Ανακοινώθηκε έκτακτο επίδομα 42.500 ευρώ – Πάρα πολλοί οι δικαιούχοι

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα τρέξει από το 2023 έως και το 2027 και θα αφορά πολλούς δικαιούχους. Το έκτακτο επίδομα θα το λάβετε με μία αίτηση. Μόνο που πρέπει να βιαστείτε.

Πρόκειται για το πρόγραμμα, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , το οποίο ονομάζεται «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023-2027.

Το ποσό της επιδότησης στους νέους αγρότες ξεκινά από 30.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει τις 42.500 ευρώ.

Μόνο που οι ημερομηνίες για αίτηση είναι περιορισμένες.

Η διάρκεια της διαβούλευσης ορίζεται έως την Τετάρτη (15/11/2023) και ως έτος αναφοράς της αίτησης ορίζεται το έτος 2024. Συνεπώς, η αίτηση στήριξης συντάσσεται με βάση την παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) με την οποία αιτείται βασική ενίσχυση, συνδεδεμένη ή μη, το έτος 2024.

Αναλυτικά τα ποσά του επιδόματος

Παρέχεται βασικό ποσό στήριξης ύψους 30.000 ευρώ επί του οποίου υπολογίζονται οι πιο κάτω προσαυξήσεις:

α) 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά με πληθυσμό έως και 3.100 κατοίκους) και σε περιφερειακές ενότητες με πληθυσμιακή πυκνότητα μικρότερη η ίση των 35 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2021) ή συνδυασμός αυτών των κατηγοριών περιοχών.

β) 10.000 ευρώ, εφόσον η βασική κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου είναι η πτηνοκτηνοτροφική.

Πότε η πληρωμή του έκτακτου επιδόματος

Η οικονομική στήριξη καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την ένταξη του νέου γεωργού στο μέτρο και αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής στήριξης. Το υπολειπόμενο 30% καταβάλλεται μετά την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου.

Επίδομα 1.000 ευρώ: Ποιοι το δικαιούνται, πότε θα το λάβουν

Επίδομα 1.000 ευρώ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 30.000 ανέργους που θέλουν να συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) με επίδομα ύψους 1.000 ευρώ. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Ειδικότερα, η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος στους ωφελούμενους γίνεται ως εξής:

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης και τη συμμετοχή του ωφελούμενου σε εξετάσεις πιστοποίησης (ανεξαρτήτως του αποτελέσματος), ο ωφελούμενος δικαιούται ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών.

Εφόσον επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης δικαιούται το 100% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών.

Το υποέργο θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία της παροχής Επιταγών Κατάρτισης (Vouchers) προς τους ωφελούμενους, οι οποίοι θα επιλεγούν μέσω δημόσιας πρόσκλησης της ΔΥΠΑ. Ο αριθμός των ανέργων που θα καταρτιστεί ανέρχεται σε έως 150.000 άτομα.

Πρόκειται για προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.

Επίδομα 1.000 ευρώ: «Κόβονται» επίδομα ανεργίας, παιδιού, γέννας

Επιδόματα: Μια σειρά από βοηθήματα βάζουν όρια στις αναλήψεις και θα πληρώνονται μόνο ή και με προπληρωμένες κάρτες. Τεράστιες αλλαγές στις ενισχύσεις ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ. Πότε «κόβονται» τα μετρητά. Όλες οι πληροφορίες στο xristika.gr.

Με άυλες ψηφιακές κάρτες που περνάνε από τα POS και δεν υπάρχει δυνατότητα ανάληψης μετρητών θα πληρώνονται σε λιγότερο από έναν χρόνο από σήμερα, τα προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ αλλά και τα βασικά επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ.

Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής δρομολογεί να φέρει στις αρχές του 2024 στη Βουλή, μια νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει όρια για αναλήψεις μετρητών για τα επιδόματα, αλλά και όρια στη χρήση τους, μόνο μέσω POS ή e-banking σε συγκεκριμένους κωδικούς επιχειρήσεων. Όπως δηλαδή συνέβαινε και με τα Market Pass, Fuel Pass, Evia Pass κ.ο.κ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα ποια επιδόματα θα έχουν και μετρητά κατά 50% ή ποια θα πληρώνονται αποκλειστικά με άυλη ψηφιακή κάρτα, εκτός από το επίδομα γέννας ύψους 2.000 ευρώ, για το οποίο όπως φαίνεται «κόβονται» τα μετρητά.

Οι δικαιούχες μητέρες θα παίρνουν άυλες κάρτες που θα μπορούν να ξοδεύουν σε καταστήματα παιδικών και βρεφικών ειδών αποκλειστικά.

Αναλυτικά τα επιδόματα για τα οποία έρχονται πληρωμές με προπληρωμένες κάρτες:

  • Επίδομα Παιδιού
  • Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων
  • Αγροτική Εστία
  • Επίδομα Αναδοχής
  • Ενίσχυση σε Οικογένειες Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών
  • Επιδόματα ΔΥΠΑ

Επίδομα 1.000 ευρώ: Αλλάζει η πληρωμή – Έρχεται η προπληρωμένη κάρτα

Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ για τα οποία θα αλλάξει ο τρόπος πληρωμής αφορούν περίπου 702.000 νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα για το επίδομα γέννας, ύψους 2.000 ευρώ, και αυτό αναμένεται να μπει στη νέα λειτουργία που βάζει όρια στη χρήση των επιδομάτων, και αναμένεται να μπει και αυτό στο σύστημα προπληρωμένης κάρτας.

Με τη νέα αλλαγή, οι δικαιούχες μητέρες θα μπορούν να αγοράζουν οποιοδήποτε προϊόν τούς χρειάζεται από οποιοδήποτε κατάστημα της χώρας με βρεφικά ή παιδικά είδη, αλλά δεν θα μπορούν να κάνουν ανάληψη ούτε ενός ευρώ, αφού δεν θα αντιστοιχεί σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό. Επίσης, όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει ετησίως τα 40.000 ευρώ. Από το 2024, τέλος, ο πολίτης τρίτης χώρας θα απαιτείται να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, το ποσό των 2.000 κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό της μητέρας. Συνολικά, η ενίσχυση ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Η πρώτη δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού και η δεύτερη δόση μετά από πέντε μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού.

Την αίτηση για το επίδομα γέννησης υποβάλλει η μητέρα του παιδιού εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη γέννηση του παιδιού.

Η αίτηση υποβάλλεται:

  • στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε.
  • στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού εφόσον η γέννηση λάβει χώρα σε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ή και σε μαιευτικές κλινικές/τμήματα νοσοκομείων (θα είναι διαθέσιμο σε μεταγενέστερο χρόνο).