Ψάχνεις για σπίτι; Μεγάλη ευκαιρία! Σε αυτές τις περιοχές της Αττικής έπεσαν οι τιμές

Αγορά σπιτιού: Σε ποιες περιοχές της Αττικής η μετάλλαξη Όμικρον ρίχνει τις τιμές. Ελαφρά κάμψη τιμών στην αγορά ακινήτων σε περιοχές της Αττικής εντοπίζει έρευνα αγοράς. Η εξέλιξη των τιμών ανά περιοχή. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Οι τιμές που ζητούν οι πωλητές ακινήτων σημείωσαν ελαφρά κάμψη κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου (Οκτώβριος – Νοέμβριος- Δεκέμβριος 2021) σε σχέση με το πρώτο εννεάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας του δικτύου της newdeal real estate group στην Αττική, που δείχνει ότι επικρατούν μεικτές τάσεις σχετικά με τις τιμές των ακινήτων.

Με θετικό πρόσημο παραμένουν οι «δημοφιλείς» περιοχές που ξεκίνησαν το ράλι αλλά και όσες είχαν μείνει πολύ πίσω. Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η διακύμανση είναι διαφορετική από περιοχή σε περιοχή ακόμη και από γειτονιά σε γειτονιά, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αγορά σπιτιού: Η διόρθωση τιμών προσφέρει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους επενδυτές

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Ακαδημίας newdeal Real Estate και CEO της newdeal Χρήστο Μπλέτα «oι διακυμάνσεις τιμών είναι κάτι φυσιολογικό σε μια υγιή αγορά, διότι δείχνει ότι λειτουργεί η προσφορά και η ζήτηση.

Η διόρθωση τιμών προσφέρει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους θεσμικούς επενδυτές γιατί σημαίνει ότι αποτρέπεται ο κίνδυνος της φούσκας».

Έπειτα από ένα τριετές ράλι ανόδου, τα πρώτα κρούσματα της πτώσης τιμών συμπίπτουν με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον. «Πρόκειται για μια χρονική σύμπτωση. Είναι φυσικό κάποιος να το σκεφτεί.

Η οικονομική ζωή -έστω και με πολλά εμπόδια- συνεχίζεται και φυσικά επηρεάζεται από την πανδημία. Το παράξενο, όμως, ήταν ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν πανευρωπαϊκά οι τιμές των ακινήτων», προσθέτει.ο κ. Μπλέτας.

Το ερώτημα που βρίσκεται πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού ενός επενδυτή είναι εάν η αγορά δείχνει με αυτά τα σημάδια ότι μπορεί να ξαναγυρίσει στις εποχές της χαμηλής ζήτησης και της κατακόρυφης πτώσης.

«Στον ορίζοντα κάτι τέτοιο δεν είναι ορατό. Η Αθήνα παρότι δεν έχει πολλούς ξένους επενδυτές, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ωστόσο, πέρυσι, ξένοι επαγγελματίες την κατέτασσαν ως μία από τις κορυφαίες επιλογές για επενδύσεις στο real estate λόγω των τιμών και της απόδοσης των ενοικίων. Αυτό το διεθνές επενδυτικό προφίλ της πρωτεύουσας πήρε αρκετό χρόνο να χτιστεί και είναι δύσκολο να γκρεμιστεί συντόμως».

Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα της newdeal real estate group οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών σημειώθηκαν στις περιοχές:

