Αγορά σπιτιού: Παρά τις πληροφορίες ότι οι τιμές ακινήτων ανεβαίνουν συνεχώς, η αγορά είναι γεμάτη ευκαιρίες για όλα τα «βαλάντια». Πού μπορείς να βρεις σπίτια με τιμές πολύ κάτω από 100.000 ευρώ. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Τα τελευταία χρόνια, το Real Estate στην ελληνική αγορά γνωρίζει μια νέα άνθηση, με τις τιμές να ανεβαίνουν ακολουθώντας την τροχιά της ζήτησης, όμως αν γνωρίζεις τι ψάχνεις και είσαι διατεθειμένος να κάνεις συμβιβασμούς ως προς την περιοχή ή την παλαιότητα, τότε μια μέση οικογένεια μπορεί να βρει ένα αξιοπρεπές ακίνητο για το νέο της σπίτι με λιγότερα από 120.000 ευρώ.

Τα τρία χαρακτηριστικά που αναζητούν οι ενδιαφερόμενοι και συνήθως ανεβάζουν την τιμή είναι εργασίες ανακαίνισης, η θέση parking και η πρόσβαση σε συγκοινωνία.

Εκτός από έτοιμες κατοικίες «με το κλειδί στο χέρι», έμπειρα στελέχη μεσιτικών γραφείων σημειώνουν ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον στα μικρής έως μέσης αξίας ακίνητα, με σκοπό την επένδυση.

Σε αυτό το πλαίσιο και σε τιμές κάτω των 160.000 ευρώ υπάρχει σημαντική κίνηση στην αγορά φοιτητικής στέγης, στην αγορά παλαιών ακινήτων με στόχο την ανακαίνιση και στα μικρά καταστήματα.

Αγορά σπιτιού: Χαρακτηριστικά

Το μεγαλύτερο μέρος όσων αναζητούν ακίνητο σήμερα είναι έως 44 ετών. Επιλέγουν κυρίως ακίνητα έως 160.000 ευρώ με 2-3 υπνοδωμάτια (Υ/Δ), δηλαδή από 75 έως 95 τ.μ., ενώ για όσους αναζητήσουν τραπεζική χρηματοδότηση, το μέσο στεγαστικό δάνειο υπολογίζεται στις 90.000-100.000€.

Η αναζήτηση κατοικίας με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 120.000€ δεν φαίνεται να είναι εύκολη διαδικασία για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, καθώς η τιμή είναι πάντα σε συνάρτηση με την ηλικία του ακινήτου, την περιοχή, την ενεργειακή «θωράκιση» και τη ζήτηση.

Παράδειγμα, ένα ακίνητο 75 τ.μ., 4ου ορόφου, με δύο υπνοδωμάτια και νέο του 2006 στην Ελευσίνα κοστίζει αυτή την περίοδο κοντά στις 120.000 ευρώ, όμως αν θέλεις ακίνητο με τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά αλλά δόμησης του 1980 στο κέντρο της Καλλιθέας η τιμή ανεβαίνει στις 155.000 ευρώ.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο κεντρικά είναι τα κτήρια σε αυτές τις τιμές ανεβαίνει παράλληλα και η ηλικία τους.

Αγορά σπιτιού: Ακτινογραφία

Η προσφορά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, είναι σημαντική και η ανάλυσή του για τα εγγεγραμμένα προς πώληση ακίνητα σε ιστοσελίδες αγγελιών δείχνει ότι υπάρχουν ευκαιρίες, αλλά οι τιμές είναι σε άνοδο.

Συγκεκριμένα, ακίνητα με 2-3 υπνοδωμάτια, άνω του 1ου ορόφου, με ζητούμενη τιμή έως 160.000€, στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, αποτελούν το 45,94% του συνόλου των προς πώληση αναρτημένων αγγελιών ακινήτων με 2-3 Υ/Δ στο κέντρο της Αθήνας.

Στις περιοχές του κέντρου, με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 120.000€, πρόκειται για ακίνητα που σε ποσοστό άνω του 84% είναι κατασκευής έως το 1980 τα οποία σε μεγάλο ποσοστό είναι είτε ολικώς είτε μερικώς ανακαινισμένα.

Στις περιοχές των νοτίων προαστίων, οι κατοικίες με 2-3 Υ/Δ, άνω του 1ου ορόφου με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 160.000€ αποτελούν το 9,19% του συνόλου των προς πώληση αναρτημένων αγγελιών ακινήτων με 2-3 Υ/Δ και στα βόρεια προάστια το 2,86%. Ενώ πρόκειται κυρίως για κατοικίες κατασκευής έως το 1980.

Ο κ. Μπάκας επισημαίνει ότι νεότερα ηλικιακά ακίνητα, βάσει των αναρτημένων αγγελιών, καταγράφονται κυρίως στα δυτικά προάστια, για κατοικίες έως 160.000€, με 2-3 Υ/Δ, άνω του 1ου ορόφου, που αποτελούν το 41,23% του συνόλου των αγγελιών.

Σε περιοχές όπως το Περιστέρι, το Αιγάλεω, τη Νέα Ιωνία, το Καματερό και οι Αγιοι Ανάργυροι μπορείς να αναζητήσεις κατοικίες με έτος κατασκευής 2005-2011, γύρω στα 70 τ.μ. με 2 Υ/Δ, κατάλληλα για οικογένειες, με ζητούμενη τιμή πώλησης από 145.000€ έως 160.000€.

Αν κάποιος δεν είναι διατεθειμένος να κάνει παραχωρήσεις στην παλαιότητα ενός ακινήτου, αλλά δεν θέλει να ανέβει η τιμή, για τα σχετικά νεότερα σε ηλικία ακίνητα μονόδρομος αποτελούν οι περιοχές του υπολοίπου της Αττικής, όπου το 37,72% του συνόλου των αγγελιών αποτελούν κατοικίες με 2-3 Υ/Δ, άνω του 1ου ορόφου, με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 160.000€.

Σε περιοχές όπως το Μαρκόπουλο, η Ραφήνα, ο Ασπρόπυργος, η Ελευσίνα, η Κερατέα, η Ανάβυσσος και το Πόρτο Ράφτη μπορείς να αναζητήσεις κατοικίες με έτος κατασκευής 2005-2010, γύρω στα 80-90 τ.μ., με 2 Υ/Δ, κατάλληλες για οικογένειες, με ζητούμενη τιμή πώλησης από 120.000€ έως 150.000€.

Αγορά σπιτιού: Θεσσαλονίκη

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Εδώ εντοπίζεται ένα πολύ σημαντικό απόθεμα ακινήτων προς πώληση, ειδικά κατοικιών, που προσελκύει τους επενδυτές.

Μετά την κρίση και την εκκαθάριση κόκκινων δανείων που συνεχίζεται, όλο και περισσότερα ακίνητα γίνονται διαθέσιμα.

Στις τιμές από 120.000 έως 160.000 ευρώ υπάρχουν κυρίως παλαιότερα ακίνητα, όμως αν επενδύσεις χρόνο στην αναζήτηση ή έχεις καλό μεσίτη, υπάρχουν και ευκαιρίες που ξεχωρίζουν.

Παράδειγμα, διαμέρισμα 55 τ.μ., στη Νέα Παραλία, με 2 Υ/Δ, κατασκευής του 1970 και στον 4ο όροφο, κοστίζει 128.000 ευρώ, ενώ ένα διαμέρισμα 114 τ.μ., στο κέντρο, με 3 Υ/Δ, 3ου ορόφου και δόμηση το 1972, κοστίζει 90.000 ευρώ.

Αγορά σπιτιού: Φοιτητική κατοικία

Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και στην αγορά φοιτητικής κατοικίας.

Με τις τιμές των ενοικίων να έχουν αυξηθεί σημαντικά και τις τράπεζες να προσφέρουν ανταγωνιστικούς όρους στα στεγαστικά δάνεια, πολλοί επιλέγουν να αγοράσουν αντί να νοικιάσουν.

