Επιστρέφει το «Σπίτι μου»: Αλλάζει με 2 επιλογές για στεγαστικό δάνειο σε νέους

Σπίτι μου: Το υπερδημοφιλές πρόγραμμα επανέρχεται με δύο επιλογές. Επιδότηση και προνομιακή επιχορήγηση. Πώς θα κάνετε αίτηση και πότε. Όλες οι νέες πληροφορίες στο xristika.gr.

Νέα δεδομένα έρχονται στο φως και αυξάνονται οι επιλογές των νέων έως 45 ετών για να μπορέσουν να αποκτήσουν τη δική τους κατοικίας. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» κρίνεται δημοφιλές ως προς το «στήσιμό» του και στο εξής πρέπει να αναμένουμε μεγάλα νέα.

Μάλιστα, η Εθνική Τράπεζα πρώτη -και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες- λανσάρει ένα ειδικό στεγαστικό δάνειο που απευθύνεται στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, επιχορηγώντας το 90% της αξίας ενός ακινήτου, με πολύ χαμηλό επιτόκιο. (Διαβάστε περισσότερα παρακάτω).

Από εκεί και πέρα, και η ΔΥΠΑ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος που ξεκίνησε πέρσι και έχει ήδη δώσει σε σχεδόν 10.000 ζευγάρια επιδότηση για σπίτι.

Συγκεκριμένα για το «Σπίτι μου» της ΔΥΠΑ η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Οι αιτήσεις που έχουν εγκριθεί για το πρόγραμμα Σπίτι μου είναι στις 9.800 και έχουν καλύψει το σύνολο τους ενός δισεκατομμυρίου. Ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί 4.200 αιτήσεις, άρα θα φτάσουμε στον τελικό στόχο στα 9.800 ζευγάρια που σημαίνει ότι 19.000 συμπολίτες μας θα έχουν βρει το σπίτι τους. Δεν έχουμε νέα για επέκταση του προγράμματος».

Εθνική Τράπεζα: Χαμηλότοκο στεγαστικό δάνειο για νέους με έναν όρο

«Προσκλητήριο» δανεισμού στέλνει η Εθνική Τράπεζα σε νέους δανειολήπτες έως 45 ετών για την απόκτηση κατοικίας, με χρηματοδότηση από την τράπεζα έως το 90% της αξίας του ακινήτου.

Αρκεί, οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες, να συμμετέχουν με ίδιο κεφάλαιο μόλις του 10% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως, την τακτική της Εθνικής Τράπεζας θα ακολουθήσουν και υπόλοιπες συστημικές τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει η στεγαστική πίστη.

Ουσιαστικά, η Εθνική Τράπεζα «μιμείται» το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και βγάζει το δικό της πρόγραμμα ««Το πρώτο μου σπίτι».

Πλέον, το ανώτατο όριο χρηματοδότησης για όσους παίρνουν για πρώτη φορά στεγαστικό δάνειο μπορεί να φτάσει το 90% της αξίας του ακινήτου.

Πιο αναλυτικά, οι όροι χρηματοδότησης και τα οφέλη του νέου χαμηλότοκου στεγαστικού δανείου για νέους είναι:

  • Η μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου, που φθάνει έως τα 40 έτη.
  • Η δυνατότητα χαμηλής ίδιας συμμετοχής, που ξεκινάει από το 10% της εμπορικής αξίας, διαμορφώνοντας τη χρηματοδότηση από την τράπεζα έως το 90% της εμπορικής αξίας, για κατοικίες υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας τουλάχιστον Γ).
  • Η δυνατότητα επιλογής σταθερού επιτοκίου, που ξεκινάει από 3%.
  • Η απαλλαγή από τη δαπάνη εξέτασης του αιτήματος δανείου.
  • Η δυνατότητα χορήγησης προσωπικού δανείου «Εξπρές» για κάλυψη πρόσθετων εξόδων που συνδέονται με την κατοικία, με προνομιακό επιτόκιο και μηδενικά έξοδα.

