Σοκ με το επίδομα ανεργίας: Λεφτά τέλος

Επίδομα ανεργίας: Τεράστιες αλλαγές έρχονται με τα προνοιακά επιδόματα, μιας το υπ. Οικονομίας δρομολογεί νέα ήθη και έθιμα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπ. Οικονομίας θα κάνει ριζικές αλλαγές τα επιδόματα που χορηγεί, ώστε να βάλει τέλος στα μαύρα χρήματα. Όπως έκανε με το market pass και με άλλου είδους pass, προωθεί τη χρεωστική ψηφιακή κάρτα και για τα προνοιακά επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας, τέκνων. Δηλαδή, να βάζει τα λεφτά των επιδομάτων σε μία κάρτα στο κινητό σας, ώστε να γίνονται οι συναλλαγές μέσω POS. Με τον τρόπο αυτό θα βάλει τέλος στις συναλλαγές χωρίς απόδειξη, που έκαναν επιχειρηματίες και πελάτες για μειωμένη τιμή.

ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ μοιράζουν πάνω από 2 δισ. ευρώ ετησίως για επιδόματα σε περισσότερα από 1,4 εκατομμύριο νοικοκυριά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το Δημόσιο χάνει 10%-20% ή περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο (από ΦΠΑ 13%-24%, ΕΦΚ καυσίμων, φόρους εισοδήματος 22%-44% στα αδήλωτα κέρδη κ.λπ.) από συναλλαγές με επιδόματα που γίνονται με μετρητά.

Πώς θα είναι το νέο μοντέλο με την ψηφιακή κάρτα

Η κυβέρνηση θέλει η καταβολή των επιδομάτων να γίνεται όπως το Fuel Pass και το Youth Pass.

Oπως, λοιπόν, απέδειξε το πείραμα της χορήγησης διαφόρων… pass μέσω ψηφιακής κάρτας και smartphone, μεγάλο μέρος από τα χρήματα αυτά επιστρέφει στα ταμεία του Δημοσίου, επειδή καταναλώνονται μέσω POS. Αντιθέτως, το επίδομα Market Pass καταβάλλεται μειωμένο κατά 20% σε όσους επιλέγουν να το εισπράξουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους, ακριβώς επειδή το μεγαλύτερο τμήμα διαφεύγει από την Eφορία, καθώς συχνά αποφεύγουν ή αναγκάζονται να μη ζητούν απόδειξη στις συναλλαγές τους.

Το σχέδιο πληρωμών μέσω κάρτας αποκάλυψε το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» πριν από έναν χρόνο, στο πλαίσιο της προστασίας του συστήματος κοινωνικών παροχών (και των δικαιούχων του) από αθέμιτες πρακτικές.

Μέχρι τώρα μόνο οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος εισπράττουν υποχρεωτικά το 50% του επιδόματος σε προπληρωμένη κάρτα, ενώ το υπόλοιπο μπαίνει στον λογαριασμό ώστε να μπορούν να κινούνται και με μετρητά.

Με δεδομένη όμως την υποχρεωτική επέκταση των POS -αλλά με εξαιρέσεις που θα ανακοινωθούν- το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θεσμοθετεί την πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (όπως επιδόματα τέκνων, γέννησης, ανεργίας κ.λπ.) μέσω χρεωστικών καρτών αντί ΙΒΑΝ. Στόχος είναι, σε συνδυασμό με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, να μην καταλήγουν εύκολα τα επιδόματα στην παραοικονομία. Ωστόσο η επέκταση του μέτρου απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό για να αποφευχθούν προβλήματα και ταλαιπωρία των δικαιούχων. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα είναι εφικτό να εφαρμοστεί, όπως για επιδότηση ενοικίου (καθώς δεν διαθέτουν POS οι εκμισθωτές ακινήτων) ή ΑμεΑ με προβλήματα όρασης, κατάκοιτους κ.λπ. που δεν μπορούν να ελέγξουν τι ποσά χρεώνονται.

Επίσης εξετάζεται να επιβληθεί ένα χαμηλό όριο στα μετρητά που θα μπορούν να αποσύρουν οι δικαιούχοι, χρησιμοποιώντας τις κάρτες τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», σχεδιάζεται να μπορούν να λάβουν πλαστική κάρτα αντί ψηφιακής. Oι τέσσερις συστημικές τράπεζες προχωρούν σε προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού, για τις προδιαγραφές των νέων καρτών, την έκδοση και διανομή τους.

