Πονοκέφαλος: Τα «κόλπα» για άμεση ανακούφιση χωρίς φάρμακα

Πονοκέφαλος: Τι κάνετε μόλις σας πιάσει πονοκέφαλος; Παίρνετε παυσίπονο ή μήπως ζητάτε… ξεμάτισμα; Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να τον αντιμετωπίσετε. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Αλιεύσαμε μερικές μεθόδους αποτελεσματικών πιέσεων και μαλάξεων που προέρχονται από εναλλακτικές πρακτικές όπως αυτές της ρεφλεξολογίας και την αρχαίας κινεζικής ιατρικής με σκοπό να σας προτείνουμε μερικές μη φαρμακευτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου.

Πρόκειται για πανάρχαιες τεχνικές που εφαρμόζονταν π.χ.  από τους κατοίκους του Θιβέτ στην αρχαιότητα οι οποίοι ασκούσαν πίεση σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός τους, με στόχο να καταπραΰνουν τον πονοκέφαλο. Η παλιά αυτή πρακτική ακολουθείται μέχρι και σήμερα, προσφέροντας αποτελεσματικές λύσεις ανακούφισης από την κεφαλαλγία.

Οι πρακτικές των πιέσεων είναι εύκολες και θα μπορούσατε να τις εφαρμόσετε και μόνοι σας από το σπίτι σας, πιέζοντας συγκεκριμένα σημεία του σώματος και κάνοντας ένα ελαφρύ μασάζ, όπως παρακάτω.

Πονοκέφαλος: Μασάζ ανάμεσα στα φρύδια

Ασκώντας σταθερή πίεση στην περιοχή μεταξύ των φρυδιών σας και πάνω από την περιοχή της μύτης για μερικά λεπτά, ο πόνος σιγά σιγά θα αρχίσει να υποχωρεί.

Η πίεση σε αυτό το σημείο συμβάλλει στην ανακούφιση από τον πόνο που προκαλείται από τη δυσπεψία και την κόπωση των ματιών.

Πονοκέφαλος: Μασάζ στους κροτάφους

Σε αυτή την περίπτωση, τα δάχτυλα είναι το βασικό εργαλείο πίεσης. Χρησιμοποιώντας τους αντίχειρες ή τις άκρες του δείκτη σας, μπορείτε να ασκήσετε σταθερή πίεση στους κροτάφους σας.

Δοκιμάστε να κινήσετε τα δάχτυλά σας με μικρές κυκλικές κινήσεις μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος.

Πονοκέφαλος: Μασάζ στον αυχένα

Έχοντας σαν οδηγό και πάλι τα δάχτυλά σας, δοκιμάστε να πιέσετε το πίσω μέρος του λαιμού σας με την άκρη του δείκτη σας.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσατε να ανακουφίσετε τόσο τον πονοκέφαλο όσο και την ημικρανία και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η άμεση ανακούφιση οφείλεται στο γεγονός ότι οι μύες σε αυτή την περιοχή σφίγγουν όταν αγχώνεστε, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πόνος και στην περιοχή του κεφαλιού.

Πονοκέφαλος: Μασάζ ανάμεσα στο μεγάλο και το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού

Υπάρχουν πολλά μέρη του σώματος που συνδέονται μεταξύ τους, ακόμα κι αν ανατομικά δε συνορεύουν.

Με βάση αυτή τη λογική, η πίεση στο συγκεκριμένο σημείο του ποδιού θα μπορούσε να σας ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο ή την ημικρανία το ίδιο γρήγορα με την πίεση που θα ασκήσετε σε ένα σημείο του κεφαλιού σας.

Πονοκέφαλος: Ποιοι ταλαιπωρούνται ακόμη και τις μισές μέρες του μήνα

«Δεν μπορώ, έχω πονοκέφαλο», μια φράση που απ’ ότι αναδεικνύουν τα νεότερα στοιχεία χρησιμοποιείται σχεδόν απ’ όλους.

Σύμφωνα με νεότερη ανασκόπηση ερευνών, το 52% του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται από κάποια διαταραχή πονοκεφάλου ετησίως, με το 14% να υποφέρει από ημικρανίες, δηλαδή ένας στους 7.

Η ανασκόπηση δημοσιεύτηκε στο The Journal of Headache and Pain.

Ειδικότερα, η επιστημονική ομάδα από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, ανέτρεξε σε 357 δημοσιευμένες έρευνες από το 1961 έως το 2020, έτσι ώστε να αξιολογήσουν τη συχνότητα του πονοκεφάλου.

Οι μελέτες αφορούσαν σε διαφορετικές ηλικίες: από 20 εώς 65 ετών, αλλά και εφήβων και παιδιών έως 5 ετών και άνω των 65 ετών.

Επιπλέον, συνυπολόγισαν τη μέθοδο της κάθε έρευνας, έτσι ώστε να χαρτογραφήσουν τις διαφορές τους και τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται με εκτιμήσεις στον επιπολασμό της κεφαλαλγίας.

Οι περισσότερες μελέτες ανέφεραν τον επιπολασμό της κεφαλαλγίας κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες συμπέραναν ότι ο πονοκέφαλος συνόδευε τη ζωή των συμμετεχόντων ενώ ορισμένες άλλες ότι τους επηρέαζε για πολύ μικρότερες περιόδους, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων κεφαλαλγίας την τελευταία ημέρα.

Πονοκέφαλος: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Βάσει των δεδομένων, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 52% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει παρουσιάσει κάποια διαταραχή κεφαλαλγίας μέσα σε ένα έτος, με το 26% να αναφέρει κεφαλαλγία τύπου τάσης και το 4,6% πονοκέφαλο για 15 ή περισσότερες ημέρες το μήνα.

Επιπλέον από τις 12 έρευνες που εξετάσθηκαν, οι συγγραφείς εκτιμούν ότι το 15,8% του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσιάζει πονοκέφαλο κάθε μέρα και σχεδόν τα μισά από αυτά τα άτομα αναφέρουν ημικρανία (7%).

Πιο συγκεκριμένα, όλοι οι τύποι της κεφαλαλγίας ήταν συχνότεροι στις γυναίκες παρά στους άνδρες και, ειδικότερα, οι ημικρανίες (17% στις γυναίκες έναντι 8,6% στους άνδρες), και οι πονοκέφαλοι για 15 ή περισσότερες ημέρες το μήνα (6% στις γυναίκες έναντι 2,9% στους άνδρες).

Με άλλα λόγια οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 6% των γυναικών έχουν πονοκέφαλο τις μισές μέρες κάθε μήνα, συγκριτικά με το 2,9% των ανδρών που έχει πονοκεφάλους τουλάχιστον τις μισές μέρες του μήνα.

Επίσης η ανασκόπηση κατέληξεστο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να υποφέρουν από ημικρανίες – βρέθηκε ότι το 17% των γυναικών υποφέρουν από ημικρανίες, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν έως και τρεις ημέρες.

Tέλος, σχετικά με τους περαιτέρω περιορισμούς της ανασκόπησης, η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι, παρόλο που συνυπολόγισαν ένα ευρύ φάσμα μελετών από διαφορετικές χώρες, η πλειονότητα των σχετικών ερευνών πραγματοποιήθηκαν σε χώρες υψηλού εισοδήματος με καλά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Συνεπώς, τα στοιχεία μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν κάθε χώρα.

Ο Lars Jacob Stovner, επικεφαλής τη μελέτης, συνοψίζει λέγοντας: «Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεσή μας και τις παγκόσμιες εκτιμήσεις, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα ποσοστά πονοκεφάλων και ημικρανιών μπορεί να αυξάνονται.

Ωστόσο, δεδομένου ότι θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε μόνο το 30% ή λιγότερο της διακύμανσης των εκτιμήσεων για τον πονοκέφαλο με τα μέτρα που εξετάσαμε, θα ήταν πρόωρο να συμπεράνουμε ότι οι πονοκέφαλοι αυξάνονται οριστικά.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι συνολικά, οι διαταραχές κεφαλαλγίας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες παγκοσμίως και μπορεί να είναι μεγάλη επιβάρυνση.

Μπορεί επίσης να είναι ενδιαφέρον στο μέλλον να αναλύσουμε τις διαφορετικές αιτίες των πονοκεφάλων που διέφεραν μεταξύ των ομάδων για να στοχεύσουμε την πρόληψη και τη θεραπεία πιο αποτελεσματικά».

Τέλος, οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτή η μελέτη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια βάση για μελλοντικές έρευνες σχετικά με τον τρόπο εκτίμησης των ποσοστών του πονοκεφάλου σε όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι μέθοδοι για τη μέτρηση της επιτυχίας των παρεμβάσεων και της θεραπείας.