Ρεύμα: Τι αλλάζει στις χρεώσεις από 1η Ιανουαρίου. Η νέα μεθοδολογία και οι λογαριασμοί που θα πληρώνουμε. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Νέα μεθοδολογία για τον υπολογισμό των χρεώσεων για το δίκτυο διανομής ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ) τίθεται σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που προκρίνει τη χρέωση των καταναλωτών με κριτήριο (κατά κύριο λόγο) την ισχύ των εγκαταστάσεών τους και λιγότερο το ύψος της κατανάλωσης.
Συνολικά, το ποσό που θα εισπράξει ο Διαχειριστής από τους καταναλωτές δεν αλλάζει. Όμως η νέα μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων – όπως εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας – μπορεί να δημιουργήσει κίνητρο σε καταναλωτές που έχουν υπερδιαστασιολογήσει τις παροχές τους (π.χ. έχουν τριφασικές παροχές ενώ θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους με μονοφασικές), να προχωρήσουν στις απαιτούμενες τροποποιήσεις ώστε να έχουν χαμηλότερες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, στις ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζονται και τα δύο μοντέλα για τον υπολογισμό των χρεώσεων δικτύου: από χρεώσεις με βάση αποκλειστικά την ενέργεια που καταναλώνεται (Κύπρος, Λιθουανία, Ρουμανία) μέχρι αποκλειστικά την ισχύ (Ιταλία). Όμως η τάση σύμφωνα με τις εκθέσεις την ευρωπαϊκών αρχών κατατείνει σε χρεώσεις με βάση την ισχύ της εγκατάστασης, εξέλιξη που επηρεάζει άμεσα και τις χρεώσεις δικτύου για τους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων που πολλαπλασιάζονται στους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς δρόμους.
Στην Ελλάδα οι χρεώσεις δικτύου σήμερα αντιστοιχούν κατά 80 % στην ενέργεια, ποσοστό που από το 2023 σύμφωνα με την απόφαση της ΠΑΕ θα περιοριστεί σε 10 % με το υπόλοιπο 90 % να συναρτάται με την ισχύ της εγκατάστασης.
Ρεύμα: Ενημερωτική εκστρατεία για την εξοικονόμηση ενέργειας
Αυτήν την εβδομάδα εξάλλου, η Αρχή αναμένεται να ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία για την εξοικονόμηση ενέργειας σε συνεργασία με καταναλωτικές οργανώσεις που θα περιλαμβάνει βίντεο, φυλλάδιο και δικτυακό τόπο στον οποίο οι καταναλωτές θα μπορούν να δηλώνουν τις οικιακές συσκευές (κουζίνα, κλιματιστικό, θερμοσίφωνα κλπ.) και τις ώρες ημερησίως που τις χρησιμοποιούν, το τιμολόγιο του προμηθευτή τους και να βλέπουν το κόστος χρήσης ανά συσκευή αλλά και την εξοικονόμηση που μπορούν να έχουν αντικαθιστώντας τις συσκευές τους με ενεργειακά αποδοτικές ή μεταφέροντας την κατανάλωση στις νυχτερινές ώρες (εφόσον έχουν μετρητή νυχτερινής κατανάλωσης).
Για τους μεγάλους καταναλωτές, επίκειται η ενεργοποίηση πλατφόρμας από τον ΑΔΜΗΕ για την υποβολή προσφορών μείωσης της ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής (6-9 μ.μ.) προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η ΕΕ για περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος τις συγκεκριμένες περιόδους κατά 5 %.
Ρεύμα: Οριστικό – Αυτός θα είναι ο λογαριασμός Δεκεμβρίου
Μικρή ανάσα στο λογαριασμό του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης – που χρηματοδοτεί κάθε μήνα τις επιδοτήσεις ρεύματος – αναμένεται για το μήνα Δεκέμβριο, καθώς για άλλο ένα μήνα τα τιμολόγια των προμηθευτών διαμορφώνονται σε επίπεδα που απαιτούν μικρότερες επιδοτήσεις.
Ειδικότερα, με τα τιμολόγια της ΔΕΗ στα επίπεδα των 0,38 ευρώ/KWh σχεδόν 2 λεπτά χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, θα χρειαστούν λιγότερες επιδοτήσεις για να πληρώνει ο καταναλωτής 0,15-0,17 ευρώ/KWh, όπως είναι η δέσμευση του ΥΠΕΝ.
