Εκλογές 2023: Αυτός θα είναι ο νέος πρωθυπουργός – Πότε θα γίνουν οι δεύτερες εκλογές

Εκλογές 2023: Η Νέα Δημοκρατία σάρωσε τα πάντα, ωστόσο δεν πήρε αυτοδυναμία; Τι θα συμβεί τώρα; Ποιος θα αναλαβει πρωθυπουργός μέχρι την δεύτερη εκλογική Κυριακή;

Κάθε πολιτικός αρχηγός των τριών πρώτων κομμάτων, έχει την δυνατότητα έως τρεις ημέρες να κρατήσει την διερευνητική εντολή για να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Η εξάντληση του τριημέρου δεν είναι υποχρεωτική και οι πολιτικοί αρχηγοί δεν αναμένεται να εξαντλήσουν τα χρονικά περιθώρια.

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παραδώσει την εντολή αμέσως, εντός ολίγων ωρών, επισπεύδοντας τις διαδικασίες.

Το ίδιο θα πράξει και ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς έχει υποστεί συντριπτική ήττα, αλλά δεν υπάρχουν και τα ποσοστά, ούτε βγαίνουν τα νούμερα για οποιαδήποτε συζήτηση με κάποιο άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Ακολούθως, και ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόκειται να παραδώσει γρήγορα την τρίτη διερευνητική εντολή.

Στην περίπτωση που οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν και δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές, για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, τότε η κυρία Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών.

Τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού θα ανατεθούν στον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Ασχέτως του αποτελέσματος σχηματισμού Κυβέρνησης (μονοκομματικής, συνεργασίας, ανοχής ή υπηρεσιακής για την διενέργεια νέων εκλογών), η Βουλή που έχει προκύψει από τις κάλπες θα συνέλθει στις 11:00 της Πέμπτης 1ης Ιουνίου 2023 για την ορκωμοσία της.

Την επόμενη ημέρα, η Ολομέλεια της ΙΘ΄ Κοινοβουλευτικής Περιόδου θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.

Και την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των Αντιπροέδρων της Βουλής (αναλογικά από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα), των Γραμματέων και Κοσμητόρων της Βουλής των Ελλήνων.

Σε περίπτωση, που οι διερευνητικές εντολές και ο σχηματισμός Κυβέρνησης που να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή έχουν αποβεί άκαρπες και έχει σχηματιστεί Υπηρεσιακή Κυβέρνηση για την διενέργεια νέων εκλογών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της ΙΘ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου, προκήρυξης εκλογών και την ημέρα και ώρα σύγκλισης της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (όπου το πρώτο κόμμα λαμβάνει «μπόνους» 40 εδρών) και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση την λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.

Η νέα προεκλογική περίοδος, μπορεί να είναι από 22 ημέρες έως ένα μήνα. Τα κόμματα και οι συνδυασμοί κομμάτων θα πρέπει να παρακαταθέσουν στον ‘Αρειο Πάγο την σχετική αίτηση συμμετοχής στις εθνικές εκλογές.

Εάν η παράδοση των διερευνητικών εντολών γίνει άμεσα και επιταχυνθούν οι διαδικασίες, η προκήρυξη των εκλογών θα γίνει νωρίτερα -μετά την ορκωμοσία της Βουλής- και η 25η Ιουνίου είναι αρκετά πιθανή ημερομηνία για την δεύτερη κάλπη.

Εκλογές 2023: Αυτά τα ονόματα εκλέγονται από το επικρατείας

Επτά βουλευτές εκλέγονται με τη ΝΔ από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, μετά τη «σαρωτική» νίκη του κόμματος στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Πρόκειται για τους:

Ειρήνη Αγαπηδάκη, Θεόδωρο Σκυλακάκη, Χρήστο Στυλιανίδη, Ιωάννα Λυτρίβη, Γεώργιο Σταμάτς, Μαρία – Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και Μαρία Πολύζου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται τέσσερις:

οι Όθωνας Ηλιόπουλος, Έλενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης και Πόπη Τσαπανίδου.

Δύο βουλευτές εκλέγονται με το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Δουδώνη και τον Δημήτρη Μάντζο.

Από το ΚΚΕ εκλέγεται ο Θανάσης Παφίλης.

Από την Ελληνική Λύση ο Παύλος Σαράκης.

Εκλογές 2023: Πώς εκτιμούν οι Αμερικάνοι το αποτέλεσμα – Ποιον προτιμούν για κυβέρνηση

Μεγάλη σημασία έχουν πάντα οι αντιδράσεις και τα όσα λένε οι Αμερικανοί για τις εκλογές στην Ελλάδα, και δη για τις εκλογές 2023.

Βέβαια, σύμφωνα και με τον ανταποκριτή δημοσιογράφο στη Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου «μέχρι τώρα δεν υπάρχει ανακοίνωση από την αμερικανική κυβέρνηση, είναι μία πρακτική αυτή να μην αναμειγνύονται – τουλάχιστον δημόσια – στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών, εκτός αν υπάρχει παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πάντως, όπως αναφέρει και ο Μιχάλης Ιγνατίου μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι σίγουρα το αποτέλεσμα ικανοποίησε τους αμερικανούς δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτά τα 4 χρόνια ένας καλός και γνήσιος σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Τούτο γιατί δεν δημιούργησε προβλήματα, προχώρησε την στατιωτική και αμυντική συνεργασία σε πολύ μεγάλο ποσοστό, και «εκτιμήθηκε αφάνταστα ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ταχθηκέ εναντίον της Μόσχας και συντάχθηκε απόλυτα με τις αμερικανικές επιλογές», τόνισε ο δημοσιογράφος.

Από την άλλη, οι αμερικανοί δείχνουν να αισθάνονται «άνετα» με τον Κυριάκο Μητσοτάκης δεδομένου ότι σε μία τόσο ιδιαίτερη περίοδο που διανύουμε, κατά την οποία αλλάζουν παγκοσμίως οι συμμαχίες «και δύο χώρες μάλιστα μέλη του ΝΑΤΟ, η Τουρκία και η Ουγγαρία ερωτοτροπούν με τον Πούτιν – κάτι που ενοχλεί αφάνταστα τους Αμερικανούς», υπογράμμισε ο Μιχάλης Ιγνατίου στο OpenTv.

Επιπλέον, ο δημοσιογράφος έδωσε και μία γενικότερη εικόνα για αυτή την περίοδο. Φαίνεται πως από την πλευρά των Αμερικανών θα γίνει «ξεκαθάρισμα» στην ευρύτερη γειτονιά της Ελλάδας – «παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δεν δέχονται να χάσουν την Τουρκία ως σύμμαχο και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν την Τουρκία», δήλωσε ο κ. Ιγνατίου.

«Η επιλογή μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα είναι όπως μπορεί να φανταστεί κανείς ο πρώτος» είπε χαρακτηριστικά ο έμπειρος ανταποκριτής δημοσιογράφος, Μιχάλης Ιγνατίου.

Εκλογές 2023: Η Νέα Δημοκρατία η μεγάλη κερδισμένη και στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Μεγαλύτερη διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, υψηλότερα ποσοστά σε ΚΚΕ και ΜέΡα25 και χαμηλότερα για ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση σε σχέση με την επικράτεια, έδωσαν οι Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού με ενσωματωμένο το 60,61% των εκλογικών τμημάτων που αφορούν χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και τη Σιγκαπούρη.

Με καταμετρημένα τα 60 από τα 99 εκλογικά τμήματα, η ΝΔ έλαβε ποσοστό 44,22%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,47%, στην τρίτη θέση το ΚΚΕ με 10,56%, ακολουθούν το ΜέΡΑ25 με 10,25%, το ΠΑΣΟΚ με 6,66%, η Εθνική Δημιουργία με 2,74%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,26%, ενώ το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου βρίσκεται στη 10η θέση με 1%, πίσω από τη Νίκη (1,60%) και τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1,13%).

Η ΝΔ πέτυχε ποσοστά άνω του 70% σε Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 61,39% στο Κατάρ, ενώ κέρδισε την πρωτιά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες όπου συγκροτήθηκαν εκλογικά τμήματα, εκτός από τη Σουηδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.