Σας αφορά: Πώς ψηφίζω στις δεύτερες εκλογές 2023 – Όλες οι αλλαγές

Εκλογές 2023: Η δεύτερη κάλπη πάει για τις 25 Ιουνίου. Η νέα κυβέρνηση θα βγει με ενισχυμένη αναλογική. Τι ισχύει για σταυρούς, ετεροδημότες, Έλληνες του εξωτερικού. Διαβάστε τις σημαντικές αλλαγές των δεύτερων εκλογών στο xristika.gr.

Ενισχυμένη αναλογική είναι το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διενεργηθούν οι δεύτερες εκλογές 2023, αφού το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης στις 21 Μαΐου με απλή αναλογική, δεν μπόρεσε να δώσει τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η Νέα Δημοκρατία έχει επικρατήσει με τεράστια διαφορά 20 μονάδων στην πρώτη κάλπη και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει πάνω από 10 μονάδες τους ψηφοφόρους, στη μεγαλύτερη εκλογική ανατροπή στη χώρα, ενώ το ΠΑΣΟΚ βάζει μπρος τις «μηχανές» προκειμένου να ισοπεδώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να διεκδικήσει την αξιωματική αντιπολίτευση.

Υπενθυμίζεται ότι οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- στις 25 Ιουνίου, οπότε και οι ψηφοφόροι θα κληθούν για ακόμα μία φορά να ψηφίσουν το κόμμα της επιλογής τους.

Αυτή τη φορά, όμως, η μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με την πρώτη εκλογική μάχη, θα είναι ότι οι σταυροί στους υποψηφίους δεν θα μπουν, αφού τα νέα ψηφοδέλτια θα είναι με λίστα που θα αποφασίσει ο εκάστοτε πολιτικός αρχηγός. Βέβαια, δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι στη λίστα με την οποία έχουν εκλεγεί από τους σταυρούς.

Διαβάστε παρακάτω όσα πρέπει να ξέρετε για την δεύτερη προσφυγή στις κάλπες:

Δεύτερες εκλογές 2023: Τι είναι η ενισχυμένη αναλογική

Οι επόμενες εκλογές αναμένεται να γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Στην περίπτωση αυτή ισχύει το όριο του 3% για την είσοδο στην Βουλή, όμως το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους μέχρι και 50 έδρες. Αν το πρώτο κόμμα επιτύχει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 25%, λαμβάνει μπόνους 20 εδρών και επιπλέον μία έδρα για κάθε επιπλέον μισή μονάδα στο αποτέλεσμα. Το «ταβάνι» του κλιμακωτού μπόνους είναι το 40%, ποσοστό που αντιστοιχεί στο μάξιμουμ των 50 εδρών. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτων.

Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος, καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%.

Όσες έδρες παραμείνουν αδιάθετες, κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που έχουν περάσει το όριο του 3% και έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή.

Με ποια έγγραφα ψηφίζω στις δεύτερες εκλογές 2023

Την νέα Κυριακή των εκλογών σύμφωνα με όσα αναφέρει ο οδηγός του Υπουργείου Εσωτερικών οι ψηφοφόροι θα προσέρχονται με την ταυτότητά τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής, η οποία θα τους δίνει τα ψηφοδέλτια, αφού επιβεβαιώσει τα στοιχεία τους.

Τι γίνεται όμως εάν λίγες ημέρες πριν ένας ψηφοφόρος χάσει την ταυτότητά του.

Σύμφωνα με τον οδηγό, η αναγνώριση των στοιχείων του εκάστοτε ψηφοφόρου εκτός από την ταυτότητα, γίνονται και με άλλα 4 έγγραφα.

Συγκεκριμένα:

  • αν δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα, γίνεται δεκτή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής
  • το διαβατήριο
  • το δίπλωμα οδήγησης
  • ή το βιβλιάριο όλων των Ταμείων

Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Παράλληλα, δεκτή γίνεται και η ψηφιακή ταυτότητα στο gov.gr.

Πού ψηφίζω στις δεύτερες εκλογές 2023 – Βρείτε το εκλογικό τμήμα

Οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν για δεύτερη φορά στα εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Εάν δεν θυμάστε ή δεν γνωρίζετε το εκλογικό κέντρο μπορείτε να το δείτε μέσω του gov.gr με ελάχιστα στοιχεία, εύκολα και γρήγορα.

Αρχικά μπείτε στην υπηρεσία του gov.gr ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ. Οι πολίτες (Έλληνες και Ευρωπαίοι) που έχετε δικαίωμα να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε:

  • είτε τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης)
  • είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμο σας

Πλέον, με δύο γραμμές λειτουργεί πλέον το τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εσωτερικών για την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Μάθε που Ψηφίζεις».

Έχει μπει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο με δύο γραμμές εξυπηρέτησης (2131361500 και 2131313800) το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.

Ψηφίζουν και οι εκπρόθεσμοι Έλληνες του εξωτερικού

Επιπλέον 7.000 Έλληνες του εξωτερικού θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν για τις εκλογές 2023 της 25ης Ιουνίου, με τη διαδικασία να έχει προγραμματιστεί μία ημέρα πριν την Κυριακή εκείνη, όπως ακριβώς είχε γίνει και τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Αναλυτικότερα, εκτός των 22.857 εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, στις δεύτερες εκλογές θα μπορούν να ψηφίσουν περίπου 7.000 επιπλέον ψηφοφόροι, οι οποίοι έκαναν ετεροχρονισμένα την αίτηση εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους και είχε παρέλθει η προθεσμία που είχε τεθεί για τις πρώτες εκλογές, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό περί των 30.000. Πλέον, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, θα συμπεριληφθούν κανονικά στις νέες λίστες του υπουργείου Εσωτερικών.

Δεύτερες εκλογές 2023: Τι ισχύει για τους ετεροδημότες

Ήδη, στα social media άρχισαν να διαρρέονται πληροφορίες ότι έχουν προθεσμία μέχρι τις 31/5/2023 να δηλώσουν και να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους, κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν χαρακτηριστικά για το θέμα:

«Έχει κυκλοφορήσει μία φήμη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δήθεν η προθεσμία εγγραφής στην πλατφόρμα ετεροδημοτών, για συμμετοχή στις επόμενες εκλογές, ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου. Η φήμη αυτή είναι ψευδής και ανυπόστατη. Λαμβάνοντας υπόψη το υποθετικό σενάριο ότι οι προσεχείς εκλογές θα καθοριστούν την 25η Ιουνίου, αυτές θα πραγματοποιηθούν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους που ίσχυσαν και στις εκλογές της 21ης Μαΐου χωρίς καμία απολύτως μεταβολή. (Α’ αναθεώρηση 2023). Πρέπει να γίνει σαφές ότι όποιος υποβάλει αίτηση ετεροδημότη σήμερα, δεν θα έχει δικαίωμα να ψηφίσει ως ετεροδημότης σε καμία περίπτωση στις προσεχείς εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.»

Δεύτερες εκλογές 2023: Ποια κόμματα είναι υποψήφια

Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εκ νέου όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται πριν τη διενέργειά της. Αυτό σημαίνει πως όλα τα κόμματα και οι σχηματισμοί – συνασπισμοί κομμάτων, καθώς και τα ονόματα των υποψηφίων θα πρέπει να κατατεθούν ξανά προς έγκριση στον Άρειο Πάγο.

Στις πρώτες εκλογές είχαν καταθέσει αίτηση συμμετοχής συνολικά 50 κόμματα, εκ των οποίων το «πράσινο φως» από τους 10 αρεοπαγίτες του Α1 πολιτικού τμήματος έλαβαν μόνο 36 και 14 «κόπηκαν».

Τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου ήταν:

1) ΣΥΡΙΖΑ

2) ΚΚΕ (μ-λ)

3) ΟΚΔΕ

4) ΑΝΤΑΡΣΥΑ

5) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

6) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

7) ΚΙΝΗΜΑ 21

8) ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ

9) ΝΙΚΗ

10) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

11) ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ

12) ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ

13) ΟΑΚΚΕ

14) Μ-Λ ΚΚΕ

15) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

16) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

17) ΤΟΛΜΑ

18) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

19) ΝΕΑ ΔΟΜΗ

20) ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ

21) ΚΟΤΕΣ

22) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

23) SOCIAL

24) ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

25) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

26) ΕΑΝ

27) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συνασπισμοί κομμάτων

1) ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

2) ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

3) ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

4) ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

5) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

6) ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

7) ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

8) ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

Μεμονωμένοι υποψήφιοι

1) ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΪΤΣΗΣ