«Βόμβα» με το αποτέλεσμα των εκλογών: Τι δείχνει η πρώτη διαρροή του exit poll

Εκλογές 2023: Πάμε για μεγάλη ανατροπή και θρίλερ στις Εκλογές 2023, όπως δείχνουν οι διαρροές από τα πρώτα exit poll!

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα συνεχίζεται κανονικά από τις 7:00 το πρωί της Κυριακής (21/5), όταν και άνοιξαν οι κάλπες.

Τις πρωινές ώρες συνήθως ψηφίζουν μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και στελέχη των κομμάτων, προκειμένου να δοθεί εικόνα «νίκης».

Με βάση τα παραπάνω, το πρώτο κύμα των exit polls δείχνει πως η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων από τις πρωϊνές προσελεύσεις είναι αυξημένη.

Με το πέρασμα των ωρών τα ποσοστά αυτά θα μεταβληθούν και δεν αποκλείεται να δούμε εκπλήξεις.

Μέχρι στιγμής πάντως, από τα λεγόμενα μικρά κόμματα φαίνεται πως ενισχύονται συγκεκριμένα που ήταν εκτός Βουλής, ενώ άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα χάνουν δυνάμεις.

Με βάση την πρώτη διαρροή, στη Βουλή εμφανίζονται να μπαίνουν επτά κόμματα.

Μέχρι τις 13:00, ωστόσο, πηγές του υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν ότι δεν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή.

Μάλιστα, έχει καθυστερήσει και η επίσημη ενημέρωση για τους πολίτες που έχουν προσέλθει στις κάλπες ως τώρα, λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Εκλογές 2023: Πότε θα έχουμε ασφαλή ποσοστά

Για την εκλογική διαδικασία, μίλησε στην ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ελάχιστα ήταν τα μικροπροβλήματα με τις εφορευτικές επιτροπής ή τη λειτουργία των τάμπλετ δικαστικών αντιπροσώπων.

Η διαδικασία, σύμφωνα με τον κ. Σταυριανουδάκη, κυλάει ομαλά.

Για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές θα έχουμε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά την πρώτη εκτίμηση ασφαλούς αποτελέσματος στις 20:30.

Στις 21:30 – 22:00 θα έχουμε το συνολικό αποτέλεσμα για το 80% της επικράτειας, κάτι που επεσήμανε και ο κ. Σταυριανουδάκης.

Αυτό θα γίνει γιατί οι δικαστικοί αντιπρόσωποι είναι εφοδιασμένοι με την ηλεκτρονική συσκευή ασφαλούς μετάδοσης SRT, οπότε σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα θα μπαίνουν στη βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών.

Συνολικά σε 21.400 εκλογικά τμήματα θα υπάρχει η συσκευή ασφαλούς μετάδοσης, στην οποία ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα περνά τα αποτελέσματα.

Παράλληλα τα αποτελέσματα θα συλλέγονται και με την κλασική μέθοδο, τα τηλεγραφήματα.

Πρόκειται για το έντυπο που χρησιμοποιείται για την καταγραφή των αποτελεσμάτων μέσα στο εκλογικό τμήμα και το οποίο μεταδίδεται μέσω του Δήμου και της Περιφέρειας στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Εκλογές 2022: Η σταυροδοσία ανά εκλογική περιφέρεια

Ο αριθμός των σταυρών εξαρτάται από την περιφέρεια που ψηφίζει ο καθένας και τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγει κάθε περιοχή.

Να διευκρινίσουμε καταρχάς ότι στο ψηφοδέλτιο βάζουμε αριστερά ή δεξιά από το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου, μονάχα έναν απλό σταυρό (+) και όχι νι (v) ή οποιοδήποτε άλλο σύμβολο.

