«Σκάει» το Fuel Pass 3: Τα νέα ποσά μέχρι 85 ευρώ

Fuel Pass 3: Υψηλό το ενδιαφέρον των οδηγών για να μάθουν αν θα υπάρξει νέα επιδότηση ειδικά για το πετρέλαιο κίνησης. «Φωτιά» τα καύσιμα.

«Πάγο» έβαλε ξανά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, για την επιστροφή ενός νέου επιδόματος Fuel Pass, αποφεύγοντας να δώσει σαφή απάντηση για το τι θα γίνει, και επαναλαμβάνοντας ποια μέτρα έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Ωστόσο, παρά το «φρένο» του ΥΠΟΙΚ, οι νεότερες πληροφορίες δείχνουν ότι το επίδομα βενζίνης επιστρέφει για ένα ακόμα τρίμηνο.

Εξάλλου, ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που πριν μερικές μέρες είπε «ναι», θα εξεταστεί το θέμα για έναν νέο γύρο επιδότησης απευθείας στην αντλία, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε ανοιχτά για Fuel Pass 3 με αίτηση μέσω vouchers.gov. Αυτό είναι που πλησιάζει και πιο κοντά. Μάλιστα, κυκλοφόρησαν σε διαρροές ακόμα και τα νέα ποσά που διαμορφώνονται, όπως όλα δείχνουν, ως εξής:

 • Για τα ΙΧ: από 65-85 ευρώ
 • Για μοτοσικλέτες: 45-55 ευρώ

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μεγάλη είναι η βαρύτητα για το τι θα γίνει τελικά, στο οικονομικό επιτελείο, που παρακολουθεί τον προϋπολογισμό και επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία πως δεν πρέπει να «ξεφύγει».

Πρόσφατα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε σχετικά με τις επιδοτήσεις στα καύσιμα:

«Πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχουν ούτε τα 15, αυτή τη στιγμή ισχύει ότι έχει πει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και υλοποιούνται τα μέτρα της Θεσσαλονίκης. Προτεραιότητά μας είναι να υλοποιήσουμε αυτό το γενναίο πακέτο μέτρων το οποίο υπερβαίνει το πακέτο μέτρων όλων των χωρών μελών της ΕΕ. Μεταξύ άλλων είναι και το πετρέλαιο θέρμανσης, το πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο ξεκίνησε από 14 Οκτωβρίου  με σημαντική επιδότηση στην αντλία 25 λεπτά και έρχεται και το επίδομα θέρμανσης.

Αυτά τα δύο αθροιστικά υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ για να βοηθήσουμε τους πολίτες σε αυτούς τους δύσκολους χειμερινούς μήνες. Όμως η οικονομία έχει μια δυναμική που ακολουθεί τη δυναμική των κρίσεων.

Θα δούμε ποια θα είναι η τιμή των καυσίμων τις επόμενες δύο εβδομάδες και ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο θα αντιδράσουμε όπως έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν. Οποιαδήποτε επιπλέον παρέμβαση εκτός του κάθε φορά υφιστάμενου δημοσιονομικού χώρου οδηγεί σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και νομίζω ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήσαμε όλοι μας το πώς τιμολογούν οι αγορές τις δημοσιονομικές υπερβολές και  υπερβάσεις άλλων χωρών για αυτό και είπα στη Βουλή ότι αυτό είναι ένα καλό μάθημα απέναντι στην πολιτική ανευθυνότητα και τους οικονομικούς τυχοδιωκτισμούς.»

Ανακοινώνεται το Fuel Pass

Προς ένα νέο, τρίτο «Fuel Pass», τόσο στο πετρέλαιο κίνησης, όσο και στη βενζίνη, οδηγείται τελικά η κυβέρνηση.

Τα κριτήρια φαίνεται ότι θα είναι τα ίδια, με την ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου να «κλειδώνει» στις αρχές Νοεμβρίου.

Η αυξημένη ροή εσόδων, περίπου 500 εκατ. ευρώ, φαίνεται -σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ- να «λύνει τα χέρια» της κυβέρνησης για ένα σχέδιο τριών μηνών. Σημειώνεται ότι η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης εφόσον οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω της κρίσης στο ουκρανικό έχει ουσιαστικά προαναγγελθεί.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα προχωρήσει άμεσα, ίσως από τις αρχές Νοεμβρίου, σε επιδότηση, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος των Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου.

