Προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις 2021

Προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις 2021: Οι τουρκικοί τσαμπουκάδες και οι απειλές ακόμα και για εμπόλεμη σύρραξη δεν επιτρέπουν αδράνεια, με το ελληνικό «Πεντάγωνο» να θέλει άμεσα να βάλει στη φαρέτρα της υπερσύγχρονα αεροσκάφη, φρεγάτες και αντιαρματικά και παράλληλα να προχωρήσει σε τονωτική ένεση του ανθρώπινου δυναμικού.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς τις διαδικασίες ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο με νέα οπλικά συστήματα όσο και με έμψυχο δυναμικό.

Σε ΓΕΕΘΑ και υπουργείο Άμυνας επιχειρούν τους τελευταίους μήνες ολική επαναφορά στο στράτευμα με στόχο ο αριθμός μονίμων και οπλιτών να αυξηθεί και να επανέλθει στα επίπεδα προ εικοσαετίας, αλλά και να ανανεωθεί ηλικιακά. Επιδίωξη είναι οι διαδικασίες πρόσληψης ΕΠΟΠ (Επαγγελματιών Οπλιτών) και ΟΒΑ (Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης) να προχωρήσουν ταχύτατα από τις πρώτες μέρες του 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας άσκησε πιέσεις – επισημαίνοντας το επείγον για την ενίσχυση του στρατεύματος -ούτως ώστε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια. Κάπως έτσι, με διαδικασίες εξπρές, προ ημερών ανέβηκε το όριο ηλικίας (από 28 ετών σε 31) για τους ΟΒΑ που επιθυμούν να προσληφθούν ως ΕΠΟΠ.

Ο προγραμματισμός είναι μέσα στο 2021 να καταταχθούν οι πρώτοι 1.600 ΕΠΟΠ και 1.000 ΟΒΑ (600 ΣΞ, 200 ΠΝ, 200 ΠΑ). Επιπλέον, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και για μία πενταετία, θα εισάγονται στις παραγωγικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών όλων των κλάδων 1.335 σπουδαστές ετησίως, έναντι των 819 των τελευταίων ετών. Και βέβαια έχει ήδη αποφασιστεί η αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς κατά τρεις μήνες. Ειδικά στον Στρατό Ξηράς το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι σοβαρό, καθώς έχει το περισσότερο προσωπικό και μονάδες.

Προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις 2021: «Έξυπνες» λύσεις στα εξοπλιστικά

Την ίδια ώρα η οικονομική ευχέρεια στον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας, καθώς οι πιστώσεις για εξοπλιστικά προγράμματα για το 2021 εκτοξεύτηκαν προς τα πάνω κατά 375% και φτάνουν τα 2,52 δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργεί προσδοκίες για ανανέωση σε όπλα και μέσα. Η απόκτηση όμως νέων συστημάτων δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση ακόμη κι όταν υπάρχει οικονομική άνεση, καθώς πολλές φορές οι διαπραγματεύσεις και οι διαγωνιστικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο στόχος του υπουργείου Άμυνας είναι – σε όσες περιπτώσεις είναι εφικτό – να κινηθούμε «έξυπνα» εκμεταλλευόμενοι και τις ισχυρές συμμαχίες της Αθήνας. Για παράδειγμα, η αγορά νέων φρεγατών (τουλάχιστον τεσσάρων), που τις χρειάζεται οπωσδήποτε ο ελληνικός Στόλος είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί πολύ χρόνο.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το υπουργείο Άμυνας με όποια χώρα κι εταιρεία κι αν συζητάει βάζει στην εξίσωση της διαπραγμάτευσης αν όχι την απαίτηση, την επιθυμία να μας δοθούν άμεσα 2 φρεγάτες με τη μορφή ενοικίασης (leasing) είτε άλλες μεγάλες μονάδες επιφανείας που θα μπορούσαν να είναι μεταχειρισμένες.

Η Πολεμική Αεροπορία αποκτά πλέον τα πανίσχυρα Rafale, αναβαθμίζει τα μαχητικά F-16 block 52+ σε Viper και παραλαμβάνει ανταλλακτικά για τα Mirage 2000-5. Παράλληλα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για τα καλύτερα αεροσκάφη του κόσμου, τα F-35.

