Power Pass 2: Γιατί αργούν οι πληρωμές; Πότε θα μπουν τα λεφτά σε όλους;

Power Pass 2: Τα χρήματα του Power Pass 2, έχουν αποδεσμευτεί από το υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση που αναρτήθηκε στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και αναμένεται από τις τράπεζες να κάνουν τις πληρωμές. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν φτάσει σε όλους. Πότε θα γίνουν οι πληρωμές. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Καθυστέρηση παρατηρήθηκε στις διαδικασίες του Power Pass 2, προκαλώντας ανησυχία για το πότε θα μπουν τα χρήματα στους δικαιούχους.

Ο λόγος που καθυστέρησαν οι πληρωμές ήταν ότι ένας από τους παρόχους δεν είχε δώσει τα στοιχεία των πελατών του για να ενσωματωθούν αυτά στην πλατφόρμα. Πλέον, όμως, τα ποσά έχουν αποδεσμευτεί.

Το ζήτημα, επομένως, λύθηκε και εγκρίθηκαν τελικά 73.968 αιτήσεις (ανά ΑΦΜ) που υποβλήθηκαν για το Power Pass και είναι δικαιούχοι για τη νέα πληρωμή.

Η επιπρόσθετη ενίσχυση ξεκίνησε να πιστώνεται στους λογαριασμούς από το απόγευμα της Τρίτης.

Τα χρήματα αποδεσμεύτηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση που αναρτήθηκε στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και αναμένεται από τις τράπεζες να κάνουν τις πληρωμές.

Σε όσους δεν έχουν ενημέρωση για την πληρωμή απευθείας από την τράπεζα, ούτε e-banking, μπαίνοντας στο vouchers.gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet, μπορούν να ελέγξουν αν το μήνυμα έχει αλλάξει σε «Εγκριθείσα», που σημαίνει ότι το σύστημα έχει λάβει απάντηση από το επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα ότι εκτέλεσε επιτυχώς την εντολή.

Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά θα είναι μικρότερα από την προηγούμενη φορά, καθώς πρόκειται μόνο για τους λογαριασμούς ρεύματος του Ιουνίου, σε αντίθεση με τη μεγάλη πρώτη πληρωμή που αφορούσε το διάστημα από Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Μάιο του 2022.

Το επίδομα ρεύματος θα είναι και πάλι από 18 έως 600 ευρώ. Μεσοσταθμιστικά, στον πρώτο γύρο τα ποσά κινήθηκαν από 100 έως 150 ευρώ. Τα στοιχεία των λογαριασμών ρεύματος ελήφθησαν και πάλι απευθείας από τους παρόχους ενέργειας.

Power pass 2: Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του Power Pass 2 είναι όσοι καταναλωτές έλαβαν εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος από τον πάροχό τους για τον Ιούνιο.

Οι δικαιούχοι της εν λόγω επιδότησης δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση στο vouchers.gov.gr για να λάβουν το ποσό που τους αναλογεί καθώς ελήφθησαν στοιχεία απευθείας από τους παρόχους ενέργειας.

Τα τελικά ποσά του Power Pass που θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα είναι αισθητά μικρότερα σε σχέση με αυτά που είχαν πιστωθεί για εξάμηνο Δεκεμβρίου 2021 – Μαΐου 2022 καθώς η πληρωμή αυτή θα αφορά έναν μήνα.

Power pass 2: Αυτές είναι οι κλίμακες για το επίδομα ρεύματος

Την κλιμακωτή επιδότηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού για το 90% των νοικοκυριών, τα οποία καταναλώνουν μέχρι 500 κιλοβατώρες, θα απορροφηθεί το 90% της αύξησης.

Από 501 μέχρι 1000 κιλοβατώρες, η απορρόφηση της αύξησης πέφτει στο 80%, εισάγεται όμως κίνητρο για μείωση της κατανάλωσης κατά 15% σε σχέση με αυτήν του προηγούμενου χρόνου με την επιδότηση να αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Από 1001 κιλοβατώρες και πάνω, που αφορά μόλις το 2% των νοικοκυριών, η απορρόφηση της αύξησης θα είναι στο 70% με την ίδια πρόβλεψη για τη μείωση της κατανάλωσης.

Στα κοινωνικά τιμολόγια απορροφάται το σύνολο της αύξησης.

Τέλος, για τις επιχειρήσεις μέχρι 2000 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι στα 398 ευρώ/μεγαβατώρα και πάνω από εκεί στα 230 ευρώ/μεγαβατώρα. Οριζόντια θα είναι η επιδότηση στους αγρότες στα 436 ευρώ/μεγαβατώρα.

Ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο για το επόμενο διάστημα

Power pass 2: Οι ανακοινώσεις του Κώστα Σκρέκα

«Μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες η Ελλάδα προνόησε και έχει λάβει μέτρα διατηρώντας τους λογαριασμούς σε προσιτά επίπεδα. Δημιουργήσαμε τον μόνιμο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων που έχει αποδώσει μέσα σε 2,5 μήνες πάνω από 2 δισ. ευρώ. Μηχανισμός που έχει υιοθετήσει και η Ευρώπη.

Όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη κατά τους χειμερινούς μήνες. Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση έχει θέσει τρεις στόχους. Να συνεχίσουμε τη στήριξη για προσιτές τιμές ενέργειας. Να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για ενεργειακή επάρκεια. Να ενισχύσουμε την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.

Από σήμερα οι πολίτες μπορούν να μπουν στο σάιτ του υπουργείου και να βρουν 23 προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας.

Από 1η Οκτωβρίου θεσπίζουμε νέο μοντέλο για νοικοκυριά κλιμακωτής επιδότησης.

Δημιουργούμε για τον Οκτώβριο τρεις κλίμακες επιδοτήσεων. Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Για μηνιαία κατανάλωση ως 500 κιλοβατώρες απορροφούμε το 90% της αύξησης. Αφορά το 90% των νοικοκυριών.

Για μηνιαία κατανάλωση έως 1000 κιλοβατώρες απορροφούμε το 80% της αύξησης. Αν ένα νοικοκυριό μειώσει 15% σε σχέση με την περσινή κατανάλωση, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50% ανά μεγαβατώρα.

Από 1001 κιλοβατώρες απορροφούμε το 70% της αύξησης. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών της αύξησης. Ισχύει επιπλέον αύξηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα για 15% μείωση κατανάλωσης.

Στα κοινωνικά τιμολόγια απορροφούμε όπως κάθε μήνα το 100% της αύξησης.

Power pass 2: Για τους μη οικιακούς καταναλωτές

Επιδότηση για πρώτες 2000 κιλοβατώρες ανέρχεται στα 398 ευρώ/μεγαβατώρα, απορροφώντας το 80% της αύξησης.

Όσοι ξεπερνούν 2000 κιλοβατώρες η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ/μεγαβατώρα.

Οριζόντια επιδότηση για τους αγρότες στα 436 ευρώ/μεγαβατώρα.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ. Το 1 δισ είναι από τα υπερέσοδα των παραγωγών. Τα υπόλοιπα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για το φυσικό αέριο:

Η ΔΕΠΑ θα δώσει οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης. Αφορά 700.000 οικιακούς καταναλωτές

Για επαγγελματίες

Επιδότηση 40 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει πολιτική θωράκισης. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου, εισάγουμε ειδικό τέλος 10 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα που θα επιβληθεί στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν.

Τα έσοδα θα στηρίξουν ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Την υποστήριξη σε εναλλακτικά καύσιμα».