Πότε είναι οι επόμενες εκλογές 2023: Αυτή είναι η ημερομηνία που «κλείδωσε»

Εκλογές 2023: Τα αποτελέσματα βγήκαν και πάμε σε δεύτερες κάλπες. Ποια ημερομηνία έχει «κλειδώσει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χωρίς κανένα θρίλερ και αγωνία για τα αποτελέσματα των εκλογών 2023 κύλησε η εκλογική βραδιά της 21ης Μαΐου, αφού έδωσε ξεκάθαρη και ιστορική νίκη στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με 20 μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα, είναι η ώρα των διερευνητικών εντολών που το Σύνταγμα ορίζει ότι μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και 9 μέρες. Αυτό όμως το γαλάζιο επιτελείο δεν το επιθυμεί και έτσι οδηγούμαστε το γρηγορότερο σε δεύτερες εκλογές.

Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες, η 2 Ιουλίου «καίγεται» και πάμε ολοταχώς για κάλπες στις 25 Ιουνίου, δηλαδή μια εβδομάδα νωρίτερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την πρώτη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό όπως προβλέπει το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος. Η απλή αναλογική, παρά το συντριπτικό ποσοστό που πήρε η ΝΔ, έδωσε 146 έδρες και έτσι είναι αδύνατη η αυτοδυναμία. Δεδομένου ότι δεν επιθυμεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει λόγο να κρατήσει την διερευνητική εντολή.

Έτσι, θα πάει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη Τσίπρα, τον μεγάλο και αδιαμφισβήτητο χαμένο των πρώτων εκλογών και ούτω καθεξής στη συνέχεια.

Διερευνητικές εντολές: Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού εκ των τελικών αποτελεσμάτων διαπιστώσει ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία (151) των εδρών στην νέας Βουλή» θα εκκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Σε περίπτωση που η προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποβεί άκαρπη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρέχει τη διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

Σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει και αυτή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

Κάθε πολιτικός αρχηγός των τριών πρώτων κομμάτων, έχει την δυνατότητα έως τρείς ημέρες να κρατήσει την διερευνητική εντολή προκειμένου να ολοκληρώσει τις σχετικές διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Η εξάντληση του τριημέρου, βεβαίως, δεν είναι υποχρεωτική.

Εάν ένας εκ των τριών πολιτικών αρχηγών, θέλει, μπορεί να αρνηθεί την δυνατότητα άσκησης των διερευνητικών εντολών και να την παραδώσει αμέσως με την επίδοσή της από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή σε οποιαδήποτε στιγμή εντός του τριημέρου.

Να σημειώσουμε ότι το συνταγματικό όριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, είναι η δυνατότητα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνη από την Βουλή των Ελλήνων, δηλαδή είτε 151 θετικές ψήφους είτε από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα 2/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 120 ψήφων, αρκεί βέβαια να είναι περισσότεροι εκείνων που θα την καταψηφίσουν.

Στην περίπτωση όμως που οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν και δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές, για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, τότε η κυρία Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών.

Τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού θα ανατεθούν στον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών 21/5/23

Τα τελικά αποτελέσματα δίνουν πεντακομματική Βουλή, με τα ποσοστά να διαμορφώνονται ως εξής:

  • ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 40,79%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 20,07%
  • ΠΑΣΟΚ: 11,46%
  • ΚΚΕ: 7,23%
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 4,45%
  • ΛΟΙΠΑ: 16%

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Ποια «βαριά» ονόματα μένουν εκτός Βουλής

Στην Α’ Αθηνών μένουν εκτός Βουλής ο Νίκος Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Κώστας Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ.

Στον Β1′ Βόρειο Τομέα Αθηνών μένουν εκτός Βουλής από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Μάριος Αθανασίου, η Ελένη Αυλωνίτου, η Αννέτα Καββαδία και μέχρι την τελευταία στιγμή την μάχη του σταυρού έδινε ο Κώστας Ζαχαριάδης. Η μεγάλη έκπληξη έρχεται από το ΠΑΣΟΚ όπου εκτός Βουλής μένει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Στον Β2′ Δυτικό Τομέα εκτός Βουλής μένουν οι Δημήτρης Βίτσας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Χαρά Καφαντάρη από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Καρχιμάκης.

Στον Β3′ Νότιο Τομέα οι «γαλάζιοι» Μπάμπης Παπαδημητρίου και Γρηγόρης Ψαριανός μένουν εκτός Βουλής. Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Στέφανος Τζουμάκα ενώ μένει εκτός και ο Μιθριδάτης.

Στην Α’ Πειραιώς η «γαλάζια» Νόνη Δούνια μένει εκτός Βουλής ενώ στη Β’ Πειραιώς δεν εκλέγονται ο Γιάννης Τραγάκης από τη ΝΔ και ο Τρύφωνας Αλεξιάδης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Ανατολική Αττική ο Ευάγγελος Αντώναρος από τον ΣΥΡΙΖΑ μένει εκτός Βουλής. Στην Αιτωλοακαρνανία εκτός Βουλής από τη ΝΔ μένει ο Σπήλιος Λιβανός καθώς και οι Γιώργος Βαρεμένος και Θάνος Μωραΐτης από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος από το ΠΑΣΟΚ.

Στην Φθιώτιδα δεν εκλέγεται ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στα Ιωάννινα δεν εκλέγεται ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς. Στο Ρέθυμνο δεν εκλέγεται ο Ανδρέας Ξανθός από τον ΣΥΡΙΖΑ και στα Χανιά δεν εκλέγεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Σταθάκης.

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Οι χώρες που έβγαλαν ΣΥΡΙΖΑ

Στη Γαλλία (100%), η ΝΔ συγκεντρώνει 37,18%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,82%, το ΚΚΕ 13,72%, το ΜΕΡΑ25 11,67%, το ΠΑΣΟΚ 7,18%, η Πλεύση Ελευθερίας 2,44%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,41%, η ΝΙΚΗ 1,41% και η Εθνική Δημιουργία 1,03%.

Στην Ισπανία (100%), ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 30,30%, η ΝΔ 27,28%, η ΜΕΡΑ25 15,91%, το ΚΚΕ 9,09%, η Πλεύση Ελευθερίας 5,81%, το ΠΑΣΟΚ 4,55%, η Εθνική Δημιουργία 2,53%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2,02% και η ΝΙΚΗ 1,26%.

Στη Ιταλία (100%), η ΝΔ συγκεντρώνει 41,64%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,77%, το ΜΕΡΑ25 14,68%, το ΚΚΕ 11,60%, το ΠΑΣΟΚ 6,83%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,41%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,02% και η Εθνική Δημιουργία 1,02%.

Στην Πορτογαλία (100%), ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 39,24%, η ΝΔ 17,72%, το ΚΚΕ 13,92%, η ΜΕΡΑ25 12,66%, το ΠΑΣΟΚ 6,33%, η Πλεύση Ελευθερίας 6,33%, η Εθνική Δημιουργία 2,53% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,27%.

Στην Ουγγαρία (100%), η ΝΔ συγκεντρώνει 45,71%, το ΚΚΕ 14,29%, ο ΣΥΡΙΖΑ 11,43% το ΠΑΣΟΚ 11,43%, η Εθνική Δημιουργία 5,71%, η Πλεύση Ελευθερίας 5,71% και το ΜΕΡΑ25 2,86%.

Στη Λιθουανία, (100%), η ΝΔ συγκεντρώνει 51,89%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,75%, το ΚΚΕ 11,32%, η ΜΕΡΑ25 9,43%, το ΠΑΣΟΚ 2,83 και η ΝΙΚΗ 1,89. (* Στο Κάουνας διεξαγόταν το Final 4 της Euroleague με τη συμμετοχή του Ολυμπιακού).