Το Πολεμικό Ναυτικό θα προχωρήσει στην αγορά νέων φρεγατών, με τους Γάλλους και Αμερικανούς να είναι στην τελική ευθεία της κρίσιμης κούρσας για την αλλαγή των βασικών μονάδων κρούσης του ελληνικού Στόλου. Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας έρχεται με νέα βελτιωμένη πρόταση στην Αθήνα εντός τους Ιανουαρίου, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να προχωρούν άμεσα σε άνοιγμα όλων των φακέλων και στην τελική επιλογή της χώρας που θα αναλάβει να δημιουργήσει τη νέα ελληνική φρεγάτα.

Ταυτόχρονα, «τρέχει» η αγορά των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων Romeo. Πρόκειται για τα καλύτερα ελικόπτερα στον κόσμο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, εξοπλισμένα με sonar και ηλεκτρονικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας, συστήματα αυτοπροστασίας και μεγάλη αυτονομία. Με την αγορά των συγκεκριμένων ελικοπτέρων η Ελλάδα αποκτά σαφές προβάδισμα στον «αθόρυβο πόλεμο» του Αρχιπελάγους, με το συνολικό κόστος των Romeo να αγγίζει τα 295 εκ δολάρια.

Επίσης προχωρά η συμφωνία για απόκτηση 36 νέων γερμανικών τορπιλών βαρέως τύπου για τα υπερσύγχρονα υποβρύχια Type 214, ενώ η συμφωνία προβλέπει και εκσυγχρονισμό μέρους των παλεών τορπιλών SUT τις οποίες ήδη διαθέτουν τα ελληνικά υποβρύχια από τη δεκαετία του ‘80.

Όσο για τον Στρατό Ξηράς, θα λάβει το σημαντικό μερίδιο που του αναλογεί, αφού αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά των Ενόπλων Δυνάμεων. Επισημαίνεται πως ο Στρατός Ξηράς διαθέτει ήδη υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ανάγκη για νέα «έξυπνα» όπλα προηγμένης τεχνολογίας ή και για αναβάθμιση των παλαιών.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η αλλαγή του εθνικού τυφεκίου και του εθνικού οχήματος, με το G3 να αποσύρεται σταδιακά και τα θρυλικά Mercedes να δίνουν επιτέλους της θέση τους σε νέα.

Επίσης, άμεσα προχωρά η απόκτηση περισσοτέρων από 1.000 τεθωρακισμένων M1117. Το ΓΕΣ ήταν έτοιμο να στείλει κλιμάκιο στη Γερμανία, όπου ήδη βρίσκονται 80 Μ1117 σε πλήρη λειτουργική κατάσταση, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μεταφοράς τους στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι εξελίξεις λόγω κορονοϊού έχουν βάλει φρένο στην έλευσή τους στη χώρα μας. Στο ΓΕΣ εντούτοις εκφράζεται αισιοδοξία ότι η διαδικασία θα ξεμπλοκάρει και τα πρώτα M1117 θα φτάσουν στην Ελλάδα ακόμα και τον Ιανουάριο του 2021, ενώ ελληνική αποστολή θα μεταβεί με πρώτη ευκαιρία στις ΗΠΑ όπου θα διαλέξει πάνω από 1.000 τεθωρακισμένα από το απόθεμα των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα, ένα από τα οπλικά συστήματα για το οποίο έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον το Γενικό Επιτελείο Στρατού, είναι τα ισραηλινά αντιαρματικά βλήματα Spike, με την Ελλάδα να ενδιαφέρεται μάλιστα για την νεότερη έκδοση, την Spike NLOS, που είναι ένα όπλο πολλαπλών χρήσεων και όχι μόνο αντιαρματικό, γεγονός που αλλάζει τις ισορροπίες εξαιτίας και του μεγάλου βεληνεκούς του.

Αθόρυβα, με απόλυτο επαγγελματισμό και αξιοθαύμαστη ψυχραιμία οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καταφέρει όχι απλά να κυριαρχήσουν στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο έναντι των θρασύτατων και προκλητικών Τούρκων, αλλά και να προκαλέσουν νευρικό κλονισμό στους γείτονες. Η εξοπλιστική ενίσχυση των τριών Κλάδων θα καταστήσει τη Χώρα μας ακόμα πιο ισχυρή σε μια περιοχή που κυριολεκτικά μυρίζει μπαρούτι και παράλληλά θα αναγκάσει τους Τούρκους να… ξανασκεφτούν να επιτεθούν.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr