Ώρες αιχμής: Η νέα απόφαση της ΡΑΕ για τις αλλαγές στις χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος από το 2023 «κρύβουν» και άλλα νέα.
Πριν λίγες μέρες, η ΡΑΕ ενημέρωσε ότι θα αλλάξει ο υπολογισμός των χρεώσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα από τη νέα χρονιά.
Στις ανακοινώσεις όμως «κρυβόταν» και μια ενημέρωση για τις περίφημες ώρες αιχμής που η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους πολίτες να «κόβουν» το ρεύμα. Και μπορεί η συγκεκριμένη ανακοίνωση να μην αφορά τους οικιακούς καταναλωτές, «σφραγίζει» όμως το γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση ήρθε για να μείνει και αποτυπώνει την ανησυχία και προετοιμασία των αρχών για τους επόμενους μήνες.
Πιο αναλυτικά, όλα είναι έτοιμα για να ενεργοποιηθεί μια πλατφόρμα που θα αφορά τους «μεγάλους καταναλωτές» -δηλαδή τις βιομηχανίες- για την υποβολή προσφορών μείωσης της ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής (από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ) για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά 5% τουλάχιστον.
Νέος τρόπος υπολογισμού των χρεώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα
Νέα μεθοδολογία για τον υπολογισμό των χρεώσεων για το δίκτυο διανομής ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ) τίθεται σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που προκρίνει τη χρέωση των καταναλωτών με κριτήριο (κατά κύριο λόγο) την ισχύ των εγκαταστάσεών τους και λιγότερο το ύψος της κατανάλωσης.
Συνολικά, το ποσό που θα εισπράξει ο Διαχειριστής από τους καταναλωτές δεν αλλάζει. Όμως η νέα μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων – όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας – μπορεί να δημιουργήσει κίνητρο σε καταναλωτές που έχουν υπερδιαστασιολογήσει τις παροχές τους (π.χ. έχουν τριφασικές παροχές ενώ θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους με μονοφασικές), να προχωρήσουν στις απαιτούμενες τροποποιήσεις ώστε να έχουν χαμηλότερες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, στις ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζονται και τα δύο μοντέλα για τον υπολογισμό των χρεώσεων δικτύου: από χρεώσεις με βάση αποκλειστικά την ενέργεια που καταναλώνεται (Κύπρος, Λιθουανία, Ρουμανία) μέχρι αποκλειστικά την ισχύ (Ιταλία). Όμως η τάση σύμφωνα με τις εκθέσεις την ευρωπαϊκών αρχών κατατείνει σε χρεώσεις με βάση την ισχύ της εγκατάστασης, εξέλιξη που επηρεάζει άμεσα και τις χρεώσεις δικτύου για τους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων που πολλαπλασιάζονται στους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς δρόμους.
Στην Ελλάδα οι χρεώσεις δικτύου σήμερα αντιστοιχούν κατά 80 % στην ενέργεια, ποσοστό που από το 2023 σύμφωνα με την απόφαση της ΠΑΕ θα περιοριστεί σε 10 % με το υπόλοιπο 90 % να συναρτάται με την ισχύ της εγκατάστασης.
Αυτήν την εβδομάδα εξάλλου, η Αρχή αναμένεται να ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία για την εξοικονόμηση ενέργειας σε συνεργασία με καταναλωτικές οργανώσεις που θα περιλαμβάνει βίντεο, φυλλάδιο και δικτυακό τόπο στον οποίο οι καταναλωτές θα μπορούν να δηλώνουν τις οικιακές συσκευές (κουζίνα, κλιματιστικό, θερμοσίφωνα κλπ.) και τις ώρες ημερησίως που τις χρησιμοποιούν, το τιμολόγιο του προμηθευτή τους και να βλέπουν το κόστος χρήσης ανά συσκευή αλλά και την εξοικονόμηση που μπορούν να έχουν αντικαθιστώντας τις συσκευές τους με ενεργειακά αποδοτικές ή μεταφέροντας την κατανάλωση στις νυχτερινές ώρες (εφόσον έχουν μετρητή νυχτερινής κατανάλωσης).
Οι ώρες αιχμής στην Ελλάδα που «σβήνουμε» τα φώτα
Τις ώρες αιχμής, κατά τη διάρκεια των οποίων θα πρέπει να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας κατά 5%, είχε ανακοινώσει ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα τρίωρο που θα ξεκινά από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Σε αυτό το διάστημα τόνισε πως πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση ρεύματος.
Είπε χαρακτηριστικά:
«Βασική προτεραιότητα παραμένει και η εξοικονόμηση ενέργειας. Η Ελλάδα τους επόμενους μήνες έχει στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%. Άρα η προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε την χρήση ενεργοβόρων συσκευών από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, οι συσκευές αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας».
Γιατί πρέπει να σβήνουμε τα φώτα από 6 μέχρι 9 το βράδυ
Υπογραμμίζεται πως η αυξημένη κατανάλωση κατά τις ώρες αιχμής που έχουν οριστεί, οδηγεί σε ακριβότερη τιμή ανά κιλοβατώρα. Ο λόγος είναι επειδή αναγκαστικά συμμετέχουν περισσότερο στο ενεργειακό μίγμα οι πιο «ακριβές» μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Αν, λοιπόν, όλοι μειώσουμε τη χρήση τους, τότε μειώνουμε και την τιμή ανά κιλοβατώρα για όλους!
Αυτή είναι η νέα «κρυφή» αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος
Μικρή μεν, αλλά παραμένει έξτρα επιβάρυνση ξεκινά να χρεώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος. Πότε θα δείτε τη χρέωση και πόσο είναι.
Μικρή μηναία χρέωση που άρχισε από τον Σεπτέμβριο και αρχίζει να φαίνεται στους λογαριασμούς ρεύματος εφάρμοσε η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα μόλις λεπτό του ευρώ ανά κιλοβατώρα τον μήνα που θα πληρώνουν οι οικιακοί καταναλωτές, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας αποθεματικός λογαριασμός που θα χρησιμοποιείται σε ενδεχόμενες μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις.
Τα παραπάνω είχε ανακοινώσει από το τέλος Αυγούστου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ωστόσο η είδηση δεν είχε γίνει τόσο γνωστή τότε.
Είχε πει χαρακτηριστικά:
«Δημιουργούμε από το Σεπτέμβριο, ένα μόνιμο μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από ένα νέο αποθεματικό λογαριασμό. Σε αυτόν θα κατευθύνεται μια εισφορά η οποία θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ΥΚΩ και δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές. Με αυτό το εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου, θωρακίζουμε και προστατεύουμε τους Έλληνες από μελλοντικές επώδυνες ενεργειακές κρίσεις.»
Η ευρωπαϊκή απόφαση για το ρεύμα
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για τα μέτρα στο ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως αναφέρεται:
Συμφωνία επιτεύχθηκε για εθελοντικό στόχο συνολικής μείωσης 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και υποχρεωτικό στόχο μείωσης 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής. Τα κράτη μέλη θα προσδιορίσουν το 10% των ωρών αιχμής που θα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση από 1η Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023. Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να επιλέξουν τα κατάλληλα μέτρα με τα οποία θα επιτευχθούν οι δύο στόχοι κατά την περίοδο αυτή.