Στεγαστικά δάνεια: «Τρέλα» για τα νέα προγράμματα τραπεζών – Δείτε τι δίνουν

Στεγαστικά δάνεια: Αλλάζει το πλαίσιο έγκρισης για στεγαστικά δάνεια σε νέους έως 45 ετών. Έως και στο 90% της αξίας του ακινήτου η χρηματοδότηση και αποπληρωμή σε έως 35 χρόνια. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Προϋποθέσεις ευκολότερης χορήγησης στεγαστικών δανείων σε υποψήφιους αγοραστές ακινήτων δημιουργεί το νέο πλαίσιο χρηματοδότησης των νοικοκυριών της Τράπεζας της Ελλάδας.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα δίνουν στο εξής δάνεια που θα αντιστοιχούν ακόμη και στο 90% της αξίας των ακινήτων περιορίζοντας την ανάγκη να υπάρχουν αποταμιεύσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων έχουν μειωθεί κατακόρυφα εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων αλλά και της εκτόξευσης στις τιμές των ακινήτων.

Η ενηλικίωση κάποτε σήμαινε ένα βήμα πιο κοντά στην ανεξαρτητοποίηση και λίγα χρόνια αργότερα ακόμη και στην αγορά ενός σπιτιού.

Ένα όνειρο απατηλό για τα νέα ζευγάρια σήμερα τα οποία δύσκολα μπορούν να επωφεληθούν και από τα στεγαστικά δάνεια αφού τα μετρητά χρήματα που έπρεπε να έχουν στην άκρη δεν υπάρχουν.

Ευνοϊκότεροι όροι στα στεγαστικά δάνεια για νέους

Η Τράπεζα της Ελλάδας έδωσε τη δυνατότητα να χορηγούνται στεγαστικά δάνεια που να αντιστοιχούν ακόμη και στο 90% της αξίας του ακινήτου. Έτσι οι τράπεζες λανσάρουν δάνεια για νέους έως 45 ετών με ευνοϊκότερους όρους.

Παράδειγμα, ένα νοικοκυριό με εισόδημα 2.000 ευρώ κάθε μήνα μπορεί να αγοράσει ένα ακίνητο 148.000€ δίνοντας μετρητά λιγότερα από 15.000 ευρώ.

Για 35 χρόνια θα πληρώνουν κάθε μήνα 600 ευρώ για να εξοφλήσουν το δάνειο των 133 χιλιάδων ευρώ.

Και όλα αυτά την ώρα που το 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με ρυθμό 13,4% και το 2022 με 11,9%.

Στεγαστικά δάνεια: Μειώθηκε το χρέος των νοικοκυριών λόγω παντελούς αδυναμίας να αποκτήσουν σπίτι

Η αδυναμία των νοικοκυριών να χρηματοδοτήσουν την αγορά ιδιόκτητου ακινήτου αποτυπώνεται στην πορεία του συνολικού χρέους των νοικοκυριών η οποία είναι έντονα πτωτική.

Αιτία, η απότομη αύξηση των τιμών των ακινήτων με ρυθμό ταχύτερο από αυτό των εισοδημάτων αλλά και η αύξηση του κόστους του χρήματος.

Στεγαστικά δάνεια: Απίστευτο αυτό που κάνει η Εθνική

Στεγαστικό δάνειο: Χρηματοδότηση έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, και δυνατότητα επιλογής σταθερού επιτοκίου. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Η απόκτηση κατοικίας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους ζωής, γιατί είναι η αφετηρία για περισσότερη ηρεμία και σταθερότητα στη ζωή μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Εθνική Τράπεζα δημιούργησε το νέο Στεγαστικό Δάνειο «το Πρώτο μου Σπίτι» για να στηρίξει ενδιαφερόμενους έως 45 ετών προκειμένου να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι με προνομιακούς όρους και να τους βοηθήσει να κάνουν το επόμενο σημαντικό βήμα στη ζωή τους.

Το νέο στεγαστικό δάνειο «το Πρώτο μου Σπίτι» προσφέρει μια σειρά από προνομιακούς όρους για τη χρηματοδότηση απόκτησης της πρώτης κατοικίας.