Παλλήνη -11,7%,

Νέα Μάκρη -9,8%,

Αθήνα (Ψυρρή) -9,6%,

Σχινιάς -8,9%,

Αλιμος (Τράχωνες) -6,7%,

Παλαιά Φώκαια -6,6%,

Πειραιάς (Ζωοδόχος Πηγή) -6,5 %,

Ροδόπολη -5,8%,

Αγία Παρασκευή (Ηπείρου) -5,48 %,

Αίγινα -5,48%,

Αθήνα (‘Ανω Κυψέλη-Ελικώνος) -5,37%,

‘Ανω Λιόσια (Δροσούπολη) -5,19%,

Πικέρμι -5%,

Αργυρούπολη (Νέα Αλεξάνδρεια) -5%,

Μεταμόρφωση (Καναπίτσα) -4,9%,

Αθήνα (Γηροκομείο) -4,5%,

Αθήνα (Νοσοκομείο Παίδων) -4,5%,

Βουλιαγμένη -4,5%,

Καισαριανή (Ανάληψη) -4,1%,

Βύρωνας (Νέα Ελβετία) -4,1%,

Περιστέρι (Νέα Σεπόλια) -4%,

Ηλιούπολη (Αγία Μαρίνα) -3,9%,

Γλυφάδα (Γκολφ) -3,9%,

Χολαργός (‘Ανω Χολαργός) -3,8%,

Ίλιον (Πολυτέκνων) -3,7%,

Περιστέρι (Κηπούπολη) -3,7%,

Αθήνα (Νέα Φιλοθέη) -3,7%,

Νίκαια (Κατράκειο Θέατρο – ‘Αλσος Δεξαμενής) -3,6%,

Νίκαια (‘Ανω Νεάπολη) -3,5%,

Πετρούπολη -3,5%,

Υμηττός -3,4%,

Αθήνα (Γκράβα) -3,3%,

Ανω Λιόσια (‘Αγιος Ιωάννης Θεολόγος) -3,3%.

Στον αντίποδα αυξήσεις άνω του 6% σημειώθηκαν στις περιοχές:

Βάρη 6,1%,

Αγιος Δημήτριος Αττικής (Ασύρματος) 6,3%,

Καλλιθέα (Ευαγγελίστρια) 6,3%,

Περιστέρι (Νέα Κολοκυνθού) 6,3%,

Αθήνα (Γούβα) 6,3%,

Βούλα (Δικηγορικά) 6,4%,

Γλυκά Νερά (Πλαγιά Υμηττού) 6,4%,

Χαλάνδρι (Κάτω Χαλάνδρι),

6,5%, Αιγάλεω (Ιεράπολη) 6,6%,

Παλαιό Φάληρο (Τροκαντερό),

6,7%, Νέα Ερυθραία (Κέντρο) 6,8%,

Γέρακας (Κέντρο) 6,9%,

Κηφισιά (Πολιτεία), 6,9%,

Περιστέρι (Μπουρνάζι) 7%,

Αθήνα (Ομόνοια) 7%,

Βύρωνας (Ανάληψη) 7%,

Αθήνα (Παναθηναϊκό Στάδιο) 7,1%,

Κερατσίνι (Τουρκοβούνια) 7,1%,

Κηφισιά (Νέα Κηφισιά) 7,1%,

Χολαργός (Πλατεία Δημοκρατίας) 7,2%,

Ανοιξη 7,3%,

Ταύρος Αττικής (Κέντρο) 7,4%,

Καισαριανή (‘Αγιος Νικόλαος) 7,5%,

Μαρούσι (Αμαλίειο Ορφανοτροφείο) 7,6%,

Χαλάνδρι (Πολύδροσο) 7,8%,

Παλαιό Φάληρο (Μπάτης) 7,8%,

Κηφισιά (Αγία Κυριακή) 7,9%,

Αθήνα (‘Αγιος Σώστης) 8%,

Αθήνα (Νέα Κυψέλη) 8,1%,

Βύρωνας (Καρέας) 8,4%,

Βριλήσσια (‘Ανω Βριλήσσια) 8,6%,

Νίκαια (Νεάπολη) 9%,

Γαλάτσι (Καραγιαννέικα) 9,5%

Αθήνα (Λόφος Ακρόπολης) 9,5%.

Χαλάνδρι (Πάτημα) 9,6%,

Κηφισιά (Προφήτης Ηλίας) 10%,

Βύρωνας (Ζωοδόχος Πηγή) 10,1%,

Αθήνα (Ζάππειο) 10,9%,

Αθήνα (Ιλίσια) 11%,

Νέα Ιωνία (Σαφράμπολη) 11,5%,

Πειραιάς (Κεντρικός Λιμένας) 11,6%,

Αθήνα (Θησείο) 11,9%

Καλλιθέα (Κέντρο) 12,2%,

Γέρακας (Μπαλάνα) 12,3% ,

Αλιμος (‘Ανω Καλαμάκι) 12,3%,

Αγία Βαρβάρα (Κέντρο 13,5%,

Εκάλη 14,1%,

Καλλιθέα (Σταθμός ΗΣΑΠ Ταύρου) 15%,

Χαλάνδρι (‘Ανω Πάτημα) 18,2%,

Νέα Ερυθραία (Εθνικιστών και Αναπήρων Πολέμου) 18,7%,

Μεταμόρφωση (Παλιές Κουκουβάουνες) 20,8%,

Αγία Παρασκευή (Σταυρός) 23,7%.

