Στεγαστικό δάνειο: Όλα τα επιτόκια και το πιο φθηνό – Κρας τεστ σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank

Στεγαστικό δάνειο: Νέοι έως 40 ετών που επιθυμούν να αγοράσουν το δικό τους σπίτι, μπορούν να βρουν εδώ ποια από τις μεγάλες τράπεζες έχουν το χαμηλότερο επιτόκιο. Όλες οι πληροφορίες στο xristika.gr.

Ειδικά στεγαστικά δάνεια που απευθύνονται σε νέους ανθρώπους ηλικίας έως 40 ετών, με στόχο τη διευκόλυνσή τους για την αγορά ή την ανακαίνιση κατοικίας προσφέρουν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες, «κοπιάροντας» κατά έναν τρόπο, το δημοφιλές πρόγραμμα «Σπίτι μου» που χορήγησε η ΔΥΠΑ.

Η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Alpha Bank, μπαίνουν στο παιχνίδι των στεγαστικών ξανά, μετά από χρόνια, προσφέροντας ελκυστικά προγράμματα με χαμηλά επιτόκια για να «κινηθεί» η αγορά ακινήτων και να βάλουν ένα μικρό «λιθαράκι» στην επίλυση της στεγαστικής κρίσης που ταλανίζει και την Ελλάδα.

Το xristika.gr σάς παρουσιάζει αναλυτικά όλα τα προγράμματα των ειδικών στεγαστικών δανείων και τα επιτόκια που προσφέρει η κάθε τράπεζα:

Στεγαστικό δάνειο Alpha Bank για νέους έως 40 ετών – Οι προϋποθέσεις

Το νέο στεγαστικό δάνειο Alpha Πρώτη Κατοικία προσφέρει η Alpha Bank για νέους έως 40 ετών, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς, όπως σημειώνει, όρους, καθώς για τα πρώτα 3 χρόνια του δανείου παρέχεται η δυνατότητα επιλογής χαμηλού σταθερού επιτοκίου ύψους 2,50%, ενώ δεν καταλογίζονται δαπάνες εξέτασης του αιτήματος.

Το δάνειο Alpha Πρώτη Κατοικία απευθύνεται σε μία διευρυμένη περίμετρο δικαιούχων, καλύπτοντας έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, ανεξαρτήτως ενεργειακής κλάσης και παλαιότητας.

Παράλληλα, δίνει στους δανειολήπτες τη δυνατότητα να επιλέξουν είτε σταθερό, είτε κυμαινόμενο επιτόκιο καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου.

Πιο αναλυτικά, οι όροι χρηματοδότησης και τα πλεονεκτήματα του νέου στεγαστικού δανείου της Alpha Bank

για την απόκτηση πρώτης κατοικίας διαμορφώνονται ως εξής:

 • Διάρκεια δανείου από 5 έως 35 χρόνια, με δυνατότητα για περίοδο χάριτος έως 2 χρόνια στην αρχή του δανείου
 • Ποσό δανείου έως €300.000
 • Χρηματοδότηση έως 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, χωρίς πρόσθετες προϋποθέσεις
 • Δυνατότητα επιλογής σταθερού ή κυμαινόμενου επιτοκίου καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου
 • Προνομιακό σταθερό επιτόκιο 2,50% για τα πρώτα 3 χρόνια (πλέον της εισφοράς του Ν.128/75) εφόσον το επιλέξουν οι δανειολήπτες, και ανταγωνιστικό κυμαινόμενο επιτόκιο για τα επόμενα χρόνια
 • Απαλλαγή από δαπάνες εξέτασης του αιτήματος δανειοδότησης

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το δάνειο Alpha Πρώτη Κατοικία για νέους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Εθνική Τράπεζα: Οι όροι του δανείου «Το Πρώτο μου Σπίτι»

Με το Πρώτο μου Σπίτι, η Εθνική προσφέρει στους ενδιαφερόμενους έως 45 ετών τη δυνατότητα να αποκτήσουν το πρώτο τους σπίτι, με προνομιακούς όρους.

Συγκεκριμένα, μπορείτε να εξασφαλίσετε:

 • Χρηματοδότηση έως 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, για κατοικίες ενεργειακής κλάσης τουλ. Γ.
 • Ποσό δανείου έως 350.000 ευρώ
 • Δυνατότητα επιλογής σταθερού επιτοκίου που ξεκινά από 3%
 • Διάρκεια αποπληρωμής έως 40 έτη (75 ετών στη λήξη του δανείου)
 • Απαλλαγή από τη δαπάνη εξέτασης αιτήματος
 • Δυνατότητα παρακολούθησης της αίτησής σας μέσω Internet Banking

 Ακόμη μπορείτε:

 • Να λάβετε επιπλέον χρηματοδότηση μέσω του προσωπικού δανείου ΕΞΠΡΕΣ με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, μέσω Καταστήματος
 • Να επωφεληθείτε από το πρόγραμμα επιβράβευσης Go For More
 • Να εξυπηρετηθείτε από ειδική τηλεφωνική γραμμή, καλώντας στο 210 4848484 και αναφέροντας «Στεγαστικά»
 • Να διαχειριστείτε το δάνειο και την αποπληρωμή του μέσω Internet Banking και Mobile Banking
 • Να εξοφλήσετε πρόωρα το δάνειο χωρίς επιβάρυνση

Eurobank: Προέγκριση στεγαστικού δανείου σε 48 ώρες

Η Eurobank αντιστοίχως έχει διευρύνει τα οφέλη του δικού της προγράμματος, απαλλάσσοντας τον δανειολήπτη από τα έξοδα έγκρισης του δανείου καθώς και την εφάπαξ δαπάνη του νομικού και τεχνικού ελέγχου (διαμορφώνεται στα 750 ευρώ).

Η «προσφορά» ισχύει για όσες αιτήσεις υποβληθούν έως τα τέλη Ιουλίου –το πρόγραμμα «τρέχει» από τα τέλη Απριλίου– και τα πλεονεκτήματά του ισχύουν όχι μόνο για τα στεγαστικά δάνεια για νέους ή μη, αλλά και τα επισκευαστικά δάνεια ή το πράσινο δάνειο κατοικίας που προσφέρεται με κυμαινόμενο επιτόκιο με ή χωρίς εξασφάλιση.

Το πρόγραμμα παρέχεται με διαδικασία fast track, δηλαδή προέγκριση μέσα σε 48 ώρες και δυνατότητα εκταμίευσης σε 10 εργάσιμες ημέρες από την κατάθεση του συμβολαίου αγοράς στην τράπεζα, ενώ δεν επιβαρύνεται με πέναλτι στην περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής.

Οι τράπεζες έχουν μειώσει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων με έμφαση στα σταθερά που ξεκινούν από 2,90% για διάρκεια 3 ετών και φθάνουν έως και το 4,90% για μεγάλη σταθερή διάρκεια έως και 30 χρόνων, ενσωματώνοντας την προοπτική μείωσης των επιτοκίων. Τα σταθερά επιτόκια ανταγωνίζονται τα κυμαινόμενα που, παρότι ακολουθούν επίσης πτωτική πορεία λόγω υποχώρησης του euribor που διαμορφώνεται σήμερα στο 3,85%, επιβαρύνονται με μέσο περιθώριο spread κοντά στο 2%.

Παρά την κινητοποίηση των τραπεζών και του κράτους μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου», τα στοιχεία της ΤΤΕ επιβεβαιώνουν ότι η στεγαστική πίστη αποτελεί τον μεγάλο ασθενή των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, με τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων να φθίνουν διαρκώς, υποχωρώντας στα τέλη Απριλίου στα 29,5 δισ. ευρώ έναντι 80 δισ. ευρώ το 2010, όταν η αγορά είχε φτάσει στο ζενίθ της ζήτησης.

Οι νέες εκταμιεύσεις το 2023 ήταν 1,3 δισ. ευρώ έναντι 12 δισ. ευρώ που ήταν οι ετήσιες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων πριν από την κρίση. Η τάση αυτή εκδηλώνεται παρά τη ζήτηση που προκάλεσε το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, από το οποίο τα 750 εκατ. ευρώ είναι η κρατική επιδότηση, κάλυψε 9.800 αιτήσεις νέων έως 39 ετών σε σύνολο 40.000 αιτημάτων που υποβλήθηκαν.

Σπίτι μου 2: Πότε ανοίγουν αιτήσεις για στεγαστικό δάνειο με επιδότηση

Όλες οι ηλικίες θα μπορούν στο εξής να κάνουν αίτηση για την αγορά κατοικίας με επιδότηση με το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς ωστόσο βέβαια να έχουν «κλειδώσει» τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να «τρέξουν» οι διαδικασίες.

Τα νέα κριτήρια και οι δικαιούχοι:

 • Εισοδηματικά κριτήρια: Εξετάζεται διεύρυνση για να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους. Υπενθυμίζεται ότι, στον πρώτο κύκλο, ίσχυαν τα εξής εισοδηματικά κριτήρια: Κατώτατο εισοδηματικό όριο ύψους 10.000 ευρώ και πιο αναλυτικά, 16.000 ευρώ ανώτατο όριο για τους άγαμους και 24.000 ευρώ για τα ζευγάρια. Από εκεί και πέρα, κάθε παιδί είχε προσαύξηση 3.000 ευρώ, ενώ οι μονογονεϊκές οικογένειες είχαν ανώτατο όριο 27.000 ευρώ.
 • Κριτήρια ακινήτου: Θα ενταχθούν και καινούριες κατοικίες, κάτω των 15 ετών, για να υπάρχουν περισσότερες επιλογές.
 • Επιτόκιο δανεισμού: Θα κινείται κάτω από τα όρια της αγοράς που ισχύουν σήμερα. Θα είναι επίσης διαφορετικό, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Δηλαδή, για παράδειγμα, οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά θα έχουν χαμηλότερο επιτόκιο.
 • Όροι δανείου: Το δάνειο θα καλύπτει και στον δεύτερο κύκλο, το 90% της αξίας του ακινήτου. Θα έχει διάρκεια έως 30 έτη.
 • Ηλικιακά κριτήρια: Στον πρώτο κύκλο καλύπτονταν οι νέοι από 25 έως 39 ετών. Τώρα θα προστεθούν και ωφελούμενοι ηλικίας 40 έως 50 ετών.