Σας έχουν… κατασπαράξει τα κουνούπια; Κατεβάστε αυτό το app και θα σωθείτε

Κουνούπια: Βγήκε app που προστατεύει από τα κουνούπια, και μάλιστα ο δημιουργός της είναι Έλληνας και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να την κατεβάσουν εντελώς δωρεάν.

Πρόκειται για το app «Ksou – Ksou», το οποίο κατασκεύασε ένας 26χρονος προγραμματιστής από την Λάρισα, ο Χρήστος Αποστόλου.

Η εφαρμογή προστατεύει από τα κουνούπια, καθώς τα απωθεί μέσω συχνοτήτων και δημιουργεί μια ασπίδα 3×3.

«Με την εφαρμογή δημιουργείται μια τοπική ασπίδα 3Χ3 που προστατεύει από τα κουνούπια» είπε ο 26χρονος κατασκευαστής του app, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε ο Χρήστος Αποστόλου, η εφαρμογή με το όνομα «Ksou – Ksou», βασίζεται σε πρόσφατες πενταετείς έρευνες, και απωθεί τα κουνούπια μέσω συχνοτήτων που μπορεί να κυμαίνονται από τα 12 έως και τα 200HZ.

Ο νεαρός προγραμματιστής από την Λάρισα διευκρίνισε επίσης ότι το ανθρώπινο αυτί δεν αντιλαμβάνεται τις συχνότητες αυτές, κι αν από τα 100ΗΖ και πέρα μπορούμε να καταλάβουμε κάτι μπορούμε να κατεβάσουμε την ένταση του κινητού.

«Υπάρχει ποικιλία συχνοτήτων γιατί υπάρχουν πολλοί εξωγενείς παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η υγρασία ο αέρας» τόνισε.

Κουνούπια: Επτά λόγοι που τσιμπούν εσάς και όχι τον διπλανό σας

Σε κάθε παρέα των καλοκαιρινών διακοπών υπάρχουν τα άτομα που ταλαιπωρούνται από τα συνεχή τσιμπήματα των κουνουπιών και υπάρχουν κι αυτά που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει φαγούρα από το τσίμπημα αυτού του «δαιμόνιου» εντόμου.

Τι είναι, λοιπόν, αυτό που καθιστά έναν άνθρωπο τόσο… ακαταμάχητο στα κουνούπια;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής Εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, Jonathan Day, δύο είναι οι πιο ισχυροί παράγοντες που προσελκύουν τα κουνούπια: η όραση και η μυρωδιά. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτοί. Στη συνέχεια ακολουθούν οι πιθανοί λόγοι που μπορεί κάποιος να είναι… «πειρασμός» για τα κουνούπια.

1. Τα ρούχα

Όπως προαναφέραμε, τα κουνούπια συνήθως χρησιμοποιούν τα μάτια τους για να στοχεύσουν το επόμενο θύμα καθώς συνιστούν ιδιαιτέρως «οπτικά» έντομα, ειδικά αργά το απόγευμα. Και στοχεύουν πιο εύκολα όσους φορούν σκούρα (μπλε, μαύρο) και κόκκινα ρούχα.

2. Ο τύπος αίματος

Για τα κουνούπια, όλα έχουν να κάνουν με το αίμα. Τα ενήλικα κουνούπια επιβιώνουν μέσω του νέκταρ για την τροφή τους, τα θηλυκά όμως βασίζονται στην πρωτεΐνη του ανθρώπινου αίματος για την παραγωγή των αυγών τους. Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, ότι κάποιες ομάδες αίματος είναι πιο ελκυστικές από άλλες. Έρευνες έχουν βρει ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Ο είναι δύο φορές πιο ελκυστικοί για τα κουνούπια από αυτούς με ομάδα αίματος Α, ενώ όσοι έχουν ομάδα αίματος Β βρίσκονται κάπου στη μέση. Επίσης, το 85% των ανθρώπων παράγουν μια έκκριση που σηματοδοτεί την ομάδα αίματός τους, με τα κουνούπια να προσελκύονται σε αυτούς περισσότερο, ανεξάρτητα από την ομάδα αίματος.

3. Αέρια

Τα κουνούπια διαισθάνονται το διοξείδιο του άνθρακα από 48 μέτρα μακριά. Έτσι, όσο περισσότερο εκπνέει κάποιος, τόσο πιο ελκυστικός γίνεται. Οι πιο μεγαλόσωμοι άνθρωποι εκπνέουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. Επίσης, επειδή οι άνθρωποι εκπνέουν από το στόμα και τη μύτη, τα κουνούπια ελκύονται περισσότερο από το κεφάλι, γι’αυτό και τα ακούμε να βουίζουν γύρω από τα αυτιά μας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

4. Θερμότητα και ιδρώτας

Φαίνεται πως τα κουνούπια έχουν καλή όσφρηση και για άλλες μυρωδιές εκτός του διοξειδίου του άνθρακα και μπορούν να εντοπίσουν τα «θύματά τους» μέσω του γαλακτικού οξέος, του ουρικού οξέος, της αμμωνίας και άλλων ενώσεων που εκκρίνονται με τον ιδρώτα. Προτιμούν, επίσης, τους ανθρώπους που είναι πιο θερμοί. Για παράδειγμα, μια έντονη προπόνηση αυξάνει τη συγκέντρωση γαλακτικού οξέος και θερμότητας στο σώμα, ενώ γενετικοί παράγοντες «επηρεάζουν την ποσότητα του ουρικού οξέος και άλλων ουσιών που εκκρίνονται φυσιολογικά, καθιστώντας κάποιους ανθρώπους πιο ευάλωτους στον εντοπισμό από τα κουνούπια», σημειώνουν οι ειδικοί.

5. Ζωντανό δέρμα

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο τύπος και η ποσότητα των βακτηρίων που υπάρχουν στο δέρμα ενός ανθρώπου μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο στην προσέλκυση των κουνουπιών. Το δέρμα μας έχει το δικό του μικροβίωμα, το οποίο δημιουργεί κι ένα ξεχωριστό άρωμα. Σε μία μελέτη, ομάδα ανδρών χωρίστηκε σε αυτούς που προσέλκυσαν πολύ τα κουνούπια και σε όσους λιγότερο. Οι πρώτοι, λοιπόν, είχαν περισσότερα από ορισμένα βακτήρια στο δέρμα τους αλλά λιγότερα από τους δεύτερους. Ο παράγοντας των βακτηρίων θα μπορούσε, επίσης, να εξηγήσει γιατί κάποια κουνούπια «επιτίθενται» στους αστραγάλους και τα πόδια, περιοχές που αποτελούν εστίες συσσώρευσης βακτηρίων.

6. Εγκυμοσύνη

Μπορεί οι εγκυμονούσες να ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων που δε θέλουν σε καμία περίπτωση να τις τσιμπήσει κουνούπι, η αλήθεια όμως είναι ότι κάποια είδη των εντόμων αυτών προσελκύονται ιδιαίτερα από τις γυναίκες που κυοφορούν. Μία μελέτη στην Αφρική διαπίστωσε ότι οι έγκυες είναι δύο φορές πιο ελκυστικές για τα κουνούπια που φέρουν το παράσιτο της ελονοσίας, με τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα. Συγκεκριμένα, βρήκαν ότι οι γυναίκες στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης τους εξέπνεαν 21% μεγαλύτερο όγκο αέρα, αλλά και ότι η κοιλιά των εγκύων ήταν πιο ζεστή, προσθέτοντας και το στοιχείο της θερμότητας στην εξίσωση της προσέλκυσης των κουνουπιών.

7. Μπύρα

Τα κουνούπια έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στη μπύρα. Σε μια μελέτη οι ερευνητές βρήκαν ότι τα κουνούπια που «τριγύριζαν» τους συμμετέχοντες μετά την κατανάλωση μπύρας ήταν πολλά περισσότερα από πριν. Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι αυτό οφείλεται στην αυξημένη περιεκτικότητα του ιδρώτα σε αιθανόλη και στην υψηλότερη θερμοκρασία του δέρματος λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ, χωρίς, όμως, να μπορούν να βρουν τον ακριβή συσχετισμό.

Κουνούπια: Τι θα συνέβαινε αν εξαφανίζονταν από τον κόσμο;

Ένας 4χρονος από την Κένυα, ονόματι Niko, είχε μια απορία: τι θα γινόταν αν εξαφανίζονταν από τον κόσμο όλα τα κουνούπια.

Την απηύθυνε στην σωστή ομάδα: τους κορυφαίους επιστήμονες που έχει επιστρατεύσει το Conversation για να λύνουν τις απορίες παιδιών από όλον τον κόσμο.