Η μεθοδολογία της έρευνας βασίστηκε σε προτεινόμενες τιμές ιδιοκτητών του πρώτου εννεάμηνου και του τελευταίου τριμήνου του περασμένου έτους, όπως είναι στην βάση δεδομένων του δικτύου της newdeal real estate group.

Συμπεριλαμβάνονται όλα τα είδη και χαρακτηριστικά οικιστικών ακινήτων καθώς και χρόνου κατασκευής.

Η έρευνα έχει σκοπό να αποτυπώσει την τάση της αγοράς ανά περιοχή στην Αττική.

Κάθε ακίνητο έχει μοναδικά χαρακτηριστικά και η τιμή εκτίμησής του γίνεται με τα ανάλογα πρωτόκολλα.

Επισυνάπτεται ο αναλυτικός πίνακας με τις αυξομειώσεις τιμών σε όλες τις περιοχές της Αττικής σύμφωνα με την έρευνα της newdeal real estate group.

Αγορά σπιτιού: 3άρια και 4άρια με τιμή κάτω από 100.000 ευρώ

Τα τελευταία χρόνια, το Real Estate στην ελληνική αγορά γνωρίζει μια νέα άνθηση, με τις τιμές να ανεβαίνουν ακολουθώντας την τροχιά της ζήτησης, όμως αν γνωρίζεις τι ψάχνεις και είσαι διατεθειμένος να κάνεις συμβιβασμούς ως προς την περιοχή ή την παλαιότητα, τότε μια μέση οικογένεια μπορεί να βρει ένα αξιοπρεπές ακίνητο για το νέο της σπίτι με λιγότερα από 120.000 ευρώ.

Τα τρία χαρακτηριστικά που αναζητούν οι ενδιαφερόμενοι και συνήθως ανεβάζουν την τιμή είναι εργασίες ανακαίνισης, η θέση parking και η πρόσβαση σε συγκοινωνία.

Εκτός από έτοιμες κατοικίες «με το κλειδί στο χέρι», έμπειρα στελέχη μεσιτικών γραφείων σημειώνουν ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον στα μικρής έως μέσης αξίας ακίνητα, με σκοπό την επένδυση.

Σε αυτό το πλαίσιο και σε τιμές κάτω των 160.000 ευρώ υπάρχει σημαντική κίνηση στην αγορά φοιτητικής στέγης, στην αγορά παλαιών ακινήτων με στόχο την ανακαίνιση και στα μικρά καταστήματα.

Αγορά σπιτιού: Χαρακτηριστικά

Το μεγαλύτερο μέρος όσων αναζητούν ακίνητο σήμερα είναι έως 44 ετών. Επιλέγουν κυρίως ακίνητα έως 160.000 ευρώ με 2-3 υπνοδωμάτια (Υ/Δ), δηλαδή από 75 έως 95 τ.μ., ενώ για όσους αναζητήσουν τραπεζική χρηματοδότηση, το μέσο στεγαστικό δάνειο υπολογίζεται στις 90.000-100.000€.

Η αναζήτηση κατοικίας με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 120.000€ δεν φαίνεται να είναι εύκολη διαδικασία για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, καθώς η τιμή είναι πάντα σε συνάρτηση με την ηλικία του ακινήτου, την περιοχή, την ενεργειακή «θωράκιση» και τη ζήτηση.

Παράδειγμα, ένα ακίνητο 75 τ.μ., 4ου ορόφου, με δύο υπνοδωμάτια και νέο του 2006 στην Ελευσίνα κοστίζει αυτή την περίοδο κοντά στις 120.000 ευρώ, όμως αν θέλεις ακίνητο με τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά αλλά δόμησης του 1980 στο κέντρο της Καλλιθέας η τιμή ανεβαίνει στις 155.000 ευρώ.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο κεντρικά είναι τα κτήρια σε αυτές τις τιμές ανεβαίνει παράλληλα και η ηλικία τους.

