Πότε πληρώνονται τα έκτακτα επιδόματα για Χριστούγεννα 2023 – Οι 6+1 ημερομηνίες πληρωμής

Επιδόματα: Πριν τα Χριστούγεννα θα πληρωθούν εκατομμύρια πολίτες με έκτακτες και μη ενισχύσεις. Δείτε όλες τις ημερομηνίες πληρωμής που έχουν «κλειδώσει» στο xristika.gr.

Ένας καλός μήνας αναμένεται να είναι ο Δεκέμβριος με τα περισσότερα νοικοκυριά, αφού αναμένουν την ενίσχυση των εισοδημάτων με Δώρα και έκτακτα επιδόματα που θα πληρωθούν από το κράτος πριν τις γιορτές.

Συνταξιούχοι, νέοι, οικογένειες, ευάλωτα νοικοκυριά, αγρότες και άλλες κατηγορίες πολιτών, θα δουν στους λογαριασμούς τα χρήματα που δικαιούνται, πριν τα Χριστούγεννα.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμών:

 • 10 Δεκεμβρίου: Youth Pass σε 200.000 νέους
 • 11-22 Δεκεμβρίου: Έκτακτο επίδομα σε 750.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά
 • 22 Δεκεμβρίου: Προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης
 • 28 Δεκεμβρίου: Σύνταξη Ιανουαρίου οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ και οι αγρότες
 • 30 Δεκεμβρίου: Σύνταξη Ιανουαρίου οι ασφαλισμένοι του πρώην ΙΚΑ
 • 31 Δεκεμβρίου: Αυξημένο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Εκκρεμεί ακόμα η ανακοίνωση για την επιταγή ακρίβειας σε ευάλωτα νοικοκυριά. Θα πληρωθεί μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου εφόσον τελικά ανακοινωθεί. Οριστικές αποφάσεις αναμένονται μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Επίδομα συνταξιούχων με προσωπική διαφορά – Οι 3 κατηγορίες δικαιούχων

«Κλείδωσε» και επίσημα το έκτακτο -και άτυπο- «Δώρο Χριστουγέννων 2023» για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, όπως μοιράστηκε και την προηγούμενη φορά, τον περασμένο Μάρτιο.

Το μέτρο στήριξης, που αρχικά διαρρεόταν ότι θα φτάνει ξανά μέχρι τα 300 ευρώ, μετά υπήρχαν πληροφορίες ότι ακυρώνεται, και μετά ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό ότι θα είναι το ανώτερο 200 ευρώ, περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024.

Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού επισημαίνεται ότι θα πληρωθούν πριν το τέλος του έτους 750.000 περίπου συνταξιούχοι με συντάξεις έως 1.600 ευρώ, που έχουν προσωπική διαφορά (άνω των 10 ευρώ), θα δοθεί στα τέλη Δεκεμβρίου 2023 έκτακτη οικονομική ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε περίπου 107 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

 • όσοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ,
 • όσοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1.100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ,
 • όσοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100,1 έως 1.600 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ.

Οι δικαιούχοι της νέας επιταγής ακρίβειας 2023

Η ακρίβεια είναι το νούμερο 1 πρόβλημα των Ελλήνων πολιτών, όμως η Κομισιόν έχει ήδη δώσει σύσταση να σταματήσουν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να παρέχουν επιδοτήσεις και επιδόματα από το 2024. Έτσι, η κυβέρνηση αναζητά τους τρόπους εκείνους που θα «ανακουφίσει» τις τσέπες των νοικοκυριών.

Και ενώ μέχρι πρόσφατα, η είδηση κυκλοφορούσε σαν σενάριο, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης προχώρησε στην πρώτη δημόσια παραδοχή, ότι εξετάζεται και είναι πολύ κοντά στην τελική απόφαση να δοθεί, πριν τα Χριστούγεννα, μία ακόμη επιταγή ακρίβειας.

Ωστόσο, οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι μπαίνει «κόφτης» σε μία μεγάλη κατηγορία, αλλά αυτό γιατί έχει ήδη ανακοινωθεί ένα άλλο επίδομα που θα καλύψει έστω και ορισμένους.

Σε όλους τους τόνους, πάντως, έχει ξεκαθαριστεί ότι το νέο επίδομα θα δοθεί στους ευάλωτους. Αυτοί προκύπτουν από παλαιότερες επιδοτήσεις, και είναι οι εξής κατηγορίες πολιτών:

 • Οικογένειες με παιδιά – Δικαιούχοι επιδόματος παιδιού Α21
 • Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
 • Άτομα με αναπηρία
 • Μακροχρόνια άνεργοι (μη επιδοτούμενοι)

Έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων σε ανέργους με αίτηση στο gov.gr – Τι γνωρίζουμε

«Ξεπάγωσε» η επιταγή ακρίβειας για μια ακόμη χρονιά, καθώς η αύξηση στις τιμές των βασικών προϊόντων δεν λέει ακόμα να συγκρατηθεί. Και παρότι ο καιρός, βοηθά στην εξοικονόμηση καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση, ωστόσο, τα νοικοκυριά είναι στα όριά τους.

Με αυτό το σκεπτικό, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι είναι στις σκέψεις ένα έκτακτο βοήθημα πριν τα Χριστούγεννα, σε συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων πολιτών. Μεταξύ αυτών και οι μακροχρόνια άνεργοι.

Σημειώνεται ότι πέρσι, για να πάρουν επιταγή ακρίβειας οι μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι, θα έπρεπε να μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα και να κάνουν την αίτησή τους. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κατηγορίες που δεν χρειαζόταν να κάνουν κάτι, παρά μόνο τα χρήματα πιστώνονταν απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Youth Pass: Το «κρυφό» βήμα στην αίτηση που κόβει το voucher

Η πλατφόρμα vouchers.gov.gr άνοιξε για αιτήσεις την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου. Το voucher 150 ευρώ αφορά νέους, που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους εντός του προηγούμενου από την αίτηση έτους.

Μέχρι πριν το άνοιγμα της πλατφόρμας, είχε γίνει γνωστό ότι οι προϋποθέσεις για να κάνει κάποιος αίτηση -εκτός από τα ηλικιακά κριτήρια- ήταν να έχει κωδικούς Taxisnet και να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας.

Ωστόσο, το ΦΕΚ που βγήκε έδειξε ότι μπορεί κανείς να κάνει την αίτηση και μόνο με το ΑΦΜ του, χωρίς είσοδο στο gov.gr, σε κάποιο ΚΕΠ. Επίσης, προστέθηκε μια ακόμα παράμετρος που θέλει μια επιπλέον αίτηση.

Χρειάζεται ωστόσο προσοχή στο βήμα της δήλωσης του κινητού, καθώς υπάρχει μία προϋπόθεση που μπορεί να σας στερήσει το voucher.

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας δήλωσης του κινητού τηλεφώνου, θα πρέπει ο δικαιούχος να έχει εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ), ώστε να επιβεβαιώσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου.

Επίδομα θέρμανσης: Πώς και πού κάνετε αίτηση

Μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2023 θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα myθέρμανση για το επίδομα θέρμανσης. Το επίδομα είναι από 100 μέχρι 1.000 ευρώ, ενώ το ανώτατο ποσό θα δοθεί σε όσους μένουν μόνιμα στις πιο κρύες περιοχές της χώρας.

Στις οδηγίες που δόθηκαν με το άνοιγμα της πλατφόρμας, περιέχονται σημαντικές πληροφορίες για το πώς θα ολοκληρώσετε με επιτυχία τη διαδικασία για να μπείτε στις λίστες πληρωμών.

Διαφορετικές προθεσμίες υποβολής των παραστατικών αγοράς καυσίμου ισχύουν για το πετρέλαιο θέρμανσης και διαφορετικές για το φυσικό αέριο και τα υπόλοιπα καύσιμα. Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα θέρμανσης για το ηλεκτρικό ρεύμα δεν θα δοθεί ακόμα, καθώς η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα ανοίξει εκ νέου από το 2024.

Σημειώνεται επίσης πως όσοι μένουν σε πολυκατοικία πρέπει να είναι σε συνεννόηση με τον διαχειριστή, καθώς πρέπει και εκείνος να μπει να δηλώσει αρκετά στοιχεία, ενώ πιο εύκολα φαίνεται πως είναι τα πράγματα για όσους θερμαίνονται με φυσικό αέριο.

Τονίζεται τέλος, πως κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης και επίσης η κάθε νέα αίτηση ακυρώνει την προηγούμενη.

Για να κάνετε αίτηση, μπαίνετε στο myθερμανση (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ). Στη συνέχεια ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:

 • Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
 • Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη
 • Επιλέγω είδος καυσίμου
 • Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος
 • Επιλέγω οικισμό
 • Συμπληρώνω τα τ.μ. της κατοικίας
 • Συμπληρώνω τον IBAN στο myAADE