Την απάντηση ανέλαβε η βιοχημικός, ιατρικός επιστήμονας του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδοτικών Ασθενειών της Νότιας Αφρικής, Shüné Oliver.

«Πολλοί βρίσκουν ενοχλητικά τα κουνούπια, για το θόρυβο που κάνουν στα αυτιά μας και τα τσιμπήματα τους. Η έρευνα που κάνω, σχετικά με την ελονοσία, αφορά τη μελέτη τους, στα εργαστήρια μας όπου τα φροντίζουμε. Με τους συνεργάτες μου έχουμε διαπιστώσει πως είναι τα πιο επικίνδυνα ζώα στον κόσμο, καθώς κανένα άλλο δεν ευθύνεται για το θάνατο περισσοτέρων ανθρώπων. Τα κουνούπια μεταδίδουν σειρά θανατηφόρων ασθενειών».

Άρα δεν θα χάναμε και κάτι, αν εξαφανίζονταν όλα. Ή μήπως θα χάναμε;

«Τα κουνούπια είναι μεγάλη ομάδα εντόμων.

Με τον όρο ‘κουνούπια’ αποκαλούμε στην πραγματικότητα, 3.500 διαφορετικούς τύπους εντόμων που συμπεριφέρονται διαφορετικά. Κάποια είναι δραστήρια τη νύχτα και άλλα τη μέρα. Είναι πολλοί οι διαφορετικοί τύποι μυγών που δαγκώνουν.

Το κάνουν για να πάρουν αίμα (από ζώα και ανθρώπους), ώστε να μπορούν να γεννήσουν.

Οι άνθρωποι ενδεχομένως να μη ξέρουν ότι τα κουνούπια που μας τσιμπούν είναι τα θηλυκά, που κυκλοφορούν σε περίπου 40 διαφορετικούς τύπους.

Τα αρσενικά πίνουν νέκταρ, για να επιβιώσουν.

Εάν το θηλυκό κουνούπι πάρει αίμα από κάποιον που έχει μολυνθεί με συγκεκριμένους τύπους ιών ή μια παρασιτική ασθένεια (πχ ελονοσία), μπορεί να μεταδώσει σε αυτόν που θα δαγκώσει αργότερα.

Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας τους χιλιάδες τύπους κουνουπιών, αυτοί που είναι επικίνδυνοι είναι λίγοι. Άρα το έντομο δεν είναι πραγματικά επικίνδυνο.

Το πρόβλημα βέβαια, είναι ότι οι λίγοι τύποι μπορούν να μεταδώσουν επικίνδυνες ασθένειες.

Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο παθαίνουν ελονοσία.

Στην Αφρική όπου ζεις, είναι 500.000 -με την πλειοψηφία να είναι παιδιά έως 5 χρόνων. Άρα αν δεν υπήρχαν κουνούπια, θα σώζονταν αυτές οι ζωές».

Παρ’ όλα αυτά, τα κουνούπια εξυπηρετούν και κάποιους σκοπούς, ως μέρος του οικοσυστήματος «στο οποίο χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον, για να επιβιώσουμε.

Τα έντομα γίνονται τροφή άλλων ζώων.

Εάν εξαφανίζονταν, αυτά τα ζώα θα είχαν λιγότερη τροφή διαθέσιμη. Φαντάσου να εξαφανιζόταν το ρύζι.

Τα περισσότερα κουνούπια παίρνουν αίμα από άλλα ζώα -όχι τον άνθρωπο- και άλλα δεν τσιμπούν καθόλου.

Τα αρσενικά κουνούπια μπορούν να βοηθήσουν τα φυτά να αναπαραχθούν, με επικονίαση, δίνοντας στα φυτά την ευκαιρία να εξαπλωθούν και να αναπτυχθούν σε διαφορετικά μέρη.

Δεν το κάνουν τόσο καλά όσο οι μέλισσες, αλλά η συμβολή τους είναι σημαντική για ορισμένα φυτά, όπως η ορχιδέα με αμβλύ φύλλο.

Οι επιστήμονες διατυπώνουμε και την ανησυχία για το τι μπορεί να αντικαταστήσει τα κουνούπια, αν εξαφανιστούν όλα.

Μπορεί να είναι κάτι χειρότερο που θα προκαλεί περισσότερες ασθένειες ή θα δαγκώνει πιο δυνατά.

Στα καλά νέα, οι ερευνητές μελετούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα επικίνδυνα, για τους ανθρώπους, κουνούπια, ώστε να μην μεταδίδουν ασθένειες».