Για το Fuel Pass ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη συμπλήρωση των στοιχείων. Στο πρώτο Fuel Pass είχαμε ένα στα τρία λάθη, στο 2 είχαμε ένα στα πέντε, είναι μεγάλο ποσοστό, εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Οι δικαιούχοι για επίδομα

Η κρατική στήριξη για τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν το χειμώνα είναι τριπλή:

Επιδότηση στην αντλία: Από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ)  το λίτρο λόγω της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που θα επικρατούν στην αγορά θα αποφασιστεί η παράταση του μέτρου το 2023.

Παλαιοί δικαιούχοι: Τα νοικοκυριά που ζεσταίνονται με πετρέλαιο θέρμανσης και έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος. Για παράδειγμα νοικοκυριό με δύο παιδιά που διαμένει μόνιμα στη Φλώρινα θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι. Το κατώτερο και ανώτερο ποσό του επιδόματος θα καθοριστεί με την ΚΥΑ.

Νέοι δικαιούχοι: Όλοι οι νέοι δικαιούχοι θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τόσο τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω διεύρυνσης των εισοδηματικών ορίων όσο και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο.  Για παράδειγμα οικογένεια με δύο παιδιά η οποία κατοικεί σε διαμέρισμα στην Αθήνα πέρυσι για τη θέρμανση με φυσικό αέριο έλαβε επίδομα 180,6 ευρώ. Φέτος εάν βάλει αντί για φυσικό αέριο, πετρέλαιο  θα λάβει διπλό αυξημένο επίδομα το οποίο φτάνει τα 421,4 ευρώ.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια καθορίζονται ως εξής:

 • Εισοδηματικά όρια: Το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για το έγγαμο ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για  κάθε προστατευόμενο παιδί.
 • Αμετάβλητα παραμένουν τα περιουσιακά κριτήρια στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Επίδομα θέρμανσης: Πόσα χρήματα θα πάρετε

Υπενθυμίζεται ότι και οι δικαιούχοι έχουν αυξηθεί αλλά και το κονδύλι που θα διαθέσει η κυβέρνηση.

Δείτε παρακάτω, παραδείγματα, για το πόσα λεφτά ακριβώς θα πάρουν οι δικαιούχοι:

Επίδομα θέρμανσης: Πόσα χρήματα δικαιούστε στην Αθήνα

 • Άγαμος – έγγαμος χωρίς παιδιά: Επίδομα 150 ευρώ (δωρεάν 110 λίτρα)
 • Έγγαμος με δύο παιδιά: Επίδομα 211 ευρώ (δωρεάν 156 λίτρα)
 • Νέος δικαιούχος: Επίδομα 422 ευρώ (Δωρεάν 312 λίτρα)

Επίδομα θέρμανσης: Πόσα λεφτά θα πάρετε στη Θεσσαλονίκη

 • Άγαμος – έγγαμος χωρίς παιδιά: Επίδομα 249 ευρώ (δωρεάν 184 λίτρα)
 • Έγγαμος με δύο παιδιά: Επίδομα 348 ευρώ (δωρεάν 258 λίτρα)
 • Νέος δικαιούχος: Επίδομα 696 ευρώ (Δωρεάν 516 λίτρα)

«Ψίχουλα» για πετρέλαιο θέρμανσης στον Πειραιά

 • Άγαμος – έγγαμος χωρίς παιδιά: Επίδομα 115,50 ευρώ (δωρεάν 85,5 λίτρα)
 • Έγγαμος με δύο παιδιά: Επίδομα 168 ευρώ (δωρεάν 124,5 λίτρα)
 • Νέος δικαιούχος: Επίδομα 336 ευρώ (Δωρεάν 249 λίτρα)

Νέος δικαιούχος ορίζεται όποιος πέρυσι δεν είχε κάνει αίτηση ή δεν είχε λάβει επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης γιατί δεν τηρούσε τα κριτήρια, ή είχε λάβει επίδομα για άλλη μορφή θέρμανσης, δηλαδή π.χ. για φυσικό αέριο ή καυσόξυλα.

Εδώ η αίτηση για το επίδομα θέρμανσης

Η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ θα δεχτεί και φέτος την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα εξής:

 • Είσοδος στην πλατφόρμα
 • Εκδήλωση ενδιαφέροντος
 • Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
 • Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη
 • Επιλέγω είδος καυσίμου
 • Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος
 • Επιλέγω οικισμό
 • Συμπληρώνω τα τ.μ. της κατοικίας
 • Συμπληρώνω τον IBAN στο myAADE