Πρατήρια χωρίς βενζίνη: Αυτός ο επιχειρηματίας τα εγκαινιάζει και θα σαρώσει τα πάντα

Πρατήρια: Τι ετοιμάζει στην ηλεκτροκίνηση εντός του 2024 η Helleniq Energy. Το νέο concept κατά πάσα πιθανότητα θα είναι εντός αστικού ιστού, συνδυάζοντας και άλλες εμπορικές δραστηριότητες. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Ένα νέο concept πρατηρίων που θα δίνει το στίγμα της νέας εποχής καυσίμων έχει στα σκαριά η Helleniq Energy.

Όπως εξηγούσαν πρόσφατα στελέχη του διυλιστηριακού ομίλου, ο σχεδιασμός προβλέπει την δημιουργία 1 έως 2 πρατηρίων καυσίμων χωρίς βενζίνη, τα οποία θα τροφοδοτούν τα ηλεκτροκίνητα οχήματα με ενέργεια και όσα αυτά φορτίζουν θα δίνεται στους κατόχους τους η δυνατότητα να πιουν τον καφέ τους ή να φάνε κάποιο σνακ. Το σχέδιο μελετάται με στόχο να παρουσιαστεί μέσα στο 2024 και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι εντός του αστικού ιστού, συνδυάζοντας και άλλες εμπορικές δραστηριότητες.

Η Helleniq Energy δίνει μεγάλο βάρος στην ηλεκτροκίνηση όχι μόνο στους φορτιστές αλλά και στις υπηρεσίες, παρότι η διοίκηση έχει υποστηρίξει ότι αργεί η πλήρης ανάπτυξη του τομέα και ότι οι υδρογονάνθρακες έχουν ακόμη μέλλον στην κατανάλωση των καυσίμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δίκτυο φόρτισης της ElpeFuture, που είναι η θυγατρική του ομίλου στην ηλεκτροκίνηση, επεκτείνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε όλη την Ελλάδα, με στόχο μερίδιο αγοράς άνω του 30% μέσα στην πενταετία, στο πλαίσιο της στρατηγικής μετασχηματισμού της εταιρείας και της επέκτασης στον τομέα των εναλλακτικών καυσίμων.

Η ElpeFuture έχει εισέλθει δυναμικά τα τελευταία χρόνια στην αγορά της ηλεκτροκίνησης με ένα πανελλαδικό δίκτυο σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και υπηρεσιών.

Τέλος του 2022 η εταιρεία διέθετε 56 σταθμούς φόρτισης ενώ σήμερα ξεπερνά τους 100.

Η ανάπτυξη συμπεριλαμβάνει την εγκατάσταση φορτιστών ταχείας φόρτισης (DC) σε επιλεγμένα πρατήρια ΕΚΟ-ΒΡ ανά την επικράτεια, με στόχο την πλήρη κάλυψη των βασικών οδικών αρτηριών και σημείων στρατηγικού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα, εγκαθίσταται σημαντικός αριθμός φορτιστών AC σε εταιρικούς χώρους στάθμευσης, καθώς και σε δημοφιλείς προορισμούς (εμπορικά κέντρα, parking, supermarkets, κ.λπ.) και σε δημόσια προσβάσιμα σημεία.

Πρατήρια: Το «κόλπο» για να βάζεις πάντα φθηνότερα βενζίνη

Καύσιμα: Πώς μπορείς να βάλεις φθηνότερη βενζίνη. Τα μυστικά που πρέπει να γνωρίζεις. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Ακολουθώντας κάποιους απλούς κανόνες, ο οδηγός μπορεί να γλιτώσει χρήματα κατά τον ανεφοδιασμό του αυτοκινήτου του.

Βραχνά συνεχίζουν να αποτελούν για τους οδηγούς οι τιμές των καυσίμων, οι οποίες δεν δείχνουν σημάδια αποκλίμακωσης, εντείνοντας την αγωνία των καταναλωτών που βλέπουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τους να εκτροχιάζονται.

Σύμφωνα με τα τελευταία (7 Νοεμβρίου) επίσημα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βρίσκεται στα 1,887 ευρώ/λίτρο, όταν το diesel κίνησης φτάνει το 1,776 ευρώ/λίτρο, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να είναι επίπονη κάθε επίσκεψη στην αντλία.

Πρόκειται, ωστόσο, για έναν πόνο που μπορεί να μετριαστεί αν λάβουμε κάποια πολύ απλά μέτρα, που θα μας επιτρέψουν να γλιτώσουμε χρήματα.

Πρατήρια: Έρευνα αγοράς

Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε προτού μπούμε στο αυτοκίνητό μας με προορισμό την αντλία, είναι να πραγματοποιήσουμε μια έρευνα αγοράς, κάτι για το οποίο μας βοηθάει η τεχνολογία.

Αρχικά υπάρχει η ιστοσελίδα fuelprices.gr μέσω της οποίας μπορούμε να βρούμε τα φθηνότερα «βενζινάδικα» στην περιοχή μας. Αρκεί να επιλέξουμε το νομό, τον δήμο και τον τύπο καυσίμου που μας ενδιαφέρει.

Σημαντική χείρα βοηθείας προσφέρουν, επίσης, τα Google Maps, όπου στην αρχική οθόνη της εφαρμογής υπάρχει δυνατότητα απεικόνισης των πλησιέστερων βενζινάδικων, με τις τιμές στις οποίες διαθέτουν τα καύσιμά τους.

Πρατήρια: Αποφεύγουμε τα πρατήρια στην Εθνική Οδό

Δεν αποτελεί μυστικό, ότι κάποιος που εφοδιάζει το ΙΧ του εντός της πόλης θα έχει μικρότερη οικονομική επιβάρυνση από αυτόν που «γέμισε» σε ένα από τα πρατήρια της Εθνικής Οδού.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τελευταία έχουν υψηλότερες τιμές, κάτι το οποίο εν πολλοίς οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρατηριούχοι καταβάλλουν μεγαλύτερες δαπάνες (βλ. υψηλότερα ενοίκια και έξοδα μετάφορας του καυσίμου).

Πρατήρια: Προωθητικές ενέργειες

Επιπλέον, πολλές εταιρείες πρατηρίων υγρών καυσίμων προσπαθούν να επεκτείνουν την πελετειακή τους βάση, μέσω κάποιων προωθητικών ενεργειών με συνεργαζόμενες τράπεζες.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα Προγράμματα Επιβράβευσης για τη συλλογή πόντων, η εξαργύρωση των οποίων επιτρέπει στον καταναλωτή να μην «πληρώσει» τον ΦΠΑ (24%).

Πρατήρια: Προσφορές

Τέλος, δεν είναι είναι λίγα τα πρατήρια που -συνήθως μία μέρα της εβδομάδας- διαθέτουν την 98άρα- σε μειωμένη τιμή (στην τιμή της απλής βενζίνης).

Μην ξεχνάμε ότι τα ενισχυμένα καύσιμα εμπεριέρχουν κάποια πρόσθετα που μειώνουν τον σχηματισμό αποθέσεων στις βαλβίδες του κινητήρα, ενώ σύμφωνα με τις εταιρείες μειώνουν την κατανάλωση.

Πρατήρια: Κλάψτε… ελεύθερα – Πότε θα πέσει στο 1,40 το λίτρο

Οι τιμές ανά λίτρο σε βενζίνη, και γενικά σε όλα τα καύσιμα -όπως πετρέλαιο, αέριο, φυσικό αέριο-, αυξάνονται συνεχώς, με τους πολίτες να λένε ότι δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν οικονομικά, και να έχουν μειώσει ή κόψει εντελώς την μετακίνηση με αυτοκίνητο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των τιμών της βενζίνης δεν είναι ένα φαινόμενο περιορισμένο στην Ελλάδα, καθώς η αύξηση αυτή έχει επηρεάσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την KPMG, υπάρχει πρόβλεψη για μείωση της τιμής της βενζίνης από τα υψηλά επίπεδα που έχει καταγράψει, καθώς φτάνει και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα 2 ευρώ ανά λίτρο.

Σύμφωνα με την εταιρεία παροχής ελεγκτικών, οικονομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών KPMG, το επόμενο έτος αναμένεται να παρατηρηθεί σημαντική μείωση της τιμής του πετρελαίου.

Αυτή η μείωση αναμένεται να οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες και την αντίστοιχη μείωση της ζήτησης από τους καταναλωτές.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η τιμή των καυσίμων αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 25% στα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την KPMG, η τιμή του αργού πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί στα περίπου 60 δολάρια ανά βαρέλι το 2024, σημειώνοντας πτώση 25% σε σύγκριση με την τρέχουσα τιμή.

Πότε θα συμβεί αυτή η μείωση;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της KPMG, η μείωση της βενζίνης στο 1,40 ευρώ ανά λίτρο δεν θα είναι άμεση και ίσως χρειαστούν και τρία χρόνια για να συμβεί αυτό.

Τέλος, η KPMG επισημαίνει ότι η ισοτιμία δολαρίου – ευρώ θα παίξει επίσης σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των τιμών της βενζίνης.