Power Pass 2022: Μπήκαν τα λεφτά – Ελέγξτε τους λογαριασμούς σας

Power pass: Τη Δευτέρα (26/9) η πληρωμή σε χιλιάδες δικαιούχους. Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Mega ανέφερε πως «έχουμε την εικόνα ότι Δευτέρα, θα γίνει η καταβολή του power pass».

Ερωτηθείς για την καθυστέρηση στην πληρωμή ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε πως «αυτό συνέβη επειδή κάποιος πάροχος δεν είχε δώσει τα στοιχεία των πελατών του έτσι ώστε να ενσωματωθούν στην πλατφόρμα.

Τα στοιχεία δόθηκαν την περασμένη Πέμπτη» επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας

Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή για το power pass έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά, καθώς ήταν προγραμματισμένη να γίνει περί τα τέλη Αυγούστου ή το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Power pass: Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του Power Pass 2 είναι όσοι καταναλωτές έλαβαν εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος από τον πάροχό τους για τον Ιούνιο.

Οι δικαιούχοι της εν λόγω επιδότησης δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση στο vouchers.gov.gr για να λάβουν το ποσό που τους αναλογεί καθώς ελήφθησαν στοιχεία απευθείας από τους παρόχους ενέργειας.

Τα τελικά ποσά του Power Pass που θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα είναι αισθητά μικρότερα σε σχέση με αυτά που είχαν πιστωθεί για εξάμηνο Δεκεμβρίου 2021 – Μαΐου 2022 καθώς η πληρωμή αυτή θα αφορά έναν μήνα.

Power pass: Αυτές είναι οι κλίμακες για το επίδομα ρεύματος

Την κλιμακωτή επιδότηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού για το 90% των νοικοκυριών, τα οποία καταναλώνουν μέχρι 500 κιλοβατώρες, θα απορροφηθεί το 90% της αύξησης.

Από 501 μέχρι 1000 κιλοβατώρες, η απορρόφηση της αύξησης πέφτει στο 80%, εισάγεται όμως κίνητρο για μείωση της κατανάλωσης κατά 15% σε σχέση με αυτήν του προηγούμενου χρόνου με την επιδότηση να αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Από 1001 κιλοβατώρες και πάνω, που αφορά μόλις το 2% των νοικοκυριών, η απορρόφηση της αύξησης θα είναι στο 70% με την ίδια πρόβλεψη για τη μείωση της κατανάλωσης.

Στα κοινωνικά τιμολόγια απορροφάται το σύνολο της αύξησης.

Τέλος, για τις επιχειρήσεις μέχρι 2000 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι στα 398 ευρώ/μεγαβατώρα και πάνω από εκεί στα 230 ευρώ/μεγαβατώρα. Οριζόντια θα είναι η επιδότηση στους αγρότες στα 436 ευρώ/μεγαβατώρα.

Ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο για το επόμενο διάστημα

Power pass: Οι ανακοινώσεις του Κώστα Σκρέκα

«Μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες η Ελλάδα προνόησε και έχει λάβει μέτρα διατηρώντας τους λογαριασμούς σε προσιτά επίπεδα. Δημιουργήσαμε τον μόνιμο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων που έχει αποδώσει μέσα σε 2,5 μήνες πάνω από 2 δισ. ευρώ. Μηχανισμός που έχει υιοθετήσει και η Ευρώπη.

Όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη κατά τους χειμερινούς μήνες. Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση έχει θέσει τρεις στόχους. Να συνεχίσουμε τη στήριξη για προσιτές τιμές ενέργειας. Να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για ενεργειακή επάρκεια. Να ενισχύσουμε την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.

Από σήμερα οι πολίτες μπορούν να μπουν στο σάιτ του υπουργείου και να βρουν 23 προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας.

Από 1η Οκτωβρίου θεσπίζουμε νέο μοντέλο για νοικοκυριά κλιμακωτής επιδότησης.

Δημιουργούμε για τον Οκτώβριο τρεις κλίμακες επιδοτήσεων. Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Για μηνιαία κατανάλωση ως 500 κιλοβατώρες απορροφούμε το 90% της αύξησης. Αφορά το 90% των νοικοκυριών.

Για μηνιαία κατανάλωση έως 1000 κιλοβατώρες απορροφούμε το 80% της αύξησης. Αν ένα νοικοκυριό μειώσει 15% σε σχέση με την περσινή κατανάλωση, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50% ανά μεγαβατώρα.

Από 1001 κιλοβατώρες απορροφούμε το 70% της αύξησης. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών της αύξησης. Ισχύει επιπλέον αύξηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα για 15% μείωση κατανάλωσης.

Στα κοινωνικά τιμολόγια απορροφούμε όπως κάθε μήνα το 100% της αύξησης.

Power pass: Για τους μη οικιακούς καταναλωτές

Επιδότηση για πρώτες 2000 κιλοβατώρες ανέρχεται στα 398 ευρώ/μεγαβατώρα, απορροφώντας το 80% της αύξησης.

Όσοι ξεπερνούν 2000 κιλοβατώρες η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ/μεγαβατώρα.

Οριζόντια επιδότηση για τους αγρότες στα 436 ευρώ/μεγαβατώρα.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ. Το 1 δισ είναι από τα υπερέσοδα των παραγωγών. Τα υπόλοιπα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για το φυσικό αέριο:

Η ΔΕΠΑ θα δώσει οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης. Αφορά 700.000 οικιακούς καταναλωτές

Για επαγγελματίες

Επιδότηση 40 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει πολιτική θωράκισης. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου, εισάγουμε ειδικό τέλος 10 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα που θα επιβληθεί στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν.

Τα έσοδα θα στηρίξουν ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Την υποστήριξη σε εναλλακτικά καύσιμα».

Power pass: Σε εφαρμογή σχέδιο στήριξης λογαριασμών

Στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως:

«Σε εθνικό επίπεδο θέτουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στήριξης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της εξουδετέρωσης της ρήτρας αναπροσαρμογής αλλά και της ανακύκλωσης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, θα υπάρξει παρέμβαση στη αντλία σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και ένα διευρυμένο επίδομα θέρμανσης».

Power pass: Η δύσκολη εξίσωση της νέου Power Pass

Ο τρόπος της επιχορήγησης στο ηλεκτρικό ρεύμα φαίνεται πως δεν θα μοιάζει ιδιαίτερα με το μοντέλο του Power Pass. Κι αυτό καθώς η κυβέρνηση πρέπει να λύσει το γρίφο.

Τα βασικό σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να δώσει μια χαμηλότερη βασική επιδότηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα οποία θα εξασφαλίζουν έξτρα ποσό ανάλογα με κάποιον στόχο μείωσης της κατανάλωσης. Αν αυτό όμως είναι πιο απλό για τα νοικοκυριά δεν συμβαίνει το ίδιο και για τις επιχειρήσεις που οι ανάγκες τους σε ρεύμα είναι κατά κύριο λόγο ανελαστικές. Ακόμα το συγκεκριμένο μέτρο θα χρειαστεί το ιστορικό κατανάλωσης ρεύματος της παροχής, γεγονός που βάζει έξτρα βαθμό δυσκολίας στο εγχείρημα.

Ένα ακόμα σενάριο είναι η κλιμακούμενη ενίσχυση στους λογαριασμούς αντιστρόφως ανάλογα με την κατανάλωση. Όσο πιο χαμηλή θα είναι η κατανάλωση, τόσο υψηλότερη η επιδότηση.