Η λογική είναι ότι θα πληρώνουν σχεδόν τα ίδια που θα έδιναν για ενοίκιο τα 4-5 χρόνια των σπουδών του τέκνου τους, όμως η επένδυση στο ακίνητο θα παραμείνει προς αξιοποίηση. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, αλλά και μεγάλες τουριστικές πόλεις, όπως τα Χανιά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το απαιτούμενο κεφάλαιο κυμαίνεται από 100.000 έως 120.000 ευρώ.

Αγορά σπιτιού: Ποια τράπεζα με συμφέρει για δάνειο;

Την ώρα που οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευτεί σε όλη την Ελλάδα, οι συστημικές τράπεζες της χώρας ανοίγουν τη στρόφιγγα των δανείων δίνοντας στεγαστικό δάνειο με ευνοϊκούς όρους για αγορά σπιτιού. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Με βασικό μήνυμα “στεγαστικό δάνειο αντί για ενοίκιο” στις νέες καμπάνιες, οι τράπεζες αξιοποιούν μια ευνοϊκή συγκυρία που αφήνει όλες τις πλευρές ικανοποιημένες. Σε αυτό το μοτίβο κινούνται οι νέες καμπάνιες από Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και σύντομα αναμένεται της Εθνικής Τράπεζας. Έτσι, ικανοποιείται μια ζήτηση για αγορά κατοικιών, αυξάνουν τα κέρδη από το επιτοκιακό περιθώριο, μειώνουν τον κίνδυνο λόγω των εξασφαλίσεων (ακίνητα) και διατηρούν τις ανοδικές τάσεις στην κτηματαγορά, όπου επενδύουν και οι ίδιες.

Η κρίση της περασμένης δεκαετίας ανέστειλε την κατασκευαστική και οικοδομική δραστηριότητα, με ένα πλεονάζον απόθεμα ακινήτων, που οδήγησε τις τιμές σε πτώση κατά 40% μέχρι τα τέλη του 2017.

Το χαμηλό επίπεδο τιμών, σε συνδυασμό με τη σταδιακή σταθεροποίηση της οικονομίας, αναζωπύρωσε τη ζήτηση, η οποία μέχρι σήμερα έχει καλύψει σχεδόν τις μισές απώλειες, αφού οι τιμές κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά 20%.

Από την περίοδο της κρίσης, η πτώση των εισοδημάτων, η αβεβαιότητα και το αδιάθετο απόθεμα ακόμα και νέων κατοικιών προκάλεσαν στροφή και άνοδο στις τιμές των ενοικίων.

Η σταδιακή σταθεροποίηση της οικονομίας και η άνοδος των ενοικίων προκάλεσαν από το 2018 μια νέα τάση, η οποία εκδηλώθηκε αρχικά με μικρή ζήτηση για αγορές ακινήτων τόσο νέων (μέχρι 5ετίας) όσο και παλαιότερων (άνω της 5ετίας).

Η ζήτηση αυτή συνοδεύτηκε με μικρές εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων περίπου 200-250 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Καθώς μεγάλωνε η ζήτηση για αγορές κατοικιών, απορροφώντας την προσφορά χωρίς ιδιαίτερη νέα κατασκευαστική δραστηριότητα, οι τιμές των ενοικίων συνέχιζαν να αυξάνονται.

Φτάνουμε στο 2019, οπότε η προτίμηση απόκτησης κατοικίας σε σχέση με το ενοίκιο γίνεται πλέον η κεντρική τάση.

Οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ, με τη ζήτηση πλέον να αποκτά ετήσιους ρυθμούς 30%-40%. Το 2020 εκταμιεύθηκαν στεγαστικά δάνεια 600 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 αναμένεται να κλείσει με νέες εκταμιεύσεις 800 εκατ. ευρώ και το 2022 με 1,25 δισ. ευρώ.