Το «κόλπο» για να βάζεις πάντα φθηνότερα βενζίνη: Αναλυτικά τα βήματα

Καύσιμα: Πώς μπορείς να βάλεις φθηνότερη βενζίνη. Τα μυστικά που πρέπει να γνωρίζεις. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Ακολουθώντας κάποιους απλούς κανόνες, ο οδηγός μπορεί να γλιτώσει χρήματα κατά τον ανεφοδιασμό του αυτοκινήτου του.

Βραχνά συνεχίζουν να αποτελούν για τους οδηγούς οι τιμές των καυσίμων, οι οποίες δεν δείχνουν σημάδια αποκλίμακωσης, εντείνοντας την αγωνία των καταναλωτών που βλέπουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τους να εκτροχιάζονται.

Σύμφωνα με τα τελευταία (7 Νοεμβρίου) επίσημα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βρίσκεται στα 1,887 ευρώ/λίτρο, όταν το diesel κίνησης φτάνει το 1,776 ευρώ/λίτρο, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να είναι επίπονη κάθε επίσκεψη στην αντλία.

Πρόκειται, ωστόσο, για έναν πόνο που μπορεί να μετριαστεί αν λάβουμε κάποια πολύ απλά μέτρα, που θα μας επιτρέψουν να γλιτώσουμε χρήματα.

Καύσιμα: Έρευνα αγοράς

Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε προτού μπούμε στο αυτοκίνητό μας με προορισμό την αντλία, είναι να πραγματοποιήσουμε μια έρευνα αγοράς, κάτι για το οποίο μας βοηθάει η τεχνολογία.

Αρχικά υπάρχει η ιστοσελίδα fuelprices.gr μέσω της οποίας μπορούμε να βρούμε τα φθηνότερα «βενζινάδικα» στην περιοχή μας. Αρκεί να επιλέξουμε το νομό, τον δήμο και τον τύπο καυσίμου που μας ενδιαφέρει.

Σημαντική χείρα βοηθείας προσφέρουν, επίσης, τα Google Maps, όπου στην αρχική οθόνη της εφαρμογής υπάρχει δυνατότητα απεικόνισης των πλησιέστερων βενζινάδικων, με τις τιμές στις οποίες διαθέτουν τα καύσιμά τους.

Καύσιμα: Αποφεύγουμε τα πρατήρια στην Εθνική Οδό

Δεν αποτελεί μυστικό, ότι κάποιος που εφοδιάζει το ΙΧ του εντός της πόλης θα έχει μικρότερη οικονομική επιβάρυνση από αυτόν που «γέμισε» σε ένα από τα πρατήρια της Εθνικής Οδού.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τελευταία έχουν υψηλότερες τιμές, κάτι το οποίο εν πολλοίς οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρατηριούχοι καταβάλλουν μεγαλύτερες δαπάνες (βλ. υψηλότερα ενοίκια και έξοδα μετάφορας του καυσίμου).

Καύσιμα: Προωθητικές ενέργειες

Επιπλέον, πολλές εταιρείες πρατηρίων υγρών καυσίμων προσπαθούν να επεκτείνουν την πελετειακή τους βάση, μέσω κάποιων προωθητικών ενεργειών με συνεργαζόμενες τράπεζες.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα Προγράμματα Επιβράβευσης για τη συλλογή πόντων, η εξαργύρωση των οποίων επιτρέπει στον καταναλωτή να μην «πληρώσει» τον ΦΠΑ (24%).

Καύσιμα: Προσφορές

Τέλος, δεν είναι είναι λίγα τα πρατήρια που -συνήθως μία μέρα της εβδομάδας- διαθέτουν την 98άρα- σε μειωμένη τιμή (στην τιμή της απλής βενζίνης).

Μην ξεχνάμε ότι τα ενισχυμένα καύσιμα εμπεριέρχουν κάποια πρόσθετα που μειώνουν τον σχηματισμό αποθέσεων στις βαλβίδες του κινητήρα, ενώ σύμφωνα με τις εταιρείες μειώνουν την κατανάλωση.

Καύσιμα: Κλάψτε… ελεύθερα – Πότε θα πέσει στο 1,40 το λίτρο

Οι τιμές ανά λίτρο σε βενζίνη, και γενικά σε όλα τα καύσιμα -όπως πετρέλαιο, αέριο, φυσικό αέριο-, αυξάνονται συνεχώς, με τους πολίτες να λένε ότι δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν οικονομικά, και να έχουν μειώσει ή κόψει εντελώς την μετακίνηση με αυτοκίνητο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των τιμών της βενζίνης δεν είναι ένα φαινόμενο περιορισμένο στην Ελλάδα, καθώς η αύξηση αυτή έχει επηρεάσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την KPMG, υπάρχει πρόβλεψη για μείωση της τιμής της βενζίνης από τα υψηλά επίπεδα που έχει καταγράψει, καθώς φτάνει και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα 2 ευρώ ανά λίτρο.

Σύμφωνα με την εταιρεία παροχής ελεγκτικών, οικονομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών KPMG, το επόμενο έτος αναμένεται να παρατηρηθεί σημαντική μείωση της τιμής του πετρελαίου.

Αυτή η μείωση αναμένεται να οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες και την αντίστοιχη μείωση της ζήτησης από τους καταναλωτές.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η τιμή των καυσίμων αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 25% στα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την KPMG, η τιμή του αργού πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί στα περίπου 60 δολάρια ανά βαρέλι το 2024, σημειώνοντας πτώση 25% σε σύγκριση με την τρέχουσα τιμή.

Πότε θα συμβεί αυτή η μείωση;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της KPMG, η μείωση της βενζίνης στο 1,40 ευρώ ανά λίτρο δεν θα είναι άμεση και ίσως χρειαστούν και τρία χρόνια για να συμβεί αυτό.

Τέλος, η KPMG επισημαίνει ότι η ισοτιμία δολαρίου – ευρώ θα παίξει επίσης σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των τιμών της βενζίνης.

Καύσιμα: Αυτή είναι η αλήθεια για την τιμή – Δείτε πόσο πληρώνουμε σε φόρους και πόσο μας κλέβουν στην Ελλάδα

Την ώρα που η τιμή των καυσίμων παίρνει ολοένα και περισσότερο την ανηφόρα, το ποσοστό φόρων «γονατίζει» τον Έλληνα.

Την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο αύξησης της φορολόγησης των καυσίμων εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

«Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Τρ. Αλεξιάδη, ότι η κυβέρνηση σκέπτεται να αυξήσει τους φόρους στα καύσιμα, σε αντιστάθμισμα των χαμηλών τελών κυκλοφορίας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι έγιναν από χιουμοριστική διάθεση», αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.

Διερωτάται επίσης «πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιες σκέψεις στους παράγοντες της κυβέρνησης για την δήθεν αύξηση των δημοσίων εσόδων, όταν χάνονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ φόρων, από την ανεξέλεγκτη παράνομη διακίνηση καυσίμων (λαθρεμπόριο, νοθεία, δασμοφοροδιαφυγή, κλοπή, κ.λπ.)».

Η ΠΟΠΕΚ θυμίζει δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος, όπως επισημαίνει είχε πει πως η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως αν αντιμετώπιζε τη λαθρεμπορία καυσίμων και δεν θα χρειαζόταν να καταφύγει σε περικοπές μισθών και συντάξεων.

«Σήμερα το 67,16% στη τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι φόροι, που βρίσκονται ήδη 86% πάνω από την χαμηλότερη φορολόγηση που επιτρέπεται από την Οδηγία 2003/96 της Ε.Ε.», σημειώνει η ΠΟΠΕΚ και προειδοποιεί ότι «τυχόν αύξηση της φορολογίας των καυσίμων με ανεξέλεγκτη την παράνομη διακίνηση καυσίμων, θα αυξήσει αναλογικά την κερδοφορία των παράνομων κυκλωμάτων που λυμαίνονται ανενόχλητα τον ευρύτερο χώρο της αγοράς πετρελαιοειδών».