Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής φορολογικής δήλωσης – Νωρίτερα το 2024

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Προσοχή πρέπει να δείξουν φέτος οι φορολογούμενοι. Δεν θα δοθεί παράταση, μέχρι πότε είναι η υποβολή. Τα λάθη στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις. Όλες οι πληροφορίες στο xristika.gr.

Το Taxisnet έχει ανοίξει από τις 25 Απριλίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024.

Η προθεσμία λήγει στις 26 Ιουλίου 2024 και δεν θα δοθεί παράταση όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Επομένως, είναι η πρώτη φορά που θα καταθέσουν αρκετοί τόσο νωρίς φορολογική δήλωση.

Οι προβλεπόμενες δόσεις για την εξόφληση των οφειλών είναι 8 και φτάνουν έως το Φεβρουάριο του 2025, ενώ αν κάποιος επιλέξει την εφάπαξ πληρωμή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού, δικαιούται έκπτωσης 3%.

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2024, που αφορούν τα εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν μέσα στο 2023, έχει ξεκινήσει ωστόσο, με χαμηλές ταχύτητες.

Υποχρέωση να υποβάλει φορολογική δήλωση έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Λάθη στις φορολογικές δηλώσεις 2024: Τι πρέπει να κάνετε

Οι περίπου 1,3 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία που έχει προσυμπληρώσει η ΑΑΔΕ στους κωδικούς του εντύπου Ε1 και όσοι δεν διαπιστώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις στα στοιχεία δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί αυτόματα από την ΑΑΔΕ την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024.

Σε κάθε περίπτωση, εάν το επιθυμούν, μπορούν να πατήσουν νωρίτερα το «κουμπί».

Εφόσον τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή είναι ελλιπή, θα πρέπει προχωρήσουν σε τροποποιήσεις η συμπληρώσεις και να υποβάλουν αρχική δήλωση μέχρι τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 ή τροποποιητική από την Τρίτη 2 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 5 Ιουλίου.

Η λίστα με τα λάθη στις φορολογικές δηλώσεις 2024

Σύμφωνα με τους λογιστές, προς το παρόν εντοπίζονται τα εξής λάθη στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις:

 • Παραλείψεις στα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων
 • Καθυστερήσεις στην αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών από διάφορα υπουργεία όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης, υγειονομικές περιφέρειες και δήμους
 • Ελλιπή στοιχεία για τόκους καταθέσεων και δανείων
 • Λάθη στις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών
 • Μη συμπλήρωση του κωδικού 727 για την επιστρεπτέα προκαταβολή
 • Ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια και υπάρχει λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης
 • Λάθη στη μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών για γεωργικές επιχειρήσεις
 • Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023 δεν φαίνονται στο Ε1

Πότε μπαίνει η επιστροφή φόρου το 2024

Όσοι επιλέξουν να υποβάλουν τη δήλωσή τους γρήγορα και είναι επιλέξιμοι για επιστροφή φόρου, θα λάβουν άμεσα τα χρήματα που τους αναλογούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, οι πιστώσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων πραγματοποιούνται εβδομαδιαία, εφόσον δεν υπάρχουν άλλες οφειλές ή το ποσό της επιστροφής συμψηφίζεται με άλλες υφιστάμενες φορολογικές υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα:

 • Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους χωρίς φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή κάθε εβδομάδα.
 • Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους χωρίς ασφαλιστικές οφειλές αλλά με φορολογικές οφειλές συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα από τις 12 Μαΐου 2024. Οι περιπτώσεις που δεν μπορούν να συμψηφιστούν κεντρικά επιλύονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες εντός του συντομότερου δυνατού χρονικού διαστήματος.
 • Οι φορολογικές οφειλές από το φόρο εισοδήματος προτεραιοποιούνται σε συμψηφισμό με άλλες επιστροφές φόρου από άλλους φόρους που υφίστανται ή θα προκύψουν μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024. Με αυτόν τον τρόπο, σε περίπτωση πληρωμής του φόρου εισοδήματος μέσω συμψηφισμού, χορηγείται έκπτωση 3%.

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τι ισχύει με παράταση

Για το 2024 η αρχική ημερομηνία για την υποβολή ήταν μέχρι 31 Ιουλίου, όμως όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης θα πρέπει να γίνει νωρίτερα και συγκεκριμένα μέχρι 26 Ιουλίου. Μέχρι 31 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση.

Ο κ. Θεοχάρης είπε χαρακτηριστικά:

«Αυτό που κάνουμε φέτος και είναι μια πιστεύω πολύ θετική χειρονομία, είναι ότι τείνουμε ένα χέρι εμπιστοσύνης στους λογιστές και στους φορολογούμενους που κάνουν τις δηλώσεις τους μόνοι τους.

Δηλαδή λέμε ότι επειδή ακριβώς, εθιμικά γιατί δεν υπάρχει στον νόμο, ανοίγουμε κάθε χρονιά 31 Μαρτίου περίπου, αλλά φέτος, επειδή είχαμε να νομοθετήσουμε την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων για λογαριασμό του φορολογούμενου, μια σημαντική καινοτομία, και πήρε αυτό κάποιες μέρες, ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, πήρε ΦΕΚ τη Δευτέρα και συνεπώς η ΑΑΔΕ για να κάνει τις προσαρμογές έπρεπε να περιμένει την ψήφιση αυτή.»

Φορολογική δήλωση 2024: Πώς η εκτύπωση σε gov.gr και Taxisnet

Για να κάνετε δήλωση για το φορολογικό έτος 2023, θα πρέπει να μπαίνετε ΕΔΩ και στη συνέχεια να ακολουθείτε τα εξής βήματα:

 • Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.
 • Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ. Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
 • Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
 • Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
 • Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
 • Υποβάλω τη δήλωση.
 • Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Από τον ίδιο ιστότοπο της ΑΑΔΕ μπορείτε επίσης να εκτυπώσετε τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός σας και τα αντίστοιχα Εκκαθαριστικά Σημειώματα/Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου για τα οικονομικά έτη 2003 και εφεξής.

Τα SOS της φορολογικής δήλωσης 2024

Η υποβολή δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους είναι μια απλή διαδικασία καθώς πολλά πεδία της δήλωσης είναι ήδη προσυμπληρωμένα και εσείς θα πρέπει:

 • Είτε απλά να ελέγξετε την ορθότητά τους (π.χ. αμοιβές από μισθούς και συντάξεις),
 • Είτε να τα ελέγξετε και στη συνέχεια να τα καταχωρίσετε στη δήλωση (π.χ. τόκοι καταθέσεων).
 • Τη δήλωση θα πρέπει να υποβάλλετε μόνο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε. μέσω της εφαρμογής: Δήλωση Φ.Ε.Φ.Π. (Ε1).

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχετε αποκτήσει πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του myAADE, διαφορετικά μπορείτε να την υποβάλλετε μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή.

Εάν είστε έγγαμοι μπορείτε να υποβάλλετε:

 • κοινή δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος με τον/τη σύζυγό σας. Σε αυτή την περίπτωση υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης είναι ο σύζυγος.
 • χωριστή Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος, εφόσον το είχατε δηλώσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2020 μέσω της ειδικής εφαρμογής: Γνωστοποίηση χωριστής δήλωσης στον διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε.

Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης μπορούν αν επιθυμούν να υποβάλλουν κοινή δήλωση, αρκεί να το έχουν δηλώσει στο Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης στη Δ.Ο.Υ. τους, όπου και ορίζουν τον υπόχρεο υποβολής της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος.