι με το κλείσιμο μια ανάσα από τα 90 δολάρια το βαρέλι, η υψηλότερη τιμή για το brent από τις αρχές του έτους, προοιωνίζεται νέο κύμα ακρίβειας στα καύσιμα.

Το γεγονός ότι η τιμή του Brent έχει εκτοξευθεί στα επίπεδα των 88,9 ευρώ το βαρέλι ειδικά σε αυτή την περίοδο όπου η λήξη της καλοκαιρινής περιόδου συνοδεύεται από πτώση ζήτησης και τιμής και σε συνδυασμό με τη μικρή υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, δημιουργούν συνθήκες για νέες αυξήσεις.

Η τελευταία καταγεγραμμένη από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων, μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά (31 Αυγούστου) είναι στα 1,994 ευρώ ανά λίτρο και του ντίζελ κίνησης στο 1,768 ευρώ ανά λίτρο.

Τι πρέπει να κάνουν οι διαχειριστές για το επίδομα θέρμανσης 2023 – 2024

Οι διαχειριστές των πολυκατοικιών πρέπει να κινηθούν ταχύτατα και να σπεύσουν οι να δηλώσουν μια σειρά από στοιχεία για να λάβουν οι ένοικοι το επίδομα θέρμανσης.

Θα πρέπει να δηλωθεί ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας, ο ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει και ο αριθμός της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία,

Πολύ σημαντικό είναι να δηλωθούν και τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης και το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.