Ο βασικότερος από αυτούς είναι ότι η Εθνική Τράπεζα χρηματοδοτεί μέχρι και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, για κατοικίες με ενεργειακή κλάση από Γ και πάνω.

Το συνολικό ποσό του δανείου μπορεί να ανέλθει μέχρι και 350.000€, γεγονός που διευρύνει τις επιλογές των ενδιαφερόμενων όσον αφορά το ακίνητο και την τιμή του.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα επιλογής σταθερού επιτοκίου για τα πρώτα 3, 5, 10, 15, 20, 25 ή 30 έτη ενώ η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου φτάνει έως τα 40 έτη.

Επιπλέον οι ενδιαφερόμενοι δεν επιβαρύνονται από δαπάνη εξέτασης αιτήματος, ενώ έχουν και τη δυνατότητα να παρακολουθούν την πορεία της αίτησής του μέσω του NBG Internet Banking.

Για ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση, η Εθνική Τράπεζα προσφέρει επιπλέον χρηματοδότηση μέσω του προσωπικού δανείου ΕΞΠΡΕΣ με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης. Έτσι, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να λάβει έως και €6.000 μετρητά, με μειωμένο επιτόκιο και με αυτόν τον τρόπο να καλύψει και τα πρώτα έξοδα εγκατάστασης. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα διαχείρισης και αποπληρωμής του δανείου μέσω Digital Banking, αλλά και πρόωρης εξόφλησης χωρίς επιβάρυνση.

Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να δημιουργεί ευκαιρίες και τρόπους για την ενδυνάμωση της κοινωνίας, απαντώντας σε μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, όπως είναι η απόκτηση πρώτης κατοικίας. Σήμερα σε κάθε μεγάλο βήμα θέλουμε να νιώθουμε ασφάλεια, γι’ αυτό επιλέγουμε Εθνική Τράπεζα. Η Τράπεζα Σήμερα.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Στεγαστικά δάνεια: Επιστρέφει το «Σπίτι μου»

Το υπερδημοφιλές πρόγραμμα επανέρχεται με δύο επιλογές. Επιδότηση και προνομιακή επιχορήγηση. Πώς θα κάνετε αίτηση και πότε. Όλες οι νέες πληροφορίες στο xristika.gr.

Νέα δεδομένα έρχονται στο φως και αυξάνονται οι επιλογές των νέων έως 45 ετών για να μπορέσουν να αποκτήσουν τη δική τους κατοικίας. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» κρίνεται δημοφιλές ως προς το «στήσιμό» του και στο εξής πρέπει να αναμένουμε μεγάλα νέα.

Μάλιστα, η Εθνική Τράπεζα πρώτη -και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες- λανσάρει ένα ειδικό στεγαστικό δάνειο που απευθύνεται στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, επιχορηγώντας το 90% της αξίας ενός ακινήτου, με πολύ χαμηλό επιτόκιο. (Διαβάστε περισσότερα παρακάτω).

Από εκεί και πέρα, και η ΔΥΠΑ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος που ξεκίνησε πέρσι και έχει ήδη δώσει σε σχεδόν 10.000 ζευγάρια επιδότηση για σπίτι.

Συγκεκριμένα για το «Σπίτι μου» της ΔΥΠΑ η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Οι αιτήσεις που έχουν εγκριθεί για το πρόγραμμα Σπίτι μου είναι στις 9.800 και έχουν καλύψει το σύνολο τους ενός δισεκατομμυρίου. Ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί 4.200 αιτήσεις, άρα θα φτάσουμε στον τελικό στόχο στα 9.800 ζευγάρια που σημαίνει ότι 19.000 συμπολίτες μας θα έχουν βρει το σπίτι τους. Δεν έχουμε νέα για επέκταση του προγράμματος».

Στεγαστικά δάνεια: Χαμηλότοκο στεγαστικό δάνειο για νέους με έναν όρο

«Προσκλητήριο» δανεισμού στέλνει η Εθνική Τράπεζα σε νέους δανειολήπτες έως 45 ετών για την απόκτηση κατοικίας, με χρηματοδότηση από την τράπεζα έως το 90% της αξίας του ακινήτου.

Αρκεί, οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες, να συμμετέχουν με ίδιο κεφάλαιο μόλις του 10% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως, την τακτική της Εθνικής Τράπεζας θα ακολουθήσουν και υπόλοιπες συστημικές τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει η στεγαστική πίστη.

Ουσιαστικά, η Εθνική Τράπεζα «μιμείται» το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και βγάζει το δικό της πρόγραμμα ««Το πρώτο μου σπίτι».

Πλέον, το ανώτατο όριο χρηματοδότησης για όσους παίρνουν για πρώτη φορά στεγαστικό δάνειο μπορεί να φτάσει το 90% της αξίας του ακινήτου.

Πιο αναλυτικά, οι όροι χρηματοδότησης και τα οφέλη του νέου χαμηλότοκου στεγαστικού δανείου για νέους είναι:

  • Η μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου, που φθάνει έως τα 40 έτη.
  • Η δυνατότητα χαμηλής ίδιας συμμετοχής, που ξεκινάει από το 10% της εμπορικής αξίας, διαμορφώνοντας τη χρηματοδότηση από την τράπεζα έως το 90% της εμπορικής αξίας, για κατοικίες υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας τουλάχιστον Γ).
  • Η δυνατότητα επιλογής σταθερού επιτοκίου, που ξεκινάει από 3%.
  • Η απαλλαγή από τη δαπάνη εξέτασης του αιτήματος δανείου.
  • Η δυνατότητα χορήγησης προσωπικού δανείου «Εξπρές» για κάλυψη πρόσθετων εξόδων που συνδέονται με την κατοικία, με προνομιακό επιτόκιο και μηδενικά έξοδα.

Στεγαστικά δάνεια: «Ράλι» των ενοικίων στην Αθήνα – Τα πιο ακριβά ενοίκια

Σύμφωνα με τα δεδομένα του spitogatos, με την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου του 2024, οι τιμές πώλησης στα Νότια Προάστια καθορίζονται πλέον στα 3.664 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σημειώνοντας αύξηση 8,80% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ενώ οι περιοχές αυτές είναι οι πιο ακριβές στα ενοίκια.

Αναλυτικά, όσον αφορά το κόστος ενοικίασης κατοικίας σε αυτές τις περιοχές, υπολογίζεται στα 12,35 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή 11,5% υψηλότερο από το περσινό επίπεδο.

Συγκριτικά, οι αντίστοιχες τιμές στις Κυκλάδες ανέρχονται σε 3.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τις πωλήσεις και 12,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τις ενοικιάσεις.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα Νότια Προάστια που «καίνε». Σε επίπεδο πανελλαδικά, οι τιμές πώλησης σημείωσαν μια άνοδο κατά 5,9% μέσο όρο, ενώ τα ενοίκια επίσης αυξήθηκαν κατά 5%. Φαίνεται ότι η κατάσταση διαφοροποιείται ανά περιοχή, και μπορεί κανείς να υποθέσει ότι οι περιφερειακές περιοχές λειτουργούν ως «μαξιλάρι» στις ραγδαίες αυξήσεις στα ακίνητα που υπάρχει εδώ και καιρό στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Συνολικά, τα δεδομένα του spitogatos δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου, η μέση τιμή για τις πωλήσεις ακινήτων ήταν υψηλότερη στα Νότια Προάστια της Αθήνας, ενώ χαμηλότερη στην Καστοριά με 566 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Κατά το ίδιο τρίμηνο, ο Πειραιάς κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές με 27,30%, ενώ η Καστοριά τη μεγαλύτερη μείωση με 15,10%.

Όσον αφορά στις ενοικιάσεις, η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται στο Κιλκίς με 3,57 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ η υψηλότερη σημειώνεται στη Χαλκιδική με 32,31 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Επικεντρώνοντας την προσοχή σε περιοχές που εμφανίζουν έντονη δραστηριότητα, είναι αδύνατο να μην παρατηρήσει κανείς το γεγονός ότι στο κέντρο της Αθήνας έχει ξεσπάσει ένα έντονο φαινόμενο, με τις τιμές να φθάνουν στα 10,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Επιπλέον, στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων και της Ανατολικής Αττικής, οι οποίες κάποτε θεωρούνταν πιο οικονομικές, τα ενοίκια αυξάνονται σε ταχύτατο ρυθμό κατά 9,7% και 13,10% αντίστοιχα.