«Κλείδωσε» άτυπο Fuel Pass 3 με έναν όρο

Fuel Pass 3: Τελικά επιβεβαιώνεται ότι οι αυξημένες τιμές στο πετρέλαιο κίνησης θα έφερναν επιστροφή της επιδότησης.

Μπορεί να μην είναι μην είναι με αίτηση στο gov.gr, όμως ένα νέο Fuel Pass δρομολογείται από 1η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που έρχονται μετά τις επίσημες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης, είναι θέμα μόλις δυο εβδομάδων να ξεκινήσει νέα επιδότηση στην αντλία.

Θα αφορά αποκλειστικά -για την ώρα- το πετρέλαιο κίνησης (diesel) και όχι την αμόλυβδη, γιατί η τιμή του έχει ξεπεράσει για πρώτη φορά την βενζίνη και έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο!

Ωστόσο, πηγές από το οικονομικό επιτελείο ξεκαθαρίζουν ότι όλα θα κριθούν από έναν και μόνο παράγοντα: Παρέμβαση θα υπάρξει -δηλαδή επιδότηση- σε περίπτωση που η κρίση επιδεινωθεί και προφανώς οι τιμές αυξηθούν και άλλο ή παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα.

Ο κύριος λόγος έγκειται στο ότι οι αυξημένες τιμές στο diesel επηρεάζουν την εφοδιαστική αλυσίδα και τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Επειδή υπάρχουν αυξημένα κόστη μετακίνησης των αγαθών, αυξάνεται και η τιμή τους.

Επίδομα θέρμανσης: Οι δικαιούχοι

Αλλαγές υπάρχουν στα νέα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία διαμορφώνονται:

 • Άγαμος: 16.000ευρώ
 • Έγγαμος: 24.000ευρώ
 • Οικογένεια με ένα τέκνο: 27.000 ευρώ
 • Οικογένεια με δυο τέκνα: 30.000 ευρώ
 • Οικογένεια με τρία τέκνα: 33.000 ευρώ

Επίδομα θέρμανσης: Παλαιοί και νέοι δικαιούχοι

Η κρατική στήριξη για τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν το χειμώνα είναι τριπλή:

Επιδότηση στην αντλία: Από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ)  το λίτρο λόγω της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που θα επικρατούν στην αγορά θα αποφασιστεί η παράταση του μέτρου το 2023.

Παλαιοί δικαιούχοι: Τα νοικοκυριά που ζεσταίνονται με πετρέλαιο θέρμανσης και έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος. Για παράδειγμα νοικοκυριό με δύο παιδιά που διαμένει μόνιμα στη Φλώρινα θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι. Το κατώτερο και ανώτερο ποσό του επιδόματος θα καθοριστεί με την ΚΥΑ.

Νέοι δικαιούχοι: Όλοι οι νέοι δικαιούχοι θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τόσο τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω διεύρυνσης των εισοδηματικών ορίων όσο και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο. Για παράδειγμα οικογένεια με δύο παιδιά η οποία κατοικεί σε διαμέρισμα στην Αθήνα πέρυσι για τη θέρμανση με φυσικό αέριο έλαβε επίδομα 180,6 ευρώ. Φέτος εάν βάλει αντί για φυσικό αέριο, πετρέλαιο  θα λάβει διπλό αυξημένο επίδομα το οποίο φτάνει τα 421,4 ευρώ.

Τα κριτήρια για επίδομα θέρμανσης

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια καθορίζονται ως εξής:

 • Εισοδηματικά όρια: Το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για το έγγαμο ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για  κάθε προστατευόμενο παιδί.
 • Αμετάβλητα παραμένουν τα περιουσιακά κριτήρια στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Επίδομα θέρμανσης: Ο υπολογισμός

Το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος δεν αναμένεται να αλλάξει. Οι συντελεστές επιδότησης – οι λεγόμενες βαθμοημέρες – που έχουν καταρτιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος της κάθε περιοχής θα παραμείνουν ως έχουν, με εξαίρεση όπου έχουν διαπιστωθεί λάθη και αυτά διορθωθούν.

Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Με βάση αυτό τον υπολογισμό ένας άγαμος θα πρέπει να περιμένει επίδομα από 100 ευρώ έως και 567 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή που κατοικεί. Αντίστοιχο το ποσό για τον έγγαμο με ένα ανήλικο παιδί θα κλιμακώνεται από 120 ευρώ έως 680 ευρώ κ.ο.κ.

Επίδομα θέρμανσης: Πόσα χρήματα θα πάρετε

Δείτε παρακάτω, παραδείγματα, για το πόσα λεφτά ακριβώς θα πάρουν οι δικαιούχοι:

Αθήνα

 • Άγαμος – έγγαμος χωρίς παιδιά: Επίδομα 150 ευρώ (δωρεάν 110 λίτρα)
 • Έγγαμος με δύο παιδιά: Επίδομα 211 ευρώ (δωρεάν 156 λίτρα)
 • Νέος δικαιούχος: Επίδομα 422 ευρώ (Δωρεάν 312 λίτρα)

Θεσσαλονίκη

 • Άγαμος – έγγαμος χωρίς παιδιά: Επίδομα 249 ευρώ (δωρεάν 184 λίτρα)
 • Έγγαμος με δύο παιδιά: Επίδομα 348 ευρώ (δωρεάν 258 λίτρα)
 • Νέος δικαιούχος: Επίδομα 696 ευρώ (Δωρεάν 516 λίτρα)

Πειραιάς

 • Άγαμος – έγγαμος χωρίς παιδιά: Επίδομα 115,50 ευρώ (δωρεάν 85,5 λίτρα)
 • Έγγαμος με δύο παιδιά: Επίδομα 168 ευρώ (δωρεάν 124,5 λίτρα)
 • Νέος δικαιούχος: Επίδομα 336 ευρώ (Δωρεάν 249 λίτρα)

Νέος δικαιούχος ορίζεται όποιος πέρυσι δεν είχε κάνει αίτηση ή δεν είχε λάβει επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης γιατί δεν τηρούσε τα κριτήρια, ή είχε λάβει επίδομα για άλλη μορφή θέρμανσης, δηλαδή π.χ. για φυσικό αέριο ή καυσόξυλα.

Η αίτηση για το επίδομα θέρμανσης

Η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ θα δεχτεί και φέτος την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα εξής:

 • Είσοδος στην πλατφόρμα
 • Εκδήλωση ενδιαφέροντος
 • Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
 • Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη
 • Επιλέγω είδος καυσίμου
 • Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος
 • Επιλέγω οικισμό
 • Συμπληρώνω τα τ.μ. της κατοικίας
 • Συμπληρώνω τον IBAN στο myAADE

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης θα ανοίξει στο τέλος Νοεμβρίου, οι αιτήσεις θα γίνονται μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και οι πληρωμές στο β’ δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, εντός των ημερών αναμένεται η υπογραφή της υπουργικής απόφασης για το επίδομα θέρμανσης.

Η απόφαση προβλέπει ελάχιστο επίδομα 100 ευρώ και μέγιστο αυξημένο στα 800 από 700 ευρώ πέρυσι.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για νέους δικαιούχους που θα στραφούν στο πετρέλαιο θέρμανσης ή άλλες πηγές πλην ρεύματος και φυσικού αερίου είναι 14.000 ευρώ για άγαμους και 20.000 ευρώ για ζευγάρι.

Για τους παλιούς δικαιούχους τα εισοδηματικά κριτήρια διευρύνονται σε 16.000 ευρώ για άγαμους, 24.000 ευρώ για ζευγάρια με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και στις δυο περιπτώσεις.

Με την ίδια απόφαση αυξάνεται από τις 180.000 στις 200.000 το όριο περιουσίας για άγαμο.

Η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης θα ανοίξει στο τέλος Νοεμβρίου, οι αιτήσεις θα γίνονται μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και οι πληρωμές στο β’ δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.