Τα οφέλη για το Δημόσιο

Από την άλλη, τα οφέλη που αναμένονται είναι πολλαπλά:

■ Από το 2024, κάθε ευρώ που ξοδεύεται με χρεωστική κάρτα θα συνοδεύεται από απόδειξη γιατί θα περνάει από POS. Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων είναι εντελώς αφορολόγητοι και δεν έχουν κίνητρο να ζητούν απόδειξη όταν πληρώνουν με μετρητά. Αν, όμως, ξοδεύουν με κάρτα έστω και το 50% των χρημάτων, η απόδειξη θα εκδίδεται αυτομάτως όταν συνδεθούν οι ταμειακές με POS. Τότε το κράτος θα εισπράττει από ΦΠΑ τουλάχιστον το 1/10 των δαπανών αυτών. Από δαπάνες 2 δισ. με μετρητά, σήμερα χάνονται τουλάχιστον 100-200 εκατ. ευρώ τον χρόνο σε ΦΠΑ, χωρίς να υπολογιστούν και άλλοι φόροι ή εισφορές.

■ Σε κάποιες περιπτώσεις, ενδέχεται να μη γίνεται δεκτή η πληρωμή με την προπληρωμένη κάρτα, για συναλλαγές ή αγοραπωλησίες που δεν είναι λογικό να γίνονται από πρόσωπα που δεν διαθέτουν τα προς το ζην και εξαρτώνται από τα επιδόματα. Για παράδειγμα, δαπάνες για ηλεκτρονικό στοίχημα, καζίνο, night club, οινοπνευματώδη ή είδη πολυτελείας θα μπορούν να καταγράφονται ή και να αποκλειστούν.

■ Πολίτες τρίτων χωρών μπορούν επίσης να λάβουν επιδόματα στη χώρα μας, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος. Με προπληρωμένη κάρτα οι πληρωμές θα περιορίζονται κυρίως σε Ελλάδα και Ε.Ε. Πρόσφατα στην Κρήτη, μετά από ελέγχους του ΣΔΟΕ, εντοπίστηκαν 18 περιπτώσεις ατόμων που έστελναν εμβάσματα ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ στην Αλβανία, αλλά εμφανίζονταν στις λίστες του ΟΑΕΔ! Η επίσημη δικαιολογία όσων ελέγχθηκαν ήταν πως «κέρδισαν στο Στοίχημα», με δελτία όμως που είχαν παιχτεί την ίδια ημέρα σε πρακτορεία σε πέντε διαφορετικές πόλεις της χώρας.

Επίδομα συνταξιούχων 100, 150 και 250 ευρώ απευθείας στο ΑΤΜ – Πότε η πληρωμή

Επίδομα: Οι συνταξιούχοι θα δουν «ψαλιδισμένο» το άτυπο «Δώρο» που δόθηκε και πέρσι και συγκεκριμένα, μειωμένο κατά 100 ευρώ. Πότε θα γίνει η πληρωμή και ποιους αφορά.

Η κακοκαιρία Daniel αφαίρεσε ζωές και κατέστρεψε περιουσίες, με το ανυπολόγιστο κόστος να φέρνει «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο, που έτσι κι αλλιώς ήταν προμελετημένο ότι θα αρχίσει να σταματήσει να δίνει επιδόματα.

Ωστόσο, συμπαρασύρει και τις αποφάσεις που φέρονται να ήταν ήδη «κλειδωμένες», όπως η επιταγή ακρίβειας αλλά και το έκτακτο επίδομα που δίνεται σε συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν από τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και την υπόλοιπη ηγεσία του υπουργείου, το επίδομα «κόβεται» κατά 100 ευρώ και διαμορφώνεται σε 100, 150 ή 200 ευρώ, ενώ τον περασμένο Μάρτιο ήταν 200, 250 ή 300 ευρώ, ανάλογα την κατηγορία.

Τα χρήματα θα μπουν απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων οι οποίοι θα τα δουν στα ΑΤΜ πριν τα Χριστούγεννα.

Επίδομα συνταξιούχων: Οι 3 κατηγορίες δικαιούχων

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι νέοι δικαιούχοι διαμορφώνονται ως εξής:

  • Κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ: Επίδομα 200 ευρώ
  • Κύρια σύνταξη από 700,1 έως 1.100 ευρώ: Επίδομα 150 ευρώ
  • Κύρια σύνταξη από 1.100,1 έως 1.600 ευρώ: Επίδομα 100 ευρώ

Τον περασμένο Μάρτιο, τα επιδόματα που είχαν μπει, ήταν ως εξής:

  • 1η κατηγορία: όσοι δεν είδαν καμία αύξηση. Είναι 120.000 συνταξιούχοι, το 5% του συνόλου, με προσωπική διαφορά και συντάξεις μεταξύ 800-1.000 ευρώ τον μήνα. Έλαβαν 300 ευρώ.
  • 2η κατηγορία: όσοι έχουν προσωπική διαφορά και οι μόνοι που είδαν τα 250 ευρώ τα Χριστούγεννα και συντάξεις έως 800 ευρώ τον μήνα. Έλαβαν 300 ευρώ τον μήνα.
  • 3η κατηγορία: όσοι έχουν άθροισμα συντάξεων μεταξύ 1.000 και 1.100 ευρώ τον μήνα και είδαν μια μικρή ενίσχυση από την αύξηση. Έλαβαν 300 ευρώ και μιλάμε για 70.000 συνταξιούχους.