«Ράλι» των ενοικίων στην Αθήνα: Τα πιο ακριβά ενοίκια

Σύμφωνα με τα δεδομένα του spitogatos, με την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου του 2024, οι τιμές πώλησης στα Νότια Προάστια καθορίζονται πλέον στα 3.664 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σημειώνοντας αύξηση 8,80% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ενώ οι περιοχές αυτές είναι οι πιο ακριβές στα ενοίκια.

Αναλυτικά, όσον αφορά το κόστος ενοικίασης κατοικίας σε αυτές τις περιοχές, υπολογίζεται στα 12,35 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή 11,5% υψηλότερο από το περσινό επίπεδο.

Συγκριτικά, οι αντίστοιχες τιμές στις Κυκλάδες ανέρχονται σε 3.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τις πωλήσεις και 12,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τις ενοικιάσεις.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα Νότια Προάστια που «καίνε». Σε επίπεδο πανελλαδικά, οι τιμές πώλησης σημείωσαν μια άνοδο κατά 5,9% μέσο όρο, ενώ τα ενοίκια επίσης αυξήθηκαν κατά 5%. Φαίνεται ότι η κατάσταση διαφοροποιείται ανά περιοχή, και μπορεί κανείς να υποθέσει ότι οι περιφερειακές περιοχές λειτουργούν ως «μαξιλάρι» στις ραγδαίες αυξήσεις στα ακίνητα που υπάρχει εδώ και καιρό στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Συνολικά, τα δεδομένα του spitogatos δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου, η μέση τιμή για τις πωλήσεις ακινήτων ήταν υψηλότερη στα Νότια Προάστια της Αθήνας, ενώ χαμηλότερη στην Καστοριά με 566 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Κατά το ίδιο τρίμηνο, ο Πειραιάς κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές με 27,30%, ενώ η Καστοριά τη μεγαλύτερη μείωση με 15,10%.

Όσον αφορά στις ενοικιάσεις, η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται στο Κιλκίς με 3,57 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ η υψηλότερη σημειώνεται στη Χαλκιδική με 32,31 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Επικεντρώνοντας την προσοχή σε περιοχές που εμφανίζουν έντονη δραστηριότητα, είναι αδύνατο να μην παρατηρήσει κανείς το γεγονός ότι στο κέντρο της Αθήνας έχει ξεσπάσει ένα έντονο φαινόμενο, με τις τιμές να φθάνουν στα 10,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Επιπλέον, στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων και της Ανατολικής Αττικής, οι οποίες κάποτε θεωρούνταν πιο οικονομικές, τα ενοίκια αυξάνονται σε ταχύτατο ρυθμό κατά 9,7% και 13,10% αντίστοιχα.

Αυξήθηκε ο πληθωρισμός: Ανατιμήσεων συνέχεια σε τρόφιμα και υγεία

Αυξήθηκε 3,2% ο πληθωρισμός του Μαρτίου συγκριτικά με τον αντίστοιχο του Μαρτίου 2023, ενώ οι ανατιμήσεις συνεχίστηκαν σε βασικά είδη όπως τρόφιμα, υγεία και ένδυση-υπόδηση.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Μάρτιο 2024, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2024, παρουσίασε αύξηση 1,5%, έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Απριλίου 2023 – Μαρτίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023, παρουσίασε αύξηση 2,8%, έναντι αύξησης 9,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023, με το δωδεκάμηνο Απριλίου 2021 – Μαρτίου 2022.

Μέσα σε έναν μήνα καταγράφεται αύξηση 17,5% στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και κατά 14,6% στα ξενοδοχεία. Ειδικά στον χώρο των τροφίμων, χαμηλότερες κατά 6,3% στα νωπά λαχανικά, 5,4% είναι οι τιμές στα ψάρια, 2,7% στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, 2,1% στο χοιρινό. Μικρότερες 2% οι τιμές στα προϊόντα αρτοποιίας και 3% στα διατηρημένα λαχανικά.