Αγορά σπιτιού: Ακτινογραφία

Η προσφορά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, είναι σημαντική και η ανάλυσή του για τα εγγεγραμμένα προς πώληση ακίνητα σε ιστοσελίδες αγγελιών δείχνει ότι υπάρχουν ευκαιρίες, αλλά οι τιμές είναι σε άνοδο.

Συγκεκριμένα, ακίνητα με 2-3 υπνοδωμάτια, άνω του 1ου ορόφου, με ζητούμενη τιμή έως 160.000€, στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, αποτελούν το 45,94% του συνόλου των προς πώληση αναρτημένων αγγελιών ακινήτων με 2-3 Υ/Δ στο κέντρο της Αθήνας.

Στις περιοχές του κέντρου, με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 120.000€, πρόκειται για ακίνητα που σε ποσοστό άνω του 84% είναι κατασκευής έως το 1980 τα οποία σε μεγάλο ποσοστό είναι είτε ολικώς είτε μερικώς ανακαινισμένα.

Στις περιοχές των νοτίων προαστίων, οι κατοικίες με 2-3 Υ/Δ, άνω του 1ου ορόφου με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 160.000€ αποτελούν το 9,19% του συνόλου των προς πώληση αναρτημένων αγγελιών ακινήτων με 2-3 Υ/Δ και στα βόρεια προάστια το 2,86%. Ενώ πρόκειται κυρίως για κατοικίες κατασκευής έως το 1980.

Ο κ. Μπάκας επισημαίνει ότι νεότερα ηλικιακά ακίνητα, βάσει των αναρτημένων αγγελιών, καταγράφονται κυρίως στα δυτικά προάστια, για κατοικίες έως 160.000€, με 2-3 Υ/Δ, άνω του 1ου ορόφου, που αποτελούν το 41,23% του συνόλου των αγγελιών.

Σε περιοχές όπως το Περιστέρι, το Αιγάλεω, τη Νέα Ιωνία, το Καματερό και οι Αγιοι Ανάργυροι μπορείς να αναζητήσεις κατοικίες με έτος κατασκευής 2005-2011, γύρω στα 70 τ.μ. με 2 Υ/Δ, κατάλληλα για οικογένειες, με ζητούμενη τιμή πώλησης από 145.000€ έως 160.000€.

Αν κάποιος δεν είναι διατεθειμένος να κάνει παραχωρήσεις στην παλαιότητα ενός ακινήτου, αλλά δεν θέλει να ανέβει η τιμή, για τα σχετικά νεότερα σε ηλικία ακίνητα μονόδρομος αποτελούν οι περιοχές του υπολοίπου της Αττικής, όπου το 37,72% του συνόλου των αγγελιών αποτελούν κατοικίες με 2-3 Υ/Δ, άνω του 1ου ορόφου, με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 160.000€.

Σε περιοχές όπως το Μαρκόπουλο, η Ραφήνα, ο Ασπρόπυργος, η Ελευσίνα, η Κερατέα, η Ανάβυσσος και το Πόρτο Ράφτη μπορείς να αναζητήσεις κατοικίες με έτος κατασκευής 2005-2010, γύρω στα 80-90 τ.μ., με 2 Υ/Δ, κατάλληλες για οικογένειες, με ζητούμενη τιμή πώλησης από 120.000€ έως 150.000€.

Αγορά σπιτιού: Θεσσαλονίκη

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Εδώ εντοπίζεται ένα πολύ σημαντικό απόθεμα ακινήτων προς πώληση, ειδικά κατοικιών, που προσελκύει τους επενδυτές.

Μετά την κρίση και την εκκαθάριση κόκκινων δανείων που συνεχίζεται, όλο και περισσότερα ακίνητα γίνονται διαθέσιμα.

Στις τιμές από 120.000 έως 160.000 ευρώ υπάρχουν κυρίως παλαιότερα ακίνητα, όμως αν επενδύσεις χρόνο στην αναζήτηση ή έχεις καλό μεσίτη, υπάρχουν και ευκαιρίες που ξεχωρίζουν.

Παράδειγμα, διαμέρισμα 55 τ.μ., στη Νέα Παραλία, με 2 Υ/Δ, κατασκευής του 1970 και στον 4ο όροφο, κοστίζει 128.000 ευρώ, ενώ ένα διαμέρισμα 114 τ.μ., στο κέντρο, με 3 Υ/Δ, 3ου ορόφου και δόμηση το 1972, κοστίζει 90.000 ευρώ.