Σε περίπτωση που κάποιος βάλει σταυρό και τις δύο πλευρές του ονοματεπωνύμου του υποψήφιου βουλευτή, τότε το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Εκλογές 2022: Πώς μπορείτε να ψηφίσετε χωρίς την ταυτότητά σας

Οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Απορία όλων είναι τι κάνουμε αν έχουμε χάσει την ταυτότητά μας και αν μπορούμε να ψηφίσουμε.

Ο νόμος είναι σαφής: τα έγγραφα του Gov.gr Wallet έχουν την ίδια ισχύ με τα έγχαρτα πιστοποιητικά για κάθε διαδικασία εντός Ελλάδος.

Μάλιστα, στις επικείμενες εκλογές 2023 επιτρέπεται ρητά η ταυτοποίηση του ψηφοφόρου μέσω των ψηφιακών πιστοποιητικών.

Εκλογές 2022: Οι κυρώσεις αν δεν ψηφίσετε

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (άρθρο 51, παρ. 5 Συντάγματος της Ελλάδας και άρθρο 6 του π.δ. 26/2012).

Ο εκλογέας που αδικαιολόγητα δεν ασκεί το δικαίωμα του εκλέγειν τιμωρείται με φυλάκιση από ένα (1) μήνα έως ένα (1) χρόνο (άρθρο 117 παρ. 1 του π.δ. 26/2012).

Δικαιολογημένα μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα

  • όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους,
  • όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και
  • όσοι θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χλμ από το εκλογικό τους τμήμα.

Εκλογές 2022: Ποιοι θα έχουν δωρεάν διόδια

Οι μπάρες (συμπεριλαμβανομένου και του αυτοκινητοδρόμου της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου) θα είναι σηκωμένες από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προ των εκλογών για όσους οδηγούς Ι.Χ. αυτοκινήτων και δικύκλων θα διέρχονται από τα διόδια της επικράτειας, ενώ για τους δικαστικούς αντιπροσώπους η ελεύθερη διέλευση θα ισχύσει από το πρωί της Πέμπτη προ των εκλογών, με τη επίδειξη βέβαια των απαιτούμενων εγγράφων που θα πιστοποιούν την ιδιότητα του οδηγού.

Στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019 η δωρεάν διέλευση για τους δικαστικούς αντιπροσώπους είχε ξεκινήσει από τις 10 το πρωί).

Όσον αφορά τώρα το χρονικό διάστημα που ο καθένας θα μπορεί να περάσει από τα μετωπικά διόδια χωρίς να πληρώσει, σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα είναι για λίγο περισσότερο από δύο ημέρες, καθώς θα λήξει στις 08:00 το πρωί της Δευτέρας μετά τις εκλογές.

Εκλογές 2022: Ποιοι δικαιούνται άδεια για ψήφο

Η δυνατότητα χορήγησης ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εργαζομένων τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημοσίου τομέα, προβλέπεται από την εκλογική νομοθεσία σε περίπτωση διεξαγωγής εκλογών.

Βάσει των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατά τις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕ.Π.Ε.Α.), ο αριθμός των ημερών άδειας εξαρτάται από την απόσταση και έχει συνήθως ως εξής:

για εργαζόμενους με πενθήμερο:

από 200 – 400 χλμ., μια εργάσιμη ημέρα

από 401 και πάνω, δύο εργάσιμες ημέρες

για τα νησιά μέχρι 3 ημέρες

για εργαζόμενους με εξαήμερο:

από 100 – 200 χλμ., μια εργάσιμη ημέρα

από 201 – 400 χλμ., δύο εργάσιμες ημέρες

από 401 και πάνω, τρεις εργάσιμες ημέρες

για τα νησιά μέχρι 3 ημέρες

Η άδεια αυτή δεν συμψηφίζεται με την κανονική ή άλλης μορφής άδεια.

Σε περίπτωση που συμπέσουν οι εκλογές στο διάστημα της αδείας, διακόπτεται η άδεια, χορηγούνται οι ημέρες ειδικής αδείας εκλογών και η κανονική άδεια συνεχίζεται μετά από την ειδική άδεια εκλογών.