Η Elpedison ανακοίνωσε χρέωση 35 λεπτά ανά kWh για το πρόγραμμα «Electricity Home Day» από 38 λεπτά τον Νοέμβριο. Το «Elpedison Συνέπεια Day» προσφέρεται με πάγιο 5 ευρώ αλλά και έκπτωση συνέπειας, χάρις στην οποία η χρέωση Νοεμβρίου διαμορφώνεται στα 32,27 λεπτά ανά kWh.
Η ΗΡΩΝ ανακοίνωσε για τον Δεκέμβριο για το GENEROUS Home τελική (με έκπτωση συνέπειας 20%) χρέωση 38 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 37,6 λεπτά/kWh τον Νοέμβριο.
Η Protergia ανακοίνωσε 0,36800 ευρώ ανά κιλοβατώρα στο Protergia Οικιακό Energy Save από 0,39500 τον Νοέμβριο.
Η τιμή δηλαδή στην Protergia μειώθηκε 2,7 λεπτά του ευρώ, δηλαδή 6,8%
Τη χαμηλότερη χρέωση ανακοίνωσε η ΕΛΙΝ για το πρόγραμμα της Power On! Home Comfort τιμή στα 28,5 λεπτά/kWh από 39,5 λεπτά/kWh τον Νοέμβριο.
Σημειώνεται ότι το ύψος της επιδότησης, καθορίζεται από το τιμολόγιο της ΔΕΗ που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά προμήθειας.
Ρεύμα: Ο ρόλος των επιδοτήσεων
Η μείωση των τιμών ρεύματος είναι αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου αλλά και της χονδρεμπορικής τιμής ενέργειας σε συνδυασμό με την πρόθεση των προμηθευτών να απορροφήσουν κερδοφορία των προηγούμενων μηνών εν όψει της λειτουργίας του Μηχανισμού επιστροφής υπερεσόδων που θα εκκινήσει το επόμενο διάστημα.
Σημειώνεται ότι και το Νοέμβριο η επιδότηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στα τιμολόγια ρεύματος ανήλθε συνολικά στα 430 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε χωρίς να χρειαστεί ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για το Δεκέμβριο αναμένονται ελαφρώς χαμηλότερες επιδοτήσεις.
Δηλαδή το Νοέμβριο χρειάστηκαν 430 εκ. ευρώ για να καλυφθεί η διαφορά ανάμεσα στην τιμή που ανακοινώνουν οι προμηθευτές και την τιμή των 0,15-0,17 ευρώ/KWh που είναι η τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές.
Ρεύμα: H κρυφή χρέωση της κυβέρνησης
Από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του Υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, θα χρεωνόμαστε επιπλέον 1 λεπτό την κιλοβατώρα για να χρηματοδοτηθεί ένας μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνων.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι θα επιβληθεί μια νέα επιβάρυνση περίπου 1 λεπτό ανα κιλοβατώρα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένας μηχανισμός που θα χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστούν ανάλογες καταστάσεις όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα, στο μέλλον.
Ο κ. Σκρέκας είπε πως μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 7 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις στο ρεύμα.
Από αυτά τα 2 δισ. προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα άλλα από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, αλλά και τον μηχανισμό δημοπράτησης αερίων.
«Ήδη έχουν εισπραχθεί περίπου 2,5 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση των υπερκερδών, ενώ βεβαιώθηκαν κι άλλα 400 εκ. ευρώ που θα εισπραχθούν αναδρομικά» είπε.
Σχετικά με το ενδεχόμενο μπλακ άουτ, τα οποία σχεδιάζονται σε χώρες, ανέφερε πως στην Ελλάδα υπάρχει σχέδιο για να μη γίνει αυτό.
Αναφέρθηκε και στα μεγάλα χρέη που έχουν οι εταιρείες ενέργειας προς τους Δήμους, από την παρακράτηση των δημοτικών τελών.
Συγκεκριμένα είπε πως αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο η Κυβέρνηση προσπάθησε να λύσει και ήδη τον τελευταίο χρόνο οι οφειλές αυτές έχουν μειωθεί κατά 70-80%.
Ο κ. Σκρέκας μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε και στους υδρογονάνθρακες, λέγοντας πως μέσα στο 2023 θα γίνει η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στα Ιωάννινα κι αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, το κοίτασμα θα δώσει αυτονομία φυσικού αερίου στη χώρα μας για 10 χρόνια.
Τόνισε πως το μεγάλο «στοίχημα» όμως είναι το κοίτασμα μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, όπου εκεί αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, η χώρα μας θα μπορεί να κάνει και εξαγωγές φυσικού αερίου.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Δείτε σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα στις τιμές σε όλη την Ευρώπη
Την ώρα που οι πολίτες στενάζουν οικονομικά για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, η χώρα μας έχει το δεύτερο… φτηνότερο ρεύμα στην Ευρώπη!
Παραμένει σε χαμηλά επίπεδα η χώρα στο κόστος της ενέργειας, ενώ μάλιστα για τον Οκτώβριο κατέχει τη δεύτερη φθηνότερη τιμή λιανικής στο ρεύμα ανάμεσα σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, όπως προκύπτει από τα μηνιαία στοιχεία του HEPI (Ευρωπαϊκός Δείκτης Τιμών Ενέργειας), σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.
Ειδικότερα, στην Ελλάδα, η μέση τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώθηκε στα 25,37 λεπτά/KWh, όταν μάλιστα μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία (68,44 λεπτά/KWh), η Ολλανδία (67,50 λεπτά/KWh), η Ιταλία (64,95 λεπτά/KWh) και το Βέλγιο (57,53 λεπτά/KWh) καταγράφουν υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Η τιμή λιανικής στα κυμαινόμενα τιμολόγια της Ισπανίας είναι κατά 39% ακριβότερη σε σχέση με της Ελλάδας και της Πορτογαλίας κατά 6%.
Σημειώνεται ότι τα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αντιπροσωπεύουν το συντριπτικό ποσοστό του 90% των συνολικών τιμολογίων στα νοικοκυριά στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές, η χώρα κατατάσσεται στη 17η θέση, σε σύνολο 28 χωρών, στην τιμή του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά.
Η τιμή στην Ελλάδα για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στα 12,35 λεπτά/KWh, χαμηλότερα από τη μέση τιμή της Ε.Ε., η οποία είναι στα 18 λεπτά/KWh.
Παράλληλα, η χώρα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου τον Οκτώβριο σε ποσοστό 55%, σε αντίθεση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Ιταλία και την Πορτογαλία, που σημείωσαν μεγάλες αυξήσεις.
«Για ακόμα ένα μήνα, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες έχουν από τις φθηνότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη. Οι άμεσες επιδοτήσεις της κυβέρνησης έφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα για τους λογαριασμούς των Ελλήνων καταναλωτών. Κόντρα στην ανέξοδη και μίζερη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύουμε ότι οι πολιτικές μας διατηρούν τις τιμές ενέργειας σε όσο το δυνατόν πιο προσιτά επίπεδα και αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία για όσο χρειαστεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Κομβικό ρόλο στη συγκράτηση των τιμών παίζουν οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης, στηρίζοντας στην πράξη νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Τι έχει ανακοινωθεί για τον τρέχοντα μήνα;
Ειδικότερα, η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος για τον Νοέμβριο στα οικιακά τιμολόγια και για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες ανέρχεται στα 238 ευρώ/μεγαβατώρα και αφορά το 90% νοικοκυριών.
Από 501-1.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση είναι στα 188 ευρώ/μεγαβατώρα.
Αν ένα νοικοκυριό μειώσει την ημερήσια κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με πέρσι, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για πάνω από 1.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση είναι 50 ευρώ/μεγαβατώρα. Οσον αφορά στο κοινωνικό τιμολόγιο, απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης, με επιδότηση 286 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Συνολικά, για τα οικιακά τιμολόγια, το ύψος των επιδοτήσεων για τον Νοέμβριο φτάνει τα 270 εκατομμύρια ευρώ.
Για το φυσικό αέριο, η κυβέρνηση δεν θα δώσει επιδότηση, αλλά η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προσφέρει οριζόντια επιδότηση 25 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα.
Το μέτρο σύμφωνα με τον υπουργό αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδημάτων και παρόχων.