Έρχεται νέο έκτακτο επίδομα «έκπληξη» τα Χριστούγεννα – Ποιους αφορά

Έκτακτο επίδομα: «Παράθυρο» για έκτακτα μέτρα στήριξης άνοιξε λόγω ρυθμών ανάπτυξης. Οι νέες πληροφορίες για νέες ενισχύσεις. Ποιους αφορά, πότε θα πληρωθούν, πότε θα «κλειδώσουν» οι ανακοινώσεις.

Λίγα 24ωρα μετά τη σαρωτική ήττα στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναζητά τρόπους να κατευνάσει την αγανάκτηση των πολιτών που αποτυπώθηκε στην κάλπη.

Πέρα από την ενίσχυση του ΕΣΥ και άλλες κινήσεις που αναμένεται να εφαρμοστούν, το νο1 ζήτημα στην καθημερινότητα των πολιτών είναι η αναχαίτιση της ακρίβειας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι νέες διαρροές από το οικονομικό επιτελείο, κάνουν λόγο για ένα νέο έκτακτο επίδομα που φαίνεται να «βγαίνει» στα νούμερα του προϋπολογισμού και μάλιστα μπορεί να δοθεί τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η ελληνική οικονομία και το 2023 αλλά και το 2024 μπορεί να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που θα αφήσει χώρο για νέες οικονομικές ενισχύσεις στα νοικοκυριά.

Το μεγάλο ερωτηματικό βέβαια είναι τι θα γίνει με την Ε.Ε., αφού η Κομισιόν έχει ήδη δώσει σύσταση στα κράτη-μέλη της να «κόψουν» από 1/1/24 τα μέτρα στήριξης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων και η μεγαλύτερη από το εκτιμώμενο ανάπτυξη ανοίγει «παράθυρο» στο οικονομικό επιτελείο για να ανακοινώσουν ένα έκτακτο μέτρο στήριξης, στους πιο ευάλωτους, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Νέο έκτακτο επίδομα πριν τα Χριστούγεννα – Ποιοι θα το πάρουν

Η επιταγή ακρίβειας ανήκει πια στο παρελθόν, ήταν ωστόσο ένα πολύ επιτυχημένο μέτρο στήριξης, αφού έδινε 200 ή 250 ευρώ, σε τραπεζικό λογαριασμό, σε αρκετές κατηγορίες πολιτών – από χαμηλοσυνταξιούχους, οικογένειες με παιδιά, άνεργους και άλλους.

Με ποιον τρόπο θα δοθεί – αν θα είναι άυλη κάρτα ή απευθείας πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό- δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, όμως, εάν τελικά αποφασιστεί ένα τέτοιο μέτρο, θα ανακοινωθεί μέσα στον Νοέμβριο, πιθανότατα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως γίνεται πάντα.

Τέλος τα μετρητά για επίδομα ανεργίας, παιδιού, γέννας

Με άυλες ψηφιακές κάρτες που περνάνε από τα POS και δεν υπάρχει δυνατότητα ανάληψης μετρητών θα πληρώνονται σε λιγότερο από έναν χρόνο από σήμερα, τα προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ αλλά και τα βασικά επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ.

Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής δρομολογεί να φέρει στις αρχές του 2024 στη Βουλή, μια νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει όρια για αναλήψεις μετρητών για τα επιδόματα, αλλά και όρια στη χρήση τους, μόνο μέσω POS ή e-banking σε συγκεκριμένους κωδικούς επιχειρήσεων. Όπως δηλαδή συνέβαινε και με τα Market Pass, Fuel Pass, Evia Pass κ.ο.κ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα ποια επιδόματα θα έχουν και μετρητά κατά 50% ή ποια θα πληρώνονται αποκλειστικά με άυλη ψηφιακή κάρτα, εκτός από το επίδομα γέννας ύψους 2.000 ευρώ, για το οποίο όπως φαίνεται «κόβονται» τα μετρητά.

Οι δικαιούχες μητέρες θα παίρνουν άυλες κάρτες που θα μπορούν να ξοδεύουν σε καταστήματα παιδικών και βρεφικών ειδών αποκλειστικά.

Αναλυτικά τα επιδόματα για τα οποία έρχονται πληρωμές με προπληρωμένες κάρτες:

 • Επίδομα Παιδιού
 • Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων
 • Αγροτική Εστία
 • Επίδομα Αναδοχής
 • Ενίσχυση σε Οικογένειες Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών
 • Επιδόματα ΔΥΠΑ

Επίδομα γέννας: Αλλάζει η πληρωμή – Έρχεται η προπληρωμένη κάρτα

Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ για τα οποία θα αλλάξει ο τρόπος πληρωμής αφορούν περίπου 702.000 νοικοκυριά. 

Συγκεκριμένα για το επίδομα γέννας, ύψους 2.000 ευρώ, και αυτό αναμένεται να μπει στη νέα λειτουργία που βάζει όρια στη χρήση των επιδομάτων, και αναμένεται να μπει και αυτό στο σύστημα προπληρωμένης κάρτας. 

Με τη νέα αλλαγή, οι δικαιούχες μητέρες θα μπορούν να αγοράζουν οποιοδήποτε προϊόν τούς χρειάζεται από οποιοδήποτε κατάστημα της χώρας με βρεφικά ή παιδικά είδη, αλλά δεν θα μπορούν να κάνουν ανάληψη ούτε ενός ευρώ, αφού δεν θα αντιστοιχεί σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό. Επίσης, όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει ετησίως τα 40.000 ευρώ. Από το 2024, τέλος, ο πολίτης τρίτης χώρας θα απαιτείται να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια. 

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, το ποσό των 2.000 κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό της μητέρας. Συνολικά, η ενίσχυση ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Η πρώτη δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού και η δεύτερη δόση μετά από πέντε μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού. 

Την αίτηση για το επίδομα γέννησης υποβάλλει η μητέρα του παιδιού εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη γέννηση του παιδιού. 

Η αίτηση υποβάλλεται:

 • στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε.
 • στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού εφόσον η γέννηση λάβει χώρα σε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ή και σε μαιευτικές κλινικές/τμήματα νοσοκομείων (θα είναι διαθέσιμο σε μεταγενέστερο χρόνο).

Ανακοινώθηκε: Έκτακτο «Δώρο Χριστουγέννων» συνταξιούχων 2023: Η ημερομηνία πληρωμής

«Κλείδωσε» και επίσημα το έκτακτο -και άτυπο- «Δώρο Χριστουγέννων 2023» για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, όπως μοιράστηκε και την προηγούμενη φορά, τον περασμένο Μάρτιο.

Το μέτρο στήριξης, που αρχικά διαρρεόταν ότι θα φτάνει ξανά μέχρι τα 300 ευρώ, μετά υπήρχαν πληροφορίες ότι ακυρώνεται, και μετά ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό ότι θα είναι το ανώτερο 200 ευρώ, περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024.

Το παράδοξο ωστόσο είναι ότι αναμένεται να πληρωθεί -έτσι όπως αναφέρεται μέσα στο προσχέδιο- μέσα στον προσεχή Δεκέμβριο και συγκεκριμένα πριν τα Χριστούγεννα. Με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα το πιθανότερο είναι ότι θα πληρωθεί εντός της εβδομάδας 18-22 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού επισημαίνεται ότι θα πληρωθούν πριν το τέλος του έτους 750.000 περίπου συνταξιούχοι με συντάξεις έως 1.600 ευρώ, που έχουν προσωπική διαφορά (άνω των 10 ευρώ), θα δοθεί στα τέλη Δεκεμβρίου 2023 έκτακτη οικονομική ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε περίπου 107 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

 • όσοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ,
 • όσοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1.100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ,
 • όσοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100,1 